TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGarden Route – Sydafrikas enastående kuststräcka

Garden Route – Sydafrikas enastående kuststräcka

2022-04-01
Visa alla inlägg

Garden Route - kustväg i Sydafrika

Klippiga kuster, makalösa gyllene stränder, fantastiska vandringsleder, charmiga städer och otaliga vackra upplevelser.

Det och mycket mer hittar du på Sydafrikas Garden Route – en av världens vackraste kuststräckor.

Funderar du på att besöka Garden Route?

Här kan du läsa om den imponerande kuststräckan och om allt den har att bjuda på.

Vad är Garden Route?

Bergskörning på Garden Route i Sydafrika

Den officiella Garden Route är en drygt 300 km lång kuststräcka på Sydafrikas södra kust som sträcker sig mellan Mossel Bay (Västra Kapprovinsen) och Storms River (Östra Kapprovinsen).
Garden Route har fått sitt namn från en otroligt effektiv marknadsföringskampanj. Men det är inte det som är sträckans huvudattraktion, utan snarare en blandning av karg kust, frodiga skogar och berg.

Själva Garden Route kan hinnas med på några timmar, men det vore synd.

Både före och efter den vackra kuststräckan längs Route 62 och N2 finns det många vackra och intressanta sevärdheter som du inte får missa.

När är det bäst att besöka Garden Route?

Garden Route i Sydafrika

Det finns inte ett entydigt svar på när det är bäst att besöka Garden Route.

Garden Route kan besökas året om.

Därför beror din restidpunkt på vad du vill uppleva.

Sydafrika har sommar när vi har vinter. Om du vill resa när det är som varmast ska du resa under de svenska vintermånaderna. Om du däremot inte har något emot lite svalare och mildare temperaturer kan du resa under de svenska sommarmånaderna, då det också är färre besökare på sträckans attraktioner.

Oavsett när på året du reser finns det risk för regnskurar. Omvänt kan det även vara soligt två veckor i streck under vintermånaderna utan en enda droppe regn.

Utvalda höjdpunkter på Garden Route

Garden Route bjuder på en värld av fascinerande upplevelser både före, efter och under den officiella delen av Garden Route.

Med storslagen natur, dramatiska berg, oförstörda stränder, vackra vinodlingar och små trivsamma städer bjuder Garden Route på många områden du bara måste utforska.

Här kan du läsa om utvalda höjdpunkter längs Garden Route:

Oudtshoorn

struts

Staden Oudtshoorn är känd som världens strutshuvudstad och är en upplagd avstickare att svänga förbi. Upplev en äkta sydafrikansk strutsfarm och lär dig mer om historien om varför just Oudtshoorn blev världens mecka för strutsar.

I Oudtshoorn hittar du även de mer än 20 miljoner år gamla droppstensgrottorna Cango Caves. Det är en äventyrlig syn att så bland de naturliga droppstensgrottorna, som i sig själva är mycket imponerande. Grottorna blir bara ännu mer magiska av det ljus, som vackert lyser upp grottorna och skapar en helt unik stämning.

Knysna

Lagunen i Knysna i Sydafrika

Knysna (uttalas ”nize-na”), är en mysig liten stad i Western Cape-provinsen.

Staden ligger vid den häpnadsväckande, vackra lagunen och är dessutom berikad med frodiga skogsområden och Featherbed Nature Reserve, som är ett spännande naturreservat.

Staden har en livlig hamnpromenad med butiker, hotell och massor av restauranger. Besök till exempel 34 degree South, en butik och restaurang i ett som serverar goda fisk- och skaldjursrätter. Knysna är dessutom värd för en ostronfestival varje år i början av juli.

Lagunen är utan tvekan en av stadens största attraktioner och här kan du ge dig ut på en skön båttur till Featherbed Nature Reserve. Naturreservatet har en fantastisk vegetation och du kan se fram emot att njuta av de många, vackra utsiktspunkterna som naturreservatet bjuder på.

Plettenberg Bay och Monkeyland

Bloukrans Bridge i Plettenberg Bay i Sydafrika

Inte långt från Knysna ligger Plettenberg Bay och Monkeyland Primate Sanctuary.

Plettenberg Bay (The Plett) är känd för att ha en av världens högsta bungyjumpbroar: Bloukrans Bridge. Med en höjd på hela 216 meter är Bloukrans Bridge inte något för veklingar. Är du en adrenalinjunkie kan du kasta dig ut från bron – annars kan du självklart nöja dig med att bara se på de modiga själarna som hoppar.

I Monkeyland Primate Sancuary har du möjlighet att utforska en av världens största fristäder för apor. Omkring 550 apor lever vilt i regnskogen här efter att ha blivit räddade ur fångenskap. Du kommer upp i höjderna och riktigt nära apornas rätta element när du passerar regnskogens 128 meter långa hängbro – en helt unik och autentisk upplevelse.

Hermanus

Valskådning i Hermanus, Sydafrika

I den norra änden av Walker Bay ligger staden Hermanus, som är känd som Sydafrikas absoluta valhuvudstad.

Varje år mellan juni och november kommer den sydliga rätvalen in till kusten vid Walker Bay för att para sig och uppfostra sina kalvar. Det är därför en fantastiskt bra tidpunkt att uppleva valar på.

Själva staden har ett fint litet centrum med butiker, marknader, restauranger och ett par muséer, samt massor av utsiktsplatser, där du kan hålla utkik efter de mäktiga djuren.

  • Om du kommer under valsäsongen kan du åka på valsafari från Hermanus. Då åker du ut med båt för att leta efter bland annat den sydliga rätvalen, som kan bli upp till 18 meter lång och väga upp till 80 ton. Jämförelsevis väger den afrikanska elefanten mellan 2,5 och 7 ton. Om du har tur kan du också se andra valar, till exempel knölvalar och späckhuggare.
  • Om du kommer under den absoluta högsäsongen för valar, från augusti till oktober, finns det också riktigt stor möjlighet att få uppleva valarna från kusten när de kommer in i bukten. Gå längs kusten mellan Grotto Beach och till staden via the Cliff Path, en vandring på 5–6 km med massor av utsiktsplatser där du kan sitta och hålla utkik efter valarna.
  • Om du kommer utanför valsäsongen kan staden i stället fresta med några vackra vandringsturer i Fernkloof Nature Reserve. Du kan bland annat välja en vandring på 4,5 km som tar dig till toppen av ett litet berg, där du får en vacker utsikt över Hermanus, om vädret tillåter. Reservatet är fyllt med fynbos (sydafrikanskt hedlandskap), och är hem åt många olika fågelarter, bland annat solfåglar och sockerfåglar.

Vill du besöka Sydafrika och Garden Route?

Garden Route ger dig otaliga unika, spännande och olikartade upplevelser.

Se fram emot att uppleva Sydafrikas storslagna kuststräcka och få några otroliga minnen.

Garden Route bjuder på så mycket att det kan vara svårt att uppleva allt på en enda resa. Detta är också en av anledningarna till att Garden Route är så fantastisk. Det finns massor av anledningar till att komma tillbaka.

Upplev Garden Route: