• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarDen ultimata guiden till Garden Route

Den ultimata guiden till Garden Route

17 September, 2018
Visa alla inlägg

Garden Route

Klippiga kuster, makalösa gyllene stränder, fantastiska vandringsleder, fascinerande djurliv, charmiga städer och många enastående upplevelser.

Det och mycket mer hittar du på Sydafrikas Garden Route.

Funderar du på att besöka Sydafrikas fantastiska kuststräcka?

Läs mer i guiden nedan, och få svar på alla dina frågor om Garden Route i Sydafrika.

Vad är Garden Route?

Sydafrikas Garden Route är en 300 kilometer lång kuststräcka på Sydafrikas södra kust, som börjar vid Storms River i Eastern Cape-provinsen och slutar vid Mossel Bay i Western Cape-provinsen.

Garden Route har fått sitt namn från en marknadsföringskampanj. Men det är inte det som är sträckans huvudattraktion, utan snarare en blandning av karg kust, frodiga skogar och berg.
Själva Garden Route kan hinnas med på några timmar, men det vore synd.

Både före och efter den vackra kuststräckan längs Route 62 och N2 finns det många vackra och intressanta sevärdheter som du inte får missa.

Av samma anledning utgår den här guiden från en sträcka, som är längre än den officiella Garden Route.

I den här beskrivningen ingår hela sträckan från Port Elizabeth till Kapstaden, som båda är flygplatsstäder, som är enkla att komma till och från. När vi talar om Garden Route framöver menar vi alltså alla stopp längs denna sträcka och inte bara den officiella Garden Route mellan Storms River och Mossel Bay. Du kan läsa om de enskilda stoppen längre ner i guiden.

Garden Route – en snabböverblick:

Officiella Garden Routes sträcka Ca 300 kilometer mellan Storms River och Mossel Bay
Start- och slutpunkt Port Elizabeth till Kapstaden
Första stoppet Port Elizabeth till Knysna: ca 270 km– ca 3 timmar
Andra stoppet Knysna till Oudtshoorn: ca 130 km – ca 2 timmar
Tredje stoppet Oudtshoorn till Hermanus: ca 370–425 km – ca 4–5 timmar
Fjärde stoppet Hermanus till Kapstaden: ca 140 km – ca 2 timmar
Total sträcka Ca 910–965 km
Bästa besökstiden Kan besökas året runt men är mest populärt under de lokala sommarmånaderna mellan december och februari.
Höjdpunkter Addo Elephant National park, Tsitsikamma National park, båttur på Knysnas lagun och valsafari.

När är det bäst att åka Garden Route?

Det finns inte ett enkelt svar på när det är bäst att resa till Garden Route.

Garden Route kan besökas året om.

Därför beror din restidpunkt på vad du vill uppleva.

Sydafrika har sommar när vi har vinter. Om du vill resa när det är som varmast bör du resa under de svenska vintermånaderna. Om du däremot inte har något emot lite svalare och mildare temperaturer kan du också resa under de svenska sommarmånaderna, då du till stor del får vägarna för dig själv.

Oavsett när på året du reser finns det risk för skurar. Det kan också vara soligt två veckor i streck under vintermånaderna utan en enda droppe regn.

Om du vill se valar bör du resa mellan juni och november/december. Då kommer de sydliga rätvalarna in mot Sydafrikas kust och du kan till exempel åka på valsafari i Hermanus under hela den här perioden. Om du vill öka sannolikheten för att se valar från kusten är den bästa tidpunkten att åka när valsäsongen når sin höjdpunkt omkring augusti–oktober.

Är det säkert att köra längs Garden Route?

Bil på Garden Route

Många frågar om det är säkert att köra längs Garden Route.

Det enkla svaret är: Ja.

Garden Route har många besökare, vilket gör den till en säker sträcka att köra på.

Som vanligt när du reser i länder, där du inte är van att köra, är det viktigt att vara uppmärksam på lokala trafikregler och standarder – och det gäller också i Sydafrika.

Här är sju saker du måste vara uppmärksam på:

1. I Sydafrika kör man på vänster sida av vägen

2. Det finns bensinstationer löpande längs Garden Route. Här hjälper en anställd dig att fylla på bensin och du betalar direkt till hen (kontant eller med kort). Man får ofta också bilrutan tvättad. Om du vill kan du ge lite dricks.

3. Sydafrikanerna använder vägrenar i samband med omkörningar. Den första bilen (ofta en lastbil) kör in på vägrenen för att låta andra bilar köra om. Man tackar med varningsblinkers. Vi rekommenderar dock att du följer reglerna och bara kör om när det finns plats.

4. Det går ofta människor på vägrenarna och det kan vara djur på vägarna.

5. Av samma anledning rekommenderas det inte att köra på kvällen. Gatubelysningen fungerar inte alltid som vi är vana vid här hemma, vilket gör det svårt att se människor som går i vägrenen eller babianer på vägen. I Kapstaden rekommenderar vi inte att du kör när det är mörkt.

6. Plocka inte upp liftare.

7. Lämna inget synligt i din bil, och lås efter dig – inte bara på grund av risken för inbrottstjuvar, utan också för att babianer i vissa städer vet hur man öppnar bildörrar.

Stopp längs Garden Route

Den officiella Garden Route sträcker sig mellan Storms River och Mossel Bay (ca 300 km). Under färden ingår dessutom stopp både före och efter den officiella delen av Garden Route, från Port Elizabeth och hela vägen till Kapstaden, sammanlagt 900 km.

På vägen stannar du i följande städer, där du också kommer att övernatta:

Port Elizabeth -> Knysna -> Oudtshoorn -> Hermanus -> Kapstaden

Dessutom hittar du massor av spännande platser som du kan utforska på vägen.

Nedan har vi valt ut våra favoritplatser på Garden Route, och trots det kan det vara svårt att välja.

Observera: I en resa till Garden Route med oss ingår ett Nelson Mandela Bay-pass (NMB-pass), där det ingår gratis upplevelser och rabatter på ett stort urval av upplevelser i Nelson Mandela Bay-området.

Port Elizabeth

Addo elephant national park

Port Elizabeth, som är känt under förkortningen PE, är en vacker hamnstad i Eastern Cape, och används ofta som startpunkt på en tur längs Garden Route. Här får du en mjukare introduktion till den sydafrikanska trafiken än om du börjar i Kapstaden.

Staden bjuder på vackra och säkra stränder, spännande historia och massor av intressanta djurupplevelser.

Höjdpunkter i Port Elizabeth

Du får tillbringa dagen som du vill, men här är våra höjdpunkter.

 • Port Elizabeth används ofta som utgångspunkt för kör själv-safari i Addo Elephant Nationalpark, som är den tredje största nationalparken i Sydafrika och den enda i Eastern Cape-provinsen. Nationalparken är hem åt alla big five-djur och är ett absolut måste att besöka på din resa.
  Du får fri tillgång till nationalparken med ditt NMB-pass.
 • Port Elizabeth är känd som huvudstad för flasknosdelfiner (bottlenose dolphins). Upplev de vackra, intelligenta delfinerna på en havssafari, där du också får se världens största koloni av afrikanska pingviner på ön St. Croix. Under valsäsongen kan du också ha turen att se valar.
  Med NMB-passet får du 25 % rabatt hos Raggy Charters, som erbjuder olika havssafarier.
 • Om du vill uppleva staden kan du med hjälp av NMB-passet följa med på en gratis guidad vandring, där du upplever stadens spännande byggnader och historia. Du kan också välja en gratis båttur i ett av Port Elisabeths ”townships”, där du får en inblick i blandningen mellan stadslivet, Xhosa- och township-kulturen. Om du vill kan du själv gå ”The Donkin Heritage Trail”, som ger dig en historisk inblick i stadens centrum. Få en gratis guidebok med NMB-passet i Donkin Visitor Information Centre.

Bonus – om du har tid: Besök SANCCOB – ett rehabiliteringscenter för pingviner.NMB-passet ger gratis inträde och en gratis rundtur.

Mellan Port Elizabeth och Knysna

tsitsikamma

Körtid: cirka 3 timmar utan stopp (ca 270 km)

Från Port Elizabeth kör du längs kusten på den nationella motorvägen N2, som går från Port Elizabeth och hela vägen till Kapstaden. Resan till Knysna bjuder på massor av spännande upplevelser, vilket kan göra det svårt att välja.

Besök till exempel:

 • Jeffreys Bay, som ligger 70 kilometer från Port Elizabeth. Kuststaden har en fantastisk strand och är en av världens bästa surfplatser.
 • St. Francis Bay, som ligger ca 100 km från Port Elizabeth, är en idyllisk liten stad med en fin utsiktsplats i Seal Point Lighthouse.
 • Tsitsikamma National Park markerar början på den officiella Garden Route i Storms River. Härifrån kan du gå på vandringar, utforska olika vattenaktiviteter och uppleva en utsikt som får de flesta att tappa andan, till exempel vid parkens bro The Suspension Bridge som är en fin promenadväg från parkeringsplatsen.
 • Bloukrans Bridge är värt ett besök om du är en adrenalinjunkie. Här hittar du världens högsta bungyjump-bro. Den är inget för den klena med sina 216 meter. Om du vill hoppa kan du få 10 % rabatt med NMB-passet.
 • Plettenberg Bay (the Plett), som ligger 30 kilometer från Knysna, är en vacker semesterstad, som ligger på en bergssida ner mot kusten. Ta en promenad längs de kilometerlånga, vackra stränderna eller drick en kopp kaffe på en av stadens charmiga caféer.

Knysna

Knysna Heads

Knysna (uttalas ”nize-na”), är en mysig liten stad i Western Cape-provinsen.

Knysna ligger vid den häpnadsväckande, vackra lagunen och är dessutom berikad med frodiga skogsområden och The Featherbed Nature Reserve, som är ett spännande naturreservat.

Staden har en livlig hamnpromenad med butiker, hotell och massor av restauranger. Besök till exempel 34 degree South, som är en butik och restaurang i ett, där det serveras goda fisk- och skaldjursrätter. Knysna är dessutom värd för en ostronfestival varje år i början av juli.

Höjdpunkter i Knysna

 • En av stadens höjdpunkter är ingången till Knysnas lagun – två klippor, som kallas ”the Heads”. På den östra sidan finns det bostäder och fantastiska utsiktsplatser över lagunen och Knysna. På den västra sidan ligger det privata reservatet – Featherbed Nature Reserve. Du kan endast besöka området med the Featherbed Company, som också erbjuder båtturer från lagunen till ”the Heads” och sundowners på en klassisk hjulångare.
 • Om du tycker om skog kan du besöka Goudveld State Forest i Krysna, där det finns möjlighet att gå på olika vandringar. Prova till exempel den ca 3,5 kilometer långa vandringen Jubilee Creek till ljudet av en Knysna-turako – en färgglad, grön fågel med röda vingfjädrar. Fågeln finns nästan bara i Sydafrika och särskilt i det här området. Vandringen går genom skog, över små vattendrag och avslutningsvis till ett litet vattenfall.
 • Om du inte fick nog av elefanter i Addo Elephant National park kan du kanske få ditt behov tillfredsställt i Knysna Elephant Park. Parken är ett barnhem för elefanter som behöver extra vård. Här kommer du nära inpå elefanterna, som kan röra sig fritt i parken. På den guidade turen lär du dig mer om elefanterna och får möjlighet att interagera med det vackra djuret.

Bonus – om du har tid: Ät frukost på det populära East Head Café, som ligger i idylliska omgivningar och har en fantastisk utsikt över Knysna och ”the Heads”.

Mellan Knysna och Oudtshoorn

Oudtshoorn sätt

Körtid: cirka 2 timmar utan stopp (ca 130 km)

Från Knysna kör du på N2 och in i landet på N12/Route 62 mot Oudtshoorn, som ligger i Klein Karoo-området.

Du åker igenom det vackra Outeniqua-passet, där du kör i bergsområden med klippor längs vägarna. Gör ett stopp för att få den fantastiska utsikten över Knysna.

Även om Route 62 inte är en del av den officiella Garden Route, är resan ändå ett måste på en kör själv-resa.

När du kör in i landet från kusten är det fascinerande att uppleva hur landskapet skiftar från Knysnas idylliska lagun-område, genom bergspass, för att sedan förändras markant när du kommer till Klein Karoos mer röda och karga sandlandskap.

Oudtshoorn

Struts i Oudtshoorn

Oudtshoorn är världens strutshuvudstad, vilket det inte finns någon tvekan om när du närmar dig staden.

I slutet av 1800-talet födde man upp strutsar för deras fjädrar. Under den här perioden var fjädrarna lika mycket värda som guld och kallades också ”vitt guld”. I dag föder man huvudsakligen upp strutsar för det magra köttet, som påminner om nötkött.

Höjdpunkter i Oudtshoorn

 • Du behöver inte besöka en strutsfarm för att se strutsarna i Oudtshoorn. Men det är en spännande upplevelse. Flera farmar har öppet för besökare, och du kan se den något märkliga fågeln på nära håll. Här får du till exempel lära dig hur du kan se skillnad på hanar och honor, prova att stå på ett strutsägg och under vissa perioder kan du också se strutsungar.
 • En annan höjdpunkt i Oudtshoorn är stalaktitgrottorna Cango Caves, som också är några av Sydafrikas mest besökta sevärdheter. Åk på en ”heritage tour” – en rundtur, där du besöker sex av grottornas kammare. Om du är en mer äventyrslysten person kan du följa med på ”the adventure tour” – en lite mer klaustrofobisk men också spännande vandring djupare in i grottorna.
 • Om du vill smaka på strutskött är Oudtshoorn den rätta platsen för detta. Alla restauranger tillagar rätter med struts – och de gör det bra. Besök till exempel ”Nostalgie”, som har en gammaldags stil, precis som namnet antyder. Deras strutsbiffar är fantastiska.

Mellan Oudtshoorn och Hermanus

Cape Agulhas sten

Körtid: 4 timmar utan stopp (ca 370 km) eller en alternativ väg på ca 5 timmar (ca 425 km)

Från Oudtshoorn fortsätter du på den långa Route 62, och efter ett par timmar kommer du fram till bergspasset Tradouw, som vi rekommenderar att köra långsamt igenom.

Vägen mot Hemanus är varierad och vacker, och det finns flera spännande möjligheter att stanna på vägen. Du kan välja vägen som tar 4 timmar, eller en alternativ väg via Pearly Beach på ca 5 timmar. Det finns självklart också möjlighet att välja ytterligare en längre avstickare, om du vill uppleva Afrikas sydligaste punkt.

Bilresan i dag är dock lite lång, så det kan vara svårt att välja vad du ska uppleva på vägen.

Besök till exempel:

 • Calitzdorp – en liten Karoo-by, där några av Sydafrikas bästa starkviner tillverkas.
 • Cape Agulhas – Afrikas sydligaste punkt. Det är en avstickare från vägen på ca en timme tur/retur (beroende på vilken väg du väljer), men det karga kustområdet och de vilda vågorna är bilresan värd. En sten markerar platsen där Atlanten och Indiska oceanen möts, och det är häftigt att kunna säga att man stått på Sydafrikas sydligaste punkt. Ät eventuellt lunch i den lilla kuststaden Struisbaai innan du kommer till Cape Agulhas.
 • Pearly Beach, som vår alternativa väg går förbi, är den längsta stranden i Western Cape. Vattnet mellan öarna Dyer Island och Geyser Island, utanför Pearly Beach, är känt som hajstranden, och här kan du ha turen att se vithajar. Därefter kommer du till Gaansbai, som markerar början på Walker Bay-området, där du mellan juni och november/december kan uppleva valar.

Hermanus

Valskådning i Hermanus

Hermanus ligger i den norra änden av Walker Bay och är känt för att vara Sydafrikas valhuvudstad.

Varje år mellan juni och november/december kommer den sydliga rätvalen in till kusten vid Walker Bay för att para sig och uppfostra sina kalvar. Det är därför en fantastisk tidpunkt att uppleva valar på.

Själva staden har ett fint litet centrum med butiker, marknader, restauranger och ett par muséer, samt massor av utsiktsplatser, där du kan hålla utkik efter det mäktiga djuret.

Höjdpunkter i Hermanus

 • Om du kommer under valsäsongen kan du åka på valsafari från Hermanus. Här åker du ut med båt för att leta efter bland annat den sydliga rätvalen, som kan bli upp till 18 meter lång och väga upp till 80 ton. Jämförelsevis väger den afrikanska elefanten mellan 2,5 och 7 ton. Om du har tur kan du också se andra valar, till exempel knölvalar och späckhuggare.
 • Om du kommer under den absoluta högsäsongen för valar, från augusti till oktober, finns det också riktigt stor möjlighet att få uppleva valarna från kusten när de kommer in i bukten. Gå längs kusten mellan Grotto Beach och till staden via the Cliff Path, en vandring på 5–6 kilometer, där det finns massor av utsiktsplatser, där du kan sitta och hålla utkik efter valarna.
 • Fernkloof Nature Reserve bjuder på några vackra vandringsleder. Du kan bland annat välja en vandring på 4,5 kilometer, som tar dig till toppen av ett litet berg, där du får en vacker utsikt över Hermanus, om vädret tillåter. Reservatet är fyllt med fynbos (sydafrikanskt hedlandskap), och är hem åt många olika fågelarter, bland annat solfåglar och sockerfåglar.

Mellan Hermanus och Kapstaden

Bettys bay

Körtid: knappt 2 timmar utan stopp (ca 140 km)

Du kan köra via N2 direkt till Kapstaden, vilket tar knappt två timmar.

Men då missar du några spännande upplevelser.

Om du istället åker längs R44-kusten kan du stanna vid Betty’s Bay, som liksom Boulders Beach i Simons Town är känt för sitt bestånd av afrikanska pingviner. Betty’s Bay är dock inte lika välbesökt, och om du har tur får du lite mer ensamtid med de söta pingvinerna.

Från Betty’s Bay till Gordon’s Bay får du en fantastisk resväg med kust på ena sidan och bergssluttningar på den andra. Stanna till på en av rastplatserna och ta in det hela. Gör eventuellt ett lunchstopp i Gordon’s Bay innan ditt sista stopp – Kapstaden.

Kapstaden

Table Mountain och Waterfront

I Kapstaden väntar en av världens bästa storstäder.

Här är inte utmaningen att hitta något att se, utan att hinna se så mycket som möjligt – här finns nämligen sevärdheter som räcker till ett helt liv.

Höjdpunkter i Kapstaden

Om du ont om tid till att utforska staden ger vi dig några förslag på vad du kan ägna tiden åt:

 • Taffelbjerget, som är en symbol för staden, bjuder på vandringar, linbana (upp och ner) samt en fantastisk utsikt över staden om vädret tillåter.
 • Robben Island, som är den fängelseö där Nelson Mandela satt fängslad en del av sitt liv, är värd ett besök om du vill veta mer om fängelset, Nelson Mandela och Apartheid.
 • Victoria & Alfred Waterfront sjuder av liv och glädje. Här hittar du massor av shoppingmöjligheter, muséer och restauranger.
 • Åk till ett av Kapstadens ”townships” och få en inblick i en annan sida av Kapstaden och Sydafrika.
 • Köpen en biljett till Kapstadens röda hop-on-hop-off-buss, som tar dig runt till några av stadens största sevärdheter. Om du vill se mycket på kort tid är det smidigt att ta sig runt med buss.

Vill du besöka Sydafrika och Garden Route?

Garden Route och alla städer från Port Elizabeth till Kapstaden ger dig massor av makalösa, spännande och fantastiska sevärdheter som du inte kan uppleva på en vandring.

Detta är också en av anledningarna till att Garden Route är så fantastisk. Det finns massor av anledningar till att komma tillbaka.

Om du har några frågor eller vill ha hjälp med din resa får du gärna kontakta oss.

Afrikasafari.se – Kom riktigt nära!

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.