TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär ska man åka till Sydafrika?

När ska man åka till Sydafrika?

2017-08-11  |  uppdaterad: 2023-03-15
Visa alla inlägg

Sydafrika

En resa till Sydafrika bjuder på fascinerande nationalparker och ett imponerande djurliv. När är det bäst att besöka Sydafrika?

Läs vidare nedan och lär dig om Sydafrikas klimat och djurliv under de olika årstiderna.

Sydafrikas väder och djurliv

Sydafrika är en fantastisk safaridestination året runt, men beroende på vilka upplevelser du prioriterar är vissa tider på året bättre än andra.

Tänk på att Sydafrika är ett stort och mångfaldigt land. Årstiderna kan flyta samman precis som i Sverige och vädret varierar beroende på var i landet du befinner dig. Den här guiden är därför främst till för dig som ska åka på safari i Kruger National Park.

Väder & klimat

I Sydafrika är det vinter när det är sommar i Sverige. Det blir dock aldrig lika kallt som under de svenska vintrarna. Även om det kan bli kallt på natten pendlar den genomsnittliga dygnstemperaturen under året mellan 23 och 29 grader.

Till skillnad från Tanzania har Sydafrika bara en regnperiod. Regnperioden i Kruger sträcker sig från november till februari – som är sommarmånaderna i Sydafrika. Men även om det är regnperiod är det övervägande solsken.

Djurliv

Du kan uppleva Sydafrikas fantastiska djurliv och natur året runt.

Du kan bland annat se zebror, flodhästar, giraffer, babianer, kuduantiloper, vattenbockar och spännande fågelarter.

Utöver det finns det chanser att få se The Big Five. The Big Five är en gammal jaktbeteckning för lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard som var de djur som var svårast att fälla. I dag används uttrycket även i samband med safari.

Klimat och djurliv året runt

Även om vädret och djurlivet varierar från årstid till årstid vill vi gärna understryka att du oavsett årstid kan vara säker på att komma hem med massor av fantastiska djur- och naturupplevelser i bagaget.

November–februari: Sommar, regnperiod och nyfödda djurungar

Impala baby

Sommaren i Sydafrika bjuder både på massor av solsken och regn.Det varma vädret, ibland är det över 40 grader, tillsammans med den höga luftfuktigheten innebär att du kan uppleva riktigt kraftiga skyfall.

Sommaren är en vacker årstid som bjuder på ett frodigt landskap och tätbevuxen natur. Det kan dock vara lite svårare att få syn på de vilda djuren när de gömmer sig i buskaget.

Om du vill se nyfödda ungar finns det goda chanser från slutet av november till början av december. Då fylls Kruger av nya unga medlemmar som är enkla byten för parkens rovdjur.

Dessutom är fågellivet helt fantastiska i december–februari, då flera spännande fågelarter som dvärgbarbetter och tornfalkar migrerar till nationalparkerna.

→ Besök Sydafrika i november–februari (sommar), om du vill uppleva

  • Varmt väder
  • Ett bildskönt och frodigt landskap
  • Djurbarn och massor av intressanta fåglar

Mars–maj: Höst

Kruger i maj

I början av hösten är det fortfarande varmt och regnigt, men inte i samma utsträckning som man kan uppleva på sommaren. När maj närmar sig blir temperaturen behagligare, regnskurarna färre och morgnarna kyligare.

Även om regnperioden slutar är de sydafrikanska floderna och vattenhålen i början av hösten fortfarande fyllda med vatten. Därför kan du uppleva ett vackert och frodigt bushlandskap som dock blir mindre och mindre frodigt när vintern närmar sig.

→ Besök Sydafrika i mars–maj (höst), om du vill uppleva

  • Frodiga landskap
  • Behagliga temperaturer med lite regn och svala kvällar, nätter och morgnar
  • Färre besökare i parken

Juni-augusti: Vinter och The Big Five

Leopard im Krüger

Den sydafrikanska vintern bjuder på behagliga dagstemperaturer men ganska kyliga kvällar, nätter och morgnar. Om du reser under den här perioden behöver du ha med dig varma kläder.

Under vintern faller minst regn, vilket gör landskapet mindre frodigt.

Det nakna landskapet gör det lättare att få syn det fantastiska djurlivet eftersom djuren inte kan gömma sig buskaget. Djuren samlas runt de få vattenhål som fortfarande är fyllda med vatten. Det är också under den här perioden som vi upplever att det är störst chans att se The Big Five.

Under vintern är det minst antal besökare i parken och därför kanske det är lättare att känna sig som ett med savannen.

→ Besök Sydafrika i juni–augusti (vinter), om du vill uppleva

  • Behagliga dagstemperaturer med kyliga nätter
  • Ett aktivt djurliv som är enkelt att få syn på bland annat The Big Five
  • Färre besökare i parken

September-oktober: Vår och ett aktivt djurliv

Kruger vår

Under våren stiger temperaturerna igen och det kan bli väldigt varmt på dagen.

Det var längesedan det regnade sist och djuren samlas kring de vattenhål där det fortfarande finns vatten kvar. Landskapet är fortfarande kargt och djuren är därför lätta att få syn på.

Om du vill besöka Kapstaden i kombination med en safari i Kruger är våren ett perfekt val av tid. Då slår alla vilda blommor ut och skapar en fantastiskt färgrikt landskap längs Sydafrikas kust.

Våren är dessutom högsäsong för valsafari i Kapstaden. Under juni–november söker de stora valarna sig in till Sydafrikas långa kuststräcka för att föda sina ungar, vilket gör dem lättare att få syn på.

Besök Sydafrika i september–oktober (vår), om du vill uppleva

  • Varmare väder
  • Ett aktivt djurliv med djur som är enklare att få syn på
  • Kapstaden. Blommorna slår ut och det är högsäsong för valsafari

Vill du uppleva Krugers fantastiska djurliv?

Har du några frågor?

Tycker du fortfarande att det är svårt att bestämma när du ska åka till Sydafrika? Eftersom ovanstående är en guide rekommenderar vi alltid att du kontaktar våra resekonsulter som har stor erfarenhet av våra resmål i Afrika.

De kan hjälpa dig att välja rätt resa och avresedatum.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär