Tel: 021-372 07 99
Kundtjänst Mån - Fre 9 - 16

Olduvai-ravinen

Olduvai-ravinen är cirka 100 meter djup och 48 kilometer lång. Att den kallas Olduvai, är faktiskt på grund av ett stavfel, eftersom den egentligen skulle ha hetat Oldupai-ravinen. I dag kallas den för båda delar, men officiellt har den hetat Oldupai-ravinen sedan 2005.

Ravinen är en av de mest berömda arkeologiska utgrävningsplatser i Östra Afrika, och utgrävningsarbetet kan följas av områdets gäster.

Populära rundresor: Olduvai-ravinen

Safari i Tanzania

Upplev det fantastiska djurlivet och naturen i fyra av de mest kända nationalparkerna.

9 dagar inkl. flygTanzania & Zanzibar

Kombinera din safari i Tanzania med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.

15 dagar inkl. flygSafari & Mombasa

Safari i Tanzania kombinerat med en avkopplande semester på den kenyanska kusten.

15 dagar inkl. flygRavinen Olduvai finns i nordliga Tanzania, något söder om både Ngorongoro och Serengeti nationalparkerna samt väster om Lake Manyara, och det finns knappast ett arkeologiskt utgrävningsställe i världen som anses vara viktigare än det som finns i Olduvai ravinen. Det var nämligen här som Zinjanthropus, även kallad för nötknäckarmannen, hittades.

Han är daterat till att ha levt för 1,75 miljoner år sedan, och har varit en ytterst viktig del av människans förståelse av utvecklingen mot Homo Sapiens. Det är fynd från just detta område som gör att man tror att människan härstammar från Afrika.

Utgrävningarna började tidigt i det 20-e århundradet, och de pågår fortfarande. Ursprungliga utgrävningsplatser har bevarats, så att områdets gäster har möjlighet att besöka dem och se hur utgrävningarna pågick den gången.

Arbetet i dag pågår endast under torra perioder, men alla bevarade utgrävningsplatser kan besökas året runt, och uppe på ravinens topp har man byggt ett museum, som används till att berätta historien om alla viktiga fynd och naturligtvis även souvenirförsäljning.

Olduvai-ravinen har uppstått genom en blandning av vulkanisk aktivitet och jordskalv, då detta område ligger på kanten av tektoniska plattor. Det finns dock inga anledningar till oro över att resa till området, då plattorna, och därmed också aktiviteten, ligger i dvala sedan länge.