TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kenya: Chui betyder leopard

Reseberättelse från Kenya: Chui betyder leopard

2018-11-02
Visa alla inlägg

Vår kollega Winnie berättar nedan om sina upplevelser i Kenya under oktober 2018.

leopard 3

Jag hinner precis höra det magiska ordet på radion när min guide och chaufför ropar att jag ska hålla i mig.

Chui.

Vi kör längs de ihåliga och buckliga vägarna i Masai Mara. Jag håller i mig för glatta livet och när ett särskilt stort hål dyker upp saktar guiden ner lite och kör skickligt om hålet samtidigt som han frågar om jag är okej där bak – och om det går bra att vi kör lite fort. Ja, jag mår bra – och ja, det är helt okej att du kör fort.

leopard 1

Jag kan bara några ord på swahili. Karibu betyder välkommen. Asante betyder tack – asante sane betyder stort tack. Jambo betyder hej, och hakuna matata – ja, hakuna matata känner vi väl alla till. Simba betyder lejon, duma är gepard, twiga är giraff… Och chui?

Chui betyder leopard.

Leoparden är utan tvekan mitt absoluta favoritdjur av alla safaridjur i Afrika. Jag är otroligt fascinerad av dess vackra päls, långa svans, breda, muskulösa nacke, som gör att den kan dra med sitt byte upp i trädet medan de opportunistiska lejonen sitter nedanför trädet och tjurar. Jag älskar att leoparden finns överallt, men att den är skygg. Man har stor tur om man får en skymt av den. Jag beundrar dess lysande ögon och den överlägsna gångstilen. Den går så elegant på sina fotsulor. Lejon håller sig mer på avstånd. Leoparden svävar nästan genom världen.

leopard 2

Något som leoparder och lejon uppenbart har gemensamt är att de inte tycker om att få sina tassar blöta av morgondaggen. När vi kommer fram till de fyra andra bilarna som har stannat vid djuret ser vi det sittande mitt på vägen. Min chaufför förstår vad som pågår och parkerar också mitt på vägen, 60–70 meter från leoparden. Efter några minuter reser den sig och går mot oss. Precis förbi vår bil. Den är så nära inpå att om jag sträcker ut handen från fönstret kan jag röra vid den (det gör jag dock inte, för den ser mig som ett potentiellt byte…) Jösses vad vacker den var!

Lejonet kanske är djurens konung, men i mina ögon är det leoparden som är deras majestät.

Winnie, TourCompass