TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarAfrikas bästa nationalparker

Afrikas bästa nationalparker

2018-02-23
Visa alla inlägg

Serengeti plains

Afrika är fullt av vackra nationalparker och viltreservat.

Alla länder bjuder på unika och varierande upplevelser.

En otrolig kombination av spektakulärt djurliv, fascinerande natur och upplevelser de flesta bara får en gång i livet.

Läs mer här nedan och få en inblick i vilka nationalparker och viltreservat som är bland Afrikas bästa.

Serengeti Nationalpark i Tanzania

zebror i serengeti nationalpark

Serengeti Nationalpark har ett av världens äldsta ekosystem.

När du kommer in i nationalparken möts du av en vacker syn. De ändlösa slätterna är imponerande och den täta vegetationen på marken är idyllisk. Nationalparkens natur är unik.

Förutom en helt fantastisk natur bjuder också nationalparken på ett mycket rikt djurliv. Gnuer, zebror, lejon, elefanter, leoparder, bufflar, flodhästar, noshörningar och många, många fler. Du har till och med möjlighet, om du har tur, att få se big five.

Serengeti Nationalpark är något du sent kommer glömma.

Visste du att: Serengeti Nationalpark kom med på UNESCO:s världsarvslista 1981 bland annat tack vare den stora migrationen, där runt 2 miljoner djur vandrar genom Serengeti Nationalpark och Masai Mara i Kenya varje år.

Kruger Nationalpark i Sydafrika

lejon i Kruger nationalpark

Stora grässlätter, sjöar och klippor pryder nationalparkens stora yta. Parken mäter ca 350 km från norr till söder och 65 km från öst till väst. Med sina 20 000 km2 är nationalparken Sydafrikas största – och faktiskt också den äldsta.

Kruger Nationalpark är hem åt en mängd djur. I parken lever faktiskt runt 11 000 elefanter och 35 000 bufflar och zebror. Därutöver finns antiloper, lejon, leoparder och mycket annat.

Djuren flockas runt vattenhål och sjöar under eftermiddagarna och med lite tur kan du få se elefanterna bada

Lite beroende på vilken årstid du väljer att besöka parken väntar fantastiska natur- och djurupplevelser.

Visste du att: det finns runt 520 fågelarter, 146 olika däggdjur, 120 kräldjur och 2 000 olika växtarter i Kruger Nationalpark?

Masai Mara Viltreservat i Kenya

flockar Masai Mara Kenya

I sydvästra Kenya, på gränsen till Tanzania, ligger viltreservatet Masai Mara.

Gräsmarker, akaciaträd och mäktiga slätter med stora djurflockar är kärnan av reservatet.

Masai Mara är faktiskt lika vackert i verkligheten som det är på bilder.

Här lever bland annat elefanter, zebror, giraffer, lejon, hyenor och geparder. Om du har tur kan du få de djuren från big five.

Masai Mara är den kenyanska delen av Serengetis ekosystem och det är hit de stora massorna av djur vandrar (den stora migrationen) för vatten och föda.

Utöver den fantastiska naturen har du också möjlighet att besöka massajernas byar.

Visste du att: Masai Mara Nationalpark är den plats i världen som har störst koncentration av vilda djur under regnperioden?

Etosha Nationalpark i Namibia

giraffer i etosha nationalpark

Etosha Nationalpark, som ligger i norra Namibia, är en av världens största nationalparker.

I parken bor en lång rad djur – både däggdjur, fåglar och kräldjur – och nationalparken är bland de bästa platserna att se djurlivet i Afrika.

Du har bland annat möjlighet att se giraffer, zebror, gnuer och elefanter, som ofta håller till vid vattenhålen i nationalparken för att dricka.

En annan av parkens främsta sevärdheter är den 5 000 km2 stora saltslätten, Etosha Pan, som utgör resterna av en uttorkad sjö. Det är en fantastisk syn.

Visste du att: man kan se den stora saltslätten, Etosha Pan, från rymden?

Ngorongoro Conservation Area i Tanzania

Ngorongoro-kratern

I norra Tanzania, sydost om Serengeti, ligger Ngorongoro Conservation Area. Höjdpunkten i området är Ngorongoro-kratern, en slocknad vulkan, som exploderade för 2–3 miljoner år sedan.

Botten av kratern har en area på 260 km2. Från botten av kratern tornar kanten upp sig 600 meter upp i luften. En makalös syn.

I dag lever bland annat gaseller, lejon, zebror och 350 fågelarter i det som är världens största inaktiva vulkankrater.

Ngorongoro Conservation Area kom 1979 med på UNESCO:s världsarvslista tack vare naturen och blev inskrivet igen 2010 tack vare platsens kulturella värde.

Visste du att: Ngorongoro-området är den plats i Afrika där det tätaste beståndet av storvilt lever?

Amboseli Nationalpark i Kenya

elefanter i Amboseli nationalpark

Det är en storslagen upplevelse att ha utsikt till världens högsta fristående berg, Kilimanjaro, med snö på toppen när du står i en nationalpark.

Men det är vad som väntar dig i en av Kenyas minsta nationalpark, Amboseli Nationalpark.

Det finns goda möjligheter till en massa naturupplevelser i nationalparken som både bjuder på våtmarker, savanner, skog och Amboseli-sjön som ofta är uttorkad.

Amboseli Nationalpark har en mer sparsam växtlighet, vilket gör det enklare att se vilda djur, bland annat flodhästar, leoparder, giraffer, lejon, elefanter och massor av fåglar.

Visste du att: du kan se några av världens största elefantflockar i Amboseli nationalpark?

Bwindi Impenetrable Nationalpark i Uganda

gorilla i Bwindi Impenetrable Forest national park

Bwindi Impenetrable Nationalpark utgör hem för runt hälften av de utrotningshotade bergsgorillorna som fortfarande finns kvar i världen. Det bor runt 340 bergsgorillor i nationalparken.

Gorillorna är en av anledningarna till att nationalparken togs med på UNESCO:s världsarvslista 1994.

Förutom att vara hem för bergsgorillorna är nationalparken den park i Uganda som har flest däggdjur. Här lever omkring 120 olika arter. Förutom däggdjuren finns det också mer än 340 fågelarter i Bwindi Impenetrable Nationalpark.

Visste du att: Bwindi Impenetrable Nationalpark är en av de platser i hela världen som har störst biologisk mångfald?

Chobe National Park i Botswana

Chobe

Nationalparken Chobe är en av de bästa platserna om du vill uppleva elefanter i Afrika. Det lever runt 50 000 elefanter i parken, och vissa flockar har upp till 100 elefanter.

Parkens flod, Chobe-floden, är en av anledningarna till att nationalparken har en stor biologisk mångfald och ett välfungerande ekosystem.

Vid floden kan du se elefanter som badar för att svalka sig, flodhästar som kopplar av på vattenytan och krokodiler som ligger alldeles stilla i vattnet. Du kan också ha turen att se Afrikas ”big five” i parken samt andra klassiska safaridjur, till exempel zebror, babianer och kuduer.

Ett perfekt sätt att uppleva parken på är genom att kombinera en allmän safari med en kryssning på Chobe-floden – på så sätt får du det bästa av Botswanas djurliv både på land och i vattnet.

Visste du att: nationalparken användes som jaktområde på 1800-talet? Det var särskilt elefanterna som jagades för deras betar som användes som pianotangenter, kammar och biljardbollar.

De afrikanska nationalparkerna och viltreservaten bjuder alla på unika upplevelser: Fantastiska djurupplevelser och fascinerande natur som är helt enastående för Afrika.

Vill du ha en upplevelse för livet?

Kika på våra resmål och få inspiration till din nästa resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär