Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoBotswana

Praktisk information om Botswana

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Botswana. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer.

1. Vädret i Botswana

Stora delar av Botswana består av öken. 70 % av landet utgörs av Kalahariöknen, och eftersom hela landet är högt beläget råder det främst subtropiskt stäppklimat här. Det faller dock lite regn, mestadels i norr. Klimatet är generellt någorlunda stabilt året runt, och landet kan besökas under hela året.

Januari–mars: Regnperiod i norr. Varmt. Trädens löv kan försvåra safariupplevelsen. Vissa läger i norr kan vara stägda. Många djurungar och fåglar.

April–maj: Temperaturen sjunker lite. Landskapet är grönt. Generellt torrt.

Juni–augusti: högsäsong för safari Kyligt om natten (det är vinter), varmt om dagarna. Vissa platser blir torra, vilket innebär färre löv på träden och att djuren samlas runt vattenhålen. Det är också vid den här tidpunkten som vattnet når världens största inlandsdelta. Okavangodeltat. Intressant nog fylls deltat inte av det regnvatten som faller i Botswana, utan av regnvatten som faller i Angolas berg.

September-oktober: Varmare och ännu torrare, vilket innebär riktigt goda chanser att se djuren som samlas runt vattenhålen.

November-december: Regnet kommer tillbaka. Det är ofta varmt, men regnet underlättar både för djur och människor, som svettas och behöver vatten.

2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom de är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring?

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.

Beräkna premie och beställ här.

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.

Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccination

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum / Pass

Vid resor till Botswana behöver du som svensk medborgare behöver du inget visum för vistelser kortare än 90 dagar, men ditt pass ska vara giltigt i 6 månader efter hemresan.

Om du planerar att besöka Victoriafallen från Botswana eller om du anländer till Victoria Falls eller Livingstone ska du som svensk medborgare ha visum till Zambia och/eller Zimbabwe. Man kan ansöka om visum på Zambias och Zimbabwes ambassader i Stockholm och det kostar ca 300 kr. Man kan dessutom köpa visum vid gränsen. Kom ihåg att ha kontanter (USD) redo för detta.

Läs mer om regler och rutiner för att få visum på: www.zambiaembassy.se och http://www.zimembassy.se/

Botswana – när du reser med barn under 18 år.

1 juni 2015 kom det nya regler angående inresa till/transit i Botswana med barn under 18 år.

Det betyder att barn (under 18 år) ska ta med sig sin födelseattest (på engelska), den svenska motsvarigheten är ett så kallat personbevis. Detta gäller även om barnet reser med båda föräldrarna.

Reser barnet enbart med den ena eller utan båda föräldrarna krävs dess/deras skriftliga samtycke, i form av en fullmakt (“Parental Consent Affidavit”), till resan. Samt barnets personbevis (på engelska). Detta gäller även om man har gemensam vårdnad.

Har den ena föräldern gått bort ska man ta med en dödsattest, översatt till engelska. Samt barnets personbevis (på engelska).

Vi rekommenderar att du kontaktar Skatteverket via telefon och ber om ett ”Personbevis 120 med alla relationer”, observera att det ska vara på engelska samt stämplat och underskrivet av Skatteverket.

Observera att en fullmakt endast är giltig när en officiell myndighet legaliserar den. Kontakta Länsstyrelsen för en lista över Notarius Publicus.

Mer information

Du kan läsa mer om de nya inresereglerna här: http://www.nwivisas.com/nwi-blog/south-africa/new-immigration-regulations-for-parents-travelling-with-kids/

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Vill du ha mer information, angående din konkreta situation, var god kontakta Sydafrikas ambassad – Se information här: http://www.dirco.gov.za/sweden/

Se Skatteverkets hemsida om personbevis: http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/personbevis.4.18e1b10334ebe8bc80003671.html

Svenska auktoriserade översättare hittar du på www.kammarkollegiet.se

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass.  Om du har synpunkter på resplanen eller upptäcker något fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

 

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Botswana, och hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om det här i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en vindjacka i handbagaget – och kanske safarihatten om du får plats över.

10. Ankomst/Avresa

Efter passkontrollen vid ankomst kommer en guide från BUSHTRACKS, som är vår representant i Botswana, att ta emot dig.  Han kommer antingen stå med en skylt med dit namn på eller en skylt med vår logga; lejonhuvud.

11. Valuta

Den lokala valutan i Botswana är pula (BWP), som för övrigt betyder ”regn”. Vi rekommenderar att du växlar till pula i Botswana eller tar ut pula i bankomaten när du anländer till Botswana. Använd gärna mindre sedlar, då lokalbefolkningen vanligtvis inte kan växla stora sedlar. I lokala turistbutiker kan man främst betala med pula och ibland med små dollarsedlar. På lodger är USD och ibland rand mer utbrett. Vi rekommenderar att du växlar, så att du har med dig både pula och USD.

12. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

13. Dricks

I Botswana är dricks frivilligt men naturligtvis alltid välkommet. Om du under din vistelse har fått ett extra bra bemötande och vill visa uppskattning för det går det bra att ge dricks. Både USD och BWP accepteras.

14. Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Botswana.

15. Elektricitet

De flesta hotell och lodger får elektricitet från egna generatorer. Det är 240 volt och man använder kontakter med tre stift med ett annat format än våra. Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter, eftersom hotellen inte alltid har adaptrar att låna ut.

16. Viktigt bagage att ta med
  • Ljusa sommarkläder till safariutflykterna.
  • Finare kläder till kvällarna på hotellet eller lodgen, till exempel långbyxor och långärmade skjortor, som skyddar mot mygg efter solnedgången och mot solen under dagarna vid behov.
  • Vindjacka, då det kan vara kyligt på morgonen och kvällen.
  • Sommarskor och -strumpor (till exempel sportskor och bomullsstrumpor). Undvik att gå barfota eller barbent på kvällen på grund av mygg.
  • Grenuttag för 3-4 kontakter så att rakapparat, mobil och kamera kan laddas via en enkel adapter.
  • En liten ficklampa och extra batterier
17. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp Resor
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Kenya-safari med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.
 
Sydafrika & Kapstaden
Sydafrika & Kapstaden
Kom riktigt nära de vilda djuren & storstad.
 
Safariresa till Sydafrika
Safariresa till Sydafrika
Upplev det fantastiska djurlivet i Kruger National Park och få en safariupplevelse för livet.
 
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro - Whiskyturen och safari i 2 nationalparker
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari i särklass & vita sandstränder.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.