• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarGame drive – kom nära inpå djurlivet

Game drive – kom nära inpå djurlivet

25 March, 2019
Visa alla inlägg

Serengeti game drive, Tanzania

På våra resebeskrivningar står det ofta något i stil med ”i dag ska du på game drive”.

Men vad är en game drive? Hur går det till? Och finns det något särskilt som är bra att tänka på innan du åker på game drive?

Vad är en game drive?

En game drive är – som namnet antyder – en körtur där du letar efter ”game”. Game är det engelska ordet för vilt eller vilda djur.

När du åker på safari i Afrika kommer du oftast att åka på game drive i en eller annan form där du åker ut för att uppleva djuren i deras naturliga habitat.

Oftast har du en chaufför och en guide, eller en chaufför som även är guide, medan det på vissa platser finns möjligheter att åka på kör själv-game drive t.ex. i Etosha nationalpark i Namibia eller Addo nationalpark i Sydafrika.

Game drives: när, var, hur

Ngorongoro, Tansania

En game drive går lite olika till beroende på var i Afrika du befinner dig samt när på dagen du ska åka på game drive.

Vad åker du i?

I Östafrika sker oftast en game drive i en fyrhjulsdriven landcruiser, som man kan ta av taket på så att du (när bilen står still!) kan stå upp i bilen och titta på djuren. Detta är en fördel då det ger en bra höjd i förhållande till djuren och en fantastisk utsikt. Om du har med dig en stor kamera kan du även använda bilen som stativ.

I södra Afrika åker man typiskt i öppna bilar – bilar som antingen har tak och inga fönster eller bilar som varken har tak eller fönster. Här är fördelen att du verkligen får känslan att du är nära naturen eftersom den faktiskt är så nära att du kan röra vid den (håll dock händerna innanför bilen). Dessutom kan du hela tiden följa med i landskapet och själv vara med och leta efter djuren – även när bilen kör.

Nationalpark eller viltreservat?

Kariega, sydafrika

I Afrika kan du både uppleva djur på safari i en av de många afrikanska nationalparkerna eller i ett privat viltreservat.

Det finns flera regler när man ska på safari i nationalparkerna. Där får du till exempel bara köra på etablerade vägar medan du i de privata viltreservaten har möjlighet att köra ”off-road”. Det sistnämnda innebär att du har större chans att komma närmre djuren i ett privat viltreservat. Däremot är nationalparkerna ofta mycket större och det ger en känsla av att du verkligen är där på naturens och djurens villkor.

I ett privat viltreservat (till exempel Kariega Game Reserve i Sydafrika) kan du i princip åka på game drive dygnet runt. Det innebär att du kan välja de tidpunkter då de olika djuren är mest aktiva. I nationalparkerna får du däremot oftast bara befinna dig mellan soluppgång och solnedgång.

Oavsett när och var du är på game drive gäller dock alltid en regel: lyssna på guiden och följ hans råd! Djuren vet inte om de befinner sig i en nationalpark eller ett privat viltreservat.

När på dagen sker en game drive?

Serengeti, Tanzania

Du kan åka på game drive på olika tider under dagen. När beror till stor del på var du är. Ibland är du även på game drive utan att veta om det – till exempel när du körs mellan olika platser genom ett område där djuren lever vilt.

En game drive mitt på dagen kan vara en varm aktivitet. Det tycker även djuren, så mitt på dagen är det inte så mycket ”action” på en game drive – till skillnad från om du åker på morgonen eller kvällen. Däremot kan du få några riktigt bra foton eftersom djuren inte rör sig så mycket. Och det är något helt magiskt med den varma luften som nästan får horisonten att darra – mer afrikanskt än så blir det nästan inte!

På morgonen och i slutet av dagen är det mer liv i djuren. Då tar de sig ner till vattenhålen, betar eller gör sig redo för jakt.

Under sommaren kan du även ha turen att åka på game drive efter mörkrets inbrott. Den här tiden på dygnet lyser ofta guiden med en röd lampa som inte stör djurens ögon så att du kan se djuren i mörkret.

Du tillbringar många timmar i bilen på en safari. Om du åker när solen inte är uppe kan det vara bra att veta att afrikanska nätter kan bli ganska kalla, så se till att ha med varma kläder!

Vad kan du uppleva på en game drive?

Masai Mara, Kenya

Tja – det är nästan omöjligt att säga.

Det är djuren och naturen som sätter dagordningen.

Förbered dig på det oväntade.

Du kan nästa somna av leda för att du bara har sett strutsar och gnuer – så pang! Mitt på vägen ligger ett lejon! Och nästa dag kan det hända att chauffören får tvärnita precis utanför lodgen eller tältlägret eftersom en elefant har förälskat sig i ett speciellt träd just där och så kom du inte längre den dagen.

Naturen arbetar inte efter en tidsplan och det finns inte två likadana game drives. Men det är ju också just det som är fascinerande med safari!

Åk på game drive i Afrika:

Tips inför game drive

Det är fantastiskt att uppleva de afrikanska djuren på till exempel en game drive.

När du planerar din safari är det en bra idé att förbereda dig inför själva game driven, till exempel genom att tänka på vilka kläder du ska packa. Lager på lager är bra så att det alltid finns något att ta av – och på.

Till själva game driven är det bra att ta med något litet att äta. Den friska luften och spänningen kan lätt göra dig hungrig och det är tråkigt att tappa fokus för att du plötsligt blev hungrig. Kom också ihåg något att dricka – särskilt mitt på dagen kan det bli riktigt varmt när solen står högt på himlen.

Afrikasafari.se – Kom riktigt nära!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.