• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Botswana

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Botswana. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer.

Praktisk information om Botswana

Praktisk information om Botswana

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Botswana. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer.

1. Väder och djurliv i Botswana månad för månad

Stora delar av Botswana består av öken. 70 % av landet utgörs av Kalahariöknen, och eftersom hela landet är högt beläget råder det främst subtropiskt stäppklimat här. Ibland faller det dock lite regn, dock mest i den norra delen av landet där du hittar bland annat Chobe nationalpark och Okavangodeltat. Klimatet är generellt någorlunda stabilt året runt, och landet kan därför besökas under hela året.

Här kan du läsa lite mer om hur vädret är under året och hur det påverkar djurlivet:

Regnperioden i Botswana
Perioden från november till mars är Botswanas sommar och regnperiod.

Säsongen bjuder på mycket höga temperaturer och förhållandevis stor risk för regn- och åskväder. Det mesta av regnet faller dock främst på eftermiddagen.

Årstiden bjuder på ett vackert, dramatiskt färgspel på himlen och ett frodigt, grönt landskap, vilket gör årstiden till den mest fotogeniska i Botswana. Dessutom är regnperioden den optimala tidpunkten att besöka landet om du älskar fåglar. Då har du nämligen goda chanser att se både lokala och migrerande fåglar, som fortplantar sig i denna period.

Det finns en del blad på träden, vilket gör att det ibland kan vara svårt att upptäcka djuren under safarin. I gengäld finns det massor av djurungar och färggranna fåglar att hålla utkik efter. Dessutom lockar djurungarna till sig rovdjur som lejon, hyenor och leoparder, som är på jakt efter ett lätt byte.

November till december är början på regnperioden, då regnet kommer tillbaka efter årets torrperiod. Dessa månader bjuder på höga temperaturer, i synnerhet på dagtid, så regnet blir en lindring för både djur och människor som svettas och behöver vatten.

Januari till mars är de sista månaderna av regnperioden, men även den period då det regnar mest och under längre perioder. Även om nederbörden är som störst under denna period är det fortfarande varmt. I den norra delen av landet kan några av områdets läger vara stängda just på grund av regnet.

Torrperioden i Botswana
Perioden från april till oktober är Botswanas vinter och torrperiod.

Säsongen bjuder på en blå, molnfri himmel och i stort sett ingen nederbörd. Det är relativt varmt på dagarna, men i gengäld kan det bli kyligt på nätterna samt under morgon- och kvällstimmarna. Därför kan det vara en bra idé att packa ner några varma plagg om du reser i denna period.

Träden tappar sina blad under säsongen och du har därför goda chanser att upptäcka det imponerande djurlivet.

April till maj är början på torrperioden. Jämfört med de föregående månaderna faller temperaturen något, men det är fortfarande varmt om dagarna. Det är generellt torrt, dock med en smula nederbörd i april. Även om det officiellt är torrperiod är landskapet förhållandevis grönt och frodigt efter nederbörden i regnperioden.

Juni till augusti är högsäsong för safari. Dagstemperaturerna är behagliga och nederbörden i stort sett obefintlig. Vissa platser blir extra torra, vilket innebär att djuren samlas runt vattenhålen.

Det är också vid den här tidpunkten som vattnet når världens största inlandsdelta: Okavangodeltat. Intressant nog fylls deltat inte av det regnvatten som faller i Botswana, utan av regnvatten som faller i Angolas berg.

September till oktober är slutet på torrperioden. Då börjar det bli varmare i takt med att regnperioden bankar på dörren. Det är dock fortfarande mycket torrt, vilket innebär riktigt goda chanser att uppleva djuren som samlas kring de vattenhål som finns kvar.

Väderstatistik för Okavangodeltat:
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittlig max. temperatur
32
31
31
31
28
25
25
29
32
35
34
32
Genomsnittlig min. temperatur
19
19
18
15
10
6
6
9
14
19
19
19
Nederbörd mm
104
95
81
25
5
1
1
0
1
17
43
81
Väderstatistik för Chobe nationalpark:
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittlig max. temperatur
32
31
32
31
30
27
27
30
34
35
34
32
Genomsnittlig min. temperatur
21
20
20
18
14
11
10
13
17
21
21
21
Nederbörd mm
158
133
80
17
1
1
0
0
0
22
63
151
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom de är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring?

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.

Beräkna premie och beställ här.

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.

Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccination

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Vid resor till Botswana behöver du som svensk medborgare behöver du inget visum för vistelser kortare än 90 dagar, men ditt pass ska vara giltigt i 6 månader efter hemresan.

Om du planerar att besöka Victoriafallen från Botswana eller om du anländer till Victoria Falls eller Livingstone ska du som svensk medborgare ha visum till Zambia och/eller Zimbabwe. Man kan ansöka om visum på Zambias och Zimbabwes ambassader i Stockholm och det kostar ca 300 kr. Man kan dessutom köpa visum vid gränsen. Kom ihåg att ha kontanter (USD) redo för detta.

Läs mer om regler och rutiner för att få visum på: www.zambiaembassy.se och http://www.zimembassy.se/

Botswana – när du reser med barn under 18 år.

1 juni 2015 kom det nya regler angående inresa till/transit i Botswana med barn under 18 år.

Det betyder att barn (under 18 år) ska ta med sig sin födelseattest (på engelska), den svenska motsvarigheten är ett så kallat personbevis. Detta gäller även om barnet reser med båda föräldrarna.

Reser barnet enbart med den ena eller utan båda föräldrarna krävs dess/deras skriftliga samtycke, i form av en fullmakt (“Parental Consent Affidavit”), till resan. Samt barnets personbevis (på engelska). Detta gäller även om man har gemensam vårdnad.

Har den ena föräldern gått bort ska man ta med en dödsattest, översatt till engelska. Samt barnets personbevis (på engelska).

Vi rekommenderar att du kontaktar Skatteverket via telefon och ber om ett ”Personbevis 120 med alla relationer”, observera att det ska vara på engelska samt stämplat och underskrivet av Skatteverket.

Observera att en fullmakt endast är giltig när en officiell myndighet legaliserar den. Kontakta Länsstyrelsen för en lista över Notarius Publicus.

Mer information

Du kan läsa mer om de nya inresereglerna här: http://www.nwivisas.com/nwi-blog/south-africa/new-immigration-regulations-for-parents-travelling-with-kids/

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Vill du ha mer information, angående din konkreta situation, var god kontakta Sydafrikas ambassad – Se information här: http://www.dirco.gov.za/sweden/

Se Skatteverkets hemsida om personbevis: http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/personbevis.4.18e1b10334ebe8bc80003671.html

Svenska auktoriserade översättare hittar du på www.kammarkollegiet.se

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass.  Om du har synpunkter på resplanen eller upptäcker något fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

 

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

 

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

 

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Botswana, och hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om det här i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en vindjacka i handbagaget – och kanske safarihatten om du får plats över.

10. Ankomst/Avresa

Efter passkontrollen vid ankomst kommer en guide från BUSHTRACKS, som är vår representant i Botswana, att ta emot dig.  Han kommer antingen stå med en skylt med dit namn på eller en skylt med vår logga; lejonhuvud.

11. Valuta

Den lokala valutan i Botswana är pula (BWP), som för övrigt betyder ”regn”. Vi rekommenderar att du växlar till pula i Botswana eller tar ut pula i bankomaten när du anländer till Botswana. Använd gärna mindre sedlar, då lokalbefolkningen vanligtvis inte kan växla stora sedlar. I lokala turistbutiker kan man främst betala med pula och ibland med små dollarsedlar. På lodger är USD och ibland rand mer utbrett. Vi rekommenderar att du växlar, så att du har med dig både pula och USD.

12. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

13. Dricks

I Botswana är dricks frivilligt men naturligtvis alltid välkommet. Om du under din vistelse har fått ett extra bra bemötande och vill visa uppskattning för det går det bra att ge dricks. Både USD och BWP accepteras.

14. Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Botswana.

15. Elektricitet

De flesta hotell och lodger får elektricitet från egna generatorer. Det är 240 volt och man använder kontakter med tre stift med ett annat format än våra. Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter, eftersom hotellen inte alltid har adaptrar att låna ut.

16. Viktigt bagage att ta med
 • Ljusa sommarkläder till safariutflykterna.
 • Finare kläder till kvällarna på hotellet eller lodgen, till exempel långbyxor och långärmade skjortor, som skyddar mot mygg efter solnedgången och mot solen under dagarna vid behov.
 • Vindjacka, då det kan vara kyligt på morgonen och kvällen.
 • Sommarskor och -strumpor (till exempel sportskor och bomullsstrumpor). Undvik att gå barfota eller barbent på kvällen på grund av mygg.
 • Grenuttag för 3-4 kontakter så att rakapparat, mobil och kamera kan laddas via en enkel adapter.
 • En liten ficklampa och extra batterier
17. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.