• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kenya av Peter Elfman

Reseberättelse från Kenya av Peter Elfman

15 March, 2019
Visa alla inlägg

Kenya
November 2018
Peter Elfman

Resenärer:

 • Peter Elfman, Väggarp, e-mail: peter1.elfman@gmail.com Tel: 0725540614
 • Gunnar Tryggmo, Viken
 • Kristoffer Tryggmo, Växjö

Sommaren 2018 började jag och Gunnar Tryggmo fundera på att boka en Afrikaresa tillsammans med Gunnars son Kristoffer. Eftersom vi båda är konstnärer med naturmotiv som specialitet så var vi sugna på att samla nya idéer och referensmaterial för nya målningar. Vi hade båda besökt Tanzania tidigare och ville vidga vyerna, så valet föll på Kenya. Vi bokade en Kenya- resa via bolaget Afrikasafari.se. Jag hade tidigare använt denna resebyrå för en Tanzaniaresa och vi tyckte att deras val av nationalparker och reserutt var spännande. Vi bokade resan med egen guide/chaufför och eget fordon (Toyota Landcruiser). Som fågelskådare ska man tänka på att guiderna i dessa mer generella safariföretag är vana vid resenärer som inte är fågelexperter och som inte bryr sig speciellt mycket om vilka fågelarter de ser, guiderna kan därför identifiera de vanligaste fåglarna, de stora däggdjuren och de kan köra fordonet bra. De har dessutom bra radiokontakt med andra fordon ute på savannen. Men de kan ofta inte bestämma mer än kanske 25% av alla fågelarter man ser (jag har samma erfarenhet från Tanzania). Om man vill fågelskåda ”på riktigt” så får man alltså plugga på arterna ordentligt innan resan. Men det är ju kul så ag gjorde detta under ca 2-3 månader innan resan och när man väl var på plats så fungerade kryssandet bra. Svåraste artgrupperna i Kenya är nog lärkor, cistikolor, honfärgade vävare och solfåglar, men även dessa gick att klara av bl.a. med hjälp av foton som detaljstuderades. Överlag var vi dock mycket nöjda med guiden/chauffören, resans planering och boendet. Allt fungerade som planerat utan problem. Vi påpekade direkt att vi vill vara ute i naturen så mycket som möjligt vilket gjorde att flexibiliteten var stor och vi startade ofta på morgonen och slutade i skymningen de dagar det var game drive.

Reserutt och boende:
2/11 Flyg Köpenhamn-Amsterdam-Nairobi. Ankomst ca 23.30. Boende på hotell Fairmont The Norfolk Hotel.
3/11 Turistdag i Nairobi (City, Giraffe center, Karen Blixen museet). (jag försökte byta ut denna dag mot en extra dag i Samburu men det gick inte enligt resebolaget, det blev dock en trevlig dag som gav en fin helhetsbild över Nairobi och dess omgivningar)
4/11 Transport ca 30 mil norrut till Samburu National Reserve (tog ca 7 timmar). Boende på Samburu Sopa Lodge Från kl 16 till skymningen game drive.
5/11 Samburu- Game drive från kl 07. På em körde vi över floden till Buffalo Springs National Reserve några timmar.
6/11. Transport Samburu-Lake Naivasha (tog ca 10 timmar). Boende på Lake Naivasha Sopa Lodge
7/11 Förmiddag på Lake Naivasha och Crescent Island. Eftermiddag transport till Masai Mara (tog ca 6 timmar). Boende på Mara Simba Lodge.
8/11 Heldag i Masai Mara
9/11 Heldag i Masai Mara
10/11 Gamedrive på morgonen i Masai Mara. Transport från kl 1130 till Nairobi. Flyg hem sent på kvällen Nairobi-Amsterdam-Köpenhamn.

Fågelbok: Field Guide to the Birds of East Africa- Stevenson, Fanshawe (finns både med hård och mjuk pärm nuförtiden och som App).

Dagbok:
2/11
Lång transportdag som började kl 0230 I Väggarp norr om Lund och som slutade vid midnatt när vi kommer fram till Nairobi. Vi väntar i ca en timme vid visum/passkotrollen innan vi smidigt hämtar bagaget och blir hämtade av väntande chaufför och skjutsade till hotell Fairmont The Norfolk Hotel.

3/11
Gryning på anrika Fairmont The Norfolk Hotel i Nairobis norra delar. Hotellet är byggt 1904, har fortfarande en hel del av sin gamla stil kvar. Jag går ut i den lilla kvadratiska hotellträdgården och spanar av palmerna och trädgårdsväxterna. Ett av de första lätena jag hör är en mycket högljudd Hadada Ibis. Några Yellow-billed Kite visslar i träden och Marabou ses kretsa bland skyskraporna. Några långstjärtade bruna fåglar visar sig vara Speckled Mousebirds. Baglafecht Weaver, Pied Crow och Abyssinian Thrush är andra arter i trädgården. En udda siluett som flyger högt, långt bort visar sig vara en ormhalsfågel (African Darter)!

Kl 08 hämtar chauffören oss för en tur genom Nairobi centrum och vidare söderut till ”Giraffe center” där man föder upp Rothschild’s giraffe. ”Giraffe center” är en turistfälla men med naturvårdsinriktning och med en del spännande lummig växtlighet. Efter att ha handmatat en giraff hittar jag en White-bellied Tit och en White-eyed Slaty Flycatcher nära fikaborden. Bland vissna löv hoppar en vacker Red-cheeked Cordon-bleu.

Nästa stopp blir Karen Blixen museet vilket är en större villa omgiven av frodig natur. Efter en guidad tur inne i huset så finns det tid till trevligt fågelskådande vilket ger White-crowned Robin-chat, Amethyst Sunbird, Variable Sunbird, African Pied Wagtail och Yellow-whiskered Greenbul.

Efter besöket hos Karen Blixen kör vi ca 10 minuter till ett lunchställe, också det i en lummig parkmiljö. När vi svalkar oss i skuggan flyger plötsligt en rödvingad fågel över oss, det visar sig vara en Hartlaubs Turaco, den får snart sällskap av ytterligare en individ och de verkar genomföra någon sorts parningsceremoni en bit upp i trädkronorna. Mycket vackert!
Kvällen tillbringas på restaurant The Carnivore i Nairobis utkant. Ett ganska rörigt ställe som tydligen skall vara legendariskt. Det är dock inget som faller oss i smaken. På kvällen artkryssande i baren på hotellet medan Nairobi Fashion Award pågår i en angränsande lokal.

4/11
Tidig start för färd upp till Samburu 35 mil norrut. Färden genom Nairobis norra förorter ger en spännande bild av morgonen i denna storstad (ca 4.5 milj invånare). Överallt ses Marabou och Yellow-billed Kites. Efter ett tag når vi ut på landsbygden och Sacred Ibis, Hadada Ibis ses längs vägen. Färden går genom mycket bördiga trakter längs Mount Kenyas högländer. Ett fikastopp ger Village Indigobird, Baglafecht Weaver och resans enda gråsparv! Längs vägen bland odlingarna ses flera Grey-headed Kingfishers. Uppe på hög höjd, på torrare marker ses svarta kråkfågeln Cape Crow och

Norther Fiscal blir mycket allmän, de sitter överallt längs vägen. Några vita storkar rastar på ett fält och när vi närmar oss Samburu ser vi de första White-browed Sparrow-weaver. Efter ca 6 timmar är vi så framme vid Samburu National Reserve. Vi kör in genom parkens östra delar och genast inser vi att här finns det gott om både fåglar och däggdjur! Det dröjer inte länge förrän vi har Reticulated Giraffe (Nätgiraff, en ras av giraff ej splittad som egen art), Gerunuk och Grevys Zebra nära bilen. En flock Vulturine Guineafowl visar sig fint. Chauffören höjer tempot för att vi ska hinna till lodgen för en sen lunch. Tyvärr gör det att vi bara får sekundsnabba obsar av en del spännande fågelarter som tex Pygmy Falcon.

På Samburo Sopa Lodge ses massor av fågel runt restaurangen, till viss del beroende på det lilla vattenhål, 100 meter ut i bushen, som finns mellan lodgerna. Lodgerna och restaurangen ligger som ett ”U” runt detta vattenhål så att däggdjur och fåglar har fritt tillträde dit. Hit lockas hundratals Red-billed Quela, Chestnut Weaver, Black-capped Social Weaver, Yellow-spotted Petronia, Parrot-billed Sparrow, Chestnut Sparrow, Speckled-fronted Weaver och flockar med Vulturine Guineafowl. Vi har Eastern-Yellow billed Hornbill, Von der Deckens Hornbill och Red-billed Hornbill i stort sett uppe på matbordet. Man får hela tiden försöka vifta bort närgångna fåglar. På marken nedanför oss ses en Kirks Dik-Dik och den mycket eleganta staren Golden-breasted Starling hoppar intill. Plötsligt kommer en magnifik slagfalk och jagar småfåglarna över vattenhålet, tyvärr drar den vidare efter några misslyckade jaktförsök.

Efter lunchen åker vi ut på en game drive kl 16. Snart ser vi flera Kirks Dik-Dik som är mycket vanlig här, en Buff-crested Bustard smyger i gräset, flockar med eleganta Impala betar längs vägen i det torra, bergiga och nästan halvökenlika landskapet. Medan vi njuter av en Reticulated Giraffe så ser vi en mäktig Lappet-faced Vulture i en trädtopp bakom.

Vi åker långsamt genom snåren längs en uttorkad flodbädd och hittar flockar med Gerunuk och de första elefanterna på lite högre höjd. Vi åker ditåt och kan njuta av en liten elefantflock i de låga kvällsljuset medan en Buff-crested Bustard går i gräset intill. Några högljudda fåglar visar sig vara Orange-bellied Parrots. Kvällen avslutas med en tur ner på de låglänta markerna där Taita Fiscal ses i buskarna medan vi åker mot några andra Jeepar som verkar ha hittat något intressant . Efter ett tag ser vi minst tre lejon som ligger nästan dolda i det höga gräset . När jag spanar med kikaren en bit bortom lejonen ser jag några Donaldson Smiths Sparrow Weavers i en buske, en ”Samburu-specialart” som nästan bara går att se i sk AK47-länder dvs i krigszoner. Vid kvällsmaten kommer plötsligt en genett in i restaurangen, den vandrar ljudlöst runt våra fötter, ett mycket elegant djur!

5/11
Jag går en runda runt Lodgens små stugor i gryningen. Hundratals Vulturine Guineafowl rastar i buskagen under natten, de flyger ner och springer på marken när jag närmar mig.
I buskagen hittar jag en del kul fågel bl.a. Northern- Crombec och den talgoxeliknande Acasia Tit.

Frukosten blir kort men trevlig med alla fåglar runtomkring oss. Golden-breasted Starlings sitter helt nära och vattenhålet lockar till sig Vulturine Guineafowl. Två Fan-tailed Raven är närgångna invid restaurangborden.

Game driven startar kl 07, redan några hundra meter från lodgen stannar chauffören och visar färska leopardspår i gruset (den smyger uppenbarligen omkring här på natten, en vakt berättar senare att han hörde när en leopard tog ett byte vid vattenhålet inne bland husen för ett tag sedan).

Ganska snart ser vi den en första Grevys Zebra och två Somali Ostrich med små dunungar. Plötsligt reagerar de två strutsföräldrarna på något! En annan strutshane närmar sig och det blir snart en spännande löpning där inkräktaren jagas bort.

Vi kommer nära en fin flock Beisa Oryx samtidigt som vi skymtar två stora elefanthanar en bit upp på sluttningen. Vi kör närmare dem och kan följa dem på nära håll när de långsamt och målmedvetet vandra ner mot låglandet och den lockande floden.

En unga Bateleur kretsar lågt över oss när vi också tar oss ner mot floden. Vi träffar på en större flock elefanter, mest honor och ungar som också är på väg till vattnet. Färden går vidare till flodstranden där vi parkerar strategiskt. Snart kommer elefantflocken mot oss, de börjar med att plocka under palmerna där Olive Baboon håller till bland en del frukter. Efter ett tag går elefanterna ut i vattnet för att dricka, fler ansluter, bla de stora hanarna. Några Little-Beeters fångar insekter framför oss, en African Harrier Hawk och en Long-crested Eagle kommer plötsligt helt nära. Vi njuter i ungefär en timme här tillsammans med elefantbadet, en fantastisk upplevelse!

När vi är nöjda med elefantupplevelsen kör vi ut på mer öppna marker där vi bland annat ser många Grants Gazeller och en Sekreterarfågel nära. Gerunuker och några Reticulated Giraffe går i lite högre buskage där vi också träffar på några andra jeepar som har något spännande i sikte. Eter ett tag inser vi att det ligger en gepard 50 m ut, tyvärr i högt gräs, vi får dock se den hyfsat när de flyttar sig in under en buske.

Det blir lunch vid vattenhålet på lodgen tillsammans med de fantastiska fåglarna överallt igen. Kocken slänger ut brödsmulor vilket fåglarna gillar. En Grevys Zebra tar skyggt några snabba klunkar ur vattenhålet.

På eftermiddagen kör vi söderut med sikte på parken söder om floden Buffalo Springs. Vid bron över floden gör vi ett kort stopp vilket ger Grey Woodpecker, Southern Black Flycatcher och den märkliga Grey Wren-Warbler som nästan kryper nere i vegetationen. Vi kör in i Buffalo Spings nära floden, nästan direkt ser vi några långstjärtade, ganska stora fåglar som visar sig vara Rosy-patched Bush shrike, mycket vackra med sina rosa teckningar. Chauffören kör under ett stort träd vid floden, vi lyfter blicken och hittar två mäktiga Verreaux Eagle Owl i grenverket. Makalöst häftiga med sina rosa ögonlock!

Ute på slätten mullrar en stor elefantflock som bla innehållande en stor tjur som gör närmanden mot honorna. En elegant stäpphökshane drar förbi, Grey-headed Kingfisker och Little-Bee-eaters jagar runt jeepen, Lilac-breasted Roller sitter nära på en kal gren, och på marken finns en flock Crested Francolin och några Rufous Chatterer. Det är med andra ord fåglar överallt i en härlig blandning.

I skymningen får vi tips om några lejon, in hel del fordon samlas och efter ett tag ser vi en hane komma gående, med radiohalsband och tunn man, lejonhanarna här i Samburu har ofta små manar, kanske en anpassning till det torrare och varmare klimatet. Innan vi kör hemåt hittar vi plötsligt en lejonhona någon meter från jeepen, den går en bit ut på öppen mark. Kristoffer härmar ett dovt lejonljud och honan svarar!

Efter kvällsmaten går jag utanför mitt rum och med ficklampa hittar jag en Lesser Galago (ett spökdjur) invid en stor lampa där den troligen håller till för att fånga insekter.

6/11
Gryning i Samburu med massor av Vulturine Guinefowl runt lodgen. En D`Arnauds Barbet skymtar i buskarna. Frukosten omges som vanligt av massor av fåglar samt en Gerunuk som dricker vid vattenhålet.

Transportdagen startar sedan med en lång färd mot sydväst till Lake Naivasha. Ett kort stopp görs på ekvatorn invid en souvenirbutik med massor av träföremål och kundkorgar i plast! En man visar blufftestet av Corioliseffekten (den går inte att visa med en liten vattenhink). Han lyckas dock få en tändsticka att snurra i olika riktningar norr och söder om ekvatorn, ingen fattar hur han gör tricket.

Mitt på dagen stannar vi för ett lunchstopp vid Thomson Falls, ett ganska imponerande vattenfall i lummig miljö. Innan vi äter på restaurangen intill går vi för att titta på fallet från en utsiktspunkt. Tyvärr är turistfällan komplett med påträngande människor. Vi tar några snabba foton och återväder till restaurangen där det är lugnare. Efter maten skådar jag lite i omgivningarna och hittar ganska snart flera kul arter bla Mountain Wagtail , African Yellow White-eye, Grey Cuckooshrike, Green-headed Sunbird, Northern Double-collared Sunbird.

Vi är framme vid Lake Naivasha en timme innan solnedgång, det duggregnar lite när vi installerar oss i den parklika stora anläggning som är Lake Naivasha Sopa Lodge. Här vandrar Zebror och Bushbocks omkring runt husen. Vackra Black and White Colobus-apor håller till en flock runt huvudbyggnaden, de är helt orädda vilket ger många fototillfällen. Jag hinner gå en runda i parken och ser African Hoopoe, Black-lored Babblers, Arrow-Marked Babblers och en Black-cuckoo nära. Efter kvällsmaten är det obligatoriskt att ha med en säkerhetsvakt. Vi förstår varför när vi ser en Flodhäst i lampljuset utanför våra rum! Den betar dock lugnt vidare medan vi står på ca 20 m håll och tittar på den i lampans sken. En kinesisk turist blev dödad av en flodhäst precis här några månader tidigare så säkerheten är på topp.

7/11
Frukost och tid för lite skådning runt Lake Naivasha Sopa lodge. Några African Fish Eagle ses nästan direkt och plötsligt kommer fyra Giant Kingfisher flygande. Tyvärr landar de inte förrän nere vid sjökanten, jag får dock ändå se dem hyfsat, ett efterlängtat kryss! De svartvita colobusaporna leker i solskenet, Sacred Ibis vandrar omkring bland gästerna på den stora parkliknande gräsmattan och en orädd Fork-tailed Drongo visar upp sig fint. Efter frukost är det dags att lämna lodgen för en tur med båt på Lake Naivasha. Man betalar extra (40 USD per person) för att gå iland på Crescent Island. Vi har tur med vädret, sjön ligger spegelblank när vi startar vår tur. Nästan direkt har vi närkontakt med flera African Spoonbill, Sacred Ibis och Yellow-billed Stork som rastar i strandvegetationen.

African Fish-eagle ses nästan hela tiden. En av attraktionerna här består i att båtföraren matar örnarna med fisk så att de kommer dykande på fotovänligt avstånd. Örnarna denna dag verkar mätta och tröga men efter flera försök kommer några och fångar den utslängda fisken.

Snart når vi den sk Crescent Island där vi går iland. Vi väljer att promenera runt själva under ca två timmar. Det blir en trevlig vandring i en savannliknande miljö med däggdjur som tex . Impala, Gnu, Zebra och Giraff nära intill oss. Upplevelsen av stora däggdjur blir helt annorlunda när man går till fots.

Brimstone Canary, Common Scimitarbill, Pied Kingfisher, en överflygande African Hawk-eagle, Helmeted Guineafowl, Blacksmith Plover och Crowned Plover är några av fågelarterna vi ser. Ute på öppen mark ser jag plötsligt något som liknar springande vårtsvin på hall men det visar sig vara två Bat-eared Fox. Tyvärr springer de snabbt utom synhåll. Vi är dock nöjda i värmen och solskenet, nere vid stranden ses flockar med White Pelican och en Isabellastenskvätta ses fint på den torra gräsmarken.

Efter vandringen åker vi vidare med båten, vi passerar flera flockar med flodhäst och en stor koloni med White-breasted Cormorant, vi ser även enstaka Long-tailed (Reed) Cormorant. En African Jacana springer intill båten samtidigt som en rallhäger sitter nära intill.

Efter båtturen startar vi färden mot sydväst och Masai Mara. Efter Narok blir landkapet torrare och mer öde, vi svänger av söderut mot Masai Mara på väg och stannar för en lunch. En kille matar fåglarna invid husen vilket bla lockar flera Hildebrandts Starling, Speckled-fronted Weaver, Spekes Weaver och Rufous Sparrow. En sådan turistattraktion uppskattar vi och belönar mannen med lite extra dricks.

Vägen ner mot Masai Mara är nu mycket skumpig och dålig men partier håller (med Kinas hjälp) på att renoveras. Det finns alltså risk att fler fordon snabbt kan ta sig ner till Masai Maras vildmark i framtiden, ett potentiellt hot eller en möjlighet för turismen?

Fyra Giraffer blockerar plötslig vägen, de verkar följa en annan giraff som är instängd längs ett kostängsel längs med vägen . En dramatisk bild av hur vildmark och boskapsuppfödning krockar.
Vi kommer fram till Mara Simba lodge vid 17-tiden. Efter incheckning hinner jag utforska området vid restaurangen, den ligger långs floden där en Yellow billed stork går bredvid några flodhästar och nilkrokodiler (som ibland matas av restaurangpersonalen!). Det är lågvatten nu vilket är trevligt, på sandbankarna går drillsnäppa och skogssnäppa.

Inne bland lodgerna, till och från restaurangen får man inte gå själv hur som helst efter mörkrets inbrott. En vakt ska alltid hänga med, känns lite överdrivet eftersom hela området är omgärdat av elstängsel men det är naturligtvis även ett sätt för dessa anställda att då och då få en dollar extra i dricks. På väg mot restaurangen i skymningen hittar jag en Greater Galago i ett träd ovanför stigen.

8/11
Eftersom avfärd ut på savannen idag inte startar förrän kl 09 så finns det fin tid till att fågelskåda inne på området och speciellt bra är de östra delarna mellan en sk Tented camp. Här ser jag bla Spot-flanked Barbet , Marico Sunbird och lite oväntat några Red-billed Oxpeckers på ett tak. En vacker hane Bushbock går omkring precis vid mitt rum.

Vid restaurangen kommer flodhästarna promenerande från nattbetet ner i vattnet medan en lysande gul Holubs Golden Weaver sitter i strandkanten.

Så börjar game driven ut på gräsmarkerna söder om lodgen. Det vimlar genast av däggdjur överallt. Massiva Eland, Topi och snart en stor flock Afrikansk buffel på en äng, nästan alla är uppvaktade av Yellow-billed Oxpeckers.

Efter att ha skådat flera hundra African Buffalo, Topi, Hartebeest och en mindre flock elefanter på närhåll hittas en leopard i ett träd av några andra grupper. Vi kör dit och kan se den eleganta katten i sitt träd med bytet från natten, en Impala, hängande ovanför. Efter ett tag hoppar den ner från sin gren och lägger sig under en tät buske. Fantastikt fint!

En kort bit därifrån får vi sedan se nästa kattdjur, en grupp med fem geparder. En kort obs på dessa blir det för att inte störa och för att inte köra ut i terrängen för mycket (det finns ganska stränga restriktioner på detta i Masai Mara).

Fortsatt färd ut på savannen ger snart en grupp med Fläckiga hyenor som äter på resterna av en gnu. Runtomkring finns en stor flock med Ryppelgam, White-backed Vultures, några Lappet-faced Vultures och en Hooded-Vulture. Hyenorna gnager i benen så det hörs på 50 meters håll!

Några hundra meter bort hittar vi förmodligen de två lejon som ätit på gnun. Lejonen är slöa och betraktar oss lugnt på några meters håll. Vi har nu åkt in i områden med massor av gnu, det är kul att så många är kvar här i Masai Mara vid denna tid, det bör vara de sista flockarna som nu långsamt drar sig ner mot Serengeti.

Innan vi ska ta lunch hittar vi ytterligare en grupp geparder under en gles buske, det är en hona med tre, ganska små ungar. Lunch intas ute på savannen en bit från geparderna där vår guide hittar en säker plats. Härligt läge, mitt bland gnuer och en och annan Topi.

Eftermiddagen ägnas åt långsam körning längs de nästan uttorkade vattendragen. Flodhästar och gigantiska nilkrokodiler ses överallt och efter ett tag hittar vi själva en stor lejonhane. Snart ser vi att den är i par med en hona och vi betraktar deras parningsbestyr under kanske en halvtimme. En Bateleur ses i ett träd bakom på långt håll och två Littel Bee-eaters bygger bo precis vid lejonen. (Lejonen i Masai Mara följs hela tiden av forskare vilka har identifierat de flesta flockarna och individerna, via en Facebookgrupp ”Big cats of Maasai Mara” fick jag veta att dessa lejon var hanen ”Enkuroto” som parade sig med en hona från den s.k. Lookout-gruppen).

9/11
Idag kör vi ut på savannen vid gryningen kl 07. Flockar med Zebra, Topi och Giraff finns snart bredvid oss när vi hittar en ung Martial Eagle i en trädtopp. Mäktigt att få se denna jätteörn på närhåll. Vid ett litet vattendrag hittar vi en Bare-faced Goaway Bird och några Grey-Backed Fiscal . En minibuss kör fast och vi får kliva av och hjälpa till med bogsering. Det är alltid spännande att stå på marken här i den vilttäta bushen!

Färden går vidare och efter några fina obsar på stora nilkrokodiler får vi plötsligt se två Southern Ground Hornbill, vilka häftiga fåglar!

Några Yellow-billed Storks och en Wolly-necked Stork rastar i ett vattendrag strax intill en större lejonflock. Det verkar vara åtta yngre individer, i stort sett orörliga vilar vid ett buskage. Plötsligt kommer en stor lejonhane gående mot dem, den vänder dock och vi kan efter ett tag hitta den tillsammans med två honor en bit bort (via Facebookgruppen ”Big cats of Maasai Mara” fick jag veta att denna hane troligen var ”Kaka” en av hanarna i ”Fig tree pride”).

Lunch intas vid en nästan uttorkad flodbädd en bit från lejonen. Det visar sig bli ett mycket trevligt stopp med Woodland Kingfisher och Malacite Kingfisher vid floden intill oss och en Black-and-white- casqued Hornbill i trädet ovanför. När vi precis lämnat frukoststället så hittar vi en Goliath Heron längs stranden nära. Det blir mycket bra fotoläge på denna fantastiska fågel där den långsamt vandrar i det grunda vattnet. Förmiddagen fortsätter med Bateleur, en gammal Kejsarörn och ytterligare några Southern Ground Hornbills. Tidig eftermiddag kör vi långt söderut och över gränsen, in i Tanzania och Serengeti. Under ett ensamt träd intar vi lunch här, magiskt, overkligt och mäktigt med tusentals gnuer i horisonten.

På eftermiddagen mulnar det på, det börjar duggregna när vi kör i den sydöstra delen av Masai Mara för att leta Svart Noshörning. I de täta buskmarkerna ser vi två Magpie Shrike, Red-necked spurfowl och i ett kalt träd en vacker White-headed Vulture. Det är mycket spännande att stå upp i jeepen och spana noshörning medan duggregnet svalkar. Det blir ingen noshörning, humöret är dock på topp eftersom det finns en hel del annat att titta på. En leopard i ett ensamt träd, bara några hundra meter därifrån hittas en gepard med en unge som äter på ett nyslaget Zebraföl. Vi tittar på deras måltid en kort stund men plötsligt vill vår guide dra iväg söderut. Vi anar att det är noshörning på gång och mycket riktigt, snart hittar vi en svart noshörning på ganska nära håll.

Vi återvänder senare till geparderna, leoparden och till två lejon som vi hittar i gräset intill. Vilket fantastiskt flyt vi har haft, det går inte att få bättre upplevelser av stora däggdjur inom ett så begränsat område!

På hemvägen i solnedgången ser vi en gepard som majestätiskt vandrar på vägen framför oss.

10/11
Idag är det dags för färd mot Nairobi men vi hinner med några timmars gamedrive i gryningen. Två geparder på vandring genom högt gräs, eleganta Lilac-Breasted Rollers och en stor elefantflock är höjdpunkterna. Några timmar på lodgen med utsikt över den torra flodbädden ger fina obsar på Grey- Headed Kingfisher, Purple Grenadier, Brimstone Canary samt flera Impala.
Hemfärden mot Nairobi tar ca 7 timmar och vi når flygplatsen när det är mörkt.

Fåglar
218 arter
Listan följer IgoTerra/ IOC.

Förkortningar lokaler:
Samburu: SA
Lake Naivasha: LN
Masai Mara: MM

 • Common Ostrich Struthio camelus: enstaka MM 8-10/11
 • Somali Ostrich Struthio molybdophanes: 1 SA 4/11, 1 par med ca 10 pull+ 1 hane SA 5/11
 • Egyptian Goose Alopochen aegyptiaca: Allmän LN 6-7/11, enstaka MM 8-10/11
 • Helmeted Guineafowl Numida meleagris: 10 SA 4/11, 2 LN 6/11, 10 Crescent Island 7/11, flera flockar MM 8-9/11
 • Vulturine Guineafowl Acryllium vulturinum: Allmän SA flock på minst 200 ex runt lodgen
 • Coqui Francolin Peliperdix coqui: 2 MM 9/11
 • Crested Francolin Dendroperdix sephaena: 2 SA 5/11, 2 LN 7/11
 • Scaly Francolin Pternistis squamatus: 1 SA 4/11, 3 MM lodgen 7/11, 5 MM 9/11
 • Hildebrandt’s Francolin Pternistis hildebrandti: 1 par MM lodgen 8/11
 • Yellow-necked Spurfowl Pternistis leucoscepus: allmän SA 4-6/11
 • Red-necked Spurfowl Pternistis afer 2 MM 9/11
 • Little Grebe Tachybaptus ruficollis: allmän LN 7/11
 • Yellow-billed Stork Mycteria ibis: 1 LN 7/11, enstaka MM 8-10/11
 • Black Stork Ciconia nigra: 1 MM 9/11
 • Woolly-necked Stork Ciconia episcopus: 1 MM 8/11, 1 MM 9/11
 • White Stork Ciconia ciconia: 3 längs vägen 4/11, 3 längs vägen 6/11, 2 MM, 9/11
 • Marabou Stork Leptoptilos crumenifer: allmän , speciellt i Narobi
 • African Sacred Ibis Threskiornis aethiopicus: allmän, enstaka sågs under transport samt vid LN
 • Hadada Ibis Bostrychia hagedash: allmän i Nairobi, 4 lodgen LN 6/11, enstaka längs vägarna vid odlingar
 • African Spoonbill Platalea alba: 2 LN 7/11
 • Striated Heron Butorides striata: 1 lodgen MM 10/11
 • Squacco Heron Ardeola ralloides: 5 LN 7/11
 • Western Cattle Egret Bubulcus ibis: allmän
 • Grey Heron Ardea cinerea: 1 SA 5/11, enstaka LN 7/11, enstaka MM 8-9/11
 • Black-headed Heron Ardea melanocephala: 1 längs vägen 6/11, enstaka MM 8-9/11
 • Goliath Heron Ardea goliath: 1+1 ex MM 9/11
 • Great Egret Ardea alba: 1 SA 5/11, 5 LN 7/11
 • Little Egret Egretta garzetta : 1 6/11
 • Hamerkop Scopus umbretta: 1 Nairobis utkant 3/11, 3 längs vägen 4/11, enstaka MM
 • Great White Pelican Pelecanus onocrotalus: 25 LN 7/11
 • Reed Cormorant Microcarbo africanus: 10-20 LN 7/11
 • White-breasted Cormorant Phalacrocorax lucidus: > 300 LN 7/11
 • African Darter Anhinga rufa: 1 ex överflygande, Nairobi 3/11
 • Secretarybird Sagittarius serpentarius: 1 SA 5/11, 1 MM 8/11
 • Black-winged Kite Elanus caeruleus: 1 längs vägen 4/11, 1 längs vägen 6/11, 1 MM 9/11, 1 längs
 • vägen 10/11
 • African Harrier-Hawk Polyboroides typus : 1 SA 5/11
 • Hooded Vulture Necrosyrtes monachus:1 SA 5/11, enstaka MM 8-9/11
 • White-backed Vulture Gyps africanus: 5 Buffalo Springs 5/11: allmän MM 8-9/11
 • Ruppell’s Vulture Gyps rueppelli 20 MM vid gnukadaver 8/11
 • White-headed Vulture Trigonoceps occipitalis: 1 MM 9/11
 • Lappet-faced Vulture Torgos tracheliotos: 1 SA 4/11, >20 MM 8-9/11
 • Black-chested Snake Eagle Circaetus pectoralis: 1 MM9/11
 • Brown Snake Eagle Circaetus cinereus: 1 MM 10/11
 • Bateleur Terathopius ecaudatus: 1 SA 5/11, >5 MM 8-9/11
 • Martial Eagle Polemaetus bellicosus: 1 ungfågel MM 9/11
 • Booted Eagle Hieraaetus pennatus: 2 SA 5/11
 • Tawny Eagle Aquila rapax: enstaka SA 4-6/11, allmän MM 8-10/11
 • Steppe Eagle Aquila nipalensis: 1 1K 5/11
 • Eastern Imperial Eagle Aquila heliaca: 1 ad MM 9/11
 • African Hawk-Eagle Aquila spilogaster: 1 SA 5/11
 • Pallid Harrier Circus macrourus 1 hane Buffalo springs 5/11, > 5 MM 8-10/11 (samtliga hanar)
 • Montagus Harrier Circus pygargus: 2 hanar MM 9/11
 • Yellow-billed Kite Milvus aegyptius: allmän Nairobi 3/11 samt längs vägen 4/11
 • African Fish Eagle Haliaeetus vocifer:1 SA 5/11, >10 LN 7/11, 1 MM 9/11
 • Augur Buzzard Buteo augur : 1 Nairobi längs vägen nära nationalparken 3/11, 1 längs vägen 4/11, 1 SA 5/11
 • Kori Bustard Ardeotis kori: 1 längs vägen 7/11
 • Buff-crested Bustard Lophotis gindiana: 2 SA 4/11
 • Black-bellied Bustard Lissotis melanogaster: 1 par MM 9/11
 • Red-knobbed Coot Fulica cristata: >20 LN 7/11
 • Water Thick-knee Burhinus vermiculatus: 1 lodgen MM vid kl 22 8/11
 • Blacksmith Lapwing Vanellus armatus:1 LN 6/11, 2 Crescent Island 7/11, enstaka MM 8-10/11
 • Spur-winged Lapwing Vanellus spinosus: 3 SA 5/11, 2 LN –Crescent Island7/11
 • Crowned Lapwing Vanellus coronatus: 1 SA 4/11, 2 Crescent Island 7/11, allmän MM 8-10/11
 • African Wattled Lapwing Vanellus senegallus: 1 MM 8/11, 1 MM 9/11
 • Three-banded Plover Charadrius tricollaris : 1 lodgen MM 8 och 10/11
 • African Jacana Actophilornis africanus: 1 båtturen LN 7/11
 • Common Sandpiper Actitis hypoleucos: enstaka i vattendragen
 • Green Sandpiper Tringa ochropus: enstaka i vattendragen
 • Wood Sandpiper Tringa glareola: enstaka i vattendragen
 • Common Greenshank Tringa nebularia: enstaka i vattendragen
 • Grey-headed Gull Chroicocephalus cirrocephalus: 3 LN 7/11
 • Gull-billed Tern Gelochelidon nilotica: 1 LN 7/11
 • Speckled Pigeon Columba guinea: allmän längs vägen 4/11, enstaka SA 4-5/11, allmän längs vägen 6/11
 • Mourning Collared Dove Streptopelia decipiens: allmän
 • Red-eyed Dove Streptopelia semitorquata: allmän
 • Laughing Dove Spilopelia senegalensis: allmän
 • Emerald-spotted Wood Dove Turtur chalcospilos: enstaka SA 4-5/11, 1 MM 8/11, 1 MM 10/11
 • Namaqua Dove Oena capensis: allmän SA 4-6/11
 • Hartlaub’s Turaco Tauraco hartlaubi: 2 ex vid restaurang nära Karen Blixen Farm 3/11
 • Bare-faced Go-away-bird Corythaixoides personatus: 3 MM 9/11, 1 MM 10/11
 • White-bellied Go-away-bird Corythaixoides leucogaster: 1 SA 4/11
 • White-browed Coucal Centropus superciliosus: 1 SA 4/11, 1 MM 9 och 10/11
 • Black Coucal Centropus grillii: 1 SA 5/11, 1 MM 8/11
 • Black Cuckoo Cuculus clamosus: 1 LN 6/11
 • Red-chested Cuckoo Cuculus solitaries: 1 LN 6 och 7/11
 • Verreaux’s Eagle-Owl Bubo lacteus: 2 Buffalo Springs vid floden 5/11
 • African Palm Swift Cypsiurus parvus: allmän SA 4-6/11
 • Nyanza Swift Apus niansae: allmän Nairobi 3/11
 • African Black Swift Apus barbatus: enstaka LN 7/11
 • Little Swift Apus affinis: allmän3-7/11
 • White-rumped Swift Apus caffer: enstaka MM 8-10/11
 • Speckled Mousebird Colius striatus: ca 5 ex hotellet Nairobi 3-4/11
 • Blue-naped Mousebird Urocolius macrourus: allmän lodgen MM 8-10/11
 • Lilac-breasted Roller Coracias caudate: enstaka längs vägarna, enstaka SA 4-6/11, allmän MM 8-10/11
 • Grey-headed Kingfisher Halcyon leucocephala: 3 längs vägen till SA 4/11, 2 Buffalo Springs 5/11, enstaka MM 8-10/11
 • Woodland Kingfisher Halcyon senegalensis: 1 vid frukoststoppet MM 9/11
 • Malachite Kingfisher Corythornis cristatus: 1 vid frukoststoppet MM 9/11
 • Giant Kingfisher Megaceryle maxima: 4 lodgen LN 7/11
 • Pied Kingfisher Ceryle rudis: 10-20 ex LN 7/11
 • Little Bee-eater Merops pusillus: 2+2 SA 5/11, enstaka MM 8-10/11
 • White-throated Bee-eater Merops albicollis: 1 SA 5/11
 • African Hoopoe Upupa africana: 1 lodgen LN 6/11, 1 längs vägen 7/11
 • Common Scimitarbill Rhinopomastus cyanomelas: 1 Crescent Island 7/11
 • Southern Ground Hornbill Bucorvus leadbeateri:2+2+2 MM 9/11
 • Northern Red-billed Hornbill Tockus erythrorhynchus: allmän SA
 • Von der Decken’s Hornbill Tockus deckeni: allmän SA
 • Eastern Yellow-billed Hornbill Tockus flavirostris: allmän SA
 • African Grey Hornbill Lophoceros nasutus: 1 SA 4/11
 • Black-and-white-casqued Hornbill Bycanistes subcylindricus: 1 MM 9/11
 • Spot-flanked Barbet Tricholaema lacrymosa: 1 lodgen MM 8/11
 • Black-throated Barbet Tricholaema melanocephala: 1 SA 5/11
 • Red-and Yellow Barbet Trachyphonus erythrocephalus: 1 SA 6/11
 • D’Arnaud’s Barbet Trachyphonus darnaudii: 1-2 SA 5-6/11,
 • Nubian Woodpecker Campethera nubica: 1 lodgen LN 6-7/11
 • African Grey Woodpecker Dendropicos goertae: 1 vid gaten till Buffalo Springs 5/11
 • Pygmy Falcon Polihierax semitorquatus: 1 SA 4/11
 • Grey Kestrel Falco ardosiaceus: 1 MM 9/11
 • Lanner Falcon Falco biarmicus: 1 lodgen SA 4-6/11
 • Red-bellied Parrot Poicephalus rufiventris: 5 SA 4/11
 • Fischer’s Lovebird Agapornis fischeri: 10 Lodgen LN 6/11 (de flesta såg ut som hybrider med Yellow-collared Lovebird)
 • Chinspot Batis Batis molitor: 1 lodgen MM 8/11
 • Rosy-patched Bushshrike Telophorus cruentus: 2-3 Buffalo springs 5/11
 • Slate-colored Boubou Laniarius funebris: 1 SA 4 och 5/11, 1 MM 10/11
 • Grey Cuckooshrike Ceblepyris caesius: 1 Thomson Falls 6/11
 • Magpie Shrike Urolestes melanoleucus: 2 MM 9/11
 • Northern White-crowned Shrike Eurocephalus ruppelli: allmän SA
 • Red-backed Shrike Lanius collurio: 1 längs vägen 7/11
 • Grey-backed Fiscal Lanius excubitoroides: 2-3 MM 8, 9/11
 • Taita Fiscal Lanius dorsalis: 1 SA 4/11
 • Northern Fiscal Lanius humeralis: mycket allmän längs vägen Nairobi -SA
 • Fork-tailed Drongo Dicrurus adsimilis: enstaka ex dagligen 4-10/11
 • Cape Crow Corvus capensis: 2 längs vägen Nairobi-SA på höglandet4/11
 • Pied Crow Corvus albus: allmän Nairobi 3/11, enstaka längs vägen 6, 7/11
 • Fan-tailed Raven Corvus rhipidurus: 2 vid restaurangen SA 3-4/11
 • White-bellied Tit Melaniparus albiventris: 1 Giraffe Center 3/11, 1 ex 7/11
 • Acacia Tit Melaniparus thruppi: 1 lodgen SA 5-6/11
 • Pink-breasted Lark Calendulauda poecilosterna: 1 SA 4, 5/11
 • Foxy Lark Calendulauda alopex: 1 SA 5/11, 1 ex MM 8/11
 • Flappet Lark Mirafra rufocinnamomea: enstaka MM 8-9/11
 • Dark-capped Bulbul Pycnonotus tricolor: allmän
 • Yellow-whiskered Greenbul Eurillas latirostris: 1 karen Blixen Farm 3/11
 • Barn Swallow Hirundo rustica: enstaka ex 5-10/11
 • Angolan Swallow Hirundo angolensis: 1 längs vägen 7/11
 • Wire-tailed Swallow Hirundo smithii: 2 Lake Naivasha båtturen 7/11, 2 MM 9/11
 • Rock Martin Ptyonoprogne fuligula: 2-3 hotellet Nairobi 3-4/11, 1 längs vägen 6/11
 • Red-rumped Swallow Cecropis daurica: 1 längs vägen Nairobi –SA 4/11
 • Northern Crombec Sylvietta brachyura: 1 ex lodgen SA 5,6/11
 • Willow Warbler Phylloscopus trochilus: 1 SA 5/11, 1 LN 6/11
 • Rattling Cisticola Cisticola chiniana: enstaka SA 5/11, 1 LN 7/11
 • Winding Cisticola Cisticola marginatus: 1 MM 9/11
 • Grey-capped Warbler Eminia lepida: 1 lodgen MM 10/11
 • Grey-backed Camaroptera Camaroptera brevicaudata: 1 lodgen LN 6,7/11, 1 MM 10/11
 • Grey Wren-Warbler Calamonastes simplex: 1 vid gaten till Buffalo springs 5/11
 • Rufous Chatterer Turdoides rubiginosa: 5 Buffalo Springs 5/11
 • Black-lored Babbler Turdoides sharpie: 5 lodgen LN 6/11
 • Arrow-marked Babbler Turdoides jardineii: 3 lodgen LN 6/11
 • African Yellow White-eye Zosterops senegalensis: 1 Thomson Falls 6/11 1 7/11 ??
 • Wattled Starling Creatophora cinerea: 1 Crescent Island 7/11
 • Greater Blue-eared Starling Lamprotornis chalybaeus: 3 längs vägen 4/11, enstaka längs vägen 6/11
 • Rűppell’s Starling Lamprotornis purpuroptera : allmän MM 8-10/11
 • Golden-breasted Starling Lamprotornis regius: allmän lodgen SA 4-6/11
 • Superb Starling Lamprotornis superbus: Allmän
 • Hildebrandt’s Starling Lamprotornis hildebrandti: enstaka längs vägen från Narok och västerut 7/11, enstaka MM 8-10/11
 • Bristle-crowned Starling Onychognathus salvadorii: 2 lodgen SA 4/11
 • Yellow-billed Oxpecker Buphagus africanus: allmän MM 8-10/11
 • Red-billed Oxpecker Buphagus erythrorynchus: allmän SA 4-5/11, 3 lodgen MM8/11
 • Abyssinian Thrush Turdus abyssinicus: 1 hotellet Nairobi 3-4/11, 1 Karen Blixen Farm 3/11
 • White-eyed Slaty Flycatcher Melaenornis fischeri: 1 Giraffe Center 3/11, 1 Karen Blixen Farm 3/11, 1 längs vägen 6/11.
 • Southern Black Flycatcher Melaenornis pammelaina: 1 vid gaten till Buffalo Springs 5/11
 • African Grey Flycatcher Melaenornis microrhynchus: 2 SA 5/11
 • Silverbird Empidornis semipartitus: 1 MM 9/11
 • Spotted Flycatcher Muscicapa striata: 1 LN 7/11
 • African Dusky Flycatcher Muscicapa adusta: 1 Karen Blixen Farm 3/11
 • White-browed Robin-Chat Cossypha heuglini: allmän
 • Spotted Palm Thrush Cichladusa guttata: 1 lodgen SA 6/11
 • Anteater Chat Myrmecocichla aethiops: 2 längs vägen 6/11, 3 MM 9/11
 • Northern Wheatear Oenanthe oenanthe: 1 MM 9/11
 • Isabelline Wheatear Oenanthe isabellina: 1 Crescent Island 7/11
 • Eastern Violet-backed Sunbird Anthreptes orientalis: 1 hane lodgen SA 4/11
 • Green-headed Sunbird Cyanomitra verticalis: 1 hane Thomson Falls 6/11
 • Amethyst Sunbird Chalcomitra amethystina: 1 hotellet Nairobi 3/11, 1 Thomson Falls 6/11
 • Northern Double-collared Sunbird Cinnyris reichenowi: 1 hane Thomson Falls 6/11
 • Marico Sunbird Cinnyris mariquensis: 1 hane lodgen MM 8/11
 • Variable Sunbird Cinnyris venustus: flera ex Karen Blixen Farm 3/11
 • House Sparrow Passer domesticus: 1 längs vägen 4/11
 • Kenya Sparrow Passer rufocinctus: 2 längs vägen 6/11, 2 längs vägen söder om Narok 7/11
 • Parrot-billed Sparrow Passer gongonensis: allmän lodgen SA 4-6/11
 • Chestnut Sparrow Passer eminibey: allmän lodgen SA 4-6/11
 • Yellow-spotted Petronia Gymnoris pyrgita: allmän lodgen SA 4-6/11
 • White-headed Buffalo Weaver Dinemellia dinemelli: allmän SA 4-6/11
 • White-browed Sparrow-Weaver Plocepasser mahali : enstaka längs vägen 4/11, allmän SA 4-6/11
 • Donaldson Smith’s Sparrow-Weaver Plocepasser donaldsoni: 3 SA 4/11, 3 SA 5/11 (en sk AK47 art dvs svår att se utanför krigszoner!)
 • Black-capped Social Weaver Pseudonigrita cabanisi : allmän lodgen SA 4-6/11
 • Baglafecht Weaver Ploceus baglafecht: 1-2 hotellet Nairobi 3-4/11
 • Holub’s Golden Weaver Ploceus xanthops: 1 lodgen MM 8/11
 • Vitelline Masked Weaver Ploceus vitellinus: 1-2 lodgen SA 4-6/11
 • Speke’s Weaver Ploceus spekei : 20 vid restaurang söder om Narok 7/11
 • Village Weaver Ploceus cucullatus: 1 lodgen MM 8/11
 • Chestnut Weaver Ploceus rubiginosus: > 100 lodgen (de flesta honfärgade) SA 4-6/11, flera spridda ex under game drive SA 4-6/11
 • Red-headed Weaver Anaplectes rubriceps: 1 honf MM 9/11
 • Red-billed Quelea Quelea quelea: allmän lodgen SA 4-6/11
 • Long-tailed Widowbird Euplectes progne: 1 längs vägen 6/11
 • Cut-throat Finch Amadina fasciata: 10 SA 5/11
 • African Firefinch Lagonosticta rubricata: 1 SA 6/11
 • Red-cheeked Cordon-bleu Uraeginthus bengalus: 1 Giraffe Center 3/11
 • Blue-capped Cordon-bleu Uraeginthus cyanocephalus: 5 lodgen SA 5-6/11
 • African Silverbill Euodice cantans: 5 lodgen SA 6/11
 • Bronze Mannikin Lonchura cucullata: 10 hotellet Nairobi 3-4/11
 • Village Indigobird Vidua chalybeate: 1 hane längs vägen 4/11
 • Straw-tailed Whydah Vidua fischeri: 1 hane SA 4/11
 • Western Yellow Wagtail Motacilla flava: enstaka Crescent Island 7/11
 • Mountain Wagtail Motacilla clara: 1 Thomson Falls 7/11
 • White Wagtail Motacilla alba: 1 MM 9/11
 • African Pied Wagtail Motacilla aguimp: Allmän
 • Rosy-throated Longclaw Macronyx ameliae: 1 MM 9/11
 • African Pipit Anthus cinnamomeus: enstaka MM 8-9/11
 • White-bellied Canary Crithagra dorsostriata: 1 lodgen SA 5/11
 • Brimstone Canary Crithagra sulphurata: 2 Crescent Island 7/11, 2 lodgen MM 10/11

Däggdjur
40 arter
Följer IgoTerras lista

 • African Elephant Loxodonta africana: 40 SA på förmiddagen+ 50 Buffalo Springs på eftermiddagen 5/11, ca 20-30 sedda dagliegn i MM 8-10/11
 • Northern Lesser Galago Galago senegalensis, 1 lodgen SA 5/11
 • Thick-tailed Greater Galago Otolemur crassicaudatus 1 lodgen MM 7/11
 • Vervet Chlorocebus pygerythrus: allmän
 • Guereza Colobus guereza ca 20-30 lodgen LN 6-7/11
 • Olive Baboon Papio anubis: allmän, även sedd längs större landsvägar
 • Cape Hare Lepus capensis: 1 MM 8/11
 • Unstriped Ground Squirrel Xerus rutilus: allmän lodgen SA 5-6/11
 • Cheetah Acinonyx jubatus: 1 SA 5/11, 5+4 MM 8/11, 2+1 MM 9/11, 2 MM 10/11 Tot 15 ex.
 • Lion Panthera leo: 3 SA 4/11, 1 hane +1 hona SA 5/11, 2+2+2 MM 8/11, 11+2 MM 9/11 Tot 24 ex.
 • Leopard Panthera pardus: 1 MM 8/11, 1 MM 9/11 Tot 2ex.
 • White-tailed Mongoose Ichneumia albicauda: 1 lodgen SA 4,5/11
 • Banded Mongoose Mungos mungo: 10 MM 8/11
 • Spotted Hyaena Crocuta crocuta: 10 MM 8/11, 10 MM 10/11
 • Common Genet Genetta genetta: restaurangen SA 4,5/11
 • Black-backed Jackal Canis mesomelas: 2 SA 4/11, 2 MM 8/11
 • Bat-eared Fox Otocyon megalotis: 2 Crescent Island 7/11
 • Grevy’s Zebra Equus grevyi: allmän SA 4-6/11
 • Plains Zebra Equus quagga: 20 längs vägen öster om LN 7/11, 20 lodgen LN 6-7/11, allmän MM
 • Black Rhinoceros Diceros bicornis: 1 sydöstra MM 9/11
 • Desert Warthog Phacochoerus aethiopicus: 5-10 lodgen SA 4-6/11
 • Common Warthog Phacochoerus africanus: allmän MM
 • Hippopotamus Hippopotamus amphibius: 1 vid lodgen LN i mörkret 6/11, ca 20 sedda vid båtturen LN 7/11, allmän MM, 2 dagligen vid restaurangen MM 7-10/11
 • Impala Aepyceros melampus: allmän SA, ca 10 Crescent Island 7/11, allmän MM
 • Hartebeest Alcelaphus buselaphus: ca 20 MM 8/11
 • Common Wildebeest Connochaetes taurinus: ca 20 Crescent Island 7/11, allmän MM, troligen minst 5000 sågs, en hel del stora flockar fanns kvar.
 • Topi Damaliscus lunatus: allmän MM 8-10/11
 • Thomson’s Gazelle Eudorcas thomsonii: allmän MM
 • Waterbuck Kobus ellipsiprymnus: 10 SA 5/11, 10 lodgen LN 6-7/11,enstaka MM
 • Gerenuk Litocranius walleri: allmän SA, även enstaka vid vattenhålet lodgen SA 4-6/11,
 • Kirk’s Dik-dik Madoqua kirkii: allmän SA, även 2-5 ex nära restaurangen och lodgerna SA 4-6/11
 • Grant’s Gazelle Nanger granti: allmän SA 4-6/11, enstaka MM 8/11
 • Beisa Oryx Oryx beisa: allmän SA, även enstaka ex nära restaurangen och lodgerna SA 4-6/11
 • Steenbok Raphicerus campestris : 1 MM 8/11
 • Bohor Reedbuck Redunca redunca: enstaka MM 8/11
 • African Buffalo Syncerus caffer: minst 200 MM 8-9/11
 • Common Eland Tragelaphus oryx: ca 30-50 dagligen MM 8-10/11
 • Bushbuck Tragelaphus scriptus: 2-3 lodgen MM 7-10/11
 • Giraffe Giraffa camelopardalis: Reticalted giraffe- 10-20 dagligen SA 4-6/11, Masai giraffe-5 längs vägen söder om Narok 7/11, 10-20 dagligen MM 8-10/11
 • Wahlberg’s Epauletted Fruit Bat Epomophorus wahlbergi : troligen denna art, 1 hängande I träd längs vägen mot SA 4/11

Resans syfte var bl.a. att samla skisser, foton och inspiration till nya konstverk av Peter och Gunnar. Nedan ses ett exempel på detta, Peters akvarell med en leopard ”You now I´m no good” 58*38 cm.

Fler konstverk kan ses på Peter Elfmans och Gunnar Tryggoms Facebook-sidor samt på:

https://elfmanart.weebly.com/
http://gunnartryggmo.se/

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.