Tel: 021-372 07 99 | Mån - Fre 9 - 16
StartsidanPraktisk infoSydafrika

Praktisk information om Sydafrika

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Sydafrika, till exempel om valuta, väder och vaccinationer. Se också våra resor till Sydafrika. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Afrikasafari.se är medlem av danska Rejsegarantifonden

Afrikasafari.se är ett danskägt företag och därför medlem av den danska Rejsegarantifond. Om vi skulle gå i konkurs, får du alla pengar du har betalat till oss återbetalade genom den danska fonden, även om resan är bokad och betalad i Sverige. Så även om vi är ett danskt företag, är våra svenska kunder täckta till 100 %.

Har ni frågor om hur Rejsegarantifonden fungerar, går det bra att kontakta dem på +45 4587 8333.

1. Vädret i Sydafrika

Sydafrika är ett spännande resmål året runt. Det är sommar i Sydafrika när vi har vinter i Sverige. Om vintern blir det aldrig riktigt kallt. Sydafrikas sommar- och regntid sträcker sig från november till februari och i den perioden skiftar vädret mellan sol till regn och undantagsvis även tropiska stormar. Dock är det mest solsken.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genommsnittstemperatur
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Nattemperatur
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Väderstatistik Genommsnitts
temperatur
Nat
temperatur
JAN 29 19
FEB 29 19
MAR 28 18
APR 27 14
MAJ 25 10
JUN 23 6
JUL 23 6
AUG 25 9
SEP 27 12
OKT 27 14
NOV 27 17
DEC 28

18

Ovannämda är genomsnittstemperaturer och under sommarmånaderna (okt., nov., dec., jan., feb.) ska det förväntas extremt höga temperaturer och luftfuktighet.
Ofta under högsommaren (nov., dec., jan.), blir det 40 grader (eller mer) i stort sett varje dag. Luftfuktigheten kan komma upp på 90 % och därför är det man kallar ’real feel temperature’ ofta mycket högre än vad termometern visar.

2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig att kontakta en specialistläkare, din egen läkare eller en vaccinationscentral.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.
Läs om vaccination för inresa till Sydafrika.

 

5. Visum

För svenska medborgare utfärdas visum för vistelser på upp till 90 dagar vid ankomsten till Sydafrika. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar. Läs mer om regler och procedurer för att få visum på: www.southafrica.se.

Om du har beställt kombinationen med Victoriafallen, ska svenska medborgare ha visum till Zambia. Visum kan sökas på den zambiska ambassaden i Stockholm. Du kan även köpa visumet vid ankomsten på Livingstones flygplats för 50 USD. Kom ihåg att ha kontanter redo till detta.

Läs mer om regler och procedurer för att få visum på: www.zambiaembassy.se.

Sydafrika – när du reser med barn under 18 år.

1 juni 2015 kom det nya regler angående inresa till/transit i Sydafrika med barn under 18 år.

Det betyder att barn (under 18 år) ska ta med sig sin födelseattest (på engelska), den svenska motsvarigheten är ett så kallat personbevis. Detta gäller även om barnet reser med båda föräldrarna.

Reser barnet enbart med den ena eller utan båda föräldrarna krävs dess/deras skriftliga samtycke, i form av en fullmakt (“Parental Consent Affidavit”), till resan. Samt barnets personbevis (på engelska). Detta gäller även om man har gemensam vårdnad.

Har den ena föräldern gått bort ska man ta med en dödsattest, översatt till engelska. Samt barnets personbevis (på engelska).

Vi rekommenderar att du kontaktar Skatteverket via telefon och ber om ett ”Personbevis 120 med alla relationer”, observera att det ska vara på engelska samt stämplat och underskrivet av Skatteverket.

Observera att en fullmakt endast är giltig när en officiell myndighet legaliserar den. Kontakta Länsstyrelsen för en lista över Notarius Publicus.

Mer information

Du kan läsa mer om de nya inresereglerna här: http://www.nwivisas.com/nwi-blog/south-africa/new-immigration-regulations-for-parents-travelling-with-kids/

Vi rättar oss efter Utrikesdepartementets rekommendationer och hänvisar till deras hemsida för mer information. http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

Vill du ha mer information, angående din konkreta situation, var god kontakta Sydafrikas ambassad – Se information här: http://www.dirco.gov.za/sweden/

Se Skatteverkets hemsida om personbevis: http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/personbevis.4.18e1b10334ebe8bc80003671.html

Svenska auktoriserade översättare hittar du på www.kammarkollegiet.se

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass.  Om du har synpunkter på resplanen eller upptäcker något fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

9. Resväska och handbagage

Vi använder oss av olika flygbolag till Sydafrika och hur mycket bagage du får ta med kan därför variera. Se information om detta på din flygbiljett, eller kontakta oss om du har frågor.

Du och dina resekamrater böra packa så att ni kan klara er utan den ena väskan en dag eller två. Det händer troligen inte er, men då och då kommer en väska på avvägar och ankommer senare. Om det händer, kan det ta en dag eller två innan väskan körs ut till hotellet ni bor på.

Se till att det viktigaste finns i handbagaget: passet, flygbiljetten, försäkringspapper, kreditkort, pengar, recept på läkemedel, ev. information om din hälsa, malariatabletter, annan viktig medicin, tabletter mot allergi, turistdiarré och smärtstillande tabletter. Även kameran, kikare etc.

Det kan vara kallt på flyget pga luftkonditioneringen, så ta en vindtät jacka med i handbagaget och eventuellt även safarihatten.

10. Transport i Sydafrika

På flygplatsen i Johannesburg möts ni av vår danska tur-koordinator och ni blir körda i en safaribuss med aircondition genom den vackra sydafrikanska naturen till Pestana Kruger Lodge. Resan tar ca fyra timmar utan pauser.

11. Körsträckor på safari

Körsträckor på Safari & Victoria FallsSafari & Cape Town samt Safari & Mauritius:

 • Från Johannesburg till Pestana Kruger Lodge: 410 km – ca. 5 timmar
 • Bush Walk: ca. 25 km körsträcka till Mjejane Private Game Reserve, sedan går vi 3-5 km – ca. 1,5 timmar
 • Sunset Game Drive: ca. 25 km körsträcka till Mjejane Private Game Reserve, sedan ca. 3 timmars game drive
 • Eftermiddagssafari: ca. 25 km körsträcka till Mjejane Private Game Reserve
 • Heldag i Kruger National Park:
  Via Malelane Gate, ca. 2 km till porten, sedan 10 timmars game drive, ca. 250 km
  Via Crocodile Bridge Gate, ca. 45 km till porten, sedan 10 timmars game drive ca. 250 km
  * Crocodile Bridge Gate används när Malelane porten är stängd på grund av väder- och vägförhållanden
 • Heldagstur till Drakensbergen:
  200 km till den första utsiktsplatsen, totalt ca. 10 timmars resa, ca. 480 km hela dagen

Totalt ca. = 1300 km – utan game drive

Körsträckor på Safari i Sydafrika, 12 dagar:

 • Från Johannesburg till Pestana Kruger Lodge: 410 km – ca. 5 timmar
 • Bush Walk: ca. 15 km till reservatet, sedan går vi 3-5 km – ca. 1,5 timmar
 • Sunset Game Drive: ca. 2 km enheten till Malelane Gate, sedan ca. 3 timmars game drive
 • 2 heldagsturer i Kruger National Park:
  Via Malelane Gate, ca. 2 km till porten, sedan 10 timmars game drive, ca. 250 km
  Via Crocodile Bridge Gate, ca. 45 km till porten, sedan 10 timmars game drive, ca. 250 km
  * Crocodile Bridge Gate de fall Malelane porten är stängd Grunnet väder- och vägförhållanden
 • Heldagstur till Drakensbergen:
  200 km till den första utsiktsplats, totalt ca. 10 timmars resa, ca. 480 km hela dagen
 • Swaziland Cultural Tour: ca. 7-8 timmars resa, 300 km hela dagen

Totalt ca. = 2150 km – utan game drive

Kom ihåg att alla avstånd är cirkaavstånd precis som tiderna, och det är med förbehåll för  väder- och vägförhållanden.

12. Skandinavisk turkoordinator

Vi har alltid minst en skandinavisktalande turkoordinator på plats på Pestana. De kommer att göra allt för att ni ska få en problemfri semester med massor av positiva upplevelser. Från era svenska mobiltelefoner når ni en turkoordinator på mobiltelefonnummer:+27 79 80 55 215. Lägg in telefonnumret i din mobiltelefons minne, så att du kan ringa om ni blir försenade vid ankomsten eller behöver komma i kontakt av någon annan anledning. Vill du ringa från telefonen i ert rum på Pestana eller från receptionen,
så är numret: 079 80 55 215.

13. Halvpension

I priset ingår Pestanas överdådiga frukostbuffé, och middagsbuffé, med tiotalet olika valmöjligheter. Drycker och lunch är på egen räkning. Som en riktlinje, kan vi nämna att att våra gäster använder ungefär 1 500 SEK per person på lunch och drycker under hela vistelsen.

14. Mattider

Restauranten har öppet med en stor frukostbuffé kl. 07-10, och middag är från kl. 19 till 22. Dessa två måltider ingår i safariresans pris. Lunchen är på egen räkning och kan köpas kl.11-17. Precis utanför Pestanas gate finns restaurangen Crocafellas – en trevlig oas med god mat.Andra tider

Ni kan beställa mat och dryck dygnet runt, som fraktas ut till er bostad. Servicen kostar 25 rand.

15. Valuta i Sydafrika

Den sydafrikanske valutan är Rand. Kursen är cirka 20 % lägre än den svenska kronan, men köpkraften är större. Du kan ta ut pengar med ditt internationella bankkort i uttagsautomater. Börja med den på flygplatsen. Du kan högst ta ut 2 000 rand per dag per kort.

Allt du köper på Pestana, förutom extra utflykter, skrivs upp på ditt rumsnummer, du ska bara visa nyckeln. Vid utcheckningen kan du betala hela räkningen med ditt internationella betalkort.

Vi rekommenderar er att ta med en mindre summa euro till mellanlandningen.

16. Dricks

Dricks är viktigt i ett land som Sydafrika, där lönerna för människor i servicebranschen ofta är så låga att de inte kan leva på den lön de tjänar.

Följande är brukligt:

Guide/chaufför: 100-150 Rand för en hel dag med 2 personer som reser tillsammans

Servitörer: 10-30 Rand eller 10 % av notan

Städpersonal: 10-20 Rand om dagen

Dricks till personalen på Pestana Kruger Lodge ges kontant. På restauranger/barer kan man lägga till dricksen på notan.

17. Turistskatt

Som turist i Sydafrika ska du betala turistskatt för logi, vilket betalas på plats och inte ingår i våra priser. Ni betalar ca. 6-8 rand per rum och natt i skatt vid utcheckningen. Vi reserverar oss för ändringar av turistskatten.

18. Tidsskillnad

Det är samma tid i Sydafrika og Skandinavien, när det är sommertid hemma. Under vintern är Sydafrika en timme före Sverige. När klockan är 12 i Sydafrika, är den 13 i Sverige.

19. Beställning av extrautflykter

I vårt program ingår 1-3 lediga dagar, som gör det möjligt att få uppfyllt egna önskemål, om ni har lust med annat än att slappna av i Pestanas fina park, njuta av utskikten till djurlivet vid Crocodile River från hotellets stora terrass eller bada i den exotiska swimmingpoolen. Extrautflykter beställes hos reselederen, som träffas på Pestana. Utflykterna betalas i rand eller med ditt internationella betalkort minst 24 timmar i förväg.

Reselederen tar hand om allt det praktiska och ni kan alltid fråga honom om råd. Se listan över extrautflykter som erbjuds på tursiderne.

20. Safariturerna

De faslagda turerena anpassas till vädret och andra omständigheter. Turerna kan i regel inte bytas ut eller återbetalas. Safariturerna bland de vilda djuren i Kruger National Park, körs i öppna fordon. I övrigt används alltid luftkonditionerad minibuss. Det finns alltid en flaska vatten med till alla, och vi stannar ofta för förfriskningar. En av våra två skandinaviska turkoordinatorer är med på utflykterna så långt det är praktiskt möjligt. I övrigt genomförs utflykterna med engelsktalande guide.

21. Myggnät och mygg

Myggen kommer fram när solen går ner och temperaturen faller. Det är i mörkret, de flesta blir stuckna, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

I varje bostad finns det et myggmedel för kroppen.

22. Barn på safari i Sydafrika

Safarilodgen i Sydafrika och våra safariturer är mycket barnvänliga. Den afrikanska savannens djurliv är spännande även för barn i alla åldrar, som är välkomna på våra safariresor.Man SKALL dock, av säkerhetsmässig orsaker, vara över 12 år för att få följa med på safari till fots (bush walk) med beväpnade rangers och över 6 år för att följa med på Sunset Safari i öppen safaribil.

23. Klädtvätt

Det är finns möjlighet att få kläderna tvättade på lodgen. Lägg tvätten i den därtill avsedda påsen på morgonen, skriv rumsnummer på den förtryckta följesedeln, där du också kryssar för vad som finns i tvättpåsen, och så får du tvätten i retur fint ihopvikt  innan kvällen. Du kan tvätta själv också, men häng inte kläderna på tork utomhus, eftersom risken finns att flugorna lägger ägg på de våta kläderna.!

Prislista Pestana Kruger Lodge:

Klädesplagg Pris i Rand
Blus 24
Skjorta 20
Byxor 22
Jeans 20
Kjol 26
Klänning 30
Shorts 14
Linne 10
Trosor/Kalsonger 8
Pyjamas 18
Strumpor 8
BH 10
Träningsoverall 30
T-shirt 14
24. Internetuppkoppling

Pestana Kruger Lodge har en gästdator med internetförrbindelse, som ni kan använda gratis. Om du tar med en egen laptop, har du gratis trådlös internetförbindelse överallt i Pestanas huvudbyggnad med reception, bar, restaurang, TV-rum. Dock ej i bostäderna.

25. Festlig dag

Ge reselederen en diskret hint några dagar innan, om det finns något särskilt att fira: bröllopsdag, födelsedag eller annat, så ordnar vi en överraskning tillsammans.

26. Bagage som är viktigt att ha med på din resa till Sydafrika
 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna). Det är billigt att få sina kläder tvättade, så det finns ingen anledning att släpa med sig för mycket.
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
27. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • En hatt som skyddar mot solen
 • En adapter med 3 tjocka, runda stift
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla dom borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat för läpparna
 • Den medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservetter för sårtvätt.
 • Kikare (så ni får en närmare syn av leoparden högt uppe i trädet)
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknade att få användning för + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga handlingar såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Mastercard), körkort m.m.. Fördela dom mellan era väskor.
 • Telefonlista till omedelbar spärrning av försvunna betalkort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Postadresser på dom som ni ska skicka ett vykort till, och även mailadresser, för det finns internet på Pestana Kruger Lodge.
 • Anteckningsblock och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp 5 Resor
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari i särklass & vita sandstränder.
 
Sydafrika & Kapstaden
Sydafrika & Kapstaden
Kom riktigt nära de vilda djuren & storstad.
 
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro - Whiskyturen och safari i 2 nationalparker
 
Safariresa till Sydafrika
Safariresa till Sydafrika
Upplev det fantastiska djurlivet i Kruger National Park och få en safariupplevelse för livet.
 
Lyxsafari i Kenya & badsemester på Zanzibar
Lyxsafari i Kenya & badsemester på Zanzibar
Kenya-safari med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!