Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoMombasa

Praktisk information om Mombasa

Afrikasafari.se är medlem av danska Rejsegarantifonden

Afrikasafari.se är ett danskägt företag och därför medlem av den danska Rejsegarantifond. Om vi skulle gå i konkurs, får du alla pengar du har betalat till oss återbetalade genom den danska fonden, även om resan är bokad och betalad i Sverige. Så även om vi är ett danskt företag, är våra svenska kunder täckta till 100 %.

Har ni frågor om hur Rejsegarantifonden fungerar, går det bra att kontakta dem på +45 4587 8333.

1. Vädret i Mombasa

Eftersom Mombasa är en kuststad karaktäriseras den av ett platt landskap. Staden Mombasa ligger centralt på Mombasa Island, som sträcker sig hela vägen in till fastlandet. De två bukterna, Port Reitz i söder och Tudor Creek i norr skiljer ön från fastlandet.

Mombasa har ett varmt tropiskt klimat och mängden av nederbörd beror på årstiden. De månader när det faller mest regn är i april och maj. I januari och februari regnar det däremot minimalt.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Nederbörd (mm)
34
14
56
154
236
88
72
68
67
103
105
76
Nederbörd dagar
3
1
5
10
14
10
10
8
9
9
8
7
Dagtemp.
33
34
34
33
31
29
29
29
30
31
32
33
Nattemp.
22
23
23
23
22
20
19
19
20
21
22
22
Solskenstimmar
270
255
270
225
205
207
211
245
246
273
264
260
Väder
statistik
Nederbörd
(mm)
Nederbörd
dagar
Dag
temp.
Nat
temp.
Solskens
timmar
JAN 34 3 33 22 270
FEB 14 1 34 23 255
MAR 56 5 34 23 270
APR 154 10 33 23 225
MAI 236 14 31 22 205
JUN 88 10 29 20 207
JUL 72 10 29 19 211
AUG 68 8 29 19 245
SEP 67 9 30 20 246
OKT 103 9 31 21 273
NOV 105 8 32 22 264
DES 76 7 33 22 260
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visumregler för din resa till Mombasa

Svenska medborgare ska ha ett giltigt visum för att resa till Kenya. Kom ihåg att ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter inresa i Kenya.

Från och med 1 juli införde Kenya det elektroniska turistvisumet eVisa. Man kan dock fortfarande ansöka om visum manuellt, vid ankomst till flygplatsen i Kenya.

I Kenya arbetar myndigheterna på att det nya eVisa ska ersätta den manuella ansökningsprocessen vid ankomst till flygplatsen. Övergången till detta har visat sig ta längre tid än först förväntat.

Därför kan du ansöka om visum till Kenya antingen manuellt vid ankomst till flygplatsen i Kenya, eller online innan avresa.

Manuell ansökan om visum vid ankomst till Kenya:

Vid ankomst till flygplatsen i Kenya ska du fylla i ett ansökningsformulär samt betala 50 USD. Det brukar gå relativt snabbt. Kom ihåg kulspetspenna! Under punkten där du ska fylla i adressen i Kenya, skriver du namnet på det första hotellet/lodgen där du ska övernatta.

Elektronisk ansökan om visum innan avresa till Kenya:
På hemsidan www.evisa.go.ke kan du ansöka om det elektroniska eVisa och betala med kreditkort. Visumavgiften ligger på 50 USD samt en serviceavgift på 1 USD.
Ansök om visum till Kenya tidigast 3 månader innan avresa.

Vid ansökan om visum ska du ladda upp en bild av ditt pass samt ett passfoto (max 500×500 pixels). Efter registreringen på hemsidan tar det cirka 5 dagar innan visumet är utfärdat. Det elektroniska visumet ska skrivas ut och tas med på resan tillsammans med passet och visas upp vid ankomsten i Kenya.

Har du problem eller frågor angående det elektroniska eVisa hänvisar vi till den kenyanska ambassaden i Stockholm på telefon 08-218 30 09.

Andra saker som du ska vara observant på i samband med visum:

• Vid inresa till Kenya ska man fylla i ett inresekort som delas ut i flyget, annars ligger de vid visumsdisken på flygplatsen
• Vid utresa från Kenya ska det ifyllas ett utresekort som finns i avgångsterminalen

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Om du har beställt en kombinationsresa med safari i Kenya och solsemester på Zanzibar (Tanzania) ska svenska medborgare ha visum till både Kenya och Tanzania. Visum till Tanzania kan ordnas vid inresan till Zanzibar; Kom ihåg att ha 50 USD i kontanter redo för detta.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

9. Transfers

Vid ankomsten till Mombasa, hämtas du på flygplatsen av våra lokala representant.
Vid avresn körs ni tillbaka från hotellet till flygplatsen.

10. Tidsskillnad

Kenya (Mombasa) är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

11. Lokalt SIM kart

Om du ringer mycket och vill spara pengar, kan det löna sig att köpa ett lokalt SIM-kort och kontantkort. Kom ihåg att detta endast fungerar om SIM-kortlåset är öppet.

12. Mygg

Det finns myggnät på rummen, men det är ändå en god idé att ta med både myggmedel och något klådstillande i bagaget.

13. Dricks

I Kenya (Mombasa) är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge. Det är en god idé att ge guiden dricks löpande till guiden, så att han känner att det lönar sig för honom att göra en god insats. Ge alltid dricksen personligt och ha alltid lite småpengar i beredskap i fickan.

Som ett rättesnöre kan du räkna med följande:

  • 5-10 USD per person och dag till guiden
  • 1 USD till den som bär din väska
  • 10% i barer och restauranger
  • 1 USD om dagen till den som städar ditt rum

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

14. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

15. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp Resor
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Kenya-safari med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.
 
Sydafrika & Kapstaden
Sydafrika & Kapstaden
Kom riktigt nära de vilda djuren & storstad.
 
Safariresa till Sydafrika
Safariresa till Sydafrika
Upplev det fantastiska djurlivet i Kruger National Park och få en safariupplevelse för livet.
 
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro - Whiskyturen och safari i 2 nationalparker
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari i särklass & vita sandstränder.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.