TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVictoriafallen – ett afrikanskt underverk

Victoriafallen – ett afrikanskt underverk

2019-05-08
Visa alla inlägg

Victoriafallen

På gränsen mellan Zambia och Zimbabwe ligger ett av Afrikas mest spektakulära naturunderverk – Victoriafallen.

Victoriafallen är ett av världens största vattenfall och det är en enorm upplevelse att stå och titta ut över vattenmassorna som väller ut över kanten och ner i den djupa ravinen Batoka Gorge.

En sak är säker – du kommer aldrig att glömma ett besök till Victoriafallen!

Mosi-oa-Tunya

Victoriafallen Livingstone

1855 var den skotska missionären och upptäcktsresanden David Livingstone på expedition i Afrika för att utforska den storslagna Zambezi-floden. Från de lokala stammarna hörde han talas om Mosi-oa-Tunya – ”Den dundrande röken”.

Med lokalbornas hjälp seglade Livingstone upp längs Zambezi-floden, tills han i fjärran skymtade imponerande moln av vattenånga. Molnen som ut som rök som steg upp ur marken, och även på avstånd lät det som åskmuller.

När Livingstone till sist kom fram överväldigades han av åsynen av det vackra vattenfallet. Han döpte det till Victoriafallen efter Storbritanniens dåvarande drottning Victoria och skrev historia som den förste europé som fick skåda detta underverk.

Enorma vattenmassor

Victoriawatervallen - soluppgång

Victoriafallen är varken världens högsta eller bredaste vattenfall. Men kombinationen av vattenfallets höjd på ca 108 meter och ca 1 700 meters bredd utgör världens största fallande vattenmassa.

Varje sekund väller över 1 miljon liter vatten ner över kanten och landar ca 108 meter ner i ravinen Batoka Gorge, varifrån floden flyter vidare i ett mycket speciellt sicksack-mönster.

Gränsen mellan Zimbabwe och Zambia går ungefär mitt i vattenfallet, så den västra delen ligger i Zimbabwe medan den östra delen ligger i Zambia.

I dag är Victoriafallen en av Afrikas mest besökta sevärdheter – och det är inte svårt att förstå!

Ett av världen 7 naturliga underverk

Månbåge

Kombinationen av ljudet, synen, värmen och fukten gör Victoriafallen till en överväldigande upplevelse.

2008 utnämndes det enorma vattenfallet till ett av världens 7 naturliga underverk tillsammans med Grand Canyon i USA och Mount Everest i Nepal.

De stora vattenmassorna, som ständigt väller ut över klippkanten, bilder mängder av ångmoln som hänger i luften. Förutom ett ge ett oavbrutet regnfall över den omkringliggande regnskogen gör ångmolnen att det bildas fantastiskt vackra regnbågar vid vattenfallet. Så länge solen är framme kan du nästan garanterat uppleva en vacker syn av färgglada regnbågar.

På kvällar med fullmåne kan du ha turen att se det unika fenomenet ”moonbow” (månbåge), när solens strålar reflekteras mot månen och skapar regnbågar i mörkret.

Upplev Victoriafallen på:

Det finns inget som slår känslan du får av att uppleva ett sådant spektakulärt naturfenomen som Victoriafallen. Vattenfallets imponerande storlek och kraft sätter verkligen ens egen storlek och naturens krafter i perspektiv.

Victoriafallen är en upplevelse för livet!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär