TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSamburu National Reserve

Samburu National Reserve

2023-05-14
Visa alla inlägg

Grevyzebror i Samburu

I Kenya, 345 kilometer från huvudstaden Nairobi vid bredden av floden Ewaso Ng’iro, hittar du Samburu National Reserve.

Viltreservatet är inte stort, men i gengäld imponerar området i och omkring Samburu med vackra landskap, ikoniskt djurliv och spännande stamfolk.

Vill du veta mer?

Läs mer härunder för att bli lite mer förälskad i Samburu och ta reda på varför du ska besöka den vackra parken.

Samburus torra landskap

En ensam elefant i Shaba

I den södra delen av distriktet Samburu hittar du de tre reservaten Samburu National Reserve (165 kvadratkilometer), Buffalo Springs (131 kvadratkilometer) och Shaba National Reserve (239 kvadratkilometer), som tillsammans bjuder på enastående upplevelser om du vil se djur och natur.

Samburu ligger 800–1 230 meter över havet och har ett nästan platåaktigt landskap. Lavaslätter med enstaka djupa raviner omges av runda kullar i horisonten. Här är det högt till himlen och jordens färg skiftar mellan rödbrun och nästan askgrå.

Och så är det torrt här!

De torra landskapen kan vara en fördel när du ska på safari. Torra landskap betyder nämligen att det är enklare att se djuren eftersom de inte kan gömma sig i den frodiga naturen, som finns på andra platser i Kenya.

Men Samburu bjuder också på gröna oaser, som har uppstått av olika sötvattenskällor och den ”bruna floden”, Ewaso Ng’iro, som ligger på Samburus södra gräns mot Buffalo Springs. Floden är livgivande för områdets djurliv, då djur normalt samlas där de kan hitta vatten.

Om du främst vill se djur ska du i synnerhet fokusera på Samburu National Reserve och Buffalo Springs. Drömmer du om att uppleva naturen i området ska du också besöka Shaba National Reserve, som är mer känt för sina vackra, kontrastfyllda landskap än för djurlivet.

Djurlivet i Samburu

En giraffgasell i Samburu

Som nämnt är det i Samburu och Buffalo Springs du hittar de flesta djuren i distriktet.

De torra landskapen som kännetecknar området påverkar också vilka djur du kan hitta här.

Ett av de absolut största dragplåstren är ”de speciella fem”, som har anpassat sig efter det torra klimatet och den kuperade terrängen. De speciella fem är: nätgiraffen, grevyzebran, giraffantilopen (även kallad gerenuk), oryxen och somalistrutsen, som alla trivs i Samburus torra landskap.

Förutom de speciella fem kan du se stora elefantflockar, stora kattdjur såsom lejon, leoparder och geparder, gaseller, flodhästar, bufflar, hyenor och många fler. Dessutom lever här ett stort antal fågelarter och Samburu kan faktiskt stoltsera med mer än 450 olika registrerade fågelarter, till exempel gampärlhöna och rödfalk.

Samburufolket


Samburufolket, som har gett namn åt parken, är kanske ett av Kenyas mest intressanta stamfolk.

De är kända för sin traditionella livsstil, som än i dag är förhållandevis opåverkad av västerländskt inflytande. Deras liv är centrerat kring deras djur, och deras kost består i huvudsak av mjölk och blod från deras kor. Det torra området i Samburu gör att de flyttar med jämna mellanrum för att hitta färskt gräs.

Samburufolket är besläktat med massajerna och bär, precis som massajerna, färggranna kläder. Deras traditionella dräkter är primärt röda och pryds med färgglada smycken. Dessutom är dans en stor del av deras kultur. Dansen påminner i hög grad om massajernas dans, där männen dansar i cirklar och kan hoppa riktigt högt.

Samburufolket bor i små samhällen, som du har möjlighet att besöka när du är på safari i reservaten.

Varför ska du besöka Samburu?

Två lejon i Samburu

Samburu är för dig som kanske redan har varit i Kenya, men vill uppleva ännu mer av det Kenya har att erbjuda som safariresmål. Eller för dig som gärna vill komma bort från de stora vägarna och uppleva ett område med en natur och en kultur det är få förunnat att uppleva.

Samburus popularitet har ökat de senaste åren, men jämfört med några av de mest populära reservaten och nationalparkerna har Samburu färre besökare och du får därför en mer intim safariupplevelse här. Dessutom har du möjlighet att få några helt unika djurupplevelser, till exempel kan du få se de ”speciella fem”.

Se våra resor till Samburu National Reserve här:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär