• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Kilimanjaro

Här får du svar på de vanligast förekommande frågorna om Kilimanjaro. Få till exempel mer information om väder, visum och packlista.

Praktisk information om Kilimanjaro

Praktisk information om Kilimanjaro

Här får du svar på de vanligast förekommande frågorna om Kilimanjaro. Få till exempel mer information om väder, visum och packlista.

1. Vädret på Kilimanjaro månad för månad

Vädret på Kilimanjaro är som regel pålitligt, vilket också gör att berget kan bestigas hela året runt.

Januari till mars
Januari till mars är riktigt bra månader med milda temperaturer och nästan inga moln på himlen på morgonen och under eftermiddagen. Det kan dock under dagen komma lite regnskurar eller snö på toppen.

Slutet av mars till slutet av maj
Detta är den egentliga regnsäsongen. För klättrare på Kilimanjaro betyder det att tunga moln blockerar sikten och att det kanske är kraftigt regnväder på de låga höjderna och snö på toppen.

Juni, juli och augusti
Detta kan vara kalla månader men sikten är som regel väldigt bra.

September och oktober
Här stiger temperaturen. Men det gör att det också på denna tidpunkt är ett dimbälte på de låga höjderna, som dock avtar när man rör sig högre upp mot toppen.

November och december
Månaderna har oftast en perfekt sikt på natten och under morgontimmarna, men det är korta regnskurar under dagen. Åskväder är också vanligt i denna period.

Väderstatistik för staden Moshi som ligger vid foten av Kilimanjaro. Moshi ligger 915 meter över havsytan.

Måned Lägsta
temp. (C)
Högsta
temp. (C)
Genommsnittstemperatur (C) Luftfuktighet % Nederbörd
i mm
JAN 18 33 25,5 58 36
FEB 18 33 25,5 57 51
MAR 19 32 25,5 63 119
APR 19 29 24 73 350
MAJ 18 26 22 77 236
JUN 16 25 20,5 72 38
JUL 15 25 20 69 25
AUG 15 26 20,5 66 18
SEP 15 28 21,5 61 15
OKT 16 31 23,5 57 25
NOV 18 31 24,5 57 63
DEC 18 32 25 60 53

Fullmåne
För gäster som överväger att bestiga Kilimanjaro, är det en bra idé att tänka på fullmånen. Det är en mycket unik och fantastisk upplevelse att klättra till Afrikas topp i månens sken, utan att ens behöva ljuset från sin pannlampa.

Fullmåne-datum JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 21 19 21 19 19 17 17 15 14 14 12 12
2020 10 9 9 8 7 5 5 3 2 2,31 30 30
2021 28 27 28 27 26 24 24 22 21 20 19 19
Fullmåne-
datum
2017 2018 2019
JAN 21 31 21
FEB 10 19
MAR 12 31 21
APR 11 29 19
MAJ 10 29 19
JUN 9 27 17
JUL 8 27 17
AUG 7 26 15
SEP 6 24 14
OKT 5 24 14
NOV 3 23 12
DEC 3 22 12

Vegetationszoner
När du bestiger Kilimanjaro upplever du årets fyra årstider och kommer igenom fem olika vegetationszoner. Temperaturen under bestigningen varierar allt efter vilken växtzon man är i.
Första växtzonen, som består av odlad lantbruksjord, bebodda områden och öppna grässlätter, har en genomsnittstemperatur på 21-27 grader och desto högre man kommer upp faller temperaturen och vegetationen i takt med höjden. Vid toppen, Uhuru Peak, kommer temperaturerna oftast variera från -18 till -26 grader.

Fördjupning av de olika vegetationszonerna som du kommer igenom:
Zon 1
(800m – 1800m)
Här hittar du ett odlat lantbruksområde som också är det området på berget som har mest nederbörd årligen. Det mesta av landbruksjorden här används till kaffeplantage och bland det bästa kaffet i Afrika kommer från just detta område.
Zon 2
(1800m – 2800m)
Detta är skogsområdet på Kilimanjaro. En bedårande djungel som garanterat kommer att göra intryck på dig. Du kommer bl.a. att se några av de högsta träd du någonsin har sett.
Zon 3
(2800m – 4000m)
Detta är området med ljung, vilt gräs och ett klippigt underlag. Här kommer du kunna uppleva moln i din egen längdnivå. Temperaturen kan nå upp till över 40 grader celsius på dagen och därefter falla till 0 grader celsius på natten.
Zon 4
(4000m – 5000m)
Detta är Kilimanjaros höglandsöken. Ett väldigt dramatiskt och spektakulärt landskap med vulkanstenar, både stora och små. Det bevittnar tydligt den vulkanska aktiviteten som har varit här en gång i tiden. Här kan temperaturen också nå +40 grader celsius och fryspunkten på en och samma dag.
Zon 5
(5000m – 5895m)
Detta är bergets topp. Snö, is, minusgrader och stora glaciärer kategoriserar denna del av berget och det är verkligen en bedrivande upplevelse – och sedan ska du samtidigt komma ihåg att du är på toppen av Afrika.
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.

Kom ihåg att kontrollera med ditt reseförsäkringsbolag att din reseförsäkring täcker bestigning av Kilimanjaro.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Svenska medborgare måste ha giltigt visum för att resa till Tanzania. Visumansökan fylls i online på följande länk:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Innan du kommer igång med själva visumansökan rekommenderar vi att du noggrant går igenom ansökningsguiden steg för steg. Här hittar du guiden.

När du påbörjar din visumansökan ska du ha följande saker redo:

 • Ditt pass
 • Ett digitalt passfoto på högst 300 kb som ska vara i antingen jpeg- eller png-format
 • En kopia av ditt pass på högst 300 kb som ska vara i antingen jpeg- eller png-format
 • En kopia av din resplan

Du ska ansöka om ett ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Tanzania och det ska finnas två tomma sidor för in- och utresestämplar i det.

Räkna med att det kan ta upp till 14 dagar att få ditt visum godkänt. Vi rekommenderar att du kontrollerar status på din ansökan på webbplatsen ovan eftersom du inte alltid får ett e-postmeddelande om godkänt visum. När ditt visum är godkänt skriver du ut det och tar med det till Tanzania.

Det är också möjligt att ansöka om visum när du kommer till Tanzania, men vi rekommenderar att du ansöker om det hemifrån för att spara tid på flygplatsen.

Visumavgiften är 50 USD, oavsett om du ansöker på nätet eller vid ankomsten till Tanzania.

Tänk på att du alltid måste fylla i in- och utreseformulär, även om du har ansökt om visum på förhand. Dessa formulär finns på flygplatsen.

Barn som reser ensamma eller med en annan vuxen än sin vårdnadshavare ska ha med sig dennas/dessas skriftliga samtycke till resan i form av en fullmakt samt barnets personbevis (på engelska).

Visumreglerna är tillgängliga på utrikesdepartementets webbplats.

Dessutom rekommenderar vi att du bekräftar ovanstående visumregler eftersom dessa kan ändra sig med kort varsel. Du kan kontakta Tanzanias ambassad i Stockholm.

Om du har beställt en kombinationsresa med Tanzania och Kenya måste du som svensk medborgare ha visum till båda länderna. Du kan ordna visum till Kenya på nätet innan avresa eller vid ankomst till Kenya – kom ihåg att ha 50 USD i kontanter redo för detta.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

 

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

 

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

9. Gruppens storlek under bestigningen

När du bokar en resa till Kilimanjaro via oss kommer du att ingå i en internationell grupp. Från 1-8 personer ingår i en grupp. Varje grupp har en guide, assisterande guider, bärare samt kock med på turen.

Om ni är en grupp på 8 personer eller fler som reser tillsammans och vill bestiga Kilimanjaro kan vi självklart ordna detta. Kontakta oss eller skriv i kommentarsfältet om du har några frågor om Kilimanjaroresan.

Om du reser ensam kan vi först bekräfta din bokning när vi är säkra på hur många deltagare det kommer att finnas på det datum du valt. Alternativt kan vi erbjuda ett annat datum.

10. Transfers

Vid ankomsten till Kilimanjaro, hämtas du på flygplatsen av våra lokala representant. Vid avresn körs ni tillbaka från hotellet till flygplatsen.

11. Mat och dryck

Alla måltider ingår i priset, även picknicklunch-paketen. Drycker ingår ej. Vatten, kaffe och te ingår dock.

12. Valuta

Tanzanias valuta heter tanzaniska shilling (TZS). Du kan se aktuell växelkurs på Google här. Tanzaniansk valuta får inte medföras varken in eller ut ur landet. Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart), Euro och engelska pund i Tanzania.

13. Dricks

I Tanzania är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge. Ge alltid dricksen personligt och ha alltid lite småpengar i beredskap i fickan.

Som ett rättesnöre kan du räkna med följande:

 • 5-10 USD per person och dag till guiden
 • 1 USD till den som bär din väska
 • 10% i barer och restauranger
 • 1 USD om dagen till den som städar ditt rum

Tyvärr finns det också dem som missbrukar situationen. På flygplatsen vet vi att det kan finnas servicearbetare som kräver dricks för att t.ex. sätta upp resväskan på bandet vid incheckningsdisken. De ska INTE ha dricks.

Vi har ett avtal som innebär att våra gäster betalar en fast summa på totalt 250 USD per person i dricks till guiderna och bärarna. Detta gäller för samtliga rutter till Kilimanjaro.

Lägg summan i ett kuvert och lämna det i receptionen på Springlands Hotel till Nur, Joram, Linda eller Frank. De betalar ut dricksen till guiderna och bärarna.

14. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

15. Villkor för guider och bärare på Kilimanjaro

En av de viktigaste faktorerna för att ni på ett säkert sätt ska nå toppen av Afrikas högsta berg är våra duktiga guider och bärare. Därför är det också viktigt för oss att de har goda arbetsvillkor.

Det finns ett antal olika organisationer som bidrar till att säkerställa att bärarna har bra arbetsvillkor. De enskilda utflyktsarrangörerna väljer själva vilken organisation de arbetar med. Några av de största organisationerna är Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project och Mount Kilimanjaro Porter Society.

Våra samarbetspartner i Tanzania är medlemmar i KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators och MKPS – Mount Kilimanjaro Porters Society, som är en av de största och äldsta organisationerna för bärare i Tanzania. Detta innebär att alla bärare på vårar turer till Kilimanjaro är medlemmar i MKPS.

MKPS grundades av bärarna själva och den oberoende organisationen arbetar för att förbättra villkoren för guider och bärare på Kilimanjaro.

Enligt tanzanisk lagstiftning är bärare på Kilimanjaro berättigade till minimilön, och ett medlemskap i MKPS säkerställer att de får mer än minimilönen. Genom MKPS får alla bärare dessutom tre måltider per dag, ordentliga kläder till bergsbestigningen (jackor, stövlar, handskar m.m.), tält, sovsäck, madrass m.m. Det finns även regler för hur mycket en bärare får bära, och alla bärare har sjukförsäkring. Alla bärare genomgår utbildning i första hjälpen, kurser i engelska, hur man öppnar ett bankkonto m.m. MKPS-bärare förbinder sig i sin tur att två gånger per år hjälpa till att plocka skräp på vägen till toppen av Kilimanjaro. MKPS är till 100 % en tanzanisk organisation.

Eftersom MKPS är en icke-statlig organisation kommer pengarna framför allt från donationer, men MKPS har till exempel också startat en biltvätt i Moshi som drar in pengar till organisationen.

Våra riktlinjer för dricks har fastställts i överenskommelse med MKPS. Dricks är en naturlig del av lönen i Tanzania. Där är det en del av kulturen, precis som det är i till exempel USA. Våra bärare (och guider!) får alltså BÅDE lön och dricks. Och för att säkerställa en rättvis fördelning av pengarna har vi i samarbete med MKPS kommit överens om riktlinjer för dricksbelopp.

Vi har ett avtal som innebär att våra gäster betalar en fast summa på totalt 250 USD per person i dricks till guiderna och bärarna. Detta gäller för samtliga rutter till Kilimanjaro.

Summan läggs i ett kuvert och lämnas i receptionen på Springlands Hotel till Nur, Joram, Linda eller Frank. De betalar ut dricksen till guiderna och bärarna.

Våra riktlinjer för dricks har utvecklats i samarbete med våra samarbetspartner och MKPS, som aktivt deltar i förbättringen av villkoren för guider och bärare för att säkerställa att de får en rimlig lön. Vi följer även alla etablerade riktlinjer gällande lön och arbetsförhållanden (inklusive mat, övernattningar, lön och allmän välfärd).

Vill du veta mer om vårt företags samhällsansvar (CSR) kan du läsa vidare här.

16. Tidsskillnad

Tanzania är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

17. Språk i Tanzania

Tanzania har engelsk och kiswahili som huvudspråk. Språken ger en gemensam identitet i ett land med 38 miljoner invånare fördelat på 130 stammar med nästan lika många lokala språk.

18. Övernattning på Kilimanjaro

På Kilimanjaro övernattar du antingen i tält eller i en stuga beroende på vilken rutt du har valt till Kilimanjaros topp.

På Machame-, Shira-, Rongai- och Lemoshorutten ingår tält och skummadrass i utflyktens pris. Tälten sätts upp av bärarna. Du kan välja att själv ta med liggunderlag att använda tillsammans med madrassen för lite extra komfort. Du kan också ta med en egen luftmadrass. Vi rekommenderar att du använder ett liggunderlag som isolerar mot kylan.

Du tar antingen själv med en sovsäck eller hyr en på hotellet innan bestigningen. Vi rekommenderar att du använder en sovsäck som tål temperaturer ner till -25 °C.

Det finns en gemensam, enkel toalett i lägret . Det finns möjlighet att hyra ett tält med toalett. Pris for hyrning av tält med toalett: 100 USD.

På Marangurutten sker övernattningen i enkla stugor i våningssängar med skummadrasser. Även här tar du med dig en varm sovsäck.

19. Höjdsjuka

Det är inte tekniskt svårt att bestiga Kilimanjaro, men som följd av de stora höjdskillnaderna mellan botten och toppen finns risken att man utvecklar höjdsjuka.

Alla kan bli drabbade av höjdsjuka, oavsett hur bra form man är i. Individuellt är det stor skillnad på hur man reaterar på den tunna luften och det är  väldigt svårt att förutse om en person kommer få problem eller inte på förhand.

Höjdsjuka är kroppens reaktion på minskande nivåer av syre i luften, ju högre upp man kommer. På toppen av Kilimanjaro är syrenivån hälften så hög som vid havsnivå. Om man inte anpassar sig långsamt till höjderna, så kan inte kroppen riktigt hänga med i skillnaderna som i värsta fall kan leda till döden. Den här anpassningen är en process som gör att kroppen vänjer sig vid den syrebrist som uppstår. Detta sker bland annat med att man ökar antalet andetag så det kommer mer syre till kroppen.

På så sätt ökar så kroppen sin produktion av röda blodkroppar som på ett mer effektivt sätt transporterar syre i kroppen. En tumregel är att man högst får sova 300-500 meter högre än dagen innan för att på så sätt anpassa sig bättre. Detta är ett litet problem på Kilimanjaro, för att camperna ofta ligger 800-1000 höjdmeter från varandra. Kroppens första tecken på syrebrist visar sig i form av huvudvärk, obehagskänslor, yrsel, illamående, svårt att äta och svårt att sova. Detta är en mild form av höjdsjuka, och dessa symptomer går ofta över under natten eller om man stannar på samma höjd under en extra dag.

Beger man sig ändå vidare uppåt kan dessa symptomer utveckla sig till att man kräks, problem med gång och koordination, torr hosta m.m.

20. Vid höjdsjuka

Här är den bästa medicinen: att gå ner, ner och ner. Det är av yttersta vikt att man kommer ner till lägre höjder om symptomen förvärras.

I värsta fall kan man få vätskesamling i hjärnan och i lungorna, två potientiellt dödliga utfall av höjdsjuka. Förebyggande av höjdsjuka sker bäst vid långsam anpassning, att man intar stor mängd av vätska och med en kost baserad på kolhydrater.

Om du skulle drabbas av höjdsjuka och måste avbryta, följs du ner till närmaste camp för att vila. Normalt övernattar man här och fortsätter nedstigningen nästa dag.

21. Speciella saker du ska vara uppmärksam på
 • Det bagage, som bärarna bär för er får högst väga 15 kg. Vid övervikt krävs en bärare mer som kostar $10 om dagen.
 • Packa era elektroniska saker ner i vattentäta väskor som helst skall vara dubbelförseglade.
 • Utrustning för dagarna bör som minimum vara: vatten, snacks, liten medicinlåda, solglasögon, kamera, kikare, regnkläder, vantar, mössa och en jacka.
 • Kom ihåg att ta de saker som du behöver under dagen, för ni kommer inte i kontakt med bärarna förrän på kvällen.
 • Du kan deponera extra utrustning utan extra kostnad i ett låst rum på Springlands Hotel.
 • Du kan även deponera kontanter och liknande för $1 om dagen i en säkerhetsbox.
 • Den officiella minimiåldern för att bestiga Kilimanjaro är 12 år. Vi uppmanar dig dock att tänka efter riktigt noga innan du tar med dig barn under 15 år på Kilimanjaro. Det finns ingen övre åldersgräns.
 • Alla friska människor i relativt god form kan bestiga Kilimanjaro. Vi rekommenderar dock att du tränar inför bestigningen och att du genomgår en läkarkontroll innan din resa.
 • Observera att all användning, import och produktion av plastpåsar är förbjudet i Kilimanjaro.
  Därför rekommenderar vi att du inte använder plastpåsar när du packar ditt bagage. Använd istället tygpåsar eller påsar som tillverkats av annat material än plast. Om du till exempel bär med dig handbagage synligt i plastpåsar vid ankomsten till Kilimanjaro kommer du bli ombedd att lämna ifrån dig dem. Det innefattar även plastpåsar från till exempel Taxfree.
22. Utrustning som du själv ska bära.

Du ska kunna bära din egen dagsväska/ryggsäck. I dagsväskan ska du ha med det du behöver innan ni når lägret på kvällen. Vad du behöver under dagen och som ska finnas i din dagsväska/ryggsäck är individuellt. Vi rekommenderar dock att du åtminstone tar med en vattenflaska, snacks, lite första hjälpen-utrustning, solkräm, kamera, regnkläder, handskar, keps, mössa och lite extra varma kläder.

Resten av din personliga packning kommer att tas till övernattningsplatserna av bärare. Du bör dock packa denna i en egen väska så att bärarna kan bära den på huvudet, t.ex. i en ryggsäck, mjuk väska eller liknande.

Väskan som bäraren ska bära får inte väga mer än 15 kg. Om du har övervikt får du betala 10 US dollar extra per dag och väska. Ditt personliga bagage kommer varje dag att föras från läger till läger och kommer att vara på plats när du kommer fram.

För att göra det enklare att packa din personliga packning under vägen, samt för att skydda packningen mot smuts, fukt och eventuellt regn rekommenderar vi att du köper den lite tjockare plastsäcken som de erbjuder på Springlands Hotel. Om det regnar under bestigningen kan plastsäcken se till att ditt bagage inte blir blött. Dessutom kan du använda säcken för att skydda din packning mot smuts i tältet på natten.

Observera att både din packning och din sovsäck ska få plats i väskan du lämnar till bärarna. Alternativt kan du packa både din väska och sovsäck i plastsäcken från Springlands Hotel.

23. Typ av väska/or till uttrustning
 • En väska, t.ex. en bra ergonomisk ryggsäck, till de saker som du själv skall bära på turerna
24. Kläder som är klokt att ta med på din resa till Kilimanjaro
 • Längre shorts, som används första och sista dagen
 • Byxor till vandring och avslappning om kvällarna
 • T-shirts
 • Långärmade tröjor till vandring och avslappning om kvällen
 • Fleecetröja eller tjock tröja
 • Fleecebyxor
 • Längre jacka eller skidjacka, då temperaturen kan falla en bra bit under nollan samtidigt som det kan vara kraftigt vind.
 • Regnkläder (både jacka och byxor) till regnskogen och kall snö.
 • Två par vattentäta vantar, ett par tunna och ett par som klarar rejäl kyla. Med två par vantar kan du använda bägge två om kylan blir extrem
 • Halsduk (gärna tunn men varm)
 • Varm mössa, som täcker så mycket som möjligt av huvudet, kinder och nacke
 • Keps eller hatt ( mot solen)
 • Svettabsorberande långärmade och långa underkläder
 • Vanliga underkläder
 • Bekväm sport-BH för kvinnor
 • Badkläder till hotellets swimmingpool
 • Hand- och fotvärmare (som aktiveras kemiskt)
25. Typ av skor
 • Det är först och främst viktigt att du har gått in dina skor innan du åker iväg.
 • Vandringsskor, som är varma, vattentäta och gärna med ankelstöd. De ska ha en passande vikt, inte för lätta men samtidigt inte för tunga.
 • Sportsskor eller sandaler för avslappningen under kvällen.
 • Damasker(plagg som skyddar vristen) Det rekommenderas att de kan spännas fast i vandringsskorna.
 • Vandringsstrumpor som används till de områden där det är varmt.
 • Yllestrumpor som används till de områden där det är kallt.
 • Vanliga strumpor (under de andra strumporna) gärna svettabsorberande, så dina fötter förblir så torra som möjligt, för att på så sätt undvika blåsor och skoskav.
26. Kom-ihåg-lapp
 • Vattenflaska att dricka av (camelbacks).
  Dessa fylls sedan på varje morgon med rent kokt vatten
  Flaskan som du dricker av under vandringen rekommenderas att du bär innanför din jacka, för att undvika att vattnet fryser till is.
  Om du använder en camelback, kom ihåg att blåsa i luft i luftblåsan efter varje vatten intag, och drick ofta.
 • Du får rent kokt vatten, önskar du ytterligare rengöring av ditt dricksvatten, ska du själv ta med vattenfilter eller Iodin rengöringsstabletter
 • Energidryck som kan både släcka törst och hunger
 • Solhatt med skugga
 • Solglasögon
 • Solkräm med minimum faktor 15
 • Lipsyl med solfaktor
 • Skidstavar eller vandringstavar (kan med fördel hyras på Springlands Hotel).
 • Pannlampa
 • Kamera, film och filmstativ
 • Videokamera och band
 • Batterier. Kom ihåg att ta med extra batterier till allt det som behöver batterier, då det kalla klimatet förkortar batteriernas livslängd.
 • Kikare
 • Anteckningsblock och penna
 • Fickkniv
 • Adapter – brittisk modell
 • Energibar, snacks, choklad och liknande komprimerad mat
 • Kortlek, spel, böcker, osv
 • Synål och tråd till eventuella reparationer
 • Pengar (kontanter i mindre valörer, USD, Euro och Tanzanias valuta)

En hel del utrustning kan hyras på Springlands Hotel, som har ett stort utbud av begagnad utrustning till uthyrning. Läs mer under punkt 28.

27. Toalettartiklar
 • Toalettpapper och en påse som du kan förvara använt papper under turen
 • Liten handduk
 • Tvål
 • Tandborste och tandkräm
 • Våtservetter till avtorkning av svett eller liknande
 • Glasögon, kontaktlinser
 • Kam, borste, liten spegel
28. Personliga handlingar
 • Pass.
 • Vaccinationskort för gula febern
 • Visum (ordnas smidigast på flygplatsen vid ankomst)
 • Sjukförsäkringsbevis
 • Flygbiljetter
 • Pengar: kontanter, kreditkort och liknande

Det kan vara en bra idé att ta kopior på pass, visum, flygbiljetter, resplan, och liknande att fördela mellan era väskor.

29. Första-hjälpenutrustning
 • Plåster och liknande
 • Specialplåster till fötterna
 • Gasbinda, stödbinda, sportstjep o.dyl.
 • Insektsmeddel
 • Desinfektionsmedel
 • Tabletter mot diarré
 • Antihistaminer mot eventuella allergiska reaktioner
 • Malariamedicin, er ev. vanliga medicin
 • Ev. huvudvärkstabletter eller liknande smärtstillande tabletter

Kom ihåg att rådgör med din läkare!

30. Priser för att hyra utrustning
Utrustning Pris per person
Poncho 18 $
Mont Bell sovsäck
(-25-35C)
40 $
Ryggsäck 12 $
Trunk 10 $
Plastsäck   4 $
Vandrarstavar 12 $
Gemacher   8 $
Handskar   8 $
Tröja   5 $
Långa underkläder   5 $
Regnjacka 12 $
Regnbyxor 12 $
Vandrarkängor   9 $
Fleecebyxor   6 $
Vinterjacka 12 $
Balaklava (rånarluva)   6 $
Mössa eller halsduk   6 $

Detta är cirkapriser och vi reserverar oss för prisändringar.
Utrustningen kan hyras på Springlands Hotel i Tanzania.

31. Saker du ska undvika på resan till Kilimanjaro
 • Drick inte vatten från vattenkranarna – köp vatten på flaska
 • Ät inte färsk frukt och grönsaker som ni inte själva skjölt noggrannt, eller skalat
 • Håll avstånd till människor som hostar och nyser
 • Ta aldrig medicin som ni inte har haft med er själva. Köp aldrig medicin i Tanzania, för även om det är på recept och köpt på apotek så är inte alltid medicinen vad den utger sig att vara även om namnet och emballaget är välkänt
 • Undvik i möjligaste mån att bli stucken av kanyler på kliniker och sjukhus
 • Undvik i möjligaste mån att gå till tandläkare
 • Ta hand om er i alla avseenden
 • Gå aldrig själv. Var flera och allra helst tillsammans med guiden
32. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.