TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Kenya?

När är det bäst att åka till Kenya?

2018-04-03  |  uppdaterad: 2022-10-13
Visa alla inlägg

giraffer på savanan i Masai Mara

Om du vill besöka ett klassiskt safariresmål ska du åka på safari i Kenya.

Det östafrikanska landet har ett fantastiskt djurliv och vackra nationalparker som utgör ramarna för oförglömliga upplevelser.

Men när är det bäst att åka till Kenya?

Här nedan kan du läsa mer om Kenyas väder och djurliv vid olika tidpunkter under året.

Observera: Vädret i Kenya varierar beroende på var i landet du befinner dig. Den här guiden är därför främst till för dig som ska till naturreservatet Masai Mara.

Vädret i Kenya

Masai Mara savanna i juli

Ekvatorn går rakt igenom Kenya och därför har landet ingen vinter eller sommar på samma sätt som vi har här hemma.

Kenya har däremot perioder med torka och regn.

Torrperioden löper från juni till oktober och de två regnperioderna ligger normalt sett från:

  • April till slutet av maj – också känt som den ”stora” regnperioden.
  • Slutet av oktober till december, vilket också kallas den ”lilla” regnperioden.

Regnperioderna kan dock flytta något på sig från år till år.

På grund av Kenyas belägenhet på ekvatorn kan du förvänta dig ett tropiskt klimat med varma temperaturer hela året. Dagstemperaturerna pendlar i genomsnitt från 22–27°C under året beroende på var i landet du befinner dig.

Djurlivet i Kenya

flock av elefanter i Masai Mara

Kenya är känt för att ha världens största koncentration av vilda djur under vissa tider på året. Men det finns riktigt goda möjligheter att uppleva det härliga och varierande djurlivet under hela året.

I Kenya lever bland annat the Big Five: lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning. The Big Five är vad jägarna förut kallade de fem djur som var svårast och farligast för jägarna att fälla. I dag används även beteckningen vid safari. The Big Five är bäst att uppleva under perioderna utanför den stora gnuvandringen.

Dessutom kan du se flodhästar, geparder, zebror och många, många fler vilda djur. Kenya är också ett paradis för fågelentusiaster då landet har mellan 600 och 1 000 olika arter.

En av höjdpunkterna i Kenya är den stora gnumigrationen, då ca 2 miljoner gnuer, zebror och gaseller vandrar mellan Serengeti Nationalpark i Tanzania till Masai Mara-reservatet i Kenya i jakt på färsk föda och vatten.

Väder och djurliv året runt

Kenya bjuder på ett otroligt djurliv som kan upplevas året runt.

Masai Maras öppna slätter gör att du, oavsett när du besöker Kenya, kommer hem med massor av djurupplevelser i bagaget.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på besökstidpunkten om du vill ha vissa specifika upplevelser, till exempel den stora gnumigrationen i naturreservatet Masai Mara.

Januari–mars: Frodigt landskap och varma temperaturer

lejonunge i Masai Mara

Januari till mars är de varmaste månaderna i Kenya, då genomsnittstemperaturen ligger på 26–27°C och landet får väldigt lite regn.

Dessa månader följer den ”lilla” regnperioden, så du kan vänta dig ett frodigt och grönt landskap. Landskapet blir dock mindre grönt ju längre in på månaderna vi kommer.

Ett besök i Kenya vid den här tiden är en fin upplevelse eftersom det är en liten mängd nederbörd, milt väder och en frodig terräng.

Perioden passar också bra om du vill uppleva Kenyas fantastiska fågelliv. Många fågelarter migrerar nämligen till Kenya från Europa under den här tiden för att övervintra.

→ Besök Kenya under perioden januari–mars om du vill uppleva:

  • årets varmaste temperaturer och begränsade regnmängder
  • frodiga, gröna landskap
  • fåglar som övervintrar

April–maj: Regntid och en mer “privat” safariupplevelse

gazeller och en mörk himmel i Masai Mara

I april (ibland från slutet av mars) till maj pågår den ”stora” regnperioden. Månaderna är varma och den genomsnittliga dagstemperaturen ligger på 24–25°C.

Den stora regnperioden ger tidvis stora mängder regn. Du ska dock inte låta dig avskräckas av regnet. Vanligtvis faller det intensivt under en kort period, oftast på eftermiddagen, kvällen eller natten och efteråt blir vädret fint igen. Regnen påverkar därför inte själva safaridelen av din resa. Regnet hjälper också till att friska upp naturen med nytt vatten till floder och vattenhål. Kenya visar sig alltså från sin bästa sida med den vackra gröna och frodiga naturen.

Regnperioden till trots finns det många bra anledningar att åka under den här tiden.

I april och maj är det nämligen färre besökare än vanligtvis. Det kan ge känslan av att du får en mer privat safariupplevelse än under högsäsongen. Dessutom är regnperioden en riktigt bra tid om du tycker om att fotografera. Molnen ger nämligen dina bilder en fin kontrast som du inte får om himlen är helt blå.

Du får alltså en speciell upplevelse i ett frodigt landskap om du åker på safari under lågsäsong.

→ Besök Kenya under perioden april–maj om du vill uppleva:

  • varmt väder med höga dagstemperaturer
  • frodiga landskap med fyllda vattenhål och floder
  • en mer privat safariupplevelse eftersom regnet gör att det är färre besökare

Juni till första halvan av oktober: den stora migrationen i Masai Mara-reservatet

gnuer vid Marafloden

Juni till oktober bjuder på varmt väder med väldigt lite regn och brukar omnämnas som torrperioden. Den genomsnittliga dagstemperaturen ligger på 22–26°C, och juni–augusti är årets kallaste månader. Observera att det kan vara kyligt på morgonen och kvällen, särskilt under de svenska sommarmånaderna.

Den här perioden kommer direkt efter den ”stora” regnperioden och därför är gräset högt i början, vilket kan göra det svårare att få syn på djuren. Men allt eftersom dagarna går blir växtligheten mindre och vattenhålen och floderna torkar långsamt ut. Djuren är därför tvungna att samlas runt de få vattenhål som fortfarande har vatten, vilket gör det enkelt att få syn på djuren – särskilt från mitten till slutet av denna period.

Från slutet av juni börjar de stora zebraflockarna att komma till Masai Mara för att äta det grova gräset – vilket är början på den stora migrationen i Masai Mara som når sin kulmen mellan juli och september. Djuren befinner sig under en kort tid i reservatet innan de återigen korsar Mara-floden tillbaka till Serengeti Nationalpark i Tanzania under september/oktober, beroende på när regnet faller.

Perioden lockar många besökare på grund av den stora gnuvandringen.

→ Besök Kenya under perioden mellan juni och slutet av oktober om du vill uppleva:

  • stora gnuflockar i Masai Mara under migrationen
  • djurlivet vid vattenhålen
  • behagliga temperaturer och årets torraste månader

Andra halvan av oktober till december: Stora elefantflockar och fågelliv

Lilac breasted roller stirrar på tittaren

Från mitten av oktober börjar den ”lilla” regnperioden. Under dessa månader ligger dagstemperaturen på ca 24°C i genomsnitt.

Perioden kommer efter den långa perioden med torka och därför kommer naturen att vara kal i början, vilket gör det enkelt att få syn på djur som samlas vid vattenhålen. Med regnen kommer också Kenyas bildsköna gröna och frodiga natur. Det är färre besökare, vilket kan ge en mer privat safariupplevelse på game drive än mellan juni och oktober.

Efter att den stora migrationen har återvänt till Tanzania, kommer de stora elefantflockarna tillbaka till Masai Mara-reservatet. Elefanterna har nämligen dragit sig undan från naturreservatet, medan de många gnuerna, zebrorna och gasellerna har varit på besök från Tanzania. Du kan fortfarande uppleva de många inhemska gnuerna, zebrorna och gasellerna i reservatet.

Från mitten av oktober fram till april börjar fåglarna att komma till Kenya från Europa för att övervintra i Kenyas varma klimat.

→ Besök Kenya under perioden mellan slutet av oktober och december om du vill uppleva:

  • tora elefantflockar
  • fåglar som övervintrar
  • en mer privat safari tack vare det mindre besökarantalet

Se våra resor till Kenya nedan:

Vill du veta mer om Kenya?

Observera att ovanstående guide bara är en vägledning och att rekommendationer kan ändras efter hand.

Vi rekommenderar därför att du alltid kontaktar våra resekonsulter så att du kan vara säker på att du åker under den tid som passar dig och på en resa som motsvarar dina förväntningar.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär