TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Botswana?

När är det bäst att åka till Botswana?

2019-11-08  |  uppdaterad: 2022-12-12
Visa alla inlägg

Okavango, Botswana

Vill du ha helt unika safariupplevelser, som dessutom är några av Afrikas mest exklusiva? I naturområden som Okavangodeltat och Chobe nationalpark i Botswana får du just detta.

Men när är det bäst att åka till Botswana?

Nedan kan du läsa mer om klimatet i Botswana och om vad du kan uppleva under de olika perioderna.

Observera: Guiden ger endast en fingervisning.

Klimat i Botswana

Botswana bjuder på fenomenala upplevelser året runt. Men beroende på vad du vill uppleva är det bra att vara uppmärksam på tidpunkten för besöket.

Botswana är en inlandsstat i södra Afrika och har ett halvtorrt klimat.

Även om det är torrt i Botswana större delen av året så finns det också perioder med regn, och säsongerna kan därför delas upp i en torr- och en regnperiod.
Regnperiodens nederbörd bidrar till en stor biodiversitet i landet, vars landskap är otroligt varierade.

Vädret varierar väldigt lite i landets olika områden och på det hela taget inträffar perioderna som beskrivet här nedan. Det kan dock förekomma lokala variationer, t.ex. i Chobe nationalpark och Okavangodeltat.

När är regnperioden i Botswana?

Hippo Chobe

Regnperioden i Botswana pågår mellan november och mars.

Perioden är även känd som Botswanas sommar och kännetecknas av en kombination av mycket höga temperaturer – vissa dagar över 40 grader – och risk för åskväder och regn, som dock huvudsakligen faller under eftermiddagen. Det regnar mest i januari och februari, då regnet kan vara i längre perioder.

Regnperioden är kanske den mest fotogeniska årstiden med ett frodigt, grönt landskap och dramatiskt färgspel på himlen.

Djuren har enklare att gömma sig i denna period, men i gengäld föds det många djurungar som lockar rovdjur som lejon, leoparder och hyenor, som är på jakt efter ett lätt byte.

Om du älskar fåglar ska du resa till Botswana under regnperioden. Under dessa månader har du nämligen goda möjligheter att uppleva både lokala och migrerande fåglar, som även fortplantar sig i denna period.

När är torrperioden i Botswana?

Vattenhål giraffer Botswana

Torrperioden pågår mellan april och oktober.

Perioden kallas även Botswanas vinter och kännetecknas generellt av molnfri, blå himmel och nästan inget regn. I början av perioden är dagstemperaturerna fortfarande mycket varma, men faller efter hand till en mer behaglig nivå för att sedan stiga när regnperioden återigen knackar på. Det kan bli kyligt på kvällen och morgonen, så det är en bra idé att packa ner varma kläder om du ska ut på morgon- eller nattsafari.

Landskapets färger börjar blekna, träden tappar sina blad och djuren får svårare att gömma sig i buskaget, som tidigare var så frodigt. Dessutom blir vatten i högre grad en bristvara och de många djuren samlas gärna vid vattenhål och floder i torrperioden, vilket gör dem enklare att få syn på.

Vädret i Okavangodeltat

Okavango delta

Mitt i den annars torra Kalahariöknen ligger det frodiga Okavangodeltat, som är en av de vackraste platserna i Afrika. Det 14 000 kvadratmeter stora området består av ett komplext nätverk av floder, som översvämmas varje år.

Vad kan du uppleva under Okavangos regnperiod?

Regnperioden (november till mars) är lustigt nog den tidpunkt, då det är minst vatten i deltat.

Djuren uppehåller sig nära vatten och du hittar dem därför i hjärtat av deltat, där det finns vatten året runt.

Du kan generellt förvänta dig:

  • Färre djur än under torrperioden som samlas i hjärtat av deltat
  • Djurungar som lockar rovdjur
  • Massor av fåglar, lokala såväl som migrerande
  • Mycket varmt väder och eftermiddagsregn
  • Delar av deltat kan bli otillgängliga

Vad kan du uppleva under Okavangos torrperiod?

I torrperioden (april till oktober) är vattenståndet i Okavangodeltat som högst. Regnet, som faller i Angolas högland 6 månader tidigare, fyller Okavangofloden med så mycket vatten att floden rinner över sina bredder och fyller deltat med vatten under torrperioden.

Torrperioden anses generellt vara en av de bästa tidpunkterna att besöka deltat eftersom det kommer många djur hit, i synnerhet från juni och framåt då deltat håller på att fyllas. T.ex. vandrar tusentals av Botswanas 130 000 elefanter hit för att dricka av vattnet i de permanenta vattenhålen.

Den ökade mängden vatten i deltat ger också goda möjligheter att ro i en mokoro (traditionell kanot) i deltats låga vatten.

Du kan generellt förvänta dig:

  • Vattenståndet är som högst
  • Mildare och torrare väder, samt färre mygg
  • Bra tidpunkt att ro i en mokoro
  • Migrerande djur som letar efter vatten
  • Högsäsong, vilket kan göra turen dyrare

Vädret i Chobe nationalpark

Chobe, solnedgång

Chobe nationalpark har en varierad natur tack vare Chobefloden och parkens olika ekosystem.

Djurlivet är rikt och mångfaldigt, och det finns goda möjligheter att komma riktigt nära djuren på såväl en traditionell safari som en safari på vatten.

Vad kan du uppleva under Chobes regnperiod?

Regnperioden i Chobe nationalpark följer i hög grad perioderna för hela Botswana. Det annars torra landskapet blir grönt och frodigt, och det är generellt färre besökare än under torrperioden. Tidpunkten är särskilt bra om du vill se fåglar och djurungar.

Du kan generellt förvänta dig:

  • Massor av fåglar
  • Ett mer utspritt djurliv, då det är enklare tillgång till vatten
  • Mycket varmt väder och risk för regn
  • Lågsäsong = färre besökare

Vad kan du uppleva under Chobes torrperiod?

Under torrperioden försvinner den enkla tillgången till vatten eftersom vattenhålen torkar ut på flera platser i Botswana. Djuren rör sig i stället mot Chobeflodens bredder, som blir ett paradis för de många törstiga djuren.

Under torrperioden kan du bland annat uppleva en stor del av Botswanas 130 000 elefanter – ibland upp mot 50 000 elefanter, som samlas vid flodbredden för att dra nytta av flodens vattenresurser. Under denna period har Chobefloden faktiskt en av de största koncentrationerna av elefanter i världen – om inte den största.

För många är torrperioden den bästa tidpunkten att besöka Chobe eftersom det regnar mindre och det är enklare att få syn på djuren. I gengäld har området också fler besökare och priserna kan därför vara högre än annars.

Du kan generellt förvänta dig:

  • Bättre väder (mindre regn) än i regnperioden
  • Torra och dammiga landskap
  • Vackra solnedgångar vid floden
  • Högsäsong = fler besökare, i synnerhet mellan juli och oktober

Se våra resor till Botswana nedan:

I Botswana får du fantastiska upplevelser året runt.

Om du är osäker på när du ska åka är du varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter, som gärna hjälper dig.

Observera: Ovanstående guide bara är en vägledning. Rekommendationerna kan komma att ändras efter hand. Kontrollera alltid väderprognosen innan du ska resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär