Tel: 021-372 07 99
Kundtjänst Mån - Fre 9 - 16

Praktisk information om Uganda

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska till Uganda. Läs mer om klimat, vaccinationer och visum. Se också vår resa till Uganda.

Afrikasafari.se är medlem av danska Rejsegarantifonden

Afrikasafari.se är ett danskägt företag och därför medlem av den danska Rejsegarantifond. Om vi skulle gå i konkurs, får du alla pengar du har betalat till oss återbetalade genom den danska fonden, även om resan är bokad och betalad i Sverige. Så även om vi är ett danskt företag, är våra svenska kunder täckta till 100 %.

Har ni frågor om hur Rejsegarantifonden fungerar, går det bra att kontakta dem på +45 4587 8333.

1. Väder och djurliv i Uganda månad för månad

Som utgångspunkt kan Uganda besökas hela året runt. Även om Uganda ligger nära ekvatorn, är landets höga belägenhet över havsytan med till att stabilisera temperaturen, så att det aldrig blir allt för varmt. Genomsnittstemperaturen är ca. 26 grader och ca. 17 grader på natten.

Bergsvandringar, gorilla-spårning och andra vandringar i skogarna är dock mer utmanande i regnperioderna (oktober till november & mars till maj). Det finns dock inte ytterligare anledningar till att frukta regnperioderna eftersom solen ofta är på himlen och det regnar för det mesta på natten och under de tidiga morgontimmarna.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dag temp.
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Natt temp.
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Nederbörd mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
Väderstatistik Dag temp. Natt temp. Nederbörd mm
JAN 27 17 89
FEB 27 17 72
MAR 27 18 160
APR 26 18 198
MAJ 26 18 206
JUN 25 17 93
JUL 25 16 61
AUG 25 16 69
SEP 26 16 110
OKT 26 17 117
NOV 26 17 141
DEC 26 17 112

2. Resevillkor för din resa till Uganda

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Var särskilt uppmärksam på följande

 • Minimiålder för att delta i gorilla-trackingen är 15 år.
 • Var beredd på att detta är en fysiskt krävande resa.
 • Boka resan i god tid för att få plats – antalet licenser för gorillorna är begränsade och kan ta slut långt i förväg.
 • Vid sjukdom/förkylning/influensa kan man nekas att delta i gorilla-trackingen, trots att man har betalat för licensen. Gorillorna får inte utsättas för smittorisk. Guiden har sista ordet om du får delta eller ej.
 • Utfärdad gorillalicens betalas inte tillbaka och kan inte ändras till annat datum.
 • Gorilla-trackingen kan ta allt från 1 till 9 timmar.
 • Besöket hos gorillorna varar ca en 1 timme.
 • Det finns möjlighet att hyra en hjälpare under vandringen, som bär din ryggsäck, hjälper dig att ta dig fram genom den täta vegetationen och håller dig i handen vid svåra passager, för endast 5 USD.
 • Kom ihåg att ta med ett lättare mellanmål, t.ex. müslibar eller liknande, då det kan ta lång tid innan man kommer tillbaka till lodgen.
 • Kom ihåg att man inte får lämna något efter sig i skogen – det gäller även matrester, toalettpapper etc.
 • Innehav av alla former av narkotika är strängt förbjudet i Uganda och straffas hårt.
 • Homosexualitet är förbjudet i Uganda och toleransen är mycket låg.

4. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

5. Vaccinationer

Vi råder dig att kontakta en specialistläkare, din egen läkare eller en vaccinationscentral.
Läs om vaccination för inresa till Uganda.

I Uganda krävs gula-febern-intyg.

6. Visum

Man måste ha ett giltigt visum för att resa till Uganda. Du måste ansöka om förhandsgodkännande för visum online på https://visas.immigration.go.ug/. Du måste skriva ut ditt godkännande och ta med detta till Uganda. Var uppmärksam på att du får ditt visum först vid ankomst till Uganda. Visumet kostar 50 USD per person och betalas vid ankomsten till Uganda.

Det kan ta upp till sju dagar innan man får sitt förhandsgodkännande, så vi rekommenderar att man ansöker i god tid. Om du inte har hört något inom sju dagar rekommenderar vi att du kontaktar den ugandiska ambassaden, som också kan utfärda visum.

 • Passet ska vara giltigt 6 månader efter utresa från landet
 • Det ska vara plats till inrese-/utresestämplar i passet
 • Det ska ifyllas ett inrese- och utresekort

Visum och passreglerna kan ändras med kort varsel. Därför rekommenderar vi att du även kollar reglerna på Utrikesdepartementets hemsida och www.ugandaembassy.dk.

7. Flygbiljetter

Vi skickar en resplan vi har bokat till dig när vi har reserverat ditt flyg. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut. Vi använder oss av elektroniska biljetter som ni själva skriver ut när biljetterna är klara. Ni får mer ett mail från oss när biljetterna är klara att skrivas ut med alla de uppgifter ni behöver. Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. telefonnummer som kan vara bra att ha med på resan, bl.a. ett telefonnummer där du alltid kan nå någon av oss på Afrikasafari.se, även när kontoret är stängt.

8. Uppgradering och mera benplats

Många flygbolag erbjuder i dag uppgradering av reserverade biljetter till platser med högre komfort med bl.a. mer benplats, t.ex. Economy Comfort hos KLM. Som resebyrå kan vi inte uppgradera er till dessa platser, men det kan finnas möjlighet att uppgradera er själva på flygbolagets hemsida.

Vi kan tyvärr inte reservera sittplatser med extra benutrymme, som t.ex. vid nödutgångarna. Om ni behöver extra mycket plats, så checka in på flygplatsen så tidigt som möjligt på avresedagen och be om hjälp där.

9. Transport i Uganda

Vår duktiga chaufför/guide hämtar er på Entebbe International Airport. Han kör er till hotellet, på safariturerna, annan sightseeing samt den sista dagen tillbaka till flygplatsen.

10. Avstånd i bil på safari i Uganda

 • Dag 2: Flygplats till hotell, ca. 5 km.
 • Dag 3: Entebbe till Quen Elizabeth N. P., ca. 600 km.
 • Dag 4: Game drive i Queen Elizabeth N.P. og båttur
 • Dag 5: Queen Elizabeth N.P. till Ishasha, ca. 95 km.
 • Dag 6: Ishasha till Bwindi, ca. 55 km.
 • Dag 7: Gorilla-tracking
 • Dag 8: Bwindi till Mburo Park – ca. 300 km.
 • Dag 9: Transfer till flygplats – ca. 250 km.

I allt ca. = 1305 km

Kom ihåg att alla avstånd är cirka och tiderna likaså med förbehåll för väder- och vägförhållanden.

11. Safaribilen

På safarin kör vi i 4-hjulsdrivna bilar. Taket på bilen kan öppnas under safarin för att får ståhöjd och för att kunna få en bättre känsla av närhet till djuren och naturen omkring oss. I bilen finns plats till 9 personer, men vi tar aldrig mer än 7 personer i varje bil, eftersom alla ska ha fönsterplats och plats till kamera, vatten, m.m.

Det finns möjlighet att reservera en egen safaribil med tillhörande chaufför/guide mot ett tillägg om ni önskar detta – kontakta oss för mer information.
Klicka här för att se safaribilarna på bild.

12. Gorilla permits (tillåtelse att besöka gorillorna)

Det är viktigt att vara på det klara med att bergsgorillorna är vilda djur som kan röra sig fritt och att det därför inte kan garnteras med hundra procents säkerhet att man ser djuren den dag man är ute. Sannolikheten att man kommer att se gorillorna är mycket stor och man verkligen ha otur om man inte får se dem. Gorilla permit (tillåtelse att besöka gorillorna) är giltigt för en specifik dag och kan inte ändras till ett annat datum än de utfärdats för. Det återbetalas heller inte om man har otur och inte får se gorillorna.

Vid sjukdom är det inte tillåtet att ge sig ut på vandringen. Det är guiden som har det sista ordet när det gäller att avgöra om en person är tillräckligt frisk eller ej för att delta. Kostnader för gorilla permits, kost och logi återbetalas inte vid sjukdom.

13. Mat och dryk

Alla måltider inklusive “picnic lunch” ingår i priset. Dryck ingår ej.

14. Besök på barnhem

På dag 2 i programmet är det möjlighet för  att besöka ett barnhem, Kabazaire Orphanage, som blev stiftat och nu drivs nu av våra lokala samarbetspartners i Uganda.

På barnhemmet är det ca. 60 barn i åldern 2- 15 år, alla med deras helt egna historia och bakgrund.
Det är självklart frivilligt om ni vill ge barnen något, men det är i alla fall något som skulle uppskattas mycket av dessa barn. Dom blir glada för både små och stora gåvor. – kläder, böcker (engelska eller bildböcker) bollar och så vidare. Fråga eventuellt guiden om du vill supplera med något från den lokala marknaden.

15. Valuta i Uganda

Ugandas valuta heter Uganda Shillings. 1000 Uganda Shillings är ca. 2:90 svenska kronor.
Valutor som Euro, US-dollars och engelska Pund är också gångbara i Uganda. Det är möjligt att växla i bankerna och på växlingskontoren som finns överallt. Vi rekommenderar att du inte växlar till Uganda Shillings hemifrån utan väntar till du kommer till Uganda. Dollarsedlar som är daterade/tryckta före 2002 mottages inte i Uganda.

16. Dricks

Det är inte så utbrett att man ger dricks i Uganda, men om man vill visa att man sätter pris på god service kan man självklart ge lite dricks. Det är helt och hållet upp till did själv om du vill ge dricks och hur mycket du vill ge. Det är inte kutym att ge dricks till dem som hjälper med bagage eller städar på rummet. Det förväntas inte heller dricks på barer och restauranger. Om du vill ge guiden dricks, så kan du en tumregel vara att ge cirka 5 USD per person och dag. Vi rekommenderar att du ger dricksen vid resans slut.

17. Tidsskillnad

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

18. Språk i Uganda

Det officiella språket i Uganda är engelska. Det finns dock över 50 olika språk i landet.

19. Elektricitet

Strömstyrkan är 240 volt och det används trebenade kontakter av en annan typ vi är vana vid hemifrån. Adapter kan hyras i hotellreceptionen. De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som i regel stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

20. Landfakta om Uganda

 • Huvudstaden i Uganda är Kampala som har ca. 2 miljoner invånare.
 • Ugandas areal är på hela 241 038 kvadratkilometer, dvs. att Uganda är över 5 gånger större än till exempel Danmark.
 • I allt har Uganda nästan 29 miljoner invånare.
 • Det är 20 olika etniska grupper i landet.
 • religioner och andra trosriktningar.

21. Bagage som är viktigt att ha med på resor till Uganda

 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna). Det är billigt att få sina kläder tvättade, så det finns ingen anledning att släpa med sig för mycket.
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Regnjacka till gorilla-tracking.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.

22. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget

 • En hatt som skyddar mot solen
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla dom borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat för läpparna
 • Den medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservetter för sårtvätt.
 • Kikare (så ni får en närmare syn av leoparden högt uppe i trädet)
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknade att få användning för + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga handlingar såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Mastercard), körkort m.m.. Fördela dom mellan era väskor.
 • Telefonlista till omedelbar spärrning av försvunna betalkort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Postadresser på dom som ni ska skicka ett vykort till, och även mailadresser
 • Anteckningsblock och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.