TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVilken är den bästa tiden att bestiga Kilimanjaro?

Vilken är den bästa tiden att bestiga Kilimanjaro?

2019-01-01  |  uppdaterad: 2023-05-26
Visa alla inlägg

Leir på Shira-rutten

Vägen till toppen av Kilimanjaro, Uhuru Peak, är värd alla prövningar och ansträngningar.

Utsikten som möter dig på toppen är nämligen en upplevelse utöver det vanliga.

Men när är den bästa tiden att bestiga Kilimanjaro?

Läs mer nedan.

OBS: Guiden nedan är endast vägledande.

Kilimanjaros klimat

Jungel område på Kilimanjaro

Kilimanjaros klimat nära ekvatorn innebär att det inte finns fyra tydliga årstider, som vi är vana vid i Sverige.

Det är inga stora temperaturväxlingar under året, men vädret beror däremot i hög grad på säsong samt vilken vegetationszon du vandrar genom på vägen upp.

Kilimanjaros årstider

Kilimanjaro har två årstider – en torrperiod och en regnperiod, som båda kommer två gånger per år.

Torrperioden pågår från:

  • början av december till början av mars
  • slutet av juni till slutet av oktober

Torrperioden kännetecknas generellt av milda temperaturer, förutom mellan juni och augusti, då det kan vara kallt. Dessutom är vädret klart och det regnar mindre än under regnperioden.

På grund av den mindre mängden nederbörd är de här månaderna också högsäsong, och det är fler som besöker Kilimanjaro under den här perioden.

Regnperioden pågår från:

slutet av mars till början av juni (längsta regnperioden)

början av november till början av december

Regnperioden kännetecknas av en större mängd regn. Särskilt under april och maj regnar det häftigt. Det faller mest regn på den södra och östra sidan av Kilimanjaro. Regnet innebär sämre sikt, men under den korta regnperioden är sikten bättre under morgontimmarna.

På grund av den ökade mängden regn är regnperioden mindre populär än torrperioden. Därför kan du förvänta dig att få en mer privat vandringsupplevelse under regnperioden.

Nedan får du en överblick över vädret året runt.

Januari till mars (torrperiod)

Mellan januari och mars är temperaturerna mildare och vädret är klarare på morgonen och eftermiddagen.

Dagarnas annars nästan molnfria himmel kan ibland bytas ut mot lite regn eller snö på toppen av Kilimanjaro.

Slutet av mars till mitten av maj (lång regnperiod)

Den långa regnperioden pågår mellan mars och maj. Detta innebär ofta sämre sikt. Molnen kan vara tunga och ge kraftiga regnskurar och snö på toppen.

Under regnperioden kan det vare en större utmaning att vandra, så om du är nybörjare är det en god idé att vandra under andra perioder under året. Däremot får du en mer privat upplevelse när du bestiger Kilimanjaro under den här perioden.

Juni till augusti (torrperiod)

De svenska sommarmånaderna kan vara kalla i Tanzania.

Dagstemperaturerna är behagliga men förbered dig på kalla nätter. Sikten är vanligtvis riktigt bra. Dessutom är de här månaderna, precis som september och oktober, mer torra än årets övriga månader.

September och oktober (torrperiod)

Efter några kalla månader börjar temperaturen långsamt att stiga igen.

Det varma vädret medför dimma under vandringens lägre höjder, men när du kommer högre upp på berget byts dimman ut mot klarare väder.

November och december (regnperiod)

Under årets sista månader kan du förvänta dig eftermiddagsskurar, som ibland för med sig åska. Förutom det här är sikten under de två månaderna god under morgontimmarna och på natten.

Kilimanjaros vegetationszoner

isbreen på Kilimanjaros topp

Förutom de två perioderna har höjdmetrarna också inflytande över vilket väder du kan förvänta dig på Kilimanjaro.

På vägen mot toppen kommer du vandra genom fem olika vegetationszoner, som var och en har unika väderförhållanden.

Vid foten av berget är temperaturen mellan 21 och 27 grader året runt, och ju högre du vandrar uppför berget, desto kallare blir det. På toppen, vid Uhuru Peak, kan nattemperaturerna ligga mellan –7 till –29 grader.

  • Zon 1: Buskskogar eller jordbruksområde (800–1 800 m.ö.h.) kännetecknas av gräsmark, slätter, jordbruksmark och bebyggda områden. Det är en av de zonerna på berget, som får mest nederbörd under året.
  • Zon 2: Regnskog (1 800–2 800 m.ö.h.) är hem åt massor av unik afrikansk flora och fauna. Dagstemperaturen och luftfuktigheten är hög, och det regnar på kvällen, vilket kan leda till kalla nätter. Det regnar mest på de lägre höjderna.
  • Zon 3: Hedlandskap (2 800–4 000 m.ö.h.) är ett mer kargt område, där det till exempel växer vilda blommor, ljung och gräs. Luftfuktigheten stiger, luften blir tunnare och temperaturen faller.
  • Det är inom den här zonen som man kan börja känna av höjdsjuka. Ju högre upp du kommer, desto mindre regnar det.
  • Zon 4: Höglandsöken (4 000–5 000 m.ö.h.) kännetecknas av stark sol, tunn luft och höga temperaturer på upp till 40 grader på dagen och minusgrader på natten. Det faller mycket lite regn på den här höjden.
  • Zon 5: Polarklimat (>5 000 m.ö.h.) råder på bergets topp. Området är präglat av snö, kyla, klippor och glaciärer. Det lever inga djur eller växter på den här delen av Kilimanjaro. På dagen är solen särskilt stark och på natten är kylan och blåsten intensiv.

Vilken rutt ska jag välja och när?

Som utgångspunkt kan alla rutter på Kilimanjaro bestigas året runt.

De olika rutterna utgår från olika sidor av berget, vilket betyder att några rutter är bättre än andra på olika tidpunkter under året.

  • Machame-rutten, som börjar i sydväst, är bäst att bestiga under torrperioden. Under regnperioden faller regnet vanligtvis på den södra delen av berget, där Machame-rutten ligger.
  • Marangu-rutten, som börjar i sydost, kan nyttjas året runt trots sitt läge mot söder. Även om regnet vanligtvis faller på den södra delen av berget är fördelen med Marangu att du sover i hyddor på natten.
  • Lemosho-rutten börjar i väst och är bäst att bestiga under torrperioden, då du generellt kan räkna med bättre väder än under regnperioden.
  • Shira-rutten, som också börjar i väst, är bäst att bestiga under torrperioden.
  • Rongai-rutten, som börjar i norr, är den bästa rutten under regnperioden. Regnet faller vanligtvis från söder, och Rongai-rutten ligger därför skyddad från regnet. Därför passar det bra att vandra Rongai-rutten året runt.

Här kan du få en mer precis överblick över olikheterna på de enskilda rutterna, så kika på vår sammanställning av rutterna.

Fullmåne

natt på Kilimanjaro

Största delen av bestigningen pågår dagtid, men den sista biten till bergstoppen bestigs mitt i natten, i mörkret, så att du når toppen i soluppgången.

Det är en helt unik (och populär) upplevelse att vandra den sista biten, antingen i fullmånens sken – utan pannlampor – eller när det är nymåne, då stjärnorna är extra tydliga på himlen.

Därför kan tänka på vilka datum det är fullmåne och nymåne när du planerar din vandring. Var dock uppmärksam på att de här tidpunkterna är mycket populära, och därför är det ofta mycket folk under de här perioderna.

  • Om du är på en sex dagar lång vandring når du toppen den femte vandringsdagen.
  • Om du är på en sju dagar lång vandring når du toppen den sjätte vandringsdagen.
  • Om du är på en åtta dagar lång vandring når du toppen den sjunde vandringsdagen.

Du kan få en överblick över schemat nedan:

Fuldmåne-datum JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2023 6 5 7 5 5 3 3 1,30 29 28 27 26
2024 25 24 25 23 23 21 21 19 17 17 15 15

*Observera att datumen är preliminära. Dubbelkolla därför både datum och tidpunkt för fullmåne innan du bokar.

Vill du uppleva Kilimanjaro?

Det är verkligen en fantastisk känsla att genomföra en vandring till toppen av världens högsta fristående berg.

Har du bestämt dig för när du ska resa? Du kan fortsätta din planering med vår ultimata guide till Kilimanjaro och se programmen för de enskilda rutterna och en detaljerad beskrivning av rutten.

Se våra rutter till Kilimanjaro nedan:

Om du behöver hjälp med att välja vilken rutt, årstid eller kombination du ska välja – tveka då inte att ta kontakt med våra resekonsulter, som är redo att hjälpa dig att hitta den perfekta resan.

Observera att ovanstående guide bara är en vägledning och att rekommendationer kan ändras efter hand.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär