• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Namibia

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Namibia. Få till exempel mer information om väder, visum och vaccinationer. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss. Se också våra safari & kör-själv resor i Namibia.

Praktisk information om Namibia

Praktisk information om Namibia

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Namibia. Få till exempel mer information om väder, visum och vaccinationer. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss. Se också våra safari & kör-själv resor i Namibia.

1. Klimatet i Namibia

Namibia har i genomsnitt 300 soldagar om året, vilket gör landet till ett av de soligaste i världen. Namibia ligger söder om ekvatorn i den subtropiska klimatzonen. Det innebär att klimatet generellt är varmt och torrt, och inte ens när det har regnat är luftfuktigheten för hög. Det är dock relativt stora skillnader i klimatet från område till område.

 • I det centrala höglandet, där du bland annat hittar huvudstaden Windhoek som ligger cirka 1 700 meter över havet, är temperaturerna måttliga och det faller mer regn än i de omkringliggande ökenområdena.
 • I ökenområden, Kalahariöknen i öster och Namiböknen i väster, regnar det väldigt sällan och temperaturerna kan variera kraftigt mellan dag och natt.
 • Längs Atlantkusten, där du t.ex. hittar kuststaden Swakopmund, skiljer sig klimatet en hel del från resten av landet. Här skapar särskilda ström- och vindförhållanden ett täcke av fuktdis och dimma in över landet, vilket gör att det ibland kan kännas kallt.

Namibia har två säsonger, även om det är ett mycket soligt och torrt land. Säsongerna definieras som sommar och vinter, men eftersom Namibia ligger söder om ekvatorn så är säsongerna motsatta de svenska:

Vintern (torrperioden) varar ungefär från maj till september.

Det regnar praktiskt taget inte under denna period så naturen är torr. De torraste månaderna är juli och augusti, och generellt präglas hela perioden av behagliga temperatuer massor av sol och blå himmel.

Vinterperioden är en av de bästa tidpunkterna att ge sig ut på safari i Etosha nationalpark, då det är sparsamt med vatten och djuren därför samlas kring de vattenhål som finns.

I september börjar temperaturerna att stiga och sommarens värme närmar sig.

Sommaren (regnperioden) varar ungefär från oktober till april.

I början av perioden regnar det nästan inget alls och temperaturerna är ytterst höga. Under november och december ökar nederbörden och det regnar mest mellan januari och mars. Regnet faller dock sällan som kraftiga skyfall som varar hela dagen, utan oftare som milda regnbyar.

Gemensamt för hela perioden är att både luftfuktigheten och temperaturerna är högre än i vintersäsongen. Det finns även risk för åskoväder. I gengäld gör regnet att det annars torra landskapet blir grönt och mer frodigt.

Väderstatistik för Windhoek: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 31 29 28 26 24 21 21 24 28 30 30 31
Genomsnittlig min. temperatur 18 17 16 13 10 7 7 9 13 15 16 17
Nederbörd mm 91 87 70 32 6 1 0 1 4 11 26 33
Väderstatistik förSwakopmund: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 20 19 20 19 20 19 18 17 16 17 18 20
Genomsnittlig min. temperatur 15 14 15 13 12 11 11 10 10 12 12 14
Nederbörd mm 1 1 4 0 1 1 0 0 0 0 0 0
Väderstatistik för Fish River Canyon: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 35 34 32 29 25 22 21 24 27 30 32 35
Genomsnittlig min. temperatur 19 19 18 14 10 7 7 8 11 14 16 18
Nederbörd mm 24 42 36 15 5 2 1 1 3 6 11 13
Väderstatistik för Etosha nationalpark: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 31 30 29 29 27 24 24 27 31 32 32 31
Genomsnittlig min. temperatur 19 18 17 14 10 7 7 10 14 17 18 18
Nederbörd mm 142 127 100 30 4 0 0 1 5 22 52 17
2. Reseform

På rundresor försiggår utflykter och transporter i mindre internationella grupper med engelsktalande guider. Grupperna kan ha upp till 16 deltagare.
På kör-själv-resor är du på egen hand på en rutt med planerade övernattningar.

3. När kan man resa till Namibia

Namibia är en helårsdestination, nästan Afrikas bästa!
Vädret och säsongerna:

 • December till mars: varmt med åskbyar från januari, vegetationen blir lummig
 • April till maj: regnet avtar och temperaturerna dalar
 • Juni till september: det är vinter, behagliga temperaturer (på en del håll en aning kyligt) och ingen nederbörd, nätterna är kalla och det kan frysa i öknarna, vegetationen blir brun
 • Oktober och november: temperaturerna stiger och värmen återkommer, det kan komma enskilda regnskurar, vegetationen grönskar
4. Resevillkor för resor till Namibia

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom de är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkringar kan du få all den information du behöver.
Klicka här för att gå till vår sida om försäkring.

6. Språk

Det officiella språket är engelska. Tyska (32%) och afrikaans (60%) talas av många eftersom Namibia har varit en tysk respektive sydafrikansk koloni i många år. Namibia består dessutom av många olika folkslag och därför finns det många språk, till exempel oshiwambo som talas av 48% av befolkningen och herero (10%). Sanfolkens språk som till exempel naro, ǃxóõ, kung-ekoka, och ǂkxʼauǁʼein talas också i Namibia (språk där det ”klickas” med tungan som en del av alfabetet/siffrorna)

7. Vaccination

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Från myndigheternas sida finns inget krav om vaccinationer såvida du inte har besökt områden med gul feber de senaste sex månaderna.

8. Visum

Svenska medborgare kan resa till Namibia utan visum på resor som inte varar längre än 90 dagar. Du ska ta med giltigt pass och passet ska dessutom vara giltigt 6 månader efter hemresa från Namibia.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Namibia – när du reser med barn under 18 år
I Namibia har man stramat åt reglerna för inresande med barn under 18 år och infört samma regler som i Sydafrika. Det innebär att barn under 18 år måste uppvisa en födelseattest översatt till engelska. Detta gäller också om barnet reser med båda föräldrarna.

Om barnet endast reser med den ena föräldern krävs ett skriftligt godkännande från den andra föräldern som inte är med, i form av en godkänd fullmakt samt en kopia av pass med underskrift. Detta gäller även om föräldrarna har gemensam vårdnad. Barnet måste då fortfarande uppvisa en födelseattest översatt till engelska.Om den ena föräldern är avliden ska en översatt dödsattest medtas.

Om barnet reser utan någon förälder gäller samma regler som ovan.

Observera att en fullmakt endast gäller när den har godkänts av en officiell myndighet. I Danmark sker detta antingen på Borgerservice eller Udenrigsministeriet.Du kan kontakta skatteverket för att få ett födelseattest översatt till engelska.

Vi rekommenderar att du kontaktar Namibias ambassad i Sverige om du reser med barn under 18 år och har frågor angående processen.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Sydafrika, hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en jacka i handbagaget och kanske också safarihatten.

10. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

11. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

12. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

13. Valuta

Valutan i Namibia heter namibisk dollar. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella växelkursen från svenska kronor, euro och sydafrikanska rand. Kreditkort som Visa och Mastercard är vanligt förekommande, dessutom finns uttagsautomater (ATM) i städerna. Kreditkort används på hotell, restauranger och butiker, men inte på små lokala marknader.

14. Körsträckor

Namibia är ett väldigt stort land, ungefär dubbelt så stort som Tyskland. Därför är det också långa avstånd. På rundresan ”Namibias höjdpunkter” åker vi som angivet nedan:

Dag 2: 100 km
Dag 3: 350 km
Dag 4: 250 km
Dag 5: 530 km inklusive safaritur i Etosha. Från lodge till lodge är det ca. 380 km
Dag 6: 150 km safari i Etosha
Dag 7: 150 km safari i Etosha
Dag 8: 340 km
Dag 9: 50 km
Dag 10: 350 km
Dag 11: 90 km
Dag 12: 450 km
Dag 13: 130 km
Dag 14: 310 km
Dag 15: 100 km

15. Bilarna

På rundresan ”Namibias höjdpunkter” sker transporten i bilar/minibussar som nämns nedan:
För grupper med upp till 6 deltagare åker man i en Toyato Quantum.
För grupper med 6 til 9 deltagare åker man i en 10-sitsig Mercedes Benz Sprinter.
För grupper med 9 till 12 deltagare åker man i en förlängd Mercedes Benz Sprinter.
För grupper med 12 til 16 deltagare åker man i en Oryx Midi-buss eller en Fusobuss med plats till 20 personer.

toyota-quantum1 bil-1 bil-2b bil-3b

16. Dricks

Dricks är både välkommet och kutym. En tumregel är att du såklart ger dricks som passar till den service du har fått.

Här nedan kan du se en vägledande nivå:

 • Guide: NAD 30 – 50 per person per dag
 • Lokalguide: NAD 10 – 20 per person för halvdagsturer och 30 – 50 per person för en heldagstur
 • Hotell/lodger: det finns en box till dricks i receptionen. Pengar som läggs i denna delas lika mellan all servicepersonal, exklusive safari- och aktivitetsguider
 • Restauranger: Dricks ingår inte såvida det inte är tydligt angett på notan. Om du är nöjd med servicen och det inte är inkluderat dricks på notan, bör man lägga 10% extra i dricks.
17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Namibia varierar efter om Sverige har sommar- eller vintertid:
Sommartid:  Namibia är 1 timme efter. Vintertid: Namibia är 2 timmar efter.

19. Elektricitet och att ladda mobiltelefoner, kameror m.m.

Namibia har 220V. Kontakterna har tre runda ben, ett tjockt och två tunnare. Därför ska du se till att ta med en adapter på resan om du ska ladda till exempel en bärbar dator, telefon eller kamera.

20. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Namibia är +264. Det kan vara dyrt att ringa hem från eller ta emot samtal i Namibia, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser.
Der finns wifi på de flesta hotell. På grund av de stora avstånden kan förbindelsen ibland vara dålig eller helt borta.
Det finns inte wifi på Twyfelfontein Country Lodge.

21. Mat och dryck på din resa till Namibia

Det namibiska köket är influerat av dels det tyska köket och dels det sydafrikanska. Vilt serveras ofta och nötkött har mycket hög kvalitet här. Det används många kryddor och örter i maten, som dock sällan är stark, men mycket välsmakande. Dessutom finns många specialiteter från de olika stammarna som t.ex majsgröt, mielie pap eller rostade larver, mopane Worms.
Öl produceras lokalt – prova en Hansa eller en Camelthorn. Vin produceras lokalt i mycket små mängder, och till största del kommer vinet från Sydafrika.

22. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.