TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Robben Island

2018-05-23
Visa alla inlägg

Utsikt till Robben Island

Skummande hav, klippor och oändlighet. Det är vad man omedelbart kan se när man blickar ut över havet från Kapstaden. Men i fjärran kan man ana Robben Island.

Robben Island är en av Kapstadens största sevärdheter. Den lilla klippön vittnar om en tid som landet aldrig kommer att glömma.

Läs mer om Robben Island och få reda på mer om öns historia här nedan.

Var ligger Robben Island?

Pingviner på Robben Island

Robben Island ligger utanför Kapstadens kust.

Klippön, som ligger i Table Bay, sträcker sig endast 30 meter över havet.

Den 5,7 km2 stora ön har ett rikt djurliv. Tidigare kunde man bland annat se sälar, pingviner och sköldpaddor här, men i dag är chansen störst att se pingviner och även då och då få syn på valar från ön. Robben betyder säl på gammal holländska och ön kallas därför ibland för sälön.

Robben Islands historia

Entré till Robben Island Museum

Den sydafrikanska ön har genom tiderna använts till många olika saker, däribland mentalsjukhus, postkontor och militärbas.

Robben Island är dock förmodligen mest känd för sin status som fängelse.

Sedan holländarnas ankomst under 1600-talet har ön nämligen mest använts som fängelse. Från 1961 användes ön som högsäkerhetsfängelse för politiska fångar som var motståndare till apartheidstyret, som innebar att vita och svarta skulle leva avskilt.

Nelson Mandela – Robben Islands mest kända fånge

fängelse hall

En av fängelsets mest kända politiska fångar är Nelson Mandela som var en del av ANC. African National Congress var en befrielserörelse som kämpade för ett land utan rasskillnader.

Efter flera års konflikt mellan svarta och vita i Sydafrika påbörjade rörelsen en beväpnad kamp mot apartheidregimen år 1961, varefter Robben Island började användas för att ta emot de politiska fångarna.

Nelson Mandela blev i sin kamp mot apartheid dömd till livstids fängelse och satt inspärrad på fängelseön i nästan 18 år, från 1964 till 1982. Mandela, som var känd som fånge nummer 466, blev år 1994 den första demokratiskt valda presidenten i Sydafrika. Valet blev också avslutningen på apartheidstyret.

Vad kan du uppleva på ön?

Vakttorn

Sedan 1996 har Robben Island haft ett museum.

År 1999 kom Robben Island med på UNESCO:s världsarvslista. Den sydafrikanska ön fick erkännandet på grund av byggnadernas vittnesbörd om en svunnen tid som visar landets historia och för att ön, trots sin historia, symboliserar människans frihet och demokrati.

Ön, som i dag kan betecknas som en museiö och minnesmärke för apartheidtiden, ger en ovanlig inblick i hur förhållandena för styrets motståndare var under apartheid.

Redan i början på en rundtur till ön kan det kännas som att du har kommit tillbaka i tiden. Du åker nämligen i samma båt som fångarna blev fraktade fram och tillbaka till fängelseön med.

På ön kan du bland annat se Nelson Mandelas cell under en guidad rundtur i fängelset, men du får också möjlighet att se själva ön där du bland annat kan se pingviner.

Vill du uppleva Robben Island?

Åk med TourCompass på safari i Sydafrika och kombinera safarin med en avslutande resa till Kapstaden.

Här kan du få en inblick i landets historia på bland annat Robben Island som du inte får missa att se i Kapstaden.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär