Tel: 021-372 07 99
Kundtjänst Mån - Fre 9 - 16

Se ”The Big Five” i Afrika

Posted on :

elefant och buffel

Många åker på safari i Afrika för att få syn på och ta bilder av ”The Big Five” – ett begrepp som du säkert hört förut.

Men vet du vad ”The Big Five” betyder? Och varför är ”The Big Five” så speciella att se på en safariresa?

Vilka är ”The Big Five”?

”The Big Five” är ett samlingsnamn för lejon, leoparder, elefanter, noshörningar och bufflar.

Det är en gammal jaktbeteckning som storviltsjägare använde. Det handlar inte om de fem djurens fysiska storlek, utan om svårigheten att fälla dem och faran man utsatte sig för under jakten. I dag används uttrycket även i samband med safari.

Vad kännetecknar The Big Five-djuren?

”The Big Five” är väldigt olika djur men alla är mycket populära att se i Afrika.Här nedan kan du läsa mer om varje djur.

Lejonet

Baby djur i Kruger

Lejonet är ofta synonymt med safari och är därför kanske det mest populära av de fem stora djuren.

I dag lever det cirka 20 000 lejon i Afrika och du kan se dem i bland annat Tanzania och Sydafrika.

  • Lejon lever i flock på upp till 25 djur. En flock består vanligtvis av 2–4 vuxna hanar, 10–15 honor och deras ungar.
  • Honorna lever i flocken hela livet medan hanarna tvingas överge flocken när de börjar konkurrera med alfahanen.
  • Lejonets favoritbyte är medelstora däggdjur som gnuer, zebror och större antiloper. En stor del av lejonets föda består dock av kadaver som de stjäl från andra rovdjur.

Visste du att det är ovanligt att lejon blir gamla eftersom de ofta dör i strid innan de hinner nå en hög ålder? I det vilda blir lejon ofta 12–14 år gamla medan de i fångenskap kan leva i upp till 20 år.

Lejon kan ofta ses på savannen och på öppna grässlätter. Mitt på dagen, när det är som varmast, vilar de ofta i skuggan.

Leoparden

Leopard i et trae

Leoparden är ett smidigt kattdjur som bland annat är känt för sina fläckar.

Leoparden finns nästan överallt i Afrika men den är skygg för människor så den kan vara svår att upptäcka.

  • Till skillnad från lejonet lever leoparden ensam, förutom när den har ungar.
  • Leoparden lever både på marken och i träden. Den är mest aktiv om natten och använder därför största delen av dagen till att sova i ett träd eller buskage.
  • Leopardens föda består av allt från skalbaggar till antiloper men den föredrar dock byten i sin egen storlek. Ofta släpar leoparden sitt byte med upp i ett träd för att förhindra att andra rovdjur stjäl det.

Visste du att honleoparder är bra mammor? Honan gömmer sina ungar och flyttar dem till säkra platser tills de är gamla nog att lära sig att jaga.

Leoparden är en mästare på att gömma sig men du kan ha turen att få syn på en i öknen, på savannen eller i skogen.

Elefanten

Elefanter i Sydafrika

Den afrikanska elefanten är det största (och tyngsta) landlevande djuret i världen och kan väga upp till 7 000 kg. Förutom storleken är elefanten känd för sina välutvecklade betar.

I dag lever det cirka 415 000 afrikanska elefanter i Afrika.

  • Elefanten lever i familjegrupper med honelefanter och deras ungar. Det är inte ovanligt att se en flock med mer än 20 elefanter.
  • Honelefanten är gravid i 22 månader och honor inom flocken kan amma varandras ungar.
  • Elefanten får sex omgångar kindtänder i över- och underkäken. När de sista tandraderna är nedslitna kan elefanten inte tugga födan och dör tillslut av svält. Den afrikanska elefanten kan leva i upp till 70 år i det vilda.

Visste du att den afrikanska elefanten kan äta upp till 300 kg mat om dagen? Och att ett elefantöra kan väga upp till 20 kg?

Elefanter finns på många platser i Afrika och du har riktigt goda chanser att få syn på en på savannen eller i tät skog.

Noshörningen

Noshörningen

I Afrika finns det två typer av noshörningar – den svarta noshörningen och den vita.

Trots deras namn är båda noshörningarna gråa och skillnaden ligger bland annat i formen på deras läppar. Den svarta noshörningen har framåtstående läppar medan den vita har breda, fyrkantiga läppar. Läpparna är avgörande för deras val av föda.

Noshörningen är det mest utrotningshotade djuret inom ”The Big Five”. Hornen är eftertraktade i Asien och Mellanöstern eftersom det sägs ha helande krafter, vilket gör att de är värda mycket pengar.

Den svarta noshörningen

Den svarta noshörningen finns i de södra och östra delarna av Afrika, i bland annat Kenya, Tanzania, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe.

Den svarta noshörningen är kraftigt utrotningshotad och det ska bara finnas cirka 5 000 djur kvar i Afrika.

  • Den svarta noshörningen är den minsta av de två afrikanska arterna och kan väga upp till 1 350 kg.
  • Noshörningarna är ”browsers”, vilket innebär att de endast äter föda som ligger på marken, till exempel från träd och buskar.
  • Noshörningens främre horn är cirka 50 cm långt men kan bli upp till 130 cm.

Visste du att den svarta noshörningen kan röra sig riktigt snabbt och dess toppfart är 55 km/h?

Den svarta noshörningen befinner sig gärna på platser där det finns massor av buskar och annan föda, till exempel i skogsområden, våtmarker och på savanner.

Den vita noshörningen

Den vita noshörningen lever främst i Sydafrika men den finns också i Kenya, Namibia och Zimbabwe.

Den vita noshörningen är inte lika utrotningshotad som den svarta och det finns cirka 20 000 djur kvar i Afrika.

  • Den vita noshörningen kan väga upp till 2 500 kg, vilken gör det till den andra största landlevande djuret i världen efter den afrikanska elefanten. Trots sin enorma vikt kan den vita noshörningen nå en toppfart på 40 km/h.
  • Den vita noshörningens breda, fyrkantiga läppar gör den till en bra gräsätare.
  • Den använder hornen till att slåss och skydda sig. Noshörningens främre horn är cirka 60 cm. långt men kan bli upp till 150 cm.

Visste du att den vita noshörningen fick sitt namn från afrikaans, där dess läppar beskrevs som breda (”wyd”), vilket senare felöversattes till vit?

Eftersom den svarta noshörningen är mer utrotningshotad än den vita är det mindre sannolikt att se den noshörningsarten i Afrika. Den vita noshörningen befinner sig oftast på grässlätter och savannen.

Buffeln

Bufflar i Sydafrika

Det finns mängder av bufflar i större delen av Afrika, och buffeln är möjligtvis det djuret av ”The Big Five” som är farligast för människan.

  • Buffelns horn kan bli upp till 160 cm långa. De stora hornen är till för att hålla rovdjur borta – lejon och hyenor angriper aldrig en buffel ensamma.
  • Buffeln är ett socialt djur som lever i stora flockar på upp till 1 500 djur.
  • Buffeln går oftast till angrepp om den är ensam eller skadad eftersom den då känner sig hotad. Den här anfallstrategin har gjort att den har fått sitt rykte som ett aggressivt djur.

Visste du att bufflar inte är territoriella djur? De kämpar dock för att få bättre rang i flocken samt om honbuffelns gunst.Den kraft som ligger bakom hornen i en sammanstötning motsvarar om en bil skulle köra in i en vägg i 50 km/h.

Om du vill se buffeln ska du leta i skogsområden och på savannen.

Var kan du se ”The Big Five”?

Om du vill se ”The Big Five” kan du resa till populära safariresmål som Tanzania, Kenya och Sydafrika. Du kan se ett eller flera av The Big Five-djuren på alla våra resmål i Afrika.

Här finns många vackra och kända nationalparker där du kan ha turen att se ett eller flera av djuren.

Under resan kommer din safariguide att jobba hårt för att du ska få se alla fem djuren. Några av djuren kan vara svåra att se, så se till att ha ögon och öron öppna!

Om du har några frågor kan du kontakta våra resekonsulter. De hjälper dig gärna att hitta det resmål som passar dig bäst.

Kom riktigt nära med Afrikasafari.se!