• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarInternet och wifi i Afrika

Internet och wifi i Afrika

12 August, 2019
Visa alla inlägg

Internet i Afrika

I Moshi håller jag på att bli galen. 10 minuter senare är jag glad igen. I Mombasa håller jag på att bli galen. 1 timme senare är jag glad igen. Mitt i Masai Mara läser jag mina mail. I Nairobi ger jag upp. I Kapstaden beställer jag en Uber via wifi mitt på gatan – och då har jag inte ens ett sydafrikanskt SIM-kort.

Vår kollega Winnie har nog upplevt alla utmaningar som internet i Afrika kan leda till. Hon reser till Afrika flera gånger om året och är van vid att behöva ta ett djupt andetag:

I Usambarabergen i Tanzania tigger jag till mig 10 minuters wifi via en hotspot från en av lokalborna – för som de säger i baren på hotellet, där det annars finns wifi:

”just i dag fungerar det inte”.

Finns det tillgång till internet på de afrikanska resmålen?

När man bestiger Kilimanjaro hör man ofta uttrycket ”pole pole”. Det betyder ”ta det lugnt”, och det är nog den inställningen du bör ha på din resa till våra afrikanska destinationer.

När glada och förväntansfulla resenärer kontaktar oss för att ta reda på om de kan förvänta sig att ha tillgång till wifi när de är på safari är svaret alltid:

Kanske!

Lodger, safaribilar och ingångar

Flera av de lodger vi nyttjar erbjuder sina gäster wifi, om inte hela dagen så i alla fall några timmar per dag. Och du kan faktiskt använda wifi även på andra ställen på din safariresa.

Många safaribilar i Kenya har wifi, och vid många av ingångarna till nationalparkerna i Tanzania finns det också uppkoppling till omvärlden. Men tänk på att det varierar hur stabilt internet är.

Storstäderna

En sak är om det erbjuds internet eller wifi på din safarilodge eller i safaribilen, men när det gäller de större städerna, till exempel Kapstaden, är uppkopplingen – oftast – bättre.

I Kapstaden kan du hitta wifi-hotspots på flera ställen runt om i staden, till exempel på caféer och restauranger. Men det innebär inte att det faktiskt fungerar.

Vissa dagar kan du blixtsnabbt få uppdateringar om vad som händer i världen eller prata med familjen där hemma, men andra dagar kommer du att uppleva att det är helt omöjligt att komma ut på internet. Och ibland fungerar internet precis som vinden blåser – med full styrka ena sekunden, för att vara borta nästa.

Kan jag vara säker på att ha wifi i Afrika?

Det bästa svaret vi kan ge när det gäller wifi på resan till Afrika är: Ja, det finns wifi. Wifi i Afrika 😉. Ibland fungerar internet, ibland inte.

Men det kan ju också leda till roliga upplevelser, som den Winnie hade i Sydafrika:

I Kruger nationalpark tillbringar jag och alla andra en timme mellan klockan 17 och 18 med näsan begravd i mobilen. Prick klockan 18 tittar alla upp – wifi har stängts av. Baren är öppen.

Så tänk ”pole pole” och njut av ert fantastiska safariäventyr!

Tre bra tips:

  • Om du väntar många samtal eller räknar med att behöva använda data bör du kontakta din mobiloperatör innan du reser. Om det aktuella landet inte ingår i ditt abonnemang kan det bli ett dyrt nöje.
  • På vissa ställen kan man köpa ett lokalt kontantkort, till exempel om du besöker en storstad som Kapstaden. Kom ihåg att kontrollera om din telefon är operatörslåst innan du reser. Om den är det bör du kontakta din mobiloperatör får att få den upplåst innan du åker.
  • Njut av semestern och utnyttja tillfället till att lägga bort telefonen lite – kanske får du vänner från världens alla hörn!

Afrikasafari.se – Kom riktigt nära!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.