TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Stammar i Afrika

2018-07-03
Visa alla inlägg

Masai

Röda dräkter, ockrafärgat hår och färgrik huvudbeklädnad.

Det är bara några av de kännetecken olika afrikanska stammar har.

Det finns lika många utseendemässiga som traditionsmässiga skillnader mellan stammarna. Vissa stammar har säregna spottritualer, andra har dansritualer medan somliga har ritualer kring giftermål.

Ta en tur till de fantastiska stammarnas Afrika!

Möt de afrikanska stammarna

I Afrika finns det runt 3 000 stammar som talar fler än 2 000 olika språk.

Den afrikanska befolkningen har genom historien varit präglad av stora förändringar. Några stammar är utdöda, medan andra har slagit ihop sig, splittrats eller uppstått på grund av koloniseringen av kontinenten.

I Afrika kan du med egna ögon uppleva olika fascinerande stammar.

Läs mer här och lär dig om sex olika stamfolk från Afrika som alla har unika kännetecken och ritualer.

Stamdans hos sanfolket

San

San-stammen är, enligt vissa experter, ett av världens äldsta folk och sannolikt de första bofasta människorna i södra Afrika.

Sanfolket har levt som jägare i många tusen år. En integrerad del i jägarkulturen är healingdansen. Och den håller på hela natten.

Byns äldre och helare dansar kring elden medan de mässar och andas djupt tills de uppnår trans. Hela byns befolkning är närvarande under seansen och transen kan utlösa kontakt med de döda eller bota sjukdomar.

I dag finns det ungefär 100 000 människor kvar i san-stammen, som också kallas för ”bushmän”. De känns igen på de karakteristiska klickande ljudet när de talar.

Stammen lever i flera olika afrikanska länder, däribland Namibia och Sydafrika.

De färgrika zuluerna

zuluerna

Det största folkslaget i Afrika är zuluerna, men så har det inte alltid varit.

Zuluerna kommer nämligen från östra Afrika men kom till Sydafrika under en migration för många hundra år sedan.

Zuluerna är en del av den grupp stammar som talar Bantu-språket. I bantu-talande stammar är det tradition att brudgummens familj förhandlar om bröllopet med brudens familj. Traditionen kallas lobola.

Nelson Mandela sägs ha gett 60 kor i brud-lobola till sin blivande fru, Craca Machels familj.

Ett av stammens kännetecken är pärlor i alla möjliga färger, snidade hantverk och korgar. Men det traditionella kläderna bär de endast vid stora händelser såsom bröllop och begravning.

De östafrikanska massajernas spottradition

Masai och getter

Massajerna håller till i de östafrikanska länderna Tanzania och Kenya.

De är svåra att missa. De röda kläderna, kallade shuka, de piercade öronen och de färgglada tillbehören är alla kännetecken för massajerna. Stammen talar språket maa men många kan också swahili.

Massajerna är kända som herdar och krigare men de tar också hand om vilda djur. De lever nämligen endast av getter, får och nötkreatur.

Stammen har en mycket speciell tradition. De spottar. Att spotta ses nämligen som en välsignelse och spott är ett genomgående tema hela livet. Man spottar till exempel på spädbarn med en önskan om ett gott liv. Stammen menar dessutom att spott säger mycket om en person.

Den rödhåriga Himba-stammen

Himba

I norra Namibia bor Himba-folket. Kvinnorna i stammen är mycket kända för sitt utseende: deras röda, tjocka hår och deras smink.

Den säregna färgen kommer från en pasta som är gjord av smör, ockra och fett. Pastan kallas otjize och används varje dag på både hår och hud. Pastan används varken som sol- eller myggskydd, även om det fungerar, utan är endast en skönhetsrutin för kvinnorna. Männen från himba-stammen använder sig inte utav pastan.

I dag finns det 20–50 000 medlemmar av himbastammen kvar. De föder upp nötkreatur men lever mest på gröt som görs på majsmjöl.

Varje dag brinner det i eldstaden. Den så kallade heliga elden, okurowo, är en symbol för stammens förfäder. Dessutom använder de elden som ett redskap till meditation med guden Mukuru.

Det fria hadzabe-stamfolket

Hadzabe

I Tanzania har hadzabe-stammen levt på nästan samma sätt i runt 10 000 år.

De odlar inga grödor själva utan de lever av det som de kan hitta i naturen. Mer exakt lever de runt 1 000 kvarvarande medlemmarna av hadzabe-stammen vid Eyasi-sjön nära Ngorogoro och Serengeti i Tanzania.

Stamfolket bryr sig inte om att binda sig. De blir ett par när de under en längre period har sovit runt samma bål. Men om de inte vill vara ett par längre går de isär. Så enkel är tvåsamheten – eller det motsatta.

Inom stammen fördelas uppgifterna. Barn och kvinnor hittar föda som bär, rötter och frukt medan männen hittar honung och jagar.

Några av de viktigaste redskapen de har är något att laga mat i, en kniv samt pil och båge. Om de bara har det klarar de sig. Bågen och pilarna tillverkar de själva av senor från till exempel giraffer och pilen blir dödlig av ökenrosens gift.

De kungliga dansarna från swazi-stammen

swazifolket i Sydafrika

I den sydöstra delen av Afrika bor swazi-stammen i ett område som kallas Swati. Stammen, som talar bantu-ngui-språket, bor i Sydafrika och Swaziland och var från början en del av ngunistammen.

Ett av de särskilda kännetecknen som stammen har är att de dansar den så kallade rördansen som varar i 8 dagar. Dansens främsta mål är att hylla drottningen och bevara singelkvinnornas oskuld. De har också andra danser, till exempel regndans. Med de spektakulära danserna är det inte konstigt att stammen är känd som den kungliga dansstammen.

Swazi-stammen håller fast i traditioner som dans och andra traditionella ceremonier, religiösa övertygelser och botemetoder.

Utseendemässigt är det färgerna som står i fokus när det kommer till stammens kläder. Och kläderna är inte likadana. Om du är en 3–8-årig pojke har du ett skinnstycke på dig, medan du som flicka bär en bastkjol eller ett tygstycke med en pärlkedja på. Ogifta vuxna män bär ett skinn med pärlutsmyckningar, medan ogifta kvinnor bär en tygklänning och har håret uppsatt i en knut.

Vill du besöka Afrikas stammar?

Om du vill besöka en afrikansk stam finns det goda möjligheter till det på våra resor.

Beroende på var din resa går kan du besöka olika stammar.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär