TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe bästa platserna om du vill se elefanter i Afrika

De bästa platserna om du vill se elefanter i Afrika

2019-06-06
Visa alla inlägg

Elefanter

Elefanten är ett fascinerande djur.

Den är världens största landlevande däggdjur – den kan väga upp till 6 ton och kan bli upp till 70 år gammal.

Förr levde elefanterna över hela Afrika men i dag kan du endast se elefanter i knappt 20 afrikanska länder.

Trots att elefantbeståndet har blivit mycket mindre under de senaste 200 åren är elefanten fortfarande en ganska vanlig syn på din safari.

Vi har samlat en lista med några av de bästa platserna för att se elefanter i Afrika.

Var vill du uppleva i elefanter?

Chobe nationalpark i Botswana

Elefanter i Chobe

I Botswana finns det cirka 130 000 elefanter, vilket gör Botswana till det land med den största koncentrationen elefanter i Afrika.

Chobe nationalpark, i norra delen av Botswana, uppskattas rymma inte mindre än 50 000 av Botswanas elefanter under Botswanas torrperiod.

Nationalparkens olika ekosystem och i högsta grad Chobe-floden – som löper genom den nordöstra delen – hjälper till att skapa den varierande natur som finns här.

De enorma elefantflockarna kommer till parken just på grund av floden som, särskilt under torrperioden från maj till oktober, ger dem mat och vatten. Därför kan man uppleva många elefanter vid floden dit de kommer för att dricka vatten, äta det gröna gräset i närheten och svalka sig.

Okavango-deltat i Botswana

elefanter i Okavango-deltat

Ett av Botswanas andra fantastiska naturområden är det 14 000 km2 stora Okavango-deltat som ligger i nordvästra Botswana. Under torrperioden vandrar 130 000 elefanter till deltat, vilket gör Okavango till en av de bästa platserna om du vill uppleva elefanter i Afrika.

Okanvango-deltat är ett av de största våtmarksområdena i världen och de årliga översvämningarna är en av orsakerna till att deltat i dag finns med på Unescos världsarvslista.

I början av året börjar det regna i Angolas högland. Floderna blir överfyllda och de omkringliggande områdena kan inte ta upp mer vatten. Regnvattnet börjar en lång resa söderut. Inom en månad eller två kommer det fram till den 1 600 km långa Okavangofloden, som också långsamt börjar fyllas över sina bredder. Under nästkommande månader breder vattnet, som började sin resa i Angolas högland, ut sig i den annars så torra Kalahari-öknen och blir det som vi känner till som Okavango-deltat.

Deltat är en stor källa till vatten i området och där lever även några av världens mest hotade däggdjur, som geparder, vita och svarta noshörningar, de afrikanska vildhundarna och lejon. Du kan dessutom självklart uppleva massor av elefanter här, både de som bor här året runt och de som migrerar hit under torrperioden.

Tarangire nationalpark i Tanzania

Elefanter i Tarangire

Tarangire nationalpark ligger i nordöstra Tanzania och är känd för sin stora koncentration av elefanter.

Parken har ett varierande landskap som lockar till sig elefanter särskilt tack vare Tarangire-floden och de stora, vattenbevarande baobabträden.

Elefanterna lever i flockar och på en game drive kommer du att kunna se enorma flockar på flera hundra elefanter. Parkens natur och terräng gör faktiskt också att du kan komma riktigt nära inpå de stora däggdjuren och se dem korsa savannen från första parkett.

Ofta kan man även se elefanterna i närheten av baobabträden. De använder nämligen träden för att vässa sina betar. Träden kan dessutom hålla enorma mängder vatten, vilket elefanterna ibland hittar genom att skala av barken och suga.

Amboseli Nationalpark i Kenya

elefanter i Amboseli

Amboseli nationalpark är en av de mest välbesökta nationalparkerna i Kenya.

Även om Amboseli också är en av landets minsta nationalparker kommer du garanterat att få upplevelser som inte låter dig glömma att du är i Afrika.

Parken ligger nära inpå Tanzanias gräns, norr om Kilimanjaro, och på dina game drives i nationalparken kommer du att på en bra dag kunna se Afrikas ikoniska berg Kilimanjaro i horisonten.

Kilimanjaro är även källan till det vatten som finns i parken. Smältvatten från berget rinner under jorden och kommer upp till ytan i Amboseli. Dessa källor ger vatten som elefanterna och andra djur i nationalparken kan dricka och bada i.

I Amboseli finns det cirka 1 000 elefanter som ofta vandrar runt i stora flockar. Parkens terräng är platt och sparsamt bevuxen. Därför är det lätt att få syn på elefanterna som vandrar långsamt genom landskapet.

Amboseli var en av de första platser där man började studera elefanter. Det betyder att många av de elefanter som lever här har funnits här i många år och är väldigt gamla. Så om du har tur kanske du får se några av dessa gamla elefanter vars betar har vuxit så långt att de nästan nuddar marken.

Kruger nationalpark i Sydafrika

elefant i kruger

Kruger nationalpark är Sydafrikas största viltreservat med en area på cirka 19 500 km2. Parken är med sina 100 år Afrikas äldsta nationalpark och är ett av de mest populära turistmålen i Sydafrika.

Nationalparken är känd för att ha många olika slags däggdjur och många av varje art.

Man uppskattar att det finns runt 11 000 elefanter i Kruger nationalpark, vilket gör just den här parken i Sydafrika till ett toppresmål om du vill komma nära inpå djuren.
I parken finns det nämligen goda chanser att se elefanter hela dagen.

Under morgonen och kvällen vandrar de runt mycket och under de varma timmarna, på eftermiddagen, håller de sig nära nationalparkens sjöar och vattendrag för att svalka sig. Här kan du även ha turen att se dem bada.

Kom nära inpå elefanterna på de här resorna:

Det finns många bra platser för att uppleva elefanter i Afrika och vissa resor ger helt unika upplevelser som du inte kan få någon annanstans.

Här är våra tips på de bästa platserna att se elefanter på, men om du fortfarande inte vet vilken resa du ska välja kan du kontakta våra resekonsulter som är redo att guida dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär