Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeRundresor i AfrikaKilimanjaroMachame-rutten & safari
11 dagar:

Machame-rutten & safari i 2 nationalparker

Höjdpunkter på denna resa:

Moshi, Machame Camp, Shira-platån, Kilimanjaro Western Breach, Shira Camp, Lava Tower, Great Barranco Walls, Barranco Camp, Karanga Valley, Barafu Camp, Stella Point, Uhuru Peak, Mweka Camp, Tarangire Nationalpark, Lake Manyara Nationalpark.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Kilimanjaro inkl. transfer
 • Lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 2 nätter på Springlands Hotel i Moshi inkl. helpension (1 före och 1 efter bestigningen)
 • Bestigning av Kilimanjaro längs Machame-leden (Whiskyturen)
 • Professionella guider och bärare hela vägen
 • 5 nätter på Kilimanjaro i tält anpassade för ändamålet
 • All mat tillagas av lokala kockar, även på berget
 • Valfritt utresedatum och möjlighet för bestigning året runt
 • 1 natt på Highview Hotel i Karatu inkl. helpension
 • Safari i Lake Manyara Nationalpark
 • Safari i Tarangire Nationalpark
 • Fönsterplats i fyrhjulsdriven bil och gratis flaska med vatten på safariturerna
 • Nationalparksavgifter
 • Flyg från Kilimanjaro till Sverige inkl. transfer
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
Tillägg för enkelrum: kr 2 100 kr
Extra acklimatiseringsdag: 2 690 kr
Rabatt vid större grupper

Kilimanjaro – Världens högsta och vackraste fristående berg

Ett av världens högsta och vackraste fristående berg är Kilimanjaro som reser sig 4.065 meter upp över en högslätt som ligger 1.833 meter över havets yta. Vi följer Whiskyturen upp till snön vid Uhuru Peak, som är bergtoppen, 5.895 meter över havets yta. Som jämförelse är Alpernas högsta berg Mont Blanc ”bara” 4.800 meter högt.

Turen till toppen kräver inte professionell klättringsutrustning och om man bortser den sista etappen på turen, så talar vi om en vandring i fantastiska och omväxlande omgivningar. Men man ska inte underskatta turen, då en del av vandringen äger rum på 5.000 meters höjd. Syrenivån i luften når en väldigt låg nivå och det finns risk för höjdsjuka.

Kilimanjaro Whiskeyturen (Machame) varar i 6 dagar, vilket främjar deltagarnas anpassning till syrenivåerna. Med utgångspunkt från Moshi är turen fördelad på 4½ dagars uppåtstigning och 1½ dags nedåtstigning. Turen är 100 km lång, med 62 km upp till bergstoppen och 38 km nedstigning. Det är en vacker tur, där ni både upplever den sydvästliga sidan och sydsidan av berget, eftersom vi vandrar upp på en väg och ner en annan.

För att få en bättre anpassning till höjen kan få lägga till en extra dag, genom att dra ut på trekkingen från Barranco Camp till Barafu Camp från 1 till 2 dagar. Om så är fallet så kommer ni att vandra vidare från Barrango Camp till det lägre belägna lägret i Karanga Valley där det finns rinnande vatten tillgängligt. Dagen efter kommer ni att vandra från Karanga Valley Camp till Barafu Camp och på så sätt komma vidare i den planerade turen därifrån.

Professionella bärare tar hand om all utrustning, inklusive tälten, och er kock står för maten under hela turen. Kom ihåg solglasögon, hatt, solkräm, toalettpapper, vatten, tanzanianska shilling och vad guiden rekommenderar i övrigt. På Whiskyturen övernattar ni i tält och middagen serveras i ett middagstält eller på en matta utanför.

Större delen av Kilimanjaro är nu nationalpark. Berget är är beläget nära ekvatorn och du kan
bestiga Kilimanjaro året runt.

Välj denna resa eftersom...

Gillar du utmaningar och äventyr så är denna resa något för dig.

Omgiven av Tanzanias savann reser sig Afrikas högsta berg 5 895 meter över havsytan. Målet är Uhuru Peak. Du behöver inte vara bergsklättrare för att bestiga det majestätiska berget. Du behöver bara vara i allmänt god form och ha ordentlig utrustning samt en stark vilja. Att kunna säga att man har bestigit Afrikas högsta berg är ofta motivation nog i sig själv.

Du vandrar genom den omväxlande vegetationen bestående av frodig regnskog, hedlandskap, klipplandskap och alpint ökenlandskap. Från Shira-platån har du en fantastisk utsikt över glaciärerna vid Western Breach och vid Stella Point får du bevittna en knallröd soluppgång. Turen är hård och krävande, men när du når Uhuru Peak belönas du med en spektakulär utsikt från nästan 6 kilometers höjd och en unik upplevelse för resten av livet.

Därefter väntar en spännande safari i två av Tanzanias fantastiska nationalparker.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro

Flyg från Sverige till Kilimanjaro med mellanlandning(ar) på vägen.

Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi
Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi

Du landar på Kilimanjaros internationella flygplats där din guide möter upp dig och kör dig till Springlands Hotel i den lilla staden Moshi – en resa som tar ca en timme. Från Moshi får du den första glimten av Kilimanjaros snöklädda topp. Staden genomsyras av afrikansk kultur och bjuder på exotiska upplevelser, inte minst på den lokala marknaden och i de många små butikerna.

På eftermiddagen är det välkomstmöte där guiden går igenom utrustning och den kommande dagens vandring mot toppen.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h.

Övernattning Springlands Hotel

Dag 3: Moshi – Machame Gate – Machame Camp
Dag 3: Moshi – Machame Gate – Machame Camp

Efter frukosten lämnar du Moshi och kör till byn Machame. Resan tar 50 minuter. Här möter du ditt team av guider, kockar och bärare som förbereder och packar din utrustning. Sedan går färden till Machame Gate, som är den sydvästra ingången till Kilimanjaro nationalpark. Här sker incheckning och registrering innan du påbörjar din vandring genom regnskogen mot Kilimanjaros topp. Kilimanjaro består av tre slocknade vulkaner: Kibo med Uhuru som högsta punkt (5 895 m.ö.h), Mawezi (5 149 m.ö.h) och Shira (3 962 m.ö.h).

Under den första delen av rutten på de lägre höjderna kan det vara blött och lerigt. Du vandrar på vackra stigar genom den täta regnskogen, där du kan ha turen att få en glimt av djurlivet, till exempel de mycket sällsynta och vackra svartvita colobusaporna. Bärarna går i förväg så att ditt tält står klart när du kommer till Machame Camp.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h., Machame Gate: 1 634 m.ö.h., Machame Camp: 2 834 m.ö.h.

Avstånd: 10 km

Vandringstid: 7-8 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 4: Machame Camp – Shira 2 Camp
Dag 4: Machame Camp – Shira 2 Camp

Du vandrar den sista biten genom regnskogen och snart breder hedlandskapet ut sig och stigarna blir stenigare. Du vandrar över Shira-platån med utsikt över Kilimanjaro Western Breach, som är den västra kraterkanten med en fantastisk glaciär. Du befinner dig nu väster om den slocknade vulkanen Kibo på motsatt sida av Marangurutten och efter en kort vandring västerut anländer du till Shira 2 Camp.

Höjder: Machame Camp: 2 834 m.ö.h., Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h.

Avstånd: 6 km

Vandringstid: 7 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 5: Shira 2 Camp – Lava Tower – Barranco Camp
Dag 5: Shira 2 Camp – Lava Tower – Barranco Camp

I dag vandrar du mot öst. Landskapet blir torrare, kargare och mer stenigt ju högre upp du kommer. På vägen belönas du av vackra utsikter över bergen Kibo och Meru, som sticker upp bland de vita molnen bakom dig. Efter ett par timmars vandring når du det berömda Lava Tower, som skapats av Kilimanjaros tidigare vulkaniska aktiviteter.

Efter frukost vid foten av Lava Tower väntar nedstigning till Barranco Camp, som ligger i en dal under Great Barranco Wall. Om vädret tillåter kan du njuta av en fantastisk solnedgång från Barranco Camp. Det finns även en magnifik utsikt över toppen av Kilimanjaro, en fin utsikt ner mot dalen och längre österut över den 300 meter höga Great Barranco Wall.

Dagens sträcka är utmanande både när det kommer till terräng och höjd, så kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Även om du avslutar dagen på bara 110 meters höjd är du under dagen uppe på 790 meters höjd vid Lava Tower innan du går ner till Barranco Camp.  Det är här som många känner av de första tecknen på höjdsjuka, så var uppmärksam på de minsta symptomen och informera guiden.

Höjder: Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h., Lava Tower: 4 630 m.ö.h., Barranco Camp: 3 950 m.ö.h.

Avstånd: 5 km

Vandringstid: 5 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 6: Barranco Camp – Karanga Valley – Barafu Camp
Dag 6: Barranco Camp – Karanga Valley – Barafu Camp

Efter en natt under den imponerande Great Barranco Wall och en stadig frukost klättrar du uppför den beryktade bergväggen. Det är som tur är enklare än det ser ut. På toppen under Heim-glaciären, som hänger som jättestora isgardiner över massivet, breder Kilimanjaros skönhet ut sig på ett fantastiskt sätt.

Rutten leder ner genom Karanga Valley och löper samman med Mwekarutten, som du följer resten av vägen mot Kilimanjaros topp. Efter en timmes vandring kommer du till Barafu Camp. Barafu Camp ligger öppet på en ås. Marken är stenig och det blåser ofta mycket. Se till att bekanta dig med terrängen omkring tältlägret innan mörkret faller. Då är du väl förberedd när vandringen mot toppen börjar kort efter midnatt.

Förbered din utrustning och ta fram varma kläder inför vandringen till toppen och fyll på med dricksvatten i en termos, så att det inte fryser till is. Se till att lägga dig tidigt för att ladda batterierna inför Kilimanjaros ultimata utmaning.

Höjder: Barranco Camp: 3 950 m.ö.h. Barafu Camp: 4 60 m.ö.h.

Avstånd: 8 km

Vandringstid: 6-8 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 7: Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp
Dag 7: Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp

Omkring midnatt vaknar du och äter en lättare måltid innan du i mörkret påbörjar den sista uppstigningen till toppen. Att vandra i den svåra terrängen de ca 6 timmarna fram till Stella Point är den största utmaningen för de flesta. Målet är att nå Stella Point vid soluppgången, så att du kan njuta av den glödande röda soluppgången här. Vilan blir dock inte lång, eftersom det kan vara mycket svårt att komma igång igen på grund av kyla och utmattning. Du fortsätter längs kraterkanten och den sista sträckan har en jämn stigning. Beroende på årstiden kan det finnas risk för snö den sista biten till ditt slutliga mål: Uhuru Peak, toppen av Kilimanjaro och toppen av Afrika. När du når toppen på 5 895 meter över havet kan du klappa dig själv på axeln, njuta av den fantastiska utsikten och ta en selfie vid Uhuru Peak-skylten för att föreviga minnet.

Därefter börjar nedstigningen till Barafu Camp, som tar ca 3 timmar. Här får du en välförtjänt men kort paus innan du vandrar ner längs den steniga stigen till Mweka Camp där en välbehövlig nattsömn väntar. Lägret ligger i den översta delen av skogen, där det ofta är dimmigt och regnigt sent på eftermiddagen. Höjdpunkten är att här väntar varmt vatten och varm mat.

Höjder: Barafu Camp: 4 600 m.ö.h., Uhuru Peak: 5 895 m.ö.h., Mweka Camp 3 100 m.ö.h.

Avstånd: 5 km upp och 12 km ner

Vandringstid: 6-7 timmar upp, 7 timmar ner

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 8: Mweka Camp – Moshi
Dag 8: Mweka Camp – Moshi

Turens sista vandringsetapp består av 3 enkla timmar genom nationalparken till Mweka Gate. Här checkar du ut innan du körs tillbaka till byn Moshi. På hotellet väntar en god lunch och ett mycket efterlängtat, härligt varmt bad. Alla som genomför bestigningen får ett diplom.

Höjder: Mweka Camp 3 100 m.ö.h., Mweka Gate 1 850 m.ö.h., Moshi 915 m.ö.h.

Avstånd: ca 10 km

Vandringstid: 3 timmar

Övernattning Springlands Hotel

Dag 9: Tarangire Nationalpark
Dag 9: Tarangire Nationalpark

Guiden hämtar er på hotellet, och så går turen vidare med safari i Tarangire National Park. Tarangire National Park (2 600 km2) med sitt enorma panorama landskap, som täcker nio olika växtzoner. Ni får uppleva en savann fylld med majestätiska baobab träd och akacior, som nästan tar uppmärksamheten ifrån dom många djuren.

Detta landskap genomskärs av den livgivande floden Tarangire som aldrig torkar ut. Härefter ska vi se stora flockar av bufflar samt den största samlingen av elefanter i världen. Man kan se flockar med upptill 100 elefanter. Utöver det ser vi geoparder, leoparder, lejon, hyenor, kudu, impalaer, gazeller och träklättrande pytonormar osv.

Övernattning Highview Hotel

Dag 10: Lake Manyara Nationalpark - Hemresan börjar
Dag 10: Lake Manyara Nationalpark - Hemresan börjar

Vi checkar ut tidigt från hotellet och besöker Lake Manyara National Park. Detta är en af Tanzanias minsta nationalparker på 330 km2, där sjön utgör 200 km2 av dom. Området mellan sjön och det 600 meter höga Rift Valleys sluttningar i väst bjuder på öppna grässlätter, djungelliknade skog och sumpmark. Ett eldorado för 380 fågelarter och inte minst för stora flokkar med elefanter och babianer.

Efter lunchen kör vi till flygplatsen. Härifrån flyger du till Sverige med mellanlandning(ar) på vägen.

Dag 11: Hemkomst till Sverige
Dag 11: Hemkomst till Sverige

Du anländer till Sverige efter ditt livs upplevelse.

Gratis förfrågan
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.