TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarWorld Lion Day – Fira det afrikanska lejonet med oss!

World Lion Day – Fira det afrikanska lejonet med oss!

2018-08-01
Visa alla inlägg

lejon

Den afrikanska slätten fortsätter så långt ögat kan nå.

I fjärran kan du se en flock lejon som går lugnt och stilla över savannen.

Med ens står tiden stilla.

Lejonens blotta närvaro är förtrollande.

Men vi måste ta hand om dem om vi vill kunna fortsätta att uppleva safarins konung. Därför kom World Lion Day till.

Läs om World Lion Day och fira det afrikanska lejonet med oss.

Vad är World Lion Day?

lejon Masai Mara

World Lion Day är en hyllning till det fantastiska, fascinerande och fenomenala djuret som lejonet faktiskt är.

Lejon spelar en viktig roll i många avseenden t.ex. biologiskt, kulturellt och symboliskt. Vi har det stående som staty framför entréer, avbildat på flaggor m.m. Lejonet är en symbol för styrka och makt – även i västvärlden.

Människorna bakom World Lion Day startade dagen för att uppmärksamma lejon. De strävar efter att sätta fokus på att bevara detta enastående djur. Lejonet är en del av vårt arv och förhoppningsvis en del av vår framtid.

World Lion Day infaller 10 augusti varje år. Och denna dag är väldigt passande. Dagen ligger nämligen i lejonets stjärntecken.

Det afrikanska lejonet

gäng lejon

Det afrikanska lejonet har en speciell plats i våra hjärtan. Det är ett av big 5-djuren och för många av våra gäster är det resans höjdpunkt att uppleva lejon på safari i Afrika.

Och det kan man verkligen förstå!

Att se lejon är en fascinerande upplevelse.

En hotad djurart

Det finns ca 20 000 lejon i Afrika i dag. Men beståndet minskar och lejonet har över tid blivit en utrotningshotad djurart.

1975 fanns det runt 250 000 lejon på savannerna i de afrikanska länderna. Beståndet har alltså minskat med 80–90 % under de senaste 40 åren.

Hur lever lejonen?

Det afrikanska lejonet lever på savannen eller på öppna vidder som grässlätter.

Lejon lever i flockar på upp till 25 djur. De små lejonungarna leker runt bland sina föräldrar. En flock har ca 10–15 honor i en flock och endast 2–4 hanar.

Lejonflocken har dock en alfahanne som bestämmer och de andra hanarna tvingas bort från gruppen när de blir starka nog att försöka ta över tronen. Honorna lever däremot i flocken under hela sina iv. Men hela deras liv är faktiskt inte så lång tid. Vilda lejon blir nämligen ofta inte mer än 12–14 år eftersom många dör i strid.

Lejonen är rovdjur. De äter många olika djur men tycker mest om mellanstora däggdjur såsom antiloper, gnuer och zebror. Om du har tur kan du få uppleva när lejonen jagar något av dessa djur på din resa till Afrika. Ofta är dock lejonens matrester från andra djur. Lejon äter nämligen också kadaver som andra rovdjur har fällt.

Vill du uppleva lejon på nära håll?

lejon och safari bil

Du kan uppleva det afrikanska lejonet på de flesta av våra safaridestinationer.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär