TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Tanzania?

När är det bäst att åka till Tanzania?

2018-01-15  |  uppdaterad: 2024-03-06
Visa alla inlägg

elefanter i Serengeti nationalpark

Tanzania är känt som ett av Afrikas bästa safariländer, och på en safari i Tanzania kan du uppleva ett rikt och varierat djurliv i landets vackra nationalparker.

När är det bäst att besøke Tanzania?

Läs mer och lär dig mer nedan om vädret och djurlivet under året i Tanzania.

Observera: Den här guiden är därför främst till för dig som ska åka på safari i Serengeti nationalpark.

Tanzanias väder

Serengeti

Tanzania ligger nära ekvatorn och har inte vinter och sommar på samma sätt som här i Sverige. Istället kan du uppleva perioder med regn och torka.

Torrperioden sträcker sig från juni till oktober, och det finns två specifika regnperioder:

  • Den långa regnperioden i april–maj.
  • Den korta regnperioden i november.

En regnperiod innebär att det förekommer kraftiga, men ofta korta, regnskurar, som hjälper till att friska upp luften.

Dagstemperaturen i Tanzania skiftar under året och är i genomsnitt mellan 22–28°C, medan kvällarna är något kyligare. Därför kan du räkna med ljumma temperaturer, oavsett vilken tidpunkt på året du besöker Tanzania.

Tanzanias djurliv

leopard i Serengeti

Tanzania bjuder på några av Afrikas bästa djurupplevelser.

I detta östafrikanska land lever ”The Big Five” – lejonet, leoparden, elefanten, buffeln och noshörningen. Det sistnämnda djuret är dock sällsynt. ”The Big Five” är en gammal jaktbeteckning, som användes för de djur som var svårast och farligast att fälla.

Förutom ”The Big Five” kan du uppleva gnuer, zebror, giraffer, geparder, flodhästar, bufflar och många andra fascinerande djurarter. Dessutom bjuder Serengeti på ett rikt och varierat fågelliv med fler än 500 fågelarter.

Serengeti nationalpark i Tanzania är även känd för ”den stora migrationen”, då upp mot två miljoner djur, såsom gnuer, zebror och gaseller, immigrerar från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya för att leta efter färsk föda och vatten.

Väder och djurliv under året

Tanzania kan besökas året runt, och oavsett när du väljer att besöka det vackra landet kan du garanterat få många fantastiska natur- och djurupplevelser.

Beroende på vad du vill uppleva är vissa perioder bättre att besöka Tanzania på än andra – särskilt om du vill uppleva den stora migrationen.

November till mars: Gnuerna kalvar – rovdjurens paradis

gnuerne kalvar

November till mars är de varmaste månaderna i Tanzania med en genomsnittlig dagstemperatur på 26–28°C.

Perioden börjar med den korta regnperioden och följs av en mellanperiod med mindre regn. Det är en vacker tid med fin grönska i området.

Månaderna februari och mars är de bästa, då du får uppleva gnuernas och zebrornas kalvning på Serengetis slätter. Det tar inte många timmar innan de nyfödda gnuerna är på benen, och du kan snabbt se dem gå runt bland resten av flocken. När vi närmar oss slutet på mars har de sista kalvarna kommit till flocken.

Ungarna är lätta byten för de stora rovdjuren, till exempel lejon och geparder. Om du har tur kan du också få se rovdjuren på jakt.

Mellan november och mars är det en bra tidpunkt att uppleva Serengetis fågelliv. De inhemska fåglarna bygger sina nästen, och många fåglar från Europa och Nordafrika håller också till i nationalparken under den här perioden.

→ Besök Tanzania under perioden november till mars om du vill uppleva:

  • Gnuernas kalvning i februari och mars då ungarna blir enkla offer för rovdjur
  • Rikt fågelliv och inhemska fåglar som bygger bo
  • Årets varmaste temperaturer

April till första halvan av maj: Regntid och ”intima” safariupplevelser

regnperioden i Serengeti

Temperaturen varierar från månad till månad, men du kan förvänta dig en genomsnittlig dagstemperatur på omkring 23–25°C.

Det långa regnperioden kommer i april och i första halvan av maj, och det är under de här månaderna som årets största regnmängd faller. Du kan åka på safari i Tanzania trots att det regnar, så länge du är uppmärksam på att det kan komma kraftiga regnskurar.

Regnet hjälper till att göra naturen mer frodig. Även om det är lätt för djuren att gömma sig i det höga gräset bjuder parken på massor av djur. Det finns alltså stor möjlighet att uppleva Serengetis varierande djurliv under den frodiga perioden.

Under regnperioden är det lågsäsong, och därför är det färre besökare i nationalparken just då. Det innebär generellt sett lägre priser och möjlighet att få en mer ”intim” safariupplevelse.

→ Besök Tanzania från april till första halvan av maj om du vill uppleva:

  • Behagliga temperaturer med frodig, grön natur och stor koncentration av djur
  • Lågsäsong, vilket betyder lägre priser
  • Färre besökare, vilket ger dig en mer ”intim” safariupplevelse

Sista halvan av maj till juli: Den stora migrationen nära inpå

Serengeti i juni

Från slutet av maj till juli faller temperaturen och dagstemperaturen ligger i genomsnitt på ca. 22–23°C. Morgon- och kvällstimmarna kan vara kyliga, så ta med varma kläder. Nederbörden är begränsad och juli är årets torraste månad.

Under den här perioden kan du uppleva den stora migrationen i området vid våra läger, som ligger i den mellersta och västra delen av Serengeti. Här befinner sig djuren under en period innan de beger sig vidare mot den norra delen av Serengeti.

Det torra vädret gör vägarna dammiga, vilket är en stark kontrast till det gröna landskapet tidigare på året. Däremot kan du under den här perioden uppleva djuren som samlas runt vattenhålen, som fortfarande har vatten, vilket gör att de är lätta att hitta.

Många upplever den torra perioden (fram till oktober) som en av de bästa tidpunkterna att besöka Serengeti, eftersom klimatet är torrt och det finns möjlighet att uppleva migrationen.

→ Besök Tanzania från maj till juli om du vill uppleva:

  • Årets torraste månader (med juli som den torraste månaden)
  • Den stora migrationen i områdena kring våra wild camps i den mittre och västra delen av Serengati.
  • Djur som är enklare att få syn på

Augusti till oktober: Gnuer kommer från norr – rovdjurens föda

lejonet jagar gnu

Vädret blir så småningom varmare och når sin topp med en genomsnittlig dagstemperatur på omkring 23–25°C och upp mot 27°C i oktober. Morgnar och kvällar kan dock vara kyliga, så ta med varma kläder.

Vid den här tiden på året har det varit torrt under en lång period, och naturen har blivit riktigt karg. Det leder till att djuren samlas kring de få vattenhål, där det fortfarande kan finnas vatten.

Under de här månaderna kan man se vandringen i norra Serengeti nära Kenya. Djuren kommer under en kort period att vandra i Masai Mara Game Reserve (Kenya), innan de beger sig tillbaka till Serengeti mellan september och november. Du kan ha turen att uppleva en djurflock som korsar Mara-floden.

När flockarna vänder tillbaka beror på regnet och när det faller.

Gnuernas vandring tillbaka till Serengeti betyder att det nu finns mycket föda för leoparder, geparder och schakaler, och om du har riktig tur kan du uppleva djurens jakt efter mat.

→ Besök Tanzania i augusti till september om du vill uppleva:

  • Behagliga temperaturer och minimalt med regn
  • Djur som är enklare att få syn på
  • Den stora migrationen, när djuren börjar återvända till Serengeti i perioden september–november

Se våra resor til Tanzania nedan:

Vill du veta mer?

Observera att ovanstående guide bara är en vägledning och rekommendationer kan ändras efter hand.

Prata med våra resekonsulter om du vill vara säker på att du reser på en tidpunkt som passar bäst för dig. De har stor erfarenhet av att hjälpa kunder att välja rätt resa och avresedatum.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär