TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGå i Karen Blixens fotspår

Gå i Karen Blixens fotspår

2018-06-14
Visa alla inlägg

Karen Blixen Museum

Karen Blixen är en känd dansk författare. Hon levde sitt liv i Danmark och Kenya, och blev världskänd för sin självbiografiska roman ”Den afrikanska farmen”, som handlar om hennes tid i Nairobi.

I Kenya kan du uppleva de fantastiska platserna, där Karen Blixen levde och av förståeliga skäl blev så förälskad i.

Läs mer här och ta reda på hur du kan gå i Karen Blixens fotspår.

Vem var Karen Blixen?

Karen Blixen (född Dinesen) föddes 1885 och växte upp i staden Rungsted på norra Själland i Danmark. 1914 gifte hon sig med sin svenska syssling, baron Bror von Blixen-Finecke, i Afrika, där de bosatte sig på en liten gård, M’Bagathi.

1917 köpte det gifta paret kaffegården M’Bogani i Ngong Hills, som ligger ca 10 km utanför Kenyas huvudstad Nairobi. Paret drev gården Karen Coffee Company Ltd. tillsammans, fram till sin skilsmässa 1925. Därefter drev Karen Blixen kaffegården på egen hand.

Karen Blixen blev sedan tillsammans med Denys Finch Hatton. Denys omkom i en privatflygsolycka 1931, och därefter såldes gården på tvångsauktion, och Karen Blixen lämnade Kenya.

1937 utkom den världskända boken ”Den afrikanska farmen”, som handlar om Karen Blixens tid i Nairobi. Hon utgav boken under sin pseudonym, Isak Dinesen.

Karen Blixen dog 1962 vid 77 års ålder efter många års fantastiskt författarskap.

1985 blev ”Den afrikanska farmen” filmatiserad, och filmen ”Mitt Afrika” vann flera Oscarstatyetter, vilket gjorde Blixen världsberömd.

Vill du gå i Karen Blixens fotspår?

Sovrum

Vill du lära känna Karen Blixens Kenya lite bättre?

I Kenyas huvudstad Nairobi kan du uppleva flera spännande sevärdheter, som ger dig en unik inblick i hur Karen Blixens liv var i det afrikanska landet.

I ”Karen”-kvarteret, ca 10 km utanför Nairobi, kan du besöka Karen Blixen-muséet och Karen Coffee Garden.

Före ditt besök kan du med fördel läsa ”Den afrikanska farmen” eller se filmatiseringen ”Mitt Afrika”, som handlar om Karen Blixens liv på kaffegården.

Karen Blixen-muséet

1985 öppnade Karen Blixen-muséet som en hyllning till författaren.

Från kaffegård till museum

Ett år efter Karen Blixens död 1962 köpte den danska staten kaffegården och gav den till Kenya som en gåva i samband med att landet frigjorde sig från Storbritannien. Fram till landets självständighet hette det Brittiska Östafrika.

Kenyanerna gjorde om gården till en hushållsskola år 1966, och boningshuset gjordes om till föreståndarinnans hus.

1980 blev den danska kommittén återigen involverad i kaffegården, och det var under dessa år som det bestämdes att platsen skulle göras om till ett museum, som en hyllning till Karen Blixen.

Det var också under 1980-talet som Sydney Pollack regisserade ”Mitt Afrika”, en filmatisering av Karin Blixens självbiografiska roman om sitt liv i Afrika. Filmsällskapet bakom filmen donerade 5 000 dollar till att restaurera byggnaderna som var i dåligt skick, och den danska kommittén samlade ihop pengar till inredning av muséet.

Själva muséet består av det gamla boningshuset, köket och platsen där man torkade kaffebönorna, som var några av de huvudsakliga byggnaderna på Karen Blixens kaffegård.

Muséet i dag

I dag är muséet en del av National Museums of Kenya, och ligger i Karen-kvarteret, som är uppkallat efter den danska författaren.

På muséet får du en unik inblick i Karen Blixens vardag i Afrika. I huset finns unika möbler från paret Blixens tid, samt fotografier och en bronsskulptur av Karen Blixen, som gjordes av Harald Isenstein 1935.

Muséet har öppet året runt från kl. 09.30–18.00. Du kan få en guidad tur, men också gå runt på gården på egen hand. Karen Blixen-muséet är ett populärt turistmål och ett måste för alla med intresse för Karen Blixen och hennes historia.

Karen Coffee Garden

Om du behöver vila före eller efter att du har upplevt historiens vingslag på Karen Blixen-muséet kan du gå förbi Karen Coffee Garden, som också ligger i Karen-området, endast en kilometer från muséet.

Huset, där Karen Coffee Garden ligger, var på sin tid kaffegårdens administrationsbyggnad och byggdes mellan 1906 och 1908.

Den äventyrliga trädgården har flera gamla träd, som är mer än 100 år gamla, färgsprakande blommor och ett rikt djurliv.

I trädgården kan du få en god lunch eller en utsökt kopp kaffe gjord på bönor från området, där Karen och Bror odlade kaffebönor på sin afrikanska gård.

Vill du uppleva Karen Blixens Afrika?

Karens Haus

Om du vill uppleva Karens Blixens Afrika har du stor möjlighet att gå i hennes fotspår.

På flera av våra fantastiska resor till Kenya kan du uppleva Karen Blixens Afrika i Nairobi.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär