TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarStone Town – Zanzibars gamla stadsdel

Stone Town – Zanzibars gamla stadsdel

2017-11-24
Visa alla inlägg

Vy över staden

Smala, slingrande gator som man lätt kan villa bort sig på. Marknader, där Stone Towns livliga lokalbefolkning handlar till kvällens middag. Moskéer, arabiskinspirerande platser och enorma hus. Stone Town sprudlar av liv och historia.

Stone Town är Zanzibars kulturella hjärta. Den gamla stadsdelen i Zanzibar Town har varit oförändrad de senaste 200 åren.

Stadsdelen kan nästan kännas som ett museum, men den är hem åt många av öns invånare.

Vad är Stone Town?

Gata i Stone Town

I Indiska oceanen ligger en unik pärla. Zanzibar.

Den gamla arabiska stadsdelen Stone Town är en gammal kust- och handelsstad. Under 1800-talet var staden handelscentrum för flera folkslag på grund av dess strategiska placering. I över 1 000 år har olika kulturer satt sin prägel på staden.

Något som utmärker stadsdelen är de historiska husen. Sida vid sida med dem ligger de arabiska stenhusen med vackra trädörrar och mässingsbeslag. När man kliver in i den fascinerande stadsdelen känns det nästan som att besöka en svunnen tid.

Stone Towns historia

Gamla byggnader

Det fantastiska med Stone Town är den kulturella prägel som den långa historien har satt på stadsdelen. Stone Town har influenser från arabisk, europeisk, indisk och afrikansk kultur, vilka alla smälter samman i en helhet.

Människor av olika nationaliteter kom till Stone Town som sjöfarare, upptäcktsresanden och sultaner. De tog med sig tradition och kultur, vilket har bidragit till att skapa den unika stämningen som genomsyrar stadsdelen. I dag lever stadens befolkning fredligt sida vid sida.

Med så har det inte alltid varit i Stone Town.

Under 1800-talet pulserade handeln i staden, men det var inte bara kryddor och matvaror som såldes. Varje år fram till 1873, då britterna kom till ön, blev upp mot 50 000 afrikaner sålda som slavar.

Vad kan du uppleva i Stone Town?

Marknad i Stone Town

Stone Town har otroligt mycket att bjuda på.

Du kan ta en promenad i stadsdelens slingrade gränder och njuta av alla kulturer. Doften av kryddor är intensiv. Under promenaden kan du beundra de vackra stenbyggnaderna och se de fina trädörrarna, som är uthuggna i alla möjliga detaljrika formationer. Det finns en hel del att uppleva om du vandrar omkring i den fantastiska stadsdelen.

Om du är mer för konkreta upplevelser kan du till exempel prova följande spännande sevärdheter:

  • Besök Beit al-Ajaib, som i dag är öns nationalmuseum. Byggnaden var ursprungligen ett sultanpalats, men i dag innehåller byggnaden historiska föremål.
  • År 1880 stod Östafrikas första anglikanska kyrka färdig. Kyrkan byggdes som en symbol för att slavhandeln var över, och den ligger på den plats där slavhandeln ägde rum. Besök Christ Church Cathedral och monumentet bredvid.
  • Den äldsta byggnaden i Stone Town är Ngome Kongwe. Ngome Kongwe är ett gammalt fort som byggdes av araberna under 1700-talet. Fortet byggdes i krigssyfte men har aldrig använts för det. I dag kan du se teaterföreställningar på fortets amfiteater.
  • När du befinner dig i Stone Town är ett besök på öns största marknad Darajani ett måste. Marknaden är full av energi och shopping, och här finns allt du kan drömma om. Frukt, selfiestickor och levande höns är exempel på det som finns på marknadens meny.
  • Du kan också besöka de persiska baden, Hamamni Persian Baths, som byggdes i slutet av 1800-talet. Baden fungerar dessvärre inte längre, men de var några av de första offentliga baden i Stone Town, och ger en god kulturell inblick i staden.

År 2000 kom Stone Town med på UNESCO:s världsarvslista tack vare stadens fascinerande och skrämmande historia som handelsimperium och slavstad, de unika byggnaderna och blandningen av olika kulturer.

Känner du dig hänförd av stadsdelen som sjuder av historia och kultur? Besök då Stone Town på din resa till Zanzibar, exempelvis som avslutning på safari i Tanzania, safari i Kenya eller bestigning av Kilimanjaro. Besök Stone Town på en dagstur eller tillbringa två nätter i Zanzibars svar på Marrakesh.

Se våra resor med solsemester på Zanzibar nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär