• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden
10 dagar

Shira-rutten

Ta Shira-rutten till toppen av Kilimanjaro. Det är en av de kortaste turerna och den passar därför dig som är i god form men har begränsat med tid.

Shira-rutten Shira-rutten
10 dagar

Shira-rutten

Ta Shira-rutten till toppen av Kilimanjaro. Det är en av de kortaste turerna och den passar därför dig som är i god form men har begränsat med tid.

Välj denna resa eftersom...

 • Rutten startar högt och hårt och är därför mindre trafikerad än de andra rutterna
 • Shira-rutten är nästan densamma som Lemosho, fast kortare och därmed mer prisvänlig
 • Eftersom du startar högre upp är denna rutt den mest tidsbesparande
 • Du kan förlänga resan med både safari och solsemester i Zanzibar

Våra priser inkluderar alltid

 • Alla flyg – både internationella och inrikes
 • All transfer på resmålet
 • Alla schemalagda utflykter och aktiviteter
 • Alla övernattningar

Kortfattat om resan:

Nationalpark.  Shirarutten är i stort sett identisk med Lemoshorutten. Skillnaden är att Shirarutten är kortare och har en hårdare och mer krävande start, eftersom första övernattningen sker på hela 3 840 meters höjd. På Shirarutten vandrar du genom varierande miljöer som regnskog, hedlandskap och alpinöken fram till Uhuru Peak som ligger 5 895 meter över havet. Under vägen kan du njuta av de många utsiktspunkterna över Meru-berget, det enorma Kibo-berget och Mawenzis spetsiga toppar som skjuter upp mot den afrikanska himlen. Du äter lunch vid foten av det berömda Lava Tower och bestiger Great Barranco Wall vid Heim-glaciären, som ser ut som enorma gardiner av is över de massiva bergen. Sista etappen till toppen går från öst, där du får se den fantastiska soluppgången vid Stella Point. Nedstigningen följer Mwekerutten söderut.

Vad ingår i priset?
Följande ingår i resan
 • Flyg från Sverige till Kilimanjaro inkl. transfer
 • Lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 2 övernattningar på Springlands Hotel i Moshi inkl. helpension (en övernattning före och en efter bergsbestigningen)
 • Bestigning av Kilimanjaro via Shirarutten
 • 5 övernattningar i tält på Kilimanjaro inkl. helpension
 • All mat tillagas av en lokal kock
 • Professionella guider och bärare följer med hela vägen
 • Flyg från Kilimanjaro till Sverige inkl. transfer
 • Möjlighet att köpa till en safari eller solsemester efter bergbestigningen
 • Valfritt startdatum och möjlighet till bergsbestigning året runt
 • Bemannad nödtelefon hela dygnet under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oberoende av antalet deltagare
Se alla bilder
Bilder
Detaljerat dagsprogram
Dag 1: Flyg från Sverige till Kilimanjaro

Flyg från Sverige till Kilimanjaro med mellanlandning(ar) på vägen

Dag 2: Ankomst till Kilimanjaro – Moshi

Du landar på Kilimanjaros internationella flygplats där din guide möter upp dig och kör dig till Springlands Hotel i den lilla staden Moshi – en resa som tar ca en timme. Från Moshi får du den första glimten av Kilimanjaros snöklädda topp. Staden genomsyras av afrikansk kultur och bjuder på exotiska upplevelser, inte minst på den lokala marknaden och i de många små butikerna.

På eftermiddagen är det välkomstmöte där guiden går igenom utrustning och den kommande dagens vandring mot toppen.

Det finns dessutom möjlighet att plantera ett träd i samarbete med Zara Charity. Läs mer här.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h.

Dag 3: Moshi – Shira Gate – Shira 2 Camp

Du kör från Moshi till Shira Gate, som är den västra ingången till Kilimanjaro Nationalpark. Via ankomsten till Shira Gate checkas du in och registreras, här möter du också ditt team av guider, kockar och bärare. Här börjar vandringen till toppen av Kilimanjaro. Kilimanjaro består av tre slocknade vulkaner: Kibo med Uhuru som högsta punkt (5 895 m.ö.h), Mawezi (5 149 m.ö.h) och Shira (3 962 m.ö.h).

Dagens sträcka är tuff och krävande på hela 2 010 meters höjdskillnad. (Lägg även till 915 meters höjdskillnad som körningen från Moshi till Shira Gate lägger på.) Rutten går längs vackra stigar genom regnskog och kanske har du turen att skymta några av skogens djur. Efter regnskogen öppnar sig hedlandskapet. Du ser bland annat ljung, vilda blommor, jättekorsörter och steniga stigar. På vägen har du en fantastisk utsikt över det enorma Kibo-berget. Bärarna går i förväg så att ditt tält står klart när du kommer till Shira 2 Camp.

Stigningen är i dag mycket stor, och därför är det viktigt att du tar det lugnt och lyssnar på din kropp och ser upp för tecken på höjdsjuka.

Höjder: Moshi: 915 m.ö.h., Shira Gate:1 830 m.ö.h., Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h.

Avstånd: 10 km

Vandringstid: ca 4 timmar 

Dag 4: Shira Camp 2 – Lava Tower – Barranco Camp

I dag vandrar du mot öst. Landskapet blir torrare, kargare och mer stenigt ju högre upp du kommer. På vägen belönas du av vackra utsikter över bergen Kibo och Meru, som sticker upp bland de vita molnen bakom dig. Efter ett par timmars vandring når du det berömda Lava Tower, som skapats av Kilimanjaros tidigare vulkaniska aktiviteter.

Efter frukost vid foten av Lava Tower väntar nedstigning till Barranco Camp, som ligger i en dal under Great Barranco Wall. Om vädret tillåter kan du njuta av en fantastisk solnedgång från Barranco Camp. Det finns även en magnifik utsikt över toppen av Kilimanjaro, en fin utsikt ner mot dalen och längre österut över den 300 meter höga Great Barranco Wall.

Dagens sträcka är utmanande både när det kommer till terräng och höjd, så kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Även om du avslutar dagen på bara 110 meters höjd är du under dagen uppe på 790 meters höjd vid Lava Tower innan du går ner till Barranco Camp.  Det är här som många känner av de första tecknen på höjdsjuka, så var uppmärksam på de minsta symptomen och informera guiden.

Höjder: Shira 2 Camp: 3 840 m.ö.h., Lava Tower: 4 630 m.ö.h., Barranco Camp: 3 950 m.ö.h.

Avstånd: 6 km

Vandringstid: 5 timmar

Dag 5: Barranco Camp – Karanga Camp

Efter en natt under det imponerande Great Barranco Wall klättrar du upp på det beryktade berget – något som lyckligtvis är enklare än vad det ser ut. På toppen av väggen, precis under Heim-glaciären, breder Kilimanjaros skönhet ut sig på ett magiskt sätt. Rutten leder ner genom Karanga Valley, där Karanga Camp ligger. Härifrån har du utsikt över Mawenzis spetsiga toppar som skjuter upp mot den afrikanska himlen.

Det är viktigt att du kopplar av under resten av dagen eftersom uppstigningen till Uhuru Peak närmar sig.

Höjder: Barranco Camp: 3 950 m.ö.h., Karanga Camp: 4 200 m.ö.h.

Avstånd: 4 km

Vandringstid: 3,5 timmar

Dag 6: Karanga Camp – Barafu Camp

Dagens vandringssträcka går till Barafu Camp. Du vandrar genom det dramatiska och spektakulära landskapet som består av stora och små vulkanstenar, som vittnar om den forntida vulkaniska aktiviteten. På den sista sträckan till Barafu Camp följer du Mwekarutten. På vägen har du utsikt över Kibo och Mawenzi.

Barafu Camp ligger öppet på en ås. Marken är stenig och det blåser ofta mycket. Se till att bekanta dig med terrängen omkring tältlägret innan mörkret faller. Då är du väl förberedd när vandringen mot toppen börjar kort efter midnatt.

Förbered din utrustning och ta fram varma kläder inför vandringen till toppen och fyll på med dricksvatten i en termos, så att det inte fryser till is. Se till att lägga dig tidigt för att ladda batterierna inför Kilimanjaros ultimata utmaning.

Höjder: Karanga Camp: 4 200 m.ö.h. Barafu Camp: 4 550 m.ö.h.

Avstånd: 4 km

Vandring: 3,5 timmar

Dag 7: Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp

Vid midnatt blir du väckt och efter en lätt måltid börjar den sista uppstigningen mot Uhuru Peak. Att vandra i den svåra terrängen i mörkret fram till soluppgången är den största utmaningen för de flesta. Målet är att nå Stella Point vid soluppgången. Vid Stella Point gör du ett stopp för att njuta av den vackra soluppgången. Se till att inte stanna för länge, eftersom det kan bli mycket svårt att komma igång igen på grund av kyla och utmattning. Du fortsätter längs kraterkanten och den sista biten till Uhuru Peak är en jämn stigning. Beroende på årstiden kan det vara snö den sista biten till Uhuru Peak som är ditt stora mål, toppen av Kilimanjaro och toppen av Afrika. När du når toppen på 5 895 meter över havet kan du klappa dig själv på axeln, njuta av den fantastiska utsikten och ta en selfie vid Uhuru Peak-skylten för att föreviga minnet.

Därefter börjar nedstigningen till Barafu Camp. Här får du en kort och välförtjänad vilostund innan du vandrar ner längs den steniga vägen till Mweka Camp där en välbehövlig nattsömn väntar.

Höjder: Barafu Camp: 4 550 m.ö.h., Uhuru Peak: 5 895 m.ö.h., Mweka Camp: 3 100 m.ö.h.

Avstånd: 5 km upp och 12 km ner

Vandringstid: 6-7 timmar upp och 7 timmar ner

Dag 8: Mweka Camp – Moshi

Efter frukosten vandrar du till Mweka Gate där du checkar ut innan du hämtas och körs tillbaka till hotellet i Moshi. På hotellet väntar en god lunch. Alla som genomför bestigningen får ett diplom.

Höjder: Mweka Gate: 1 850 m.ö.h., Moshi: 915 m.ö.h.

Avstånd: ca 10 km

Vandringstid: 3 timmar

Dag 9: Hemresan börjar

I dag checkar du ut från hotellet och körs till flygplatsen där hemresan börjar.

Dag 10: Hemkomst till Sverige

Du anländer till Sverige efter ditt livs upplevelse.

Kombinera med

Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara (4n) och solsemester på Zanzibar (6n), 10 nätter

Pris:
Per person i delat dubbelrum: + 23 100 kr

Tanzania är känt för sina vackra landskap och fantastiska nationalparker. Du får uppleva Ngorongoro naturskyddsområde, där du besöker tre av landets främsta nationalparker samt de rödklädda massajerna i en lokal by.

Serengeti är Tanzanias äldsta nationalpark. Det är bara akaciaträd, småsjöar och mindre vattendrag som bryter av de nästintill ändlösa slätterna. I stort sett alla de ikoniska afrikanska djuren lever i parken. Serengeti har världsrekord i antal djur, och här sker även den stora migrationen, då miljontals gnuer och zebror migrerar från plats till plats i parken beroende på regnperioden.

Inte mycket kan få Serengeti att blekna, men om något så skulle det vara Ngorongoro-kratern, ett förlorat paradis sydväst om Serengeti. På botten av den slocknade vulkanen vandrar alla de kända savanndjuren.

Med sina blott 330 km2 är Lake Manyara nationalpark en av Tanzanias minsta parker. Det parken saknar i storlek kompenserar den för i natur och djurliv. Parken är den mest varierade i Tanzania och har både regnskog, vattendrag, savann och en sjö med samma namn som utgör 200 km2 av parken. Här kan du uppleva babianer, rosa flamingor, sällsynta, trädklättrande lejon, elefanter, flodhästar och alla typer av bytesdjur.

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresande, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Observera: Denna förlängning genomförs bara vid minst 2 resande.

Safari i Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara, 4 nätter

Pris:
Per person i delat dubbelrum: + 14 295 kr

Tanzania är känt för sina vackra landskap och fantastiska nationalparker. Du får uppleva Ngorongoro naturskyddsområde, där du besöker tre av landets främsta nationalparker samt de rödklädda massajerna i en lokal by.

Serengeti är Tanzanias äldsta nationalpark. Det är bara akaciaträd, småsjöar och mindre vattendrag som bryter av de nästintill ändlösa slätterna. I stort sett alla de ikoniska afrikanska djuren lever i parken. Serengeti har världsrekord i antal djur, och här sker även den stora migrationen, då miljontals gnuer och zebror migrerar från plats till plats i parken beroende på regnperioden.

Inte mycket kan få Serengeti att blekna, men om något så skulle det vara Ngorongoro-kratern, ett förlorat paradis sydväst om Serengeti. På botten av den slocknade vulkanen vandrar alla de kända savanndjuren.

Med sina blott 330 km2 är Lake Manyara nationalpark en av Tanzanias minsta parker. Det parken saknar i storlek kompenserar den för i natur och djurliv. Parken är den mest varierade i Tanzania och har både regnskog, vattendrag, savann och en sjö med samma namn som utgör 200 km2 av parken. Här kan du uppleva babianer, rosa flamingor, sällsynta, trädklättrande lejon, elefanter, flodhästar och alla typer av bytesdjur.

Observera: Denna förlängning genomförs bara vid minst 2 resande.

Safari i Tarangire nationalpark och Lake Manyara nationalpark, 1 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 4 595 kr
Enkelrumstillägg: + 2 100 kr

Tarangire nationalpark är Tanzanias sjätte största nationalpark och har landets näst högsta koncentration av djur. Parken är hem till omkring 3 000 elefanter och du kan få se flockar på upp till 300 djur. Tarangire har också en annan välkänd invånare, nämligen den trädklättrande pytonormen, som kan slingra sig högt upp i trädkronorna. Dessutom kan du få se lejon, leoparder, hyenor och vårtsvin. Här finns också stora flockar med zebror, gnuer, gaseller, koantiloper, vattenbockar och impalor. Den lilla svarthövdade dvärgpapegojan är bara en av parkens 550 fågelarter.

Lake Manyara nationalpark är (till skillnad från Tarangire) en av Tanzanias minsta, men mest varierade, nationalparker. Den frodiga regnskogen breder ut sig efter ingången till nationalparken och flera klara floder strömmar flyter genom regnskogen. Här kan du uppleva babianer och Sykes apor. I närheten av Manyarasjön, som utgör en tredjedel av parken, öppnar sig savannen med flockar av bufflar, gnuer, elefanter och zebror. Har du tur så kan du också se leoparder, hyenor och de ovanliga, trädklättrande lejonen. I och omkring Manyarasjön kan du bland annat uppleva flodhästar, flamingor och pelikaner.

Safari (1n) och solsemester på Zanzibar (6n), 7 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 13 300 kr
Enkelrumstillägg: + 7 800 kr

Tarangire nationalpark är Tanzanias sjätte största nationalpark och har landets näst högsta koncentration av djur. Parken är hem till omkring 3 000 elefanter och du kan få se flockar på upp till 300 djur. Tarangire har också en annan välkänd invånare, nämligen den trädklättrande pytonormen, som kan slingra sig högt upp i trädkronorna. Dessutom kan du få se lejon, leoparder, hyenor och vårtsvin. Här finns också stora flockar med zebror, gnuer, gaseller, koantiloper, vattenbockar och impalor. Den lilla svarthövdade dvärgpapegojan är bara en av parkens 550 fågelarter.

Lake Manyara nationalpark är (till skillnad från Tarangire) en av Tanzanias minsta, men mest varierade, nationalparker. Den frodiga regnskogen breder ut sig efter ingången till nationalparken och flera klara floder strömmar flyter genom regnskogen. Här kan du uppleva babianer och Sykes apor. I närheten av Manyarasjön, som utgör en tredjedel av parken, öppnar sig savannen med flockar av bufflar, gnuer, elefanter och zebror. Har du tur så kan du också se leoparder, hyenor och de ovanliga, trädklättrande lejonen. I och omkring Manyarasjön kan du bland annat uppleva flodhästar, flamingor och pelikaner.

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresanden, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Gorillasafari i Uganda, 4 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 26 725 kr
Enkelrumstillägg: + 11 450 kr

Du har säkert sett bilder på de lugna, håriga bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable Nationalpark i Uganda.

Varför inte fullända din resa i Östafrika och förlänga semestern med en sväng till Uganda för att se de fantastiska bergsgorillorna?

Vi har gjort det enkelt för dig med den här förlängningen på 5 dagar, då du förutom gorillasafari också går på ”walking safari” i Lake Mburo nationalpark. Det ingår naturligtvis flyg, gorillatillstånd och helpension på nästan alla ställen.

Enklare blir det inte!

Förlängningen ska bokas senast 70 dagar innan avresa.

Solsemester på Zanzibar, 6 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 8 700 kr
Enkelrumstillägg: + 5 800 kr

Zanzibar ligger i Indiska oceanen och består av huvudöarna Unguja (känd som Zanzibar) och Pemba, samt ett myriad av småöar. Ön Zanzibar är rik på både natur och kultur. Kritvita sandstränder, ett azurblått hav och ett fantastiskt korallrev. Ett varmt och soligt klimat året runt. En dramatisk historia full av arabiska sultaner, portugisiska sjöfarare, slavhandel och europeiska upptäcktsresande, som alla har satt sin prägel på ön. En av Afrikas mest spännande städer full av vacker arabisk arkitektur. Det läckra swahiliköket och den vänliga befolkningen är inte heller att förglömma.

Upplev massajkulturen på Osiligilai Maasai Lodge, 2 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 3 575 kr
Per barn under 12 år: + 2 595 kr
Enkelrumstillägg: + 2 250 kr

Behöver du skämma bort dig själv efter att ha stått på toppen av Kilimanjaro eller efter många timmar i en safaribil? Drömmer du om att uppleva massajkulturen och massajernas seder och traditioner – utan att kompromissa med komforten? Vill du vakna upp till soluppgången över Kilimanjaro och ligga vid en pool med utsikt över Afrikas högsta berg? Då ska du förlänga din resa med två nätter på Osiligilai Maasai Lodge.

Denna härliga och autentiska lodge ligger drygt 2 timmars bilväg från Moshi, och vi vågar nästan lova att både naturen och den kulturella upplevelsen här får dig att tappa andan.

Lodgen ligger i ett typiskt massajgräslandsområde med öppna vidder, gräsytor så långt ögat kan nå och utsikt över både Mount Meru och Kilimanjaro. Den ägs av lokala massajer som driver stället med stor entusiasm, vilket gör att du känner dig särskilt välkommen och bortskämd samtidigt som du får massor av möjligheter att komma nära detta seminomadiska folk.

Du övernattar i en traditionell massajstuga med alla önskvärda förnödenheter så som toalett, elektricitet och varmvattendusch – och en strategiskt placerad säng, där du kan ligga och se solen gå upp över Kilimanjaro tidigt på morgonen.

Vistelsen på lodgen inkluderar alla måltider och en lång rad aktiviteter, bland annat spjutkastning och traditionell massajdans och massajsång medan du ser solen gå ner bakom Mount Meru. Dessutom har du möjlighet att köpa till olika utflykter eller ytterligare aktiviteter, eller välja att bara ligga vid poolen och hänföras av utsikten över Kilimanjaro medan du njuter av en kall öl och läser en bra bok.

Vill du veta mer om hur det är att bo i Osiligilai Maasai Lodge? Läs då vår Afrikaexperts reseskildring.

Extra acklimatiseringsdag: 2 690 kr
Rabatt för större grupper
När vill du resa?
Avresedatum
Resbrev
Berättelser från resenärer
Kontakta resekonsulten Lea Charlotte Alber

Skriv till:
info@afrikasafari.se

Ring till:
021-372 07 99

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9 - 16

Varför ska man resa med Afrikasafari?
Därför väljer våra kunder oss

Vi finns alltid här för dig

 • Personlig service från reseexperter med förstahandserfarenhet
 • Engagerat bokningsteam som säkerställer en smidig resa
 • Hjälp dygnet runt på resan

100 % smidigt och bekvämt

 • Välplanerade resplaner med noggrant utvalda höjdpunkter
 • Flyg, transfer och boende ingår i alla resor
 • Olika alternativ finns tillgängliga så att du kan skräddarsy din resa
 • Boende på fantastiska platser
 • Noggrant utvalda lokala guider med omfattande kunskap och erfarenhet

Erfarenhet

 • Uppskattas av tusentals nöjda kunder sedan 2006
 • Alla resor testas och kvalitetssäkras av vårt eget team
 • Mångåriga relationer med ett omfattande nätverk av afrikanska samarbetspartner

Mest värde för pengarna & heltäckande skydd

 • Vi garanterar de bästa priserna
 • Goda relationer med våra samarbetspartner säkerställer de bästa priserna och den bästa kvaliteten
 • Vi optimerar logistiken och andra processer – du betalar endast för ditt livs semester
 • Medlem av Danmarks Resegarantifond (nr.1778)
 • Medlem av Danmarks Resebyrå Förening
 • Personlig ansvarsförsäkring

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.