• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Kenya

Här får du svar på frågor om visum, vaccinationer och valuta samt andra frågor för dig som ska med oss till Kenya. Skulle du ha ytterligare frågor sitter vi redo till att svara dig. Se också våra Kenya-resor.

Praktisk information om Kenya

Praktisk information om Kenya

Här får du svar på frågor om visum, vaccinationer och valuta samt andra frågor för dig som ska med oss till Kenya. Skulle du ha ytterligare frågor sitter vi redo till att svara dig. Se också våra Kenya-resor.

1. Väder i Kenya

Januari, februari och mars, är alla tre bra safarimånader, direkt efter den korta regntiden, då man bland annat kan få njuta av flyttfåglarna som är i området på vinterbesök från Europa. Gräset är inte så högt, så det är lättare att ”hitta” djuren. Det finns goda möjligheter att se stora elefanthjordar.

April, samt första delen av maj, är normalt sett den ”långa” regntiden. Det betyder inte att man inte kan åka på safari, det regnar inte på samma tråkiga sätt som när vi har dagsregn här i Sverige. Det handlar i regel om häftiga regnskurar, som bara varar någon timme och kan kännas uppfriskande för naturen.

Senare delen av maj, samt juni, är fina safarimånader. Efter den långa regnperioden gror och spirar växtligheten och i slutet av juni börjar de stora hjordar med zebror komma till Masai Mara från Tanzania. Zebrorna går längst fram i den stora gnuvandringen och äter det grova gräset.

Juli, augusti, september och början av oktober: De jättelika gnuhjordarna börjar komma söderifrån. Förr i tiden kunde man nästan ställa klockan efter dem, men även Afrika upplever klimatförändringar, vilket gör att man inte längre kan förutse gnuernas närvaro. Gnuerna påbörjar sin vandring tillbaka till Tanzania i september/oktober och det är nu det stora dramat utspelar sig när de många djuren ska korsa Marafloden. Här väntar krokodilerna på dem.

November och december: sakta men säkert lägger sig lugnet över savannen igen. Normalt inträffar nu en liten regnperiod, som friskar upp naturen efter att de många gnuerna har lämnat området. Gräset börjar gro igen och elefanterna kommer tillbaka till området. Elefanterna uppskattar inte den stora oro och de många flugor som följer gnuerna vid deras besök.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Nederbörd (mm)
58
50
92
242
190
39
18
24
31
61
150
108
Nederbörd dager
4
4
8
15
13
5
3
4
4
7
14
9
Dag temperatur
26
27
27
25
24
23
22
23
25
26
24
24
Natt temperatur
11
11
12
13
12
10
9
9
10
11
13
12
Soltimmar
288
266
267
204
189
159
130
127
180
226
198
257
Väder
statistik
Nederbörd
(mm)
Nederbörd
dager
Dag
temperatur
Natt
temperatur
Soltim
mar
JAN 58 4 26 11 288
FEB 50 4 27 11 266
MAR 92 8 27 12 267
APR 242 15 25 13 204
MAJ 190 13 24 12 189
JUN 39 5 23 10 159
JUL 18 3 22 9 130
AUG 24 4 23 9 127
SEP 31 4 25 10 180
OKT 61 7 26 11 226
NOV 150 14 24 13 198
DEC 108 9 24 12 257
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Svenska medborgare ska ha ett giltigt visum för att resa till Kenya. Kom ihåg att ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter inresa i Kenya.

Du kan ansöka om visum till Kenya antingen manuellt vid ankomsten till flygplatsen eller på nätet innan avresa.

Manuell ansökan om visum vid ankomst till Kenya:

Vid ankomst till flygplatsen i Kenya ska du fylla i ett ansökningsformulär samt betala 50 USD. Det brukar gå relativt snabbt. Kom ihåg kulspetspenna! Under punkten där du ska fylla i adressen i Kenya, skriver du namnet på det första hotellet/lodgen där du ska övernatta.

Elektronisk ansökan om visum innan avresa till Kenya:
På hemsidan www.evisa.go.ke kan du ansöka om det elektroniska eVisa och betala med kreditkort. Visumavgiften ligger på 50 USD samt en serviceavgift på 1 USD.
Ansök om visum till Kenya tidigast 3 månader innan avresa.

Vid ansökan om visum ska du ladda upp en bild av ditt pass samt ett passfoto (max 500×500 pixels). Efter registreringen på hemsidan tar det cirka 5 dagar innan visumet är utfärdat. Det elektroniska visumet ska skrivas ut och tas med på resan tillsammans med passet och visas upp vid ankomsten i Kenya.

Har du problem eller frågor angående det elektroniska eVisa hänvisar vi till den kenyanska ambassaden i Stockholm på telefon 08-218 30 09.

När du reser med barn under 16 år:

Visum till barn under 16 år är kostnadsfritt om de reser med båda vårdnadshavarna. Avdraget gäller dock endast vid manuell ansökan vid ankomst. Vid elektroniska ansökningar via eVisa krävs en avgift för både barn och vuxna.

Andra saker som du ska vara observant på i samband med visum:

• Vid inresa till Kenya ska man fylla i ett inresekort som delas ut i flyget, annars ligger de vid visumsdisken på flygplatsen
• Vid utresa från Kenya ska det ifyllas ett utresekort som finns i avgångsterminalen

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Om du har beställt en kombinationsresa med Tanzania och Kenya och/eller solsemester på Zanzibar (Tanzania) måste du som svensk medborgare ha visum till både Kenya och Tanzania. Vi hänvisar till vår praktiska info om Tanzania för information om hur du ansöker om visum till Tanzania.

Du ska ansöka om ”single entry”-visum till Kenya eftersom det också gäller för återinresa till landet.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

9. Ditt bagage

Vi använder oss av olika flygbolag till Kenya och hur mycket bagage du får ta med kan därför variera. Se information om detta på din flygbiljett, eller kontakta oss om du har frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan vara kallt på flyget pga luftkonditioneringen, så ta en vindtät jacka med i handbagaget och eventuellt även safarihatten.

Observera att all användning, import och produktion av plastpåsar för livsmedelsindustrin är förbjudet i Kenya.

Därför rekommenderar vi att du inte använder plastpåsar när du packar ditt bagage. Använd istället tygpåsar eller påsar som tillverkats av annat material än plast. Om du till exempel bär med dig handbagage synligt i plastpåsar vid ankomsten till Kenya kommer du bli ombedd att lämna ifrån dig dem. Det innefattar även plastpåsar från till exempel Taxfree.

10. Transport i Kenya

Våra duktiga och kunniga chaufförer/guider hämtar er på Nairobi International Airport i Kenya. Han kör er till hotellet och kommer vara tilsammans med er alla dagar, och kör er på safariturer och annan sightseeing.

På avresedagen kör chauffören/guiden er tillbaka till Nairobis Internationalla flygplats.

11. Köravstånd på safari

Nairobi – Amboseli: ca 250 km, ca 4–5 timmar

Nairobi – Samburu: ca 320 km, ca 6 timmar

Nairobi – Naivashasjön: ca 110 km, ca 3 timmar

Samburu – Naivashasjön: ca 340 km, ca 6–7 timmar

Amboseli – Naivashasjön: ca 350 km, ca 6–7 timmar

Naivashasjön – Masai Mara: ca 250 km, ca 4–6 timmar

Masai Mara – Nairobi: ca 265 km, ca 6–7 timmar

Mombasa – Tsavo: ca 120 km, ca 3 timmar

Tsavo – Amboseli: ca 290 km, ca 4 timmar

Amboseli – Tsavo: ca 110 km, ca 2 timmar

Tsavo – Mombasa: ca 280 km, ca 6 timmar

Kom ihåg att avstånd och tider är ungefärliga och beror på väder- och vägförhållanden. Observera att vägstandarden i Kenya inte kan liknas vid den i Europa.

12. Safari i fyrhjulsdrivna Land Cruisers

Vi investerar löpande, tillsammans med vår samarbetspartner i Kenya, i nya fyrhjulsdrivna Land Cruisers, så att alla våra gäster alltid får den bästa safariupplevelsen i Afrika-safaris egna bilar.

Alla bilar är utrustade med eluttag så att du kan ladda din mobil eller kamera medan ni åker (kom ihåg adapter) och det finns tillgång till wi-fi i alla bilar. Det finns även kikare till låns i alla bilar så att du kan se alla safaridjuren i detalj.

Det finns möjlighet att öppna taket på bilarna under safarin så att det blir lättare att se de spännande djuren. Upp till 5–7 personer får plats i en Land Cruiser.

Det finns möjlighet att boka en privat Land Cruiser mot ett tillägg. Kontakta oss för att få mer information om detta.

För att optimera lastning och transport av bagaget rekommenderar vi att du packar i mjuka väskor i stället för hårda resväskor.

Se bilder på de nya bilarna här.

13. Socialt ansvar

Vi bedriver ett löpande arbete för att ge tillbaka till den kontinent och de människor som ger oss och våra gäster fantastiska upplevelser varje dag. På så sätt kan vi bidra till att förbättra villkoren för både människor och djur.

Därför samarbetar vi med olika organisationer i hela Afrika som på ett eller annat sätt arbetar med att förbättra miljö, levnadsvillkor och arbetsförhållanden osv. Vi väljer faktiskt ofta våra samarbetspartner utifrån vad de aktivt gör för att förbättra lokala sociala och miljömässiga förhållanden. Vissa organisationer samlar upp plast ur havet, andra samarbetar med barnhem eller planterar träd, bygger skolor eller arbetar aktivt för att rädda utrotningshotade djur och växter.

På många platser har även du möjlighet att bidra till arbetet. Det är dock helt och hållet upp till dig om du har lust att stöda projekten.

Du kan läsa mer om de projekt vi är involverade i här.

14. Massajbesök i Masai Mara

Om ni vill besöka en massajby kostar detta 25 USD per person och betalas direkt till massajerna.

15. Mat och dryk

Alla måltider inklusive “picnic lunch” ingår i priset. Dryck ingår ej.

16. Valuta

Kenyas valuta heter kenyanska shilling (KSH). Du kan se aktuell växelkurs på Google här. Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart), Euro och engelska pund i Kenya.

17. Dricks

I Kenya är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge. Ge alltid dricksen personligt och ha alltid lite småpengar i beredskap i fickan.

Som ett rättesnöre kan du räkna med följande:

 • 10-15 USD per person och dag till guiden
 • 2 USD till den som bär din väska
 • 10% i barer och restauranger
 • 2 USD om dagen till den som städar ditt rum

Vi rekommenderar att du ger dricks till din guide/chaufför vid slutet av din resa, helst i ett förseglat kuvert.

18. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

19. Tidsskillnad

Kenya är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

20. Språk i Kenya

Kenya har många olika stammar och lokala språk, men engelska och kiswahili är dom två officiella huvudspråken som ger gemensam samvaro i detta stora land. I skolorna lär sig alla engelska från första klass.

21. Myggnät och mygg

Myggen kommer fram när solen går ner och temperaturen faller. Det är i mörkret, de flesta blir stuckna, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

Du behöver inte ta med myggnät hemifrån. De flesta ställen har myggnät över sängen, medan man på några få ställen sprayar mot mygg på rummen medan du är ute på safari.

22. Elektricitet

De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. Det är 240 volt och det används trebenade kontakter av ett annat slag än vad vi är vana vid. Adapter kan hyras i hotellreceptionen.

23. Checkar in och ut från hotellerna

Efter en alltid lika varm och hjärtlig välkomst, fyller man i ett regristreringskort i receptionen innan man får sina nycklar. Check-in är efter kl. 11 och check-ut före kl. 10. När man checkar ut betalar man sina extra räkningar för drinkar i resturangen, baren osv.

Observera att hotellen nästan alltid ber om en kopia på ditt pass. Det är ett krav från de nationella turistmyndigheternas sida.

24. Bagage som är viktigt att ha med på din resa till Kenya
 • Ljusa sommarkläder, shorts, t-shirts.
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Sommarskor (t.ex sportskor och bomullstrumpor). Om det är mycket mygg på kvällarna kan det vara skönt att slippa gå med bara fötter.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, el-tandborste och batterier kan bli uppladdade av en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
25. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • En hatt som skyddar mot solen
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla myggen borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat.
 • Ev. medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservietter för sårtvätt.
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknar med att använda + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga papper såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Master Card), körkort m.m.. Fördela dem mellan era väskor.
 • Telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Anteckningsbok och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.