TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarJultraditioner i Afrika

Jultraditioner i Afrika

2018-11-08
Visa alla inlägg

ljus

Julfirandet i Afrika präglas av många olika traditioner, och flera av dem påminner om våra.

Vad sägs om att klä ett cypressträd i Kenya? Eller sjunga julsånger i en botanisk trädgård i Kapstaden?

Den största skillnaden mellan julen hos oss och i Afrika är vädret. Julmånaderna i många afrikanska länder inträffar nämligen under sommaren.

Midnattsmässa och cypressträd i Kenya

Jultraditionerna i Kenya påminner om våra. Britterna förde med sig många jultraditioner till Kenya under kolonitiden, men julen är inte en lika kommersiell högtid i Östafrika som den är hos oss.

Att ha en ”julgran” är en tradition som finns i Kenya. I Kenya används cypressträd, vilka man klär till jul precis som hos oss. Husen och kyrkorna dekoreras med färgglada ballonger, band, pappersdekorationer och ibland blommor.

Vid jul samlas familjen, och kenyaner som kommer från landsbygden men bor i städer reser tillbaka för att tillbringa julen med sina familjer. Familjen äter julmat tillsammans, och då serveras grillat, marinerat kött (get, lamm, nöt eller kyckling) tillsammans med chapati (tunnbröd).

En annan vanlig tradition är att gå på midnattsmässa den 24 december, då man sjunger psalmer och önskar familj och vänner ”heri ya Krismasi” – ”god jul” på swahili.

Kyckling och potatis till jul i Uganda

I Uganda märker man inte i hela landet att det är jul. Platsen där det märks mest tydligt att det är jul är i huvudstaden Kampala, där gatorna är utsmyckade med julbelysning.

För många människor i Uganda är det inte tradition att byta presenter, då många lever i fattigdom. Men om man gör det så är det ofta i form av mat som kött, socker eller något som man odlat själv.

Till jul äter man en läcker måltid som skiljer sig från det man vanligtvis äter. På landsbygden består kosten främst av bönor, bananer och andra grödor som man odlar själv. Till jul består måltiden av till exempel oxkött eller kyckling med potatis eller ris.

Förutom julmiddagen går många också till kyrkan den 24 december. Inför kyrkobesöket tar man på sig sina finaste kläder, och kvinnorna klär sig i traditionella färggranna klänningar och matchande turbaner.

Julsalmer och skaldjur i Sydafrika

julmiddagen

De brittiska traditionerna har också haft inflytande på julen i Sydafrika.

I Sydafrika byter man julklappar på morgonen den 25 december, och samma dag äter man den stora julmiddagen. Julmiddagen sker ofta utomhus på verandor eller i trädgårdar, eftersom det är sommar när det är jul i Sydafrika. Festmåltiden är mycket avspänd och därför bjuds även vänner – och främlingar – ibland till middagen.

Det finns inga bestämda traditioner för vad julmiddagen ska bestå av, så sydafrikanerna äter många olika saker. Några typiska julrätter är griljerad skinka och kalkon, och vissa äter skaldjur till förrätt.

En populär aktivitet på julafton är att delta i ett ”carols by candlelight”-evenemang,

då man samlas i grupper och sjunger julpsalmer. På vissa platser är det orkester och körsång, och man kan gå dit för att lyssna och sjunga in julen.

Om du kan tänka dig att fira jul på sydafrikanskt vis kan du till exempel delta i carols by candlelight i Kirstenbosch botaniska trädgård, vid amfiteatern på Victoria & Alfred Waterfront eller på flera vingårdar utanför Kapstaden.

Julpsalmer i Botswana

I Botswana julpyntar man hemmet inför högtiden precis som i Sverige.

Julen tillbringas med familjen och man sjunger julpsalmer. På morgonen den 25 december byter man julklappar, precis som traditionen i Storbritannien. En stor del av befolkningen i Botswana lever i fattigdom, och gåvorna består ofta av något man tillverkat själv.

Efter julklapparna äter man julmiddag, där den botswanska nationalrätten seswaa ofta serveras. Seswaa är en stuvning gjord på ox- eller getkött och serveras med majsgröt. Djuren kommer ofta från familjens egna gård och slaktas före jul.

De som är speciellt förtjusta i högtiden håller ibland julfester som pågår i flera dagar.

I julfirandet i Botswana ingår ännu en tradition med brittiskt ursprung. Den 26 december firar man nämligen ”Boxing day”. Då byter man ännu fler julklappar. De flesta i Botswana tillbringar den här dagen med att koppla av med familjen.

Majsgröt till jul i Tanzania

I Tanzania firar man jul den 25 december. Kristna tanzanier börjar firandet genom att gå på gudstjänst, och därefter äter man julmiddag.

Julmiddagen består ofta av ”ugali”, som är en slags majsgröt. Om det finns möjlighet serveras även kyckling eller fisk.  Dessutom äter man kryddat ris, ”pilau”, eventuellt med kött eller skaldjur till.

Förutom julmiddagen byter vissa familjer även hemmagjorda julklappar.

Platsen där det mest tydligt märks att det är jul är i Tanzanias största stad, Dar es Salaam. Här dekoreras shoppinggalleriorna med julbelysning, och på några platser sätter man även upp julgranar.

Stadens katolska kyrka är också dekorerad med levande ljus och blommor, och på julafton hålls det en midnattsmässa i kyrkan.

Vill du uppleva afrikanska jultraditioner?

stranden

Drömmer du om att komma bort från julstressen hemmavid? Åk på julsemester i Afrika.

Förutom safari och solsemester, vilket du garanterat får uppleva, får du kanske också turen att uppleva några av de ovanstående afrikanska jultraditionerna.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär