Tel: 021-372 07 99
Kundtjänst Mån - Fre 9 - 16

Afrika i bilder – Naturfotografen Ole-Arne och Afrika

Posted on :

”Som fotograf är det rena himmelriket att besöka Afrika – motiven radar upp sig…”

Ole-Arne Schlytter bor och arbetar i Oslo. På fritiden är han en passionerad naturfotograf och han har drömt om att besöka Afrika ända sedan han var liten.

Drömmen gick i uppfyllelse när han på 1980-talet som FN-soldat i Libanon fick möjlighet att besöka Egypten, och därmed få sitt första möte med den afrikanska kontinenten. Sedan dess har han besökt Afrika många gånger, bland annat Tanzania 2014 och Sydafrika 2017 med Afrika Safari.

Det är stor skillnad på att vara naturfotograf i Skandinavien och i Afrika. I Skandinavien är djuren skygga för människor. De gömmer sig när man närmar sig med kameran, och man måste ha färdiga gömställen för att kunna få bra bilder. I Afrika är det helt tvärtom, förklarar Ole-Arne.

”Det är den största skillnaden. I Afrika är safaribilen ditt gömställe, och djuren är inte rädda för den. De fortsätter med sitt, utan att bli störda…”

Min favoritbild

Ole-Arnes otaliga bilder av djur och fåglar från nationalparkerna i Afrika är ett tydligt bevis på hans starka passion för naturen. Han har tagit riktigt många bra fotografier, men det finns ett som är särskilt viktig för honom.

Han tycker att det är svårt att välja ut den bästa bilden av dem alla, men hans kärlek till geparderna är kanske det som avgör. I vilket fall är det denna bild av två geparder, en hane och en hona, en av de bilder som betyder mest för honom.

great migration in serengeti national park Serengeti nationalpark, Tanzania, 2014

”I den södra delen av Serengeti (Ndutu) mötte vi ett par geparder som låg och vilade. De låg bredvid varandra, hanen med sina tassar över honan. De tvättade varandra och spann högljutt (som katter gör när de trivs). Det var en riktigt känslosam upplevelse.

Bilden är tagen precis när hanen har rest på sig, medan honan fortfarande ligger på rygg med tassarna i vädret. Det ser ut som om hon ler.

Det är fantastiskt att uppleva det sociala samspelet – och det är något jag verkligen värdesätter att ha fått uppleva.”

I Afrika radar upplevelserna upp sig

En annan stor upplevelse som är friskt i Ole-Arnes minne är från hans och hans frus senaste resa till Sydafrika i februari 2017. Från safaribilen i Kruger National Park stötte de på två elefanter som slogs mot varandra.

”…[Vi] mötte en ilsken elefant som slogs mot en annan elefant, så att träd och växter runt om kring dem trampades ner. Den förlorande elefanten drog sig undan, men den arga elefanten fortsatte på sin väg och skakade på huvudet och trumpetade med snabeln, samtidigt som den slet i träd och stampade med benen…”

Kruger nationalpark, sydafrika Kruger Nationalpark, Sydafrika 2017

”Det var verkligen en syn, och det var mycket imponerande och samtidigt skrämmande att uppleva elefantens kraft och styrka. Det är ett kraftfullt och ståtligt djur som man ska visa största respekt…”

”Jag litade till 100 % på vår guide, som flyttade bilen varje gång elefanten blev för närgången. Samtidigt stoppade han alla civila bilar för att varna dem för den arga elefanten.”

Sydafrika eller Tanzania?

Ole-Arne har varit med Afrika Safari på safari i både Tanzania och Sydafrika. Båda två är fantastiska resmål om du vill fotografera, eller helt enkelt uppleva djur som du bara kan möta i Afrika.

Enligt Ole-Arne är den största skillnaden mellan de två resmålen att Tanzania, och särskilt Serengeti National Park, har många öppna slätter och savanner, vilket gör att du lätt kan se djuren även på stora avstånd.

Beroende på årstid kan du också ha turen att uppleva den stora migrationen, då gnuer, zebror och gazeller vandrar från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya.

great migration i seregeti antional park Serengeti Nationalpark, Tanzania 2014

I andra av Tanzanias nationalparker, till exempel Tarangire och Lake Manyara, samt i Kruger National Park i Sydafrika är det fler träd och buskar, där djuren kan gömma sig.

Men oavsett destinationen menar Ole-Arne att:

”Upplevelserna radar upp sig, oavsett vad man väljer… Dessutom är båda länderna, vart och ett på sitt sätt, rika på kultur och historia…”

Varför Afrika Safari?

Ole-Arne reste första gången med Afrika Safari 2014.

För honom har möjligheten att få en privat safaribil (mot ett kostnadstillägg) varit viktig. Det gör nämligen att man kan stanna upp. Och det är något som är viktigt när målet är att ta riktigt bra bilder.

Dessutom säger Ole-Arne:

”Afrika Safari är mycket konkurrenskraftiga prismässigt, och har ett stort utbud av avresedatum, vilket jag värdesätter.”

Även om han har besökt Afrika flera gånger är han långt ifrån klar. Han överväger till exempel att åka tillbaka till Sydafrika senare under året för att uppleva andra färger i naturen.

”[Jag] får nog aldrig nog av Afrika. Det ger nya, fantastiska upplevelser varje gång. Särskilt nu när naturfotografering har blivit min passion…” … ”Ett annat mål för mig är att besöka Kenya i framtiden.”

Du kan se alla Ole-Arnes fantastiska bilder på hans hemsida här.

 

Vill du åka till Sydafrika, Tanzania eller ett av våra andra resmål i Afrika?

Vi hjälper dig att boka din livs resa, alla vardagar mellan kl. 09.00 och 16.00 på telefon 021-372 07 99. Du är också varmt välkommen att kontakta oss via e-post på: info@afrika-safari.se.

Kom riktigt nära med Afrikasafari.se