TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarLake Manyara nationalpark

Lake Manyara nationalpark

2023-03-19
Visa alla inlägg

Utsikten över Lake Manyara

Lake Manyara nationalpark ligger i norra Tanzania cirka 90 minuters bilresa väster om Arusha.

Ett av nationalparkens största dragplåster är den enorma sjön Lake Manyara, som ger liv åt parkens många djur. Se fram emot att uppleva spektakulär natur, trädklättrande lejon och ett rikt djurliv.

Naturen i Lake Manyara nationalpark

Skogen i Lake Manyara nationalpark

Med sina 330 kvadratkilometer är Lake Manyara nationalpark en av Tanzanias minsta nationalparker. Jämförelsevis är Serengeti nationalpark nästan 15 000 kvadratkilometer stor.

Trots parkens lilla storlek bjudern den på många vackra naturupplevelser.

Nationalparken sträcker sig 50 kilometer längs botten av de 600 meter höga sluttningarna i Rift Valley i väst, och området mellan Lake Manyara och sluttningarna bjuder på en blandning av grässlätter, djungelliknande skog och sumpmark.

När du kör in genom huvudingången till nationalparken åker du genom frodig skog innan du kommer fram till sjön. Den gröna och frodiga skogen kan vara en stor kontrast om du kommer direkt från Serengeti, som på vissa tider om året är mycket torr.

Lake Manyara

Lake Manyara nationalpark är känd för sin stora sjö, som också har gett namn åt nationalparken. Lake Manyara utför en stor del av parkens totala yta på hela 200 kvadratkilometer.

Vatten är lika med liv i den afrikanska vildmarken och det syns tydligt här. Sjön är ett nav för många djur, som kommer hit för att dricka eller bada, bland annat parkens många elefanter.

Djurlivet i Lake Manyara nationalpark

Lake Manyara bjuder på ett mångfaldigt djurliv, som du kan uppleva på en safari i nationalparken.

Här lever många av Afrikas spännande djur, bland annat elefanter, giraffer, bufflar, zebror, flodhästar och många, många fler. Självklart bjuder parken även på trädklättrande lejon, babianer och ett spännande fågelliv.

Trädklättrande lejon

Trädklättrande lejon i Lake Manyara

Lake Manyara är känd för sina trädklättrande lejon.

Lejon vistas normalt inte i träd, men du kan uppleva det på några få platser i Afrika, bland annat här i Lake Manyara nationalpark.

När man läser om trädklättrande lejon är det alltid två platser som nämns, nämligen Queen Elizabeth nationalpark i södra Uganda och Lake Manyara. Det är också möjligt att uppleva lejonen på andra platser. Vi har exempelvis sett sovande lejon i trädtopparna i både Serengeti och Ngorongoro.

Men varför trotsar lejonen sina naturliga instinkter och klättrar i träd?

En av förklaringarna kan vara att de i toppen av träden undviker tsetseflugor och andra insekter, samtidigt som de kan njuta av den svala brisen i skugga för solen.

Stora flockar av babianer

Babianer på vägen i Lake Manyara nationalpark

Om du tycker om apor kan du se fram emot ett besök i Lake Manyara nationalpark.

Här finns riktigt bra möjlighet att få se babianer. Lake Manyara är nämligen en av de platser i Afrika, där det största beståndet av de nyfikna aporna lever.

Babianerna är sociala djur och när du åker på safari i Lake Manyara nationalpark får du möjligheten att se hur de interagerar med varandra på riktigt nära håll.

Fågellivet i Lake Manyara nationalpark

Flamingor i Lake Manyara

Sist, men inte minst, är Lake Manyara nationalpark en fantastisk plats för att uppleva fåglar.

Nationalparken har ett otroligt fågelliv med mer än 400 registrerade fågelarter, härunder mer än 50 olika slags rovfåglar.

Parkens enorma sjö och sumpområden är en oas för många av fåglarna, som stormtrivs här. Du kan bland annat se stora flockar av pelikaner och självklart massor av rosa flamingor, som nationalparken också är känd för. Flamingor är sociala djur som praktiskt taget aldrig är ensamma och du kan förvänta dig att se flockar på upp till 1 000 flamingor på en enda plats.

Det är inte ovanligt att se upp till 100 olika fågelarter på en dag, så om du är intresserad av fåglar kommer du garanterat att njuta av ditt besök i Lake Manyara nationalpark.

Vill du uppleva Lake Manyara nationalpark?

Vi erbjuder åtskilliga resor, där en dagssafari i Lake Manyara nationalpark är en del av programmet.

Skulle du vilja uppleva nationalparkens trädklättrande lejon, babianer och fascinerande fågelliv?

Upplev Lake Manyara på dessa resor:

Om du har frågor om våra safariresor i Tanzania, Lake Manyara eller andra nationalparker i Tanzania är du varmt välkommen att kontakta våra resespecialister.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär