TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Tanzania: Storslagna safariupplevelser i Serengeti

Reseberättelse från Tanzania: Storslagna safariupplevelser i Serengeti

2016-12-05
Visa alla inlägg

Vår kollega Lene var på studieresa till Tanzania under 2016. Nedan kan du läsa resebrevet från resan.

Serengeti Elefant

Serengeti är Tanzanias äldsta och största nationalpark och vi hade länge sett fram emot att åka dit. Det hela börjar bra, för när vi precis kommit in i parken ser vi de första impalorna och vi blir förvånande över att det redan finns djur där.

Vår guide Abu är redan i kontakt med sina kollegor över radion för att ta reda på var de olika djuren befinner sig i parken. Kort därefter får vi syn på några jättestora stenar som tornar upp sig över savannen. Abu svänger av den stora grusvägen och upp på en mindre stig mot stenarna, när vi närmar oss får vi syn på två lejonhanar som sitter uppe på stenarna. Med tanke på hur de bara ligger där och slappar i solen är det väldigt tydligt att de är kungarna av savannen. Abu förklarar för oss att det troligvis rör sig om två bröder och att de kommer att hålla ihop och skydda varandra livet ut, och därmed bli mycket starkare eftersom de är två.

Serengeti lejon

Vi tar oss tillbaka till den stora grusvägen och det dröjer inte länge innan vi ser den första elefantflocken. En flock på cirka 10 elefanter varav två är ungar. Vi kör långsamt fram till dem, de står precis intill vägen och Abu stänger av motorn. Det är alldeles lugnt och elefanterna äter gräs och fladdrar med sina öron. Vi kan höra alla deras små ljud. Det är ett av många magiska ögonblick.

Upplevelsen översteg mina förväntningar med råge

Serengeti zebra

Den art vi ser mest är zebror. De vackra djuren syns oftast till i stora flockar, och ofta tillsammans med gnuer. Gnuer och zebror lever tillsammans i ett symbiotiskt förhållande, det vill säga att de gärna migrerar ihop och hjälper varandra på så vis att gnuerna leder zebrorna till vatten och mat medan zebrorna skyddar gnuerna och får gnuerna att känna sig säkrare.

Det blir många höjdpunkter i Serengeti. Vi får se en lejonhane och en lejonhona mitt uppe i parningsakten. När lejon parar sig ger de sig av tillsammans i upp till en vecka, under vilken de parar sig ett antal gånger. Hanen håller sig i närheten av honan under loppet av veckan och väntar på rätt tillfälle att para sig. Vi var återigen väldigt nära inpå eftersom lejonen mitt ute på savannen letade efter skugga, som de hittade vid vår safaribil. Vi stannade en halvtimme och betraktade det som utspelade sig mellan hanen och honan. Vi kände att vi hade haft en väldig tur att få se detta.

Lion nära safari bil

Vi hade en enastående resa till Serengeti och jag måste säga att upplevelsen översteg mina förväntningar med råge.

Lene

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär