TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Safariordbok

2018-04-19
Visa alla inlägg

Savann

När du ska på safari i Afrika kan det vara bra att ha koll på några av de ord och slanguttryck du kan möta på vägen.

Vad är definitionen av safari egentligen? Vad innebär det att ett djur är nattaktivt? Vilka är The small five?

De här uttrycken och många fler förklaras nedan i alfabetisk ordning!

Termer och ord för Afrikasafari

Ballongsafari

Safariupplevelser ovanifrån, då du flyger i en varmluftsballong över landskapet. Du kan uppleva bushen och djuren i morgonens magiska solstrålar på flera platser i Afrika, såsom Kenya, Tanzania och Namibia.

Bush

En bred beteckning för sparsamt befolkade naturområden, där det ofta finns bergs- och skogsområden.

Bushwalk

Safari till fots. Du kommer nära inpå det område du befinner dig i. Guiden hjälper dig att förstå vilka djurläten du kan höra och var lukterna du känner kommer ifrån. Om det finns några rovdjur i området har guiden, som känner till området väl, ett vapen med sig för säkerhets skull. Läs om bushwalks.

Diurnal

På en vanlig dagsturssafari ser man dagaktiva djur (diurnal). Ett dagaktivt djur innebär att djuret är aktivt under dagen.

Den stora gnuvandringen

Också känd som den stora migrationen, är en fascinerande upplevelse. Varje år vandrar nästan 2 miljoner djur mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya. Flocken består främst av gnuer, men de får också sällskap av gaseller och zebror.

Game drive

En safari i bil. På en game drive upplever du det storslående afrikanska djurlivet från första parkett. En game drive är oftast en safarivariant som upplevs bäst på morgonen eller eftermiddagen, då djuren är särskilt aktiva.

Game reserve

Ett skyddat naturområde där det lever vilda djur. Området har inte lika strikta regler som nationalparker. Lokalbefolkningen kan exempelvis använda jorden till betesmarker och bo i området.Det gör Massajerna till exempel som lever i Ngorongoro-reservatet i Tanzania.

Hakuna matata

Kanske behöver de här orden inte översättas. Många känner till dem från Timon och Pumba i Lejonkungen. ”Hakuna matata” är swahili och betyder ”ta det lugnt” på svenska.

Himba

En stam, som lever i norra Namibia.Det som kännetecknar Himba-folket är deras röda kroppar och det tjocka dreadlocksliknande håret, som färgats med en kräm som bland annat innehåller ockra.

Kopje

I bland annat Serengeti i Tanzania kan du stöta på en kopje. Upp från den plana slätten reser sig en klippa, som främst består av granit och gnejs. Den vackra klippan kallas också inselberget och uttalas ”copy”. Det är en bra plats att se djurlivet på, då kopjes är attraktiva för djuren.

Kör-själv-safari

En safariresa, där du själv kör bilen. Köra-själv-upplevelsen ger friheten att uppleva sevärdheterna utan att behöva vänta på andra, samt möjlighet att stanna lite längre.

Lodge

Hyddor eller liknande i olika storlekar, som ofta ligger i nationalparkerna. I en lodge har du allt du behöver och det som vanligtvis finns på ett hotell. Privat rum med vacker utsikt, badrum, restaurang och ofta en bar och en pool.

Massajerna

Ett nomadfolk, som bor i Kenya och Tanzania. De lever i hög utsträckning på mjölken från sina djur, som betar i reservaten. Deras traditionella dräkter är röda, och de bor i runda hyddor. Deras dagliga måltid består av en blandning av djurens blod och mjölk samt lite gröt ibland.

Nationalpark

Ett skyddat naturområde, där det till exempel är förbjudet att fiska och jaga. De områden som har en nationalparksstämpel skyddas av staten, som säkerställer att natur, djur och växter bevaras. Besökande måste anpassa sig till parkens regler när de befinner sig i området.

Night game drive

En safari efter mörkrets inbrott. Många av savannens djur är särskilt aktiva på natten, vilket gör att det är fantastiskt att åka på safari just då.

Nochturnal

En beteckning på de djur som är aktiva på natten. Om du är på game drive på natten är det stor sannolikhet att se nocturnal djur.

Ranger

En säkerhetsvakt som skyddar parkerna. Förutom att vakta parkerna håller en ranger också ett öga på bushen och hjälper till vid behov.

Safari

Betyder ”att resa” på det afrikanska språket swahili. På reseindustrispråk betyder safari att man upplever djur på den afrikanska savannen. Förutom att safari är en stor upplevelse är det också namnet på en ölsort från Tanzania.

Sanfolket

Är en av Afrikas äldsta kulturer. Ursprungligen stammar sanfolket, även känt som bushfolket, från södra Afrika, och var tidigare samlare och jägare.Sanfolket är bushfolk, och flera av dem lever i dag under svåra förhållanden.

Savann

En grästäckt slätt med spridda träd och buskar.Här växlar det mellan torr-och regnperiod och frodigheten på savannen växlar därefter.

Sundowner

En drink i solnedgången.Efter en lång och upplevelserik dag är en sundowner en perfekt avslutning.

Sunset Game Drive

En safari efter mörkrets inbrott.Det är en mycket speciell upplevelse, där det är möjligt att se de många nattaktiva djuren på savannen.

The big five

Elefanten, buffeln, leoparden, noshörningen och lejonet. The big five är vad jägarna förut kallade de djur som var svårast och farligast att fälla.

The small five

Springnäbbmusen, den rödnäbbad buffelvävaren, leopardsköldpaddan, noshörningsbaggen och myrlejonslända går under beteckningen The small five.

Tusker

Bakom ordet tusker gömmer sig ett djur: Elefanten. Tusker betyder ”betar” på svenska, och detta är elefantens smeknamn. Tusker är också en kenyansk öl.

Ugali

En gröt som görs på majs eller maniok, som kommer från maniokväxten. Gröten äts antingen med fisk, kött eller grönsaker. På din safari får du förr eller senare smaka på ugali – särskilt om du ska till ett av de östafrikanska länderna, till exempel Tanzania.

Walking safari

En safari till fots, likt en bushwalk. Safarin tar cirka en timme, och en guide visar dig savannen och djuren som lever där. Man kan ha turen att möta till exempel zebror, elefanter och bufflar, och för säkerhets skull är en beväpnad vakt med på vandringen.

Wild camp

Ett tältläger, som ligger i ett naturområde. Tälten är så höga att du kan stå upprätt, där finns det golv och till och med toalett och ett badutrymme. Du vaknar och somnar med de vilda djuren, vilket är en fantastisk upplevelse.Dessutom bor du vägg i vägg med nationalparkerna.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär