• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Namibia?

När är det bäst att åka till Namibia?

30 July, 2019
Visa alla inlägg

Sossusvlei

Namibia är kontrasternas land.

Här kan du uppleva Namiböknen, de stora röda sanddynorna i Sossusvlei, Atlantens blå böljor och djuren på savannen i Etosha nationalpark.

Men när är det egentligen bäst att åka till Namibia?

Härunder har vi samlat en guide om Namibias klimat och väder året runt.

Observera att säsongerna kan överlappa varandra och variera något från år till år, och guiden är därför endast vägledande.

Klimatet i Namibia

Åskväder

Namibia är ett storslaget land med ett klimat som gör att du kan besöka landet året runt.

Namibia ligger söder om ekvatorn och har ett övergripande subtropiskt klimat. Det vill säga att det är varmt med en förhållandevis låg luftfuktighet i landet hela året. Landet är dessutom känt för att ha 300 solskensdagar om året i genomsnitt. Det innebär att Namibia är ett av världens mest solrika länder.

Klimatet i Namibia varierar dock något beroende på var du befinner dig.

  • Huvudstaden Windhoek ligger i det centrala höglandet knappt 1 700 meter över havet och har därför mer måttliga temperaturer och mer regn än exempelvis ökenområdena, som omger höglandet.
  • Ökenområdena (Namiböknen i väst och Kalahariöknen i öst) får sällan regn och temperaturerna kan variera från mycket varma dagar till kalla nätter.
  • Klimatet längs Atlantkusten, där du bland annat hittar staden Swakopmund, bjuder på särskilda vind- och strömförhållanden som medför dimma och fuktdis. Vinden och dimman gör att det ibland kan kännas kallt.

Vädret i Namibia – året runt

Djur vid vattenhålet

Även om Namibia är mycket torrt och solrikt har landet fortfarande två säsonger, nämligen sommar och vinter. Eftersom landet ligger söder om ekvatorn är säsongerna motsatta de svenska.

Vinter: maj–september

I Namibia pågår vintern från maj till september. Perioden betecknas också som Namibias torrperiod.

Det regnar praktiskt taget aldrig på vintern i Namibia. Landet är därför torrt och temperaturerna är måttliga. Perioden är populär för besökare eftersom temperaturerna är behagligare, samtidigt som man i allmänhet kan räkna med solsken och blå himmel.

I juli och augusti är det riktigt torrt i landet efter en lång period utan mycket regn. Det är en av de bästa tidpunkterna under året att ge sig ut på safari, då djuren i hög grad samlas kring de få vattenhålen som finns och du har därför en riktigt bra chans att se djur under en game drive.

Från september börjar temperaturerna att stiga igen och sommarens mycket varma temperaturer närmar sig.

Sommar: oktober–april

I Namibia pågår sommaren från oktober till april. Perioden betecknas också som Namibias regnperiod.

Sommarmånaderna i Namibia är de varmaste under året och alltså även de med mest regn.

Från oktober börjar temperaturerna stiga och det kan bli riktigt varmt! I början av perioden regnar det normalt mycket lite eller inget alls.

I november och december regnar det mer och toppen nås mellan januari och mars, då det är mest nederbörd. Det regnar sällan riktigt mycket, men du kan råka ut för dagar med milt regn. Därför är det mer fuktigt än under årets övriga månader och regnet kan ibland medföra åskväder.

Regnet är otroligt viktigt för Namibias annars torra landskap. När regnet faller kan du uppleva att naturen blir grönare och mer frodig.

Under regnperioden fylls Namibias 5 000 kvadratmeter stora saltöknar med sjöar av regnvatten och hundratals fågelarter söker sig därför hit. Du kan bland annat se många flamingor, europeiska biätare och koritrappar.

Upplev Namibia på dessa resor:

Namibia hälsar dig alltid välkommen med sol och värme och du kan vara säker på att få helt unika upplevelser med dig hem.

Om du fortfarande är osäker på när du ska åka, eller om du har några andra frågor, är du varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter som gärna hjälper dig vidare.

Afrikasafari.se – Kom riktigt nära!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.