Tel: 021-372 07 99 | Mån - Fre 9 - 16
StartsidanInfo & KontaktResetemasidorBig 5 Safariresor

Big 5 Safariresor

Om man säger Afrika tänker de flesta på Safari! Och kopplat till det har de flesta en förväntan om att få se det man i Afrika kallar ”The Big 5”, nämligen lejon, leopard, noshörning, elefant och vattenbuffel. Sannolikheten för det är stor om man exempelvis väljer att besöka något av reservaten vi nämner i nedan utflykter. Det är en storslagen syn att få se de här djuren i sina naturliga omgivningar, så se till att ladda batterierna i din kamera och se fram emot en oförglömlig upplevelse.

Populära rundresor: Big 5 Safariresor

Upplev The Big 5 på nära håll

The Big 5 består av djuren lejon, leopard, norhörning, elefant och vattenbuffel. Vissa påstår att de har fått sitt namn eftersom de är de största djuren på savannen, men vem skulle missa hur stora giraffer och flodhästar är? Ursprungligen kommer namnet från de tidiga storviltsjägarna, som ansåg att djuren var de fem farligaste att jaga till fots, snarare än de fem största. Vidare har det blivit ett vedertaget begrepp eftersom djuren utöver att vara farliga, är väldigt olika varandra, och därför rör man sig i varierande områden när man letar efter dem, något som även leder till att man med stor sannolikhet får se många andra djur i samband med att man letar efter de fem.

 

Lejonet

Lejonet, också känt som ”djurens konung” är tillsammans med elefanten antagligen det mest populära djuret man kan se i Afrika. Det är Afrikas största rovdjur med en mankhöjd på upp till 1,2 meter och en genomsnittsvikt på 150-220 kg kan lejonet enbart se sig själv slaget av tigern bland världens 36 kattarter vad gäller storlek. Tyvärr finns det enbart 25-30 000 kvar på kontinenten och antalet minskar med anledning av att levnadsområdet inskränks allt mer och att tjuvjakten är utbredd. Störst sannolikhet att se de här imponerande djuren är i områden som Mara/Serengeti i Kenya och Tanzania, samt Krygerparken i Sydafrika, men det finns många andra platser som lämpar sig väl.

 

Leoparden

Leoparden är till de flestas förvåning ett av de mest utbredda djuren i Afrika. De här praktfulla djuren kan dock vara svåra att få syn på eftersom bestånden oftast är små och deras revir stora. Utöver det är de väldigt skygga, välkamouflerade, och nattaktiva, så man får hålla ögonen öppna, men det krävs även att man har ett visst mått av tur för att få se dem.
Namnet leopard kommer från antikens Grekland. Där trodde man att djuret var en blandning av lejon, som på grekiska heter leo, och panther, som på grekiska heter pardos. Man känner igen leoparden på dess muskulösa kropp och den prickiga pälsen. I förhållande till geparden som ofta förväxlas med leoparden, är den kraftigare byggd, halsen är tjockare och benen är kortare, och leopardens prickar består oftast av mörka ringar som är ljusare i mitten, där geparden är väldigt smal och har mörka prickar som alltid är mörka rakt igenom, och så är den även snabbare.

 

Noshörningen

Noshörningen är ett jättestort däggdjur som i regel väger mellan ett och två ton. I naturen har den inga fiender undantaget människor, vilket troligtvis beror på dess storlek. Det finns två olika sorters noshörningar i Afrika; den svarta och den vita. Trots namnet är båda grå och har de karaktäristiska två hornen på näsan, där det främre är längre än det bakre. Noshörningen är inte helt lätt att få syn på, särskilt inte i Östafrika och en del av de större safariområdena, trots dess storlek. På grund av tjuvjakt har de nästan blivit helt utrotade i stora delar av Afrika.
Om man vill ha så stor chans som möjligt för att se de här imponerande djuren är Kenya en av de bästa platserna för att se svarta och vita noshörningar. I Tanzania är Ngorongoro en bra plats för att se noshörningar. Vidare finns det en del privata reservat i södra Afrika som Kryger National Park med goda möjligheter till att se noshörningar.

 

Elefanten

Elefanter är vanligtvis lättare att få syn på, särskilt med anledning av deras storlek. De är de största landdjuren i världen och väger omkring 6 000 kg när de är fullvuxna. Elefanterna har i många år jagats av tjuvskyttar som är ute efter deras betar då elfenben har varit (och dessvärre fortfarande kan vara) värt mycket pengar. De flesta nationalparkerna och reservaten är lyckligvis bra på att hålla koll på djuren som lever i de skyddade områdena, och bestånden har ökat med åren.
Elefanter är unika djur, särskilt kända är de för att vara väldigt intelligenta, sociala och busiga. Därför är de troligtvis de mest underhållande djuren att iakta. Men man ska inte bli för bekväm, det är viktigt att komma ihåg att det här kan vara några av de mest skräckinjagande djuren på grund av deras storlek och oförutsägbara temperament. Precis som alla andra djur bör de behandlas med väldigt stor respekt!

 

Vattenbuffeln

Vattenbuffeln är Afrikas största oxdjur och kan väga upp till 800 kilo. Den är känd för sitt temperament, som är oförutsägbart och tidvis kan den vara mycket aggressiv. Man ska se till att hålla sig på rejält avstånd från de här djuren, men lyckligtvis går det sällan ut över människor, då de ensamma djuren oftast är sårade eller övergivna. Väl i flock är de oftast väldigt skygga.
Buffeln är den av ”The Big 5” som man oftast stöter på. De behöver dricka vatten varje dag och därför träffar man dem oftast i bördiga områden där man om man har tur kan få se flockar på hundratals individer som vandrar i jakt på färskt gräs.

 
Du kan se The Big 5 i följande länder: Sydafrika, Kenya, Tanzania och Botswana. Men det är däremot ganska ovanligt att få se noshörningar i Botswana.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!