Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeRundresor i AfrikaKilimanjaroLemosho-rutten
12 dagar:

Lemosho-rutten

Höjdpunkter på denna resa:

Lemosho Glades, Shira-platån, Kibo, Meru-berget, Kilimanjaro Western Breach, Lava Tower, Great Barranco Wall, Heim-glaciären, Karanga Valley, Mawenzi, Stella Point, Uhuru Peak.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Kilimanjaro inkl. transfer
 • Lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 2 övernattningar på Springlands Hotel i Moshi inkl. helpension (en övernattning före och en efter bergsbestigningen)
 • Bestigning av Kilimanjaro via Lemoshorutten
 • 7 övernattningar i tält på Kilimanjaro inkl. helpension
 • All mat tillagas av en lokal kock
 • Professionella guider och bärare följer med hela vägen
 • Flyg från Kilimanjaro till Sverige inkl. transfer
 • Möjlighet att köpa till en safari eller solsemester efter bergsbestigningen
 • Valfritt startdatum och möjlighet till bergsbestigning året runt
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
Rabatt för större grupper
Välj denna resa eftersom...

Lemoshorutten är både den vackraste och den nyaste vägen till toppen av Kilimanjaro. Det är även den längsta rutten. Den börjar vid Londorossi Gate som är den västra ingången till Kilimanjaro Nationalpark. Rutten går först genom skog och tät regnskog och vid Lemosho Glades finns det möjligheter att se djur. Därefter öppnar sig landskapet och blir till ett hedlandskap och du vandrar över Shira-platån. Ju högre upp du kommer desto kargare och stenigare blir landskapet. Du vandrar förbi det berömda Lava Tower och bestiger Great Barranco Wall innan du vandrar vidare mot den södra delen till Karanga Valley. Sista uppstigningen till toppen sker från öst och nedstigningen följer Mwekerutten söderut. Lemosho är en av de mest populära rutterna tack vare sin skönhet, sitt undangömda läge och möjligheten att se Afrikas magnifika djur.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro

Flyg från Sverige till Kilimanjaro med mellanlandning(ar) på vägen.

Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi
Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi

Du landar på Kilimanjaros internationella flygplats där din guide möter upp dig och kör dig till Springlands Hotel i den lilla staden Moshi – en resa som tar ca en timme. Från Moshi får du den första glimten av Kilimanjaros snöklädda topp. Staden genomsyras av afrikansk kultur och bjuder på exotiska upplevelser, inte minst på den lokala marknaden och i de många små butikerna.

På eftermiddagen är det välkomstmöte där guiden går igenom utrustning och den kommande dagens vandring mot Kilimanjaros topp.

 

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h.

Övernattning Springlands Hotel

Dag 3: Moshi – Londorossi Gate – Mti Mkubwa Camp
Dag 3: Moshi – Londorossi Gate – Mti Mkubwa Camp

Du kör från Moshi till Londorossi Gate som är den västra ingången till Kilimanjaro Nationalpark. Resan tar ca 3 timmar Vid ankomst till Londorossi Gate checkas du in och registreras. Här möter du ditt team av guider, kockar och bärare. Efter registreringen kör du vidare till Lemosho Glades i en jeep – en resa som tar ca 45 minuter. Här börjar vandringen till toppen av Kilimanjaro.

Kilimanjaro består av tre slocknade vulkaner: Kibo med Uhuru som högsta punkt (5 895 m.ö.h), Mawezi (5 149 m.ö.h) och Shira (3 962 m.ö.h). Du vandrar genom skog och regnskog, där du kan ha turen att få en glimt av de mycket sällsynta och mycket vackra svartvita colobusaporna eller någon av skogens många andra djur. På grund av djurlivet är en av guiderna en beväpnad ranger på den här delen av vandringen. Bärarna går i förväg så att ditt tält står klart när du ankommer till Mti Mkubwa Camp.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h., Londorossi Gate: 2 250 m.ö.h., Lemosho Glades: 2 000 m.ö.h., Mti Mkubwa Camp: 2 750 m.ö.h.

Avstånd: 10 km

Vandringstid: 3-4 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 4: Mti Mkubwa Camp – Shira 1 Camp
Dag 4: Mti Mkubwa Camp – Shira 1 Camp

Dagens sträcka går genom det sista skogspartiet och snart öppnar sig hedlandskapet som präglas av ljung, vilda blommor, gräs och steniga stigar. Du vandrar över Shira-platån med en vacker utsikt över Kibo och Meru-berget. När du kommer till Shira 1 Camp har du utsikt över Kilimanjaro Western Breach, som är den västra kraterkanten med den fantastiska glaciären.

Höjder: Mti Mkubwa Camp: 2 750 m.ö.h., Shira 1 Camp: 3 500 m.ö.h.

Avstånd: 8 km

Vandringstid: 3-4 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 5: Shira 1 Camp – Shira 2 Camp
Dag 5: Shira 1 Camp – Shira 2 Camp

Du fortsätter bestigningen över platån till Shira 2 Camp. Det finns flera vägar du kan ta, vilket gör dagen till en utmärkt acklimatiseringsdag. Under dagens vandring har du utsikt över Kibo-breget och du kan också uppleva moln i ögonhöjd.

Höjder: Shira Camp 1: 3 500 m.ö.h., Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h.

Avstånd: 8 km

Vandringstid: 5-6 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 6: Shira Camp 2 – Lava Tower – Barranco Camp
Dag 6: Shira Camp 2 – Lava Tower – Barranco Camp

I dag vandrar du mot öst. Landskapet blir torrare, kargare och mer stenigt ju högre upp du kommer. På vägen belönas du av vackra utsikter över bergen Kibo och Meru, som sticker upp bland de vita molnen bakom dig. Efter ett par timmars vandring når du det berömda Lava Tower, som skapats av Kilimanjaros tidigare vulkaniska aktiviteter.

Efter frukost vid foten av Lava Tower väntar nedstigning till Barranco Camp, som ligger i en dal under Great Barranco Wall. Om vädret tillåter kan du njuta av en fantastisk solnedgång från Barranco Camp. Det finns även en magnifik utsikt över toppen av Kilimanjaro, en fin utsikt ner mot dalen och längre österut över den 300 meter höga Great Barranco Wall.

Dagens sträcka är utmanande både när det kommer till terräng och höjd, så kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Även om du avslutar dagen på bara 110 meters höjd är du under dagen uppe på 790 meters höjd vid Lava Tower innan du går ner till Barranco Camp.  Det är här som många känner av de första tecknen på höjdsjuka, så var uppmärksam på de minsta symptomen och informera guiden.

Höjder: Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h., Lava Tower: 4 630 m.ö.h., Barranco Camp: 3 950 m.ö.h.

Avstånd: 12 km

Vandringstid: 6-7 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 7: Barranco Camp – Karanga Camp
Dag 7: Barranco Camp – Karanga Camp

Efter en natt under det imponerande Great Barranco Wall klättrar du upp på det beryktade berget – något som lyckligtvis är enklare än vad det ser ut. På toppen av väggen, precis under Heim-glaciären, breder Kilimanjaros skönhet ut sig på ett magiskt sätt. Rutten leder ner genom Karanga Valley, där Karanga Camp ligger. Härifrån har du utsikt över Mawenzis spetsiga toppar som skjuter upp mot den afrikanska himlen.

Det är viktigt att du kopplar av under resten av dagen eftersom uppstigningen till Uhuru Peak närmar sig.

Höjder: Barranco Camp: 3 950 m.ö.h., Karanga Camp: 4 200 m.ö.h.

Avstånd: 4 km

Vandringstid: 3,5 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 8: Karanga Camp – Barafu Camp
Dag 8: Karanga Camp – Barafu Camp

Dagens vandringssträcka går till Barafu Camp. Du vandrar genom det dramatiska och spektakulära landskapet som består av stora och små vulkanstenar, som vittnar om den forntida vulkaniska aktiviteten. På den sista sträckan till Barafu Camp följer du Mwekerutten. På vägen har du utsikt över Kibo och Mawenzi.

Barafu Camp ligger öppet på en ås. Marken är stenig och det blåser ofta mycket. Se till att bekanta dig med terrängen omkring tältlägret innan mörkret faller. Då är du väl förberedd när vandringen mot toppen börjar kort efter midnatt.

Förbered din utrustning och ta fram varma kläder inför vandringen till toppen och fyll på med dricksvatten i en termos, så att det inte fryser till is. Se till att lägga dig tidigt för att ladda batterierna inför Kilimanjaros ultimata utmaning.

Höjder: Karanga Camp: 4 200 m.ö.h. Barafu Camp: 4 550 m.ö.h.

Avstånd: 4 km

Vandring: 3,5 timmar

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 9: Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp
Dag 9: Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp

Vid midnatt blir du väckt och efter en lätt måltid börjar den sista uppstigningen mot Uhuru Peak. Att vandra i den svåra terrängen i mörkret fram till soluppgången är den största utmaningen för de flesta. Målet är att nå Stella Point vid soluppgången. Vid Stella Point gör du ett stopp för att njuta av den vackra soluppgången. Se till att inte stanna för länge, eftersom det kan bli mycket svårt att komma igång igen på grund av kyla och utmattning. Du fortsätter längs kraterkanten och den sista biten till Uhuru Peak är en jämn stigning. Beroende på årstiden kan det vara snö den sista biten till Uhuru Peak som är ditt stora mål, toppen av Kilimanjaro och toppen av Afrika. När du når toppen på 5 895 meter över havet kan du klappa dig själv på axeln, njuta av den fantastiska utsikten och ta en selfie vid Uhuru Peak-skylten för att föreviga minnet.

Därefter börjar nedstigningen till Barafu Camp. Här får du en kort och välförtjänad vilostund innan du vandrar ner längs den steniga vägen till Mweka Camp där en välbehövlig nattsömn väntar.

Höjder: Barafu Camp: 4 550 m.ö.h., Uhuru Peak: 5 895 m.ö.h., Mweka Camp: 3 100 m.ö.h.

Avstånd: 5 km upp och 12 km ner

Vandringstid: 6-7 timmar upp och 7 timmar ner

Övernattning Tältläger på Kilimanjaro

Dag 10: Mweka Camp – Moshi
Dag 10: Mweka Camp – Moshi

Efter frukosten vandrar du till Mweka Gate där du checkar ut innan du hämtas och körs tillbaka till hotellet i Moshi. På hotellet väntar en god lunch. Alla som genomför bestigningen får ett diplom.

Höjder: Mweka Gate: 1 850 m.ö.h., Moshi: 915 m.ö.h.

Avstånd: ca 10 km

Vandringstid: 3 timmar

Övernattning Springlands Hotel

Dag 11: Hemresan börjar
Dag 11: Hemresan börjar

I dag checkar du ut från hotellet och körs till flygplatsen där hemresan börjar.

Dag 12: Hemkomst till Sverige
Dag 12: Hemkomst till Sverige

Du anländer till Sverige efter ditt livs upplevelse.

Kombinationsmöjligheter:
Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara (4n) och solsemester på Zanzibar (6n), 10 nätter
Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara (4n) och solsemester på Zanzibar (6n), 10 nätter

Pris:
Per person i delat dubbelrum: + 23 100 kr

Enkelrumstillägg: + 8 100 kr

Tanzania är känt för sina vackra landskap och fantastiska nationalparker. Du får uppleva Ngorongoro naturskyddsområde, där du besöker tre av landets främsta nationalparker samt de rödklädda massajerna i en lokal by.

Serengeti är Tanzanias äldsta nationalpark. Det är bara akaciaträd, småsjöar och mindre vattendrag som bryter av de nästintill ändlösa slätterna. I stort sett alla de ikoniska afrikanska djuren lever i parken. Serengeti har världsrekord i antal djur, och här sker även den stora migrationen, då miljontals gnuer och zebror migrerar från plats till plats i parken beroende på regnperioden.

Inte mycket kan få Serengeti att blekna, men om något så skulle det vara Ngorongoro-kratern, ett förlorat paradis sydväst om Serengeti. På botten av den slocknade vulkanen vandrar alla de kända savanndjuren.

Med sina blott 330 km2 är Lake Manyara nationalpark en av Tanzanias minsta parker. Det parken saknar i storlek kompenserar den för i natur och djurliv. Parken är den mest varierade i Tanzania och har både regnskog, vattendrag, savann och en sjö med samma namn som utgör 200 km2 av parken. Här kan du uppleva babianer, rosa flamingor, sällsynta, trädklättrande lejon, elefanter, flodhästar och alla typer av bytesdjur.

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresande, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Övernattning Highview Hotel / Serengeti Wild Camp / Spice Island Hotel & Resort 

Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara, 4 nätter
Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara, 4 nätter

Pris:
Per person i delat dubbelrum: + 14 295 kr

Tanzania är känt för sina vackra landskap och fantastiska nationalparker. Du får uppleva Ngorongoro naturskyddsområde, där du besöker tre av landets främsta nationalparker samt de rödklädda massajerna i en lokal by.

Serengeti är Tanzanias äldsta nationalpark. Det är bara akaciaträd, småsjöar och mindre vattendrag som bryter av de nästintill ändlösa slätterna. I stort sett alla de ikoniska afrikanska djuren lever i parken. Serengeti har världsrekord i antal djur, och här sker även den stora migrationen, då miljontals gnuer och zebror migrerar från plats till plats i parken beroende på regnperioden.

Inte mycket kan få Serengeti att blekna, men om något så skulle det vara Ngorongoro-kratern, ett förlorat paradis sydväst om Serengeti. På botten av den slocknade vulkanen vandrar alla de kända savanndjuren.

Med sina blott 330 km2 är Lake Manyara nationalpark en av Tanzanias minsta parker. Det parken saknar i storlek kompenserar den för i natur och djurliv. Parken är den mest varierade i Tanzania och har både regnskog, vattendrag, savann och en sjö med samma namn som utgör 200 km2 av parken. Här kan du uppleva babianer, rosa flamingor, sällsynta, trädklättrande lejon, elefanter, flodhästar och alla typer av bytesdjur.

Övernattning Highview Hotel / Serengeti Wild Camp

Safari i Tarangire nationalpark och Lake Manyara nationalpark, 1 nätter
Safari i Tarangire nationalpark och Lake Manyara nationalpark, 1 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 4 595 kr
Enkelrumstillägg: + 2 100 kr

Tarangire nationalpark är Tanzanias sjätte största nationalpark och har landets näst högsta koncentration av djur. Parken är hem till omkring 3 000 elefanter och du kan få se flockar på upp till 300 djur. Tarangire har också en annan välkänd invånare, nämligen den trädklättrande pytonormen, som kan slingra sig högt upp i trädkronorna. Dessutom kan du få se lejon, leoparder, hyenor och vårtsvin. Här finns också stora flockar med zebror, gnuer, gaseller, koantiloper, vattenbockar och impalor. Den lilla svarthövdade dvärgpapegojan är bara en av parkens 550 fågelarter.

Lake Manyara nationalpark är (till skillnad från Tarangire) en av Tanzanias minsta, men mest varierade, nationalparker. Den frodiga regnskogen breder ut sig efter ingången till nationalparken och flera klara floder strömmar flyter genom regnskogen. Här kan du uppleva babianer och Sykes apor. I närheten av Manyarasjön, som utgör en tredjedel av parken, öppnar sig savannen med flockar av bufflar, gnuer, elefanter och zebror. Har du tur så kan du också se leoparder, hyenor och de ovanliga, trädklättrande lejonen. I och omkring Manyarasjön kan du bland annat uppleva flodhästar, flamingor och pelikaner.

Övernattning Highview Hotel

Safari (1n) och solsemester på Zanzibar (6n), 7 nätter
Safari (1n) och solsemester på Zanzibar (6n), 7 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 13 300 kr
Enkelrumstillägg: + 7 800 kr

Tarangire nationalpark är Tanzanias sjätte största nationalpark och har landets näst högsta koncentration av djur. Parken är hem till omkring 3 000 elefanter och du kan få se flockar på upp till 300 djur. Tarangire har också en annan välkänd invånare, nämligen den trädklättrande pytonormen, som kan slingra sig högt upp i trädkronorna. Dessutom kan du få se lejon, leoparder, hyenor och vårtsvin. Här finns också stora flockar med zebror, gnuer, gaseller, koantiloper, vattenbockar och impalor. Den lilla svarthövdade dvärgpapegojan är bara en av parkens 550 fågelarter.

Lake Manyara nationalpark är (till skillnad från Tarangire) en av Tanzanias minsta, men mest varierade, nationalparker. Den frodiga regnskogen breder ut sig efter ingången till nationalparken och flera klara floder strömmar flyter genom regnskogen. Här kan du uppleva babianer och Sykes apor. I närheten av Manyarasjön, som utgör en tredjedel av parken, öppnar sig savannen med flockar av bufflar, gnuer, elefanter och zebror. Har du tur så kan du också se leoparder, hyenor och de ovanliga, trädklättrande lejonen. I och omkring Manyarasjön kan du bland annat uppleva flodhästar, flamingor och pelikaner.

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresanden, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Övernattning Highview Hotel / Spice Island Hotel & Resort 

Solsemester på Zanzibar, 6 nätter
Solsemester på Zanzibar, 6 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 8 700 kr
Enkelrumstillägg: + 5 800 kr

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresande, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Övernattning Spice Island Hotel & Resort 

Uppgraderingsmöjligheter på Zanzibar:

Gratis förfrågan
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.