Tel: 021-372 07 99 | Mån - Fre 9 - 16
StartsidanVåra resorKilimanjaroMachame-rutten
Kilimanjaro | 10 dagar:

Machame-rutten (Whisky-rutten)

Höjdpunkter på resan:

Moshi, Shira-platån, Kilimanjaro Western Breach, Lava Tower, Great Barranco Wall, Heim-glaciären, Karangadalen, Stella Point, Uhuru Peak.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Kilimanjaro, tur och retur
 • Transfer från Kilimanjaro flygplats till ditt hotell, tur och retur
 • Lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 2 övernattningar på Springlands Hotel i Moshi inkl. helpension (en övernattning före och en efter bergsbestigningen)
 • Bestigning av Kilimajaro via Machamerutten
 • 5 övernattningar i tält på Kilimajaro inkl. helpension
 • All mat tillagas av en lokal kock
 • Professionella guider och bärare följer med hela vägen
 • Möjlighet att köpa till en safari eller solsemester efter bergsbestigningen
 • Valfritt startdatum och möjlighet till bergsbestigning året runt
 • Dygnet runt-bemannad jourtelefon under hela resan
Rabatt vid större grupper
Extra acklimatiseringsdag: kr 2 500

Kilimanjaro – Världens högsta och vackraste fristående berg

Ett av världens högsta och vackraste fristående berg är Kilimanjaro som reser sig 4.065 meter upp över en högslätt som ligger 1.833 meter över havets yta. Vi följer Whiskyturen upp till snön vid Uhuru Peak, som är bergtoppen, 5.895 meter över havets yta. Som jämförelse är Alpernas högsta berg Mont Blanc ”bara” 4.800 meter högt.

Turen till toppen kräver inte professionell klättringsutrustning och om man bortser den sista etappen på turen, så talar vi om en vandring i fantastiska och omväxlande omgivningar. Men man ska inte underskatta turen, då en del av vandringen äger rum på 5.000 meters höjd. Syrenivån i luften når en väldigt låg nivå och det finns risk för höjdsjuka.

Kilimanjaro Whiskeyturen (Machame) varar i 6 dagar, vilket främjar deltagarnas anpassning till syrenivåerna. Med utgångspunkt från Moshi är turen fördelad på 4½ dagars uppåtstigning och 1½ dags nedåtstigning. Turen är 60 km lång, med 40 km upp till bergstoppen och 20 km nedstigning. Det är en vacker tur, där ni både upplever den sydvästliga sidan och sydsidan av berget, eftersom vi vandrar upp på en väg och ner en annan.

För att få en bättre anpassning till höjen kan få lägga till en extra dag, genom att dra ut på trekkingen från Barranco Camp till Barafu Camp från 1 till 2 dagar. Om så är fallet så kommer ni att vandra vidare från Barrango Camp till det lägre belägna lägret i Karanga Valley där det finns rinnande vatten tillgängligt. Dagen efter kommer ni att vandra från Karanga Valley Camp till Barafu Camp och på så sätt komma vidare i den planerade turen därifrån.
Professionella bärare tar hand om all utrustning, inklusive tälten, och er kock står för maten under hela turen. Kom ihåg solglasögon, hatt, solkräm, toalettpapper, vatten, tanzanianska shilling och vad guiden rekommenderar i övrigt. På Whiskyturen övernattar ni i tält och middagen serveras i ett middagstält eller på en matta utanför.

Större delen av Kilimanjaro är nu nationalpark. Berget är är beläget nära ekvatorn och du kan
bestiga Kilimanjaro året runt.

Välj denna resa eftersom...

Machamerutten är en av de vackraste och mest populära rutterna och har en hög andel lyckade försök. Machamerutten kallas ibland även Whiskeyrutten. Rutten börjar vid Machame Gate, som är den sydvästra ingången till Kilimanjaro nationalpark. Du vandrar genom ett landskap med blandad vegetation: först frodig regnskog som övergår i hedlandskap, sedan klipplandskap och till sist ett alpint ökenlandskap. Från Shira-platån har du en fantastisk utsikt över glaciärerna vid Western Breach och vid Stella Point upplever du en vacker soluppgång. Den sista uppstigningen till toppen sker från sydöst och nedstigningen följer Mwekerutten söderut. Turen är hård och krävande, men när du når Uhuru Peak belönas du med en spektakulär utsikt från nästan 6 kilometers höjd och en unik upplevelse för livet.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro

Flyg från Sverige till Kilimanjaro med mellanlandning(ar) på vägen

Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi
Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi

Du landar på Kilimanjaros internationella flygplats där din guide möter upp dig och kör dig till Springlands Hotel i den lilla staden Moshi – en resa som tar ca en timme. Från Moshi får du den första glimten av Kilimanjaros snöklädda topp. Staden genomsyras av afrikansk kultur och bjuder på exotiska upplevelser, inte minst på den lokala marknaden och i de många små butikerna.

På eftermiddagen är det välkomstmöte där guiden går igenom utrustning och den kommande dagens vandring mot toppen.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h.

Övernattning Springlands Hotel

Dag 3: Moshi - Machame Gate - Machame Camp
Dag 3: Moshi - Machame Gate - Machame Camp

Efter frukosten lämnar du Moshi och kör till byn Machame. Resan tar 50 minuter. Här möter du ditt team av guider, kockar och bärare som förbereder och packar din utrustning. Sedan går färden till Machame Gate, som är den sydvästra ingången till Kilimanjaro nationalpark. Här sker incheckning och registrering innan du påbörjar din vandring genom regnskogen mot Kilimanjaros topp. Kilimanjaro består av tre slocknade vulkaner: Kibo med Uhuru som högsta punkt (5 895 m.ö.h), Mawezi (5 149 m.ö.h) och Shira (3 962 m.ö.h).

Under den första delen av rutten på de lägre höjderna kan det vara blött och lerigt. Du vandrar på vackra stigar genom den täta regnskogen, där du kan ha turen att få en glimt av djurlivet, till exempel de mycket sällsynta och vackra svartvita colobusaporna. Bärarna går i förväg så att ditt tält står klart när du kommer till Machame Camp.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h., Machame Gate: 1 634 m.ö.h., Machame Camp: 2 834 m.ö.h.

Avstånd: 10 km

Vandringstid: 7-8 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 4: Machame Camp - Shira 2 Camp
Dag 4: Machame Camp - Shira 2 Camp

Du vandrar den sista biten genom regnskogen och snart breder hedlandskapet ut sig och stigarna blir stenigare. Du vandrar över Shira-platån med utsikt över Kilimanjaro Western Breach, som är den västra kraterkanten med en fantastisk glaciär. Du befinner dig nu väster om den slocknade vulkanen Kibo på motsatt sida av Marangurutten och efter en kort vandring västerut anländer du till Shira 2 Camp.

Höjder: Machame Camp: 2 834 m.ö.h., Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h.

Avstånd: 6 km

Vandringstid: 7 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 5: Shira 2 Camp – Lava Tower – Barranco Camp
Dag 5: Shira 2 Camp – Lava Tower – Barranco Camp

I dag vandrar du mot öst. Landskapet blir torrare, kargare och mer stenigt ju högre upp du kommer. På vägen belönas du av vackra utsikter över bergen Kibo och Meru, som sticker upp bland de vita molnen bakom dig. Efter ett par timmars vandring når du det berömda Lava Tower, som skapats av Kilimanjaros tidigare vulkaniska aktiviteter.

Efter frukost vid foten av Lava Tower väntar nedstigning till Barranco Camp, som ligger i en dal under Great Barranco Wall. Om vädret tillåter kan du njuta av en fantastisk solnedgång från Barranco Camp. Det finns även en magnifik utsikt över toppen av Kilimanjaro, en fin utsikt ner mot dalen och längre österut över den 300 meter höga Great Barranco Wall.

Dagens sträcka är utmanande både när det kommer till terräng och höjd, så kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Även om du avslutar dagen på bara 110 meters höjd är du under dagen uppe på 790 meters höjd vid Lava Tower innan du går ner till Barranco Camp.  Det är här som många känner av de första tecknen på höjdsjuka, så var uppmärksam på de minsta symptomen och informera guiden.

Höjder: Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h., Lava Tower: 4 630 m.ö.h., Barranco Camp: 3 950 m.ö.h.

Avstånd: 5 km

Vandringstid: 5 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 6: Barranco Camp - Karanga Valley - Barafu Camp
Dag 6: Barranco Camp - Karanga Valley - Barafu Camp

Efter en natt under den imponerande Great Barranco Wall och en stadig frukost klättrar du uppför den beryktade bergväggen. Det är som tur är enklare än det ser ut. På toppen under Heim-glaciären, som hänger som jättestora isgardiner över massivet, breder Kilimanjaros skönhet ut sig på ett fantastiskt sätt.

Rutten leder ner genom Karanga Valley och löper samman med Mwekarutten, som du följer resten av vägen mot Kilimanjaros topp. Efter en timmes vandring kommer du till Barafu Camp. Barafu Camp ligger öppet på en ås. Marken är stenig och det blåser ofta mycket. Se till att bekanta dig med terrängen omkring tältlägret innan mörkret faller. Då är du väl förberedd när vandringen mot toppen börjar kort efter midnatt.

Förbered din utrustning och ta fram varma kläder inför vandringen till toppen och fyll på med dricksvatten i en termos, så att det inte fryser till is. Se till att lägga dig tidigt för att ladda batterierna inför Kilimanjaros ultimata utmaning.

Höjder: Barranco Camp: 3 950 m.ö.h. Barafu Camp: 4 60 m.ö.h.

Avstånd: 8 km

Vandringstid: 6-8 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 7: Barafu Camp - Uhuru Peak - Mweka Camp
Dag 7: Barafu Camp - Uhuru Peak - Mweka Camp

Omkring midnatt vaknar du och äter en lättare måltid innan du i mörkret påbörjar den sista uppstigningen till toppen. Att vandra i den svåra terrängen de ca 6 timmarna fram till Stella Point är den största utmaningen för de flesta. Målet är att nå Stella Point vid soluppgången, så att du kan njuta av den glödande röda soluppgången här. Vilan blir dock inte lång, eftersom det kan vara mycket svårt att komma igång igen på grund av kyla och utmattning. Du fortsätter längs kraterkanten och den sista sträckan har en jämn stigning. Beroende på årstiden kan det finnas risk för snö den sista biten till ditt slutliga mål: Uhuru Peak, toppen av Kilimanjaro och toppen av Afrika. När du når toppen på 5 895 meter över havet kan du klappa dig själv på axeln, njuta av den fantastiska utsikten och ta en selfie vid Uhuru Peak-skylten för att föreviga minnet.

Därefter börjar nedstigningen till Barafu Camp, som tar ca 3 timmar. Här får du en välförtjänt men kort paus innan du vandrar ner längs den steniga stigen till Mweka Camp där en välbehövlig nattsömn väntar. Lägret ligger i den översta delen av skogen, där det ofta är dimmigt och regnigt sent på eftermiddagen. Höjdpunkten är att här väntar varmt vatten och varm mat.

Höjder: Barafu Camp: 4 600 m.ö.h., Uhuru Peak: 5 895 m.ö.h., Mweka Camp 3 100 m.ö.h.

Avstånd: 5 km upp och 12 km ner

Vandringstid: 6-7 timmar upp, 7 timmar ner

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 8: Mweka Camp – Moshi
Dag 8: Mweka Camp – Moshi

Turens sista vandringsetapp består av 3 enkla timmar genom nationalparken till Mweka Gate. Här checkar du ut innan du körs tillbaka till byn Moshi. På hotellet väntar en god lunch och ett mycket efterlängtat, härligt varmt bad. Alla som genomför bestigningen får ett diplom.

Höjder: Mweka Camp 3 100 m.ö.h., Mweka Gate 1 850 m.ö.h., Moshi 915 m.ö.h.

Avstånd: ca 10 km

Vandringstid: 3 timmar

Övernattning Springlands Hotel

Dag 9: Hemresan börjar
Dag 9: Hemresan börjar

I dag checkar du ut från hotellet och körs till flygplatsen där hemresan börjar.

Dag 10: Hemkomst till Sverige
Dag 10: Hemkomst till Sverige

Du anländer till Sverige efter ditt livs upplevelse.

Gratis förfrågan
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Trustpilot

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!