• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Sydafrika

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Sydafrika, till exempel om valuta, väder och vaccinationer. Se också våra resor till Sydafrika. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Praktisk information om Sydafrika

Praktisk information om Sydafrika

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Sydafrika, till exempel om valuta, väder och vaccinationer. Se också våra resor till Sydafrika. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

1. Väder och djurliv i Sydafrika månad för månad

Sydafrika är ett spännande resmål året runt. Landets läge söder om ekvatorn gör att årstiderna ligger omvänt de svenska och det är därför sommar i Sydafrika när vi har vinter här i Sverige. Här kan du läsa lite mer om hur vädret och djurlivet varierar under årets gång:

Sommar i Sydafrika (november till februari)
Denna period är Sydafrikas sommar- och regnperiod. Vädret växlar från sol till regn, dock med övervägande solsken och varma temperaturer. Just kombinationen av både sol och regn gör att landskapet är otroligt frodigt och naturen tätt bevuxen. Det varma vädret och den höga luftfuktigheten gör också att det ibland kan vara risk för våldsamma skyfall.

Det finns goda möjligheter att se djurungar i Sydafrikas safariparker från slutet av november och resten av perioden. Fascineras du av fågellivet så har du möjlighet att uppleva massor av intressanta fågelarter i nationalparkerna mellan december och februari.

Höst i Sydafrika (mars till maj)
I denna period är dagarna soliga, temperaturerna behagliga och det faller en begränsad mängd regn. Det kan vara lite kyligare på kvällen, under natten och på morgonen.

Landskapet är frodigt och det är fortfarande gott om vatten i floderna och vattenhålen, vilket lockar till sig djuren. Det är generellt färre besökare i nationalparkerna och chanserna för unika djurupplevelser är goda.

Vinter i Sydafrika (juni till augusti)
Denna period bjuder på varma och soliga dagar med behagliga temperaturer, men i gengäld förhållandevis kalla nätter. Det faller i stort sett inget regn i den norra delen av landet. Den södra delen av landet har dock lite mer nederbörd, och vissa dagar kan kännas som en grå höstdag i Europa.

Den lilla mängden regn gör landskapet mindre frodigt och det är färre blad på träden. Därför är det enklare att se djurlivet i de kala buskarna och kring de få vattenhålen, som fortfarande har vatten. Detta leder i sin tur till otroligt goda chanser att se Big Five. Längs landets kuster kan du se stora flockar med valar.

Vår i Sydafrika (september till oktober)
I denna period faller det begränsade mängder regn, medan dagarna är soliga och härligt varma. Temperaturerna stiger stadigt och framför allt i slutet av perioden kan det kännas väldigt varmt på dagarna.

Djuren är aktiva och fortfarande enkla att se i det relativt kala landskapet. De samlas kring de vattenhål som fortfarande är fyllda med vatten. Valarna söker sig in längs den långa sydafrikanska kuststräckan för att fortplanta sig och det är därför stora chanser för att se dem under en valsafari.

Perioden är dessutom den perfekta tidpunkten att besöka Kapstaden eftersom det faller en begränsad mängd regn och de vilda blommorna slår ut och skapar ett färgrikt landskap längs kusten.

Väderstatistik för Nelspruit (Kruger nationalpark): JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Genomsnittlig min. temperatur 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Nederbörd mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Väderstatistik för Johannesburg: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Genomsnittlig min. temperatur 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Nederbörd mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Väderstatistik för Kapstaden: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Genomsnittlig min. temperatur 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Nederbörd mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Väderstatistik för Port Elizabeth: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Genomsnittlig min. temperatur 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Nederbörd mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

 

5. Visum

För svenska medborgare utfärdas visum för vistelser på upp till 90 dagar vid ankomst till Sydafrika. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter utresa och det ska finnas minst två tomma sidor i det. Observera att förlängda eller provisoriska pass inte godtas vid inresa till Sydafrika.

Om du planerar att kombinera ditt besök i Sydafrika med ett av våra andra resmål, t.ex. Victoriafallen i Zambia, Namibia eller Mauritius, ska du samtidigt vara uppmärksam på visumreglerna för dessa resmål.

Du kan läsa mer om inresebestämmelserna i Sydafrika här: http://www.dha.gov.za/

Vi rekommenderar dig att alltid kontrollera visumreglerna på utrikesdepartementets webbplats.

 

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Sydafrika, hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en jacka i handbagaget och kanske också safarihatten.

Om du flyger via O.R. Tambo flygplats i Johannesburg ska du vara uppmärksam på att incheckat bagage måste ha minst en flat sida och inte får ha några långa lösa remmar (t.ex. en ryggsäck). Om du reser med exempelvis en rund sportväska eller en ryggsäck med långa remmar måste du använda en bagageinplastningstjänst på flygplatsen innan du får checka in ditt bagage.

10. Transport i Sydafrika

På våra safariturer till Kruger Nationalpark blir du mottagen av vår danska tur-koordinator på flygplatsen i Johannesburg. Härifrån åker ni safaribuss genom den vackra sydafrikanska naturen till er lodge. Resan från flygplatsen till Kruger tar cirka 4–5 timmar.

 

På våra safariturer i Östra Kapprovinsen blir du mottagen på flygplatsen i Port Elizabeth och körs till lodgen. Kommer du med flyg till Kapstaden blir du också mottagen på flygplatsen av vår lokala representant.

 

På vår kör-självresa blir du inte mottagen på flygplatsen – här ansvarar du själv för att hämta din hyrbil.

11. Körsträckor på safari

Från Johannesburg till Kruger National Park: ca 400 km – ca 4–5 timmar

Heldag i Kruger National Park: ca 200–250 km – ca 10 timmar med stopp på vägen.

Heldagsutflykt till Drakensberg: ca 200 km till första utsiktspunkten, ca 480 km under hela dagen – totalt ca 10 timmars tur

 

Swaziland Cultural Tour: ca 7–8 timmars tur, 300 km hela dagen

 

Här ser du ett exempel på hur safaribilarna kan se ut.

 

På vår kör-självresa kan du få reda på avstånd för varje enskild kördag.

 

Kom ihåg att avstånd och tider är ungefärliga och beror på väder- och vägförhållanden.

12. Er reseledare

På Pestana Kruger Lodge finns det en reseledare. Reseledaren kommer att göra allt för att ge er en problemfri resa med massor av härliga upplevelser.

Reseledaren kan nås på telefonnummer 0027 79 80 55 215.

Lägg in numret i din mobil innan avresan så att ni kan ringa om ni blir försenade vid ankomsten.

Om ni vill ringa från telefonen i ert rum på Pestana eller från receptionen så är numret 079 80 55 215.

Ni kan också kontakta reseledaren via e-post: guide@afrika-safari.dk

 

Vi har också en reseledare på Nkambeni Tented Camp. Reseledaren kan hjälpa till med att ordna extra utflykter eller svara på frågor som kan uppkomma under vistelsen.

13. Mat och dryck

Safariresorna, som har halvpension, inkluderar frukost och middag. Detta är vanligtvis i form av stora bufféer. Dryck och lunch betalar ni själva. Som riktlinje kan vi nämna att våra gäster i snitt spenderar 1 000 SEK per person på lunch och dryck under hela vistelsen.

 

Safariresorna med helpension inkluderar alla måltider – inklusive (lokala) drycker.

14. Valuta i Sydafrika

Den sydafrikanska valutan är Rand. Med ditt internationella kreditkort kan du ta ut pengar i bankomater. Börja med den på flygplatsen. Du kan ta ut högst 2 000 rand per dag och kort.

Vi rekommenderar att du tar med lite euro till mellanlandningen.

15. Dricks

I Sydafrika är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det förväntas därför och är mycket välkommet med dricks till piccolor, servitörer, städpersonal och guider.

Det är givetvis frivilligt att lämna dricks, och det är helt upp till dig hur mycket du vill lämna.

Följande är brukligt:

 • Guide/chaufför: 100–150 rand för en heldagstur med 2 personer som reser tillsammans
 • Servitörer: 10–30 rand eller 10 % av notan
 • Städpersonal: 10–20 rand om dagen

Dricks till personalen på övernattningsstället ges kontant. På restauranger/barer kan man lägga till dricksen på notan.

16. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

17. Turistskatt

I Sydafrika betalas turistskatt. Detta ingår inte i våra paketpriser. Ni betalar ca 11–15 sydafrikanska rand (ZAR) per rum och natt. Detta betalas utöver rumspriset vid utcheckning från hotellet. Vi tar inget ansvar för eventuella skatteändringar.

18. Tidsskillnad

Det är samma tid i Sydafrika og Skandinavien, när det är sommertid hemma. Under vintern är Sydafrika en timme före Sverige. När klockan är 12 i Sydafrika, är den 13 i Sverige.

19. Beställning av extrautflykter

I våra program ingår ofta en ledig dag, beroende på val av resa, som ger möjlighet för att uppfylla individuella önskemål.

Du kan boka extra utflykter på lodgen eller hos våra samarbetspartner. Utflykten betalas senast 24 timmar i förväg i sydafrikanska rand (ZAR). Det finns också möjlighet att betala med kreditkort.

Läs mer om extrautflykter i våra reseprogram på hemsidan.

20. Safariturerna

De fastslagna turerna anpassas efter väder och andra omständigheter. Turerna kan generellt sett inte bytas mot andra eller återbetalas. Safariturerna bland de vilda djuren sker i öppna fordon. All annan transport sker i minibuss med luftkonditionering.

21. Myggnät

Myggorna kommer fram när solen går ner och temperaturen sjunker. De flesta får myggbett vid skymningen, så under den tiden är det klokt att ha på sig långa byxor och kanske en långärmad skjorta, och se till att applicera myggmedel på fotleder, handleder, händer och nacke. På vissa ställen finns det myggnät över sängarna och på andra över fönstren. Generellt sett behöver du inte ta med ett eget myggnät, men se till att ha med gott om myggmedel.

22. Barn på safari i Sydafrika

Våra safariturer är mycket barnvänliga. Den afrikanska savannens djurliv är spännande, även för barn – och barn i alla åldrar är välkomna.

Dock ska man av säkerhetsskäl vara över 12 år för att delta i safari till fots (bush walk) med rangers och över 6 år för att delta i kvällssafari i öppet fordon.

23. Elektricitet

Sydafrika har 220 volt. Ni behöver en adapter med 3 tjocka, runda ben.

24. Bagage som är viktigt att ha med på din resa till Sydafrika
 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna).
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
25. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • Pass, pengar, biljetter
 • En adapter med 3 tjocka, runda stift
 • Solglasögon
 • Den medicin ni använder hemma (alltid i handbagaget)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, magmedicin (till exempel Imodium), malariamedicin, plåster och desinficerande servetter.
 • Kikare (så att ni kan få syn på leoparden långt däruppe i trädet)
 • Kamera och fler minneskort än ni tror att ni behöver + batteriladdare och en påse för att skydda kameran mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med en kraftig rem och dragkedja eller pengabälte med bra innerfickor som kan stängas.
 • Kopior på alla personliga papper som pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, internationella betalkort (Master Card, Visa eller liknande), körkort och vad du brukar ha i plånboken – allt fördelat mellan era väskor.
 • Lista med telefonnummer till försäkringsbolag och för att omgående spärra försvunna betalkort.
 • Adresser till dem du vill skicka vykort till och e-postadresser till dem du vill skicka semestermejl till.
 • Anteckningsblock och penna
 • En eller flera bra böcker till flygresan dit och hem
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.