TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarWild camps – Kom nära inpå Afrika

Wild camps – Kom nära inpå Afrika

2018-06-03  |  uppdaterad: 2023-03-20
Visa alla inlägg

Ikoma Wild Camp

Drömmer du om att åka till Afrika på safari?

Fullända upplevelsen och bo i ett wild camp där du kommer ännu närmare naturen!

Vad är ett wild camp?

wild camp

Ett wild camp är ett läger som ligger mitt i den vilda naturen. Lägren består i regel av ett antal tält som fungerar som rum samt ett mässtält (mattält). Ibland ligger tälten utspridda över ett större område så att man nästan inte ser granntältet och ibland ligger de tätare – ofta i en halvcirkel runt mässtältet.

Utrycket ”wild camp” används främst i Tanzania. På andra resmål, såsom Sydafrika och Kenya, använder man istället ordet camp, tented camp eller motsvarande.

Det finns många olika typer av wild camps. Vissa är fasta medan andra är mobila.

När ett camp är mobilt betyder det att det går att flytta. Detta kan vara ett krav från myndigheterna och bidrar till att säkerställa att man inte förstör djurens naturliga betesmarker för mycket, samt att naturen där lägren ligger får tid att återhämta sig innan nästa läger slås upp.

Tälten i ett wild camp

Ikoma Wild Camp

Ett wild camp består alltid av fristående tält. Varje tält är ett rum. Väggar, tak, dörrar och fönster består av kanvas.

På vissa platser står tälten på plattformar så att de kommer upp från marken. Så är ofta fallet (men inte alltid) när det handlar om fasta läger. I sådana camps har man en egen träterrass – ofta med en vacker utsikt.

I det mobila campet står tälten direkt på marken. Man har fortfarande en egen ”veranda”, men nu i markhöjd och med ett kanvastak för att ge skugga från solen. Det är myggnät för alla fönster och dörrar. Det är ståhöjd i tälten.

Sängarna

Sängarna i Ngorongoro wild camp

Tälten är stora och rymmer minst en stor dubbelsäng och ett par stolar. Vissa tält har plats för 4 enkelsängar så att en hel familj kan bo ihop.

Alla tält har madrasser, kuddar och extra täcken. Den afrikanska natten kan bli kall.

Bad/toalett

toalett i et wild camp

Alla tält har eget badrum med toalett.

Om lägren är mobila består ”badrummet” också av kanvasväggar och kanvastak. ”Dörren” till badrummet är av kanvas, men det har en vanlig toalett, handfat och dusch med både varmt och kallt vatten.

Om lägren INTE är mobila kan badrumsväggarna vara murade och det kan finnas en riktig dörr med lås.

Maten

Serengeti Wild Camp mattält

Mobila camps har ofta ett mässtält medan fasta camps ibland har restaurangbyggnader där man äter.

Maten lagas i campet. En del lagas på spis/gasolkök medan annat tillagas över öppen eld, och eftersom det finns ström finns det också kylskåp.

Ström

Det finns ström i ett wild camp.

Det finns belysning i alla tält. Ibland kan man bara ladda sin elektriska utrustning i mässtältet, men det finns alltid möjlighet att ladda sin telefon, och det finns belysning både i tältet och i badrummet.

Är det farligt att bo i wild camp?

Nej, det är inte farligt att bo i wild camp.

På många platser liggen campen precis där djuren äter, så man ska naturligtvis se upp.

Det är inte ovanligt att se både antiloper och giraffer nära inpå lägren. Där det finns antiloper kan det även finnas lejon och hyenor, så man ska inte gå så långt från sitt tält. Guider och personal känner dock till djuren och området väl, och ser till att ingenting händer.

På kvällen bör man inte gå runt ensam i lägret. Det finns vakter som följer dig tillbaka till ditt tält när du vill lägga dig – och de har ficklampor så att du hittar dragkedjan på tältet.

På natten kan det passera bufflar och elefanter genom lägren, men de går aldrig in i tälten. Djuren vet inte att det sover människor i tälten. För dem är det bara en konstruktion de ska ta sig runt för att ta sig till sitt vattenhål/byte/favoritträd eller sin partner/unge.

Därför ska du bo i ett wild camp

Ikoma Wild Camp im Tansania

Man reser till Afrika för att uppleva djuren och naturen. För att höra lejonen ryta, känna lukten av bufflarna och uppleva vinden i sitt hår.

Allt det får du i ett wild camp!

Det är fantastiskt att vakna mitt i natten och höra lejonen ryta i fjärran eller känna hur bufflarna får marken att skälva när de tar sig genom lägren.

När solen går ner i Afrika blir det snabbt kallt. Det känner du genom tältduken – precis som du känner solens första strålar på morgonen och hör fåglarna kvittra högre och högre i takt med att solen går upp.

Spänningen när du öppnar tältet på morgonen och tittar ut för att se om du kan få syn på några djurspår i sanden utanför ditt tält är nästan bättre än på julafton!

Du ska bo i en wild camp för att du ska KÄNNA, LUKTA och HÖRA Afrika.

Wild camp eller safarilodge?

I Serengeti i Tanzania kan du välja att bo i ett wild camp – eller så kan du välja att bo i en lodge.

I lodgen ligger rummen i egna hyddor och består faktiskt också delvis av kanvasväggar och -tak. De har är dock delvis murade väggar och rummen på lodgen liknar ett vanligt hotellrum. I badrummen finns badkar och riktiga glasfönster. På lodgen finns det också både pool och spaavdelning – det finns det inte i ett wild camp.

Du är fortfarande nära naturen på en lodge – utsikten från verandan är fenomenal. Du är bara omgiven av lite mer lyx.

Har du frågor om wild camps?

wild camp i Tanzania

Har du fler frågor om hur det är att bo i wild camps?

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär