• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklar5 okända djur på Afrikas savann

5 okända djur på Afrikas savann

01 May, 2018
Visa alla inlägg

Grå krontranar

På savannen i Afrika bor det många olika djur. Några av djuren känner vi alla till, andra har vi bara hört talats om och vissa speciella djur har bara vissa haft turen att möta.

Till exempel har få hört talats om Afrikas enhörning – okapin – som mer ser ut som en blandning av olika djur än en antilopen.

Här nedan kan du läsa om 5 mindre kända savanndjur som du kan ha turen att uppleva i Afrika.

Jordsvin

Jordsvin

Jordsvinet är ett litet nattdjur som lever söder om Sahara. Namnet har den fått av sitt något besynnerliga utseende. Jordsvinet liknar nämligen en gris med sitt tryne, som den använder för att gräva i myrstackar eller termitbon. Den har hudveck i nosen som gör att den inte får jord, myror och termiter i nosen när den letar efter föda. Ett fullvuxet jordsvin kan väga upp till 100 kg och äter upp till 50 000 termiter under en natt.

Jordsvinet är helt ofarligt för människor och djuret är både till glädje och förtret för lokalbefolkningen. Den håller nämligen termitbeståndet nere, vilket hjälper till att skydda lokalbornas hus. Dock gräver djuret många hål i marken, vilket förstör odlingarna.

Galagon

Galagon

Galagon – eller bush baby som den kallas – är med sina 13 cm den minsta primaten i Afrika. De är svåra att få syn på men man hör dem ofta på natten eftersom de har ett mycket karaktäristiskt läte som påminner om ett barnskrik – därav namnet bush baby.

Galagorna kan röra sig otroligt snabbt. När de fångar sin föda står de på sina bakben och har därför frambenen fria att fånga malar och gräshoppor i luften med.

De små djuren är också kända för att vara fantastiska hoppare. De kan hoppa upp till 2 meter upp i luften.

Det speciella med arten är att den har som en extra tunga under den vanliga tungan, som används tillsammans med tänderna för att vårda pälsen. Den andra tungans enda syfte är att vårda pälsen.

Okapi

Okapi

Okapin är ett däggdjur som vi ännu inte vet så mycket om.

Den ser väldigt mystisk ut med sina randiga zebraliknande ben, huvud som en giraff och en kropp som liknar en hästs. Även om man skulle kunna tro att den är besläktad med zebran är den faktiskt släkt med giraffen. Innan 1900, då den upptäcktes av forskare, kallade man den för den afrikanska enhörningen eftersom man trodde att det var en myt och att arten inte fanns.

Den har ett läte på 14 Hz som är så lågt att människor inte kan höra det. En människa kan nämligen bara höra ljud på 20 Hz och uppåt.

Myrkott

Myrkott

Myrkotten är ett däggdjur utöver det vanliga. Keratinfjällen som pryder hela djurets kropp så när som på huvudet väger 20 % av myrkottens sammanlagda vikt, tungan kan bli 40 cm lång. Djuret rullar ihop sig till en boll om den blir angripen och den har inga tänder.

Däggdjuret lever bland annat av myror och termiter och smälter maten genom att äta grus och sand. Djurets vassa klor hjälper till att hitta föda när den gräver hål i marken under buskar.

Myrkotten lever i tropiska områden i Afrika – på savannen eller i skogen – från Sudan till Namibia och Botswana. Skogen – särskilt träden – är viktig för djuret om faror hotar.

Djuret, som ser ut som att den har en rustning, är tyvärr det däggdjur i världen som är mest utsatt för illegal handel.

Grå krontrana

Den grå krontranan

Den grå krontranan är en syn för gudarna. Den vackra gyllene kronan, den grå fjäderskruden och inte minst de knallröda tinningarna och påsen på halsen är bara några av fågelns karaktärsdrag. Den bor i de södra och östra delarna av Afrika – från Uganda/Kenya till det sydöstra Sydafrika – runt både floder, träskmarker och savanner.

Tranan är runt 1 meter hög, har ett vingspann på cirka 2 meter och väger 3–4 kg. Den lever bland annat av växter, fröer, insekter och grodor.
När den grå krontranan uppvaktar sin blivande partner gör den det med ljud, dans och hopp.

Den vackra fågeln är den afrikanska trana som man har störst sannolikhet att se eftersom det är den det finns flest av. Men det är fortfarande en hotad art.

Vill du med på safari?

Savannen är hem till tusentals olika vilda djur, stora som små. Därför kan du få fantastiska upplevelser på din safari utöver de klassiska safaridjuren.

Vill du få möjlighet att se de spännande djuren på savannen i ett av Afrikas många länder?

Kika på våra resmål, till exempel Tanzania, Sydafrika, Kenya eller Namibia, eller kontakta våra resekonsulter som gärna hjälper er att hitta den perfekta safarin.

Afrikasafari.se – Kom riktigt nära!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.