TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarKrugerparken i Sydafrika

Krugerparken i Sydafrika

2019-10-04  |  uppdaterad: 2023-09-07
Visa alla inlägg

sebra

I den nordöstra delen av Sydafrika, vid gränsen till Moçambique och Zimbabwe, hittar du den världsberömda Kruger nationalpark, även kallad Krugerparken.

Här väntar dig fantastiska safariupplevelser i en av Afrikas största nationalparker.

Drömmer du om att besöka Kruger? Se vad du kan uppleva i nationalparken nedan.

Sydafrikas största nationalpark

Krugerparken är Sydafrikas äldsta nationalpark och en av Afrikas mest populära safaridestinationer.

Parken sträcker sig cirka 350 km från norr till söder och cirka 65 km från öst till väst. Med en areal på omkring 20 000 kvadratmeter är Kruger även Sydafrikas största nationalpark.

Krugers historia går helt tillbaka till 1898, då en del av parken upprättades som ett viltreservat. Parken användes tidigare som jaktområde. 1926 lades de två områdena Shingwedzi Game Reserve och Sabie Game Reserve ihop och blev till Kruger nationalpark. 1927 öppnades parken för besökare och i dag besöker omkring en miljon människor parken varje år.

Naturen i Krugerparken

natur

I Kruger hittar du en fantastisk, afrikansk natur.

Landskapet i parken är otroligt varierat, vilket gör att många olika typer av djur trivs här.

Kruger har också flera permanenta floder och vattenhål, som horder av elefanter och många andra djur vandrar till varje dag för att dricka vatten. Några av de viktigaste floderna är Crocodile River och Sabie River. I Kruger kan du även uppleva skog där det lever stora kuduer – en stor antilopart som känns igen på sina spiralformade horn.

Parken har en mycket mångfaldig flora. Här växer allt från palmer till kaktusar. På savannerna kan du bland annat uppleva paraplyträd vars trädkronor, som namnet antyder, är formade som paraplyer.

Ett av de mest karaktäristiska träden i parken är det enorma baobabträdet, som kan bli upp till 1 000 år gammalt. Baobabträdet har en tjock stam, som kan innehålla mycket vatten, och en sparsam trädkrona. På grund av trädets lilla trädkrona ser det nästan ut som om trädet är planterat upp och ner.

Djurlivet i Krugerparken

Krugerparken

Krugerparken har ett fantastiskt och varierat djurliv. I parken lever det knappt 150 arter av däggdjur, mer än 500 fågelarter och 114 reptilarter.

På Krugers savann har du alltså goda chanser att se alla de ikoniska safaridjuren, bland annat The Big Five, flodhästar, kuduer, antiloper, vårtsvin, hyenor och vattenbufflar samt hordar av zebror, impalor, bufflar och många, många fler. Du kan också ha turen att få se några av Afrikas mer hotade djurarter, till exempel svart noshörning, leopard och vildhund.

Rovdjur

leopard

Det är alltid en häftig upplevelse att se Afrikas rovdjur på nära håll. Och det kan du i Kruger nationalpark.

Rovdjuren trivs bra tack vare de många däggdjuren som lever i parken.

Här bor bland annat omkring 1 000 leoparder och parken är därför en av de bästa platserna i Afrika att se det stora kattdjuret. Leoparden är nattaktiv, vilket innebär att den jagar på natten och under de tidiga morgontimmarna. Det är därför sällsynt att se kattdjuret jaga på dagtid. Dessutom är leoparden väldigt skygg, men om du har tur kan du få se den sova i toppen av ett träd under dagen.

Geparden är en mer sällsynt upplevelse. Det finns färre än 1 000 geparder kvar i Sydafrika, varav cirka 120 lever i Kruger. Nationalparken är en bra plats att få en glimt av det snabba djuret. Geparden håller till i mer öppna områden, där den jagar.

Lejonet är det rovdjur man oftast förknippar med en safari, och det är också det rovdjur man oftast ser eftersom Krugers har ett förhållandevis stort lejonbestånd. I parken lever omkring 1 600 lejon. Lejonen håller gärna till i skuggan, då det är för varmt i solen, och i täta skogsområden eller buskage, där de i det fördolda kan komma så nära sina byten som möjligt. Lejon är flockdjur och därför ser du högst sannolikt flera lejon på en gång under din safari.

Fågellivet

fågelliv

Med sina drygt 500 olika fågelarter är Kruger nationalpark ett paradis för fågelentusiaster.

I synnerhet under sommarperioden, mellan december och februari, finns här många fåglar, då de migrerande fågelarterna från bland annat Europa kommer till Kruger under dessa månader. Men du kan uppleva vackra fåglar i parken året runt, bland annat näshornsfågel, lilabröstad blåkråka, maraboustorken och många fler exotiska fågelarter.

En av de vanligaste fåglarna i parken är den vackra glansstaren, som håller till i trädkronorna och som känns igen på sin mörka fjäderdräkt med blågrön lyster.

Kruger bjuder självklart också på massor av rovfåglar, som svävar över savannen på jakt efter små djur. Här lever faktiskt hela 58 olika arter av rovfåglar, bland annat örn, falk och gam.

Vill du uppleva Krugers fantastiska djurliv?

Krugerparken bjuder på stora upplevelser tätt inpå.

Om du har några frågor om att åka på safari i Kruger nationalpark får du gärna kontakta våra resekonsulter. Du kan också läsa mer om när det är bäst att besöka Kruger nationalpark här.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär