Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeRundresor i AfrikaSydafrikaKör själv på Garden Route (Port Elizabeth – Kapstaden)
13 dagar:

Kör själv-resa på Garden Route

Höjdpunkter på den här resan:
En vacker kör själv-resa längs Garden Route med vacker natur, strutsar, pingviner, valar, mysiga kuststäder, storslagna utsikter och härliga dagar i Kapstaden.

Följande ingår i resan:

  • Flyg från Sverige till Port Elizabeth
  • 7 dygns bilresa inklusive fria mil och nödvändiga försäkringar
  • 10 övernattningar på fina hotell
  • 10 x frukost
  • Aktivitetspass: ”Nelson Mandela Bay Pass” med fina rabatter längs Garden Route
  • Individuell rundresa
  • Möjlighet att förlänga vistelsen i Kapstaden
  • Flyg från Kapstaden till Sverige inkl. transfer
  • Bemannad jourtelefon dygnet runt under hela resan
  • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare

Möjlighet till förlängning till Victoriafallen eller Mauritius.

Tillägg för enkelrum 6 600 kr
Rabatt för större grupper
Välj denna resa eftersom...

Sydafrika är mycket mer än safari. Det är inte utan anledning som landet kallas ”A World in One Country”.

I landets sydligaste del ligger den världsberömda kuststräckan, The Garden Route. Sträckan är perfekt för den kör själv-resa du ska göra. Om du har en egen hyrbil kan du utforska den vackra naturen, vandra i bergen, njuta av utsikten över de många lagunerna, smaka på den goda, lokala maten och med egna ögon se varför det här området värderas så högt av alla som besöker det.

Hela området har ett härligt, milt klimat. Ibland når temperaturen minus 10 grader på vintern, och på sommaren blir det nästan aldrig över 28 grader. Regnet faller regelbundet året runt, vilket bidrar till frodigheten.

Det är svårt att säga om höjdpunkten under resan är strutsfarmarna i Oudtshoorn, valarna i Hermanus eller pingvinerna i Bettys Bay. Kanske är det bara kontrasterna mellan den brusande Indiska oceanen och de vackra bergslandskapen i Klein Karoo som tar andan ur dig. Vi kan i alla fall lova dig många olika upplevelser.

Resan avslutas med ett par dagar i den vackra storstaden Kapstaden, och det finns möjlighet att förlänga resan med en tur till Victoriafallen, eller kanske en solsemester på Mauritius.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Avresa från Sverige
Dag 1: Avresa från Sverige

I dag är det avresa från Sverige och flyget går till Sydafrika med en eller flera mellanlandningar på vägen.

Dag 2: Ankomst till Port Elizabeth
Dag 2: Ankomst till Port Elizabeth

Efter ankomst till flygplatsen i Port Elizabeth går du igenom passkontrollen, hämtar ditt bagage och fortsätter genom tullen. På flygplatsen hämtar du också ditt Nelson Mandela Bay Pass, som är ett sightseeing-pass med fina rabatter, som du kan använda den kommande veckan. Passet finns att hämta på Mandela Bay Tourism Information-kontoret, som ligger i ankomsthallen. Därefter hämtar du din bil på uthyrningsplatsen och beger dig mot ditt hotell. Du tillbringar de två första nätterna i Port Elizabeth.

Övernattning The Beach Hotel 

Dag 3: Port Elizabeth
Dag 3: Port Elizabeth

Du tillbringar dagen med att utforska området omkring Port Elizabeth, Sydafrikas femte största stad. PE, som staden ofta kallas i folkmun, är i sig inte särskilt intressant, men i närområdet finns det massor av aktiviteter för både stora och små. Du kan till exempel välja att köra till Addo Elephant National Park, som ligger ca en halvtimmes bilväg norr om staden. Med ditt Nelson Mandela Bay Pass är inträdet till parken kostnadsfritt. Du måste dock boka ditt besök dagen innan
(det kan du göra på kontoret på flygplatsen när du hämtar ut ditt pass). I Addo kan du åka på ”gamedrive” i en egen lånebil. Det finns också möjlighet att köpa till guidade gamedrives. Förutom elefanter kan du ha turen att se både lejon, bufflar, flodhästar, och kanske även en leopard.

Du kan också köra ner till stranden och hoppa i vågorna, eller hitta en fin utsiktsplats, där du kan ha turen att se delfiner, som ofta kommer nära in till kusten. Ditt Nelson Mandela Bay Pass ger dig också kostnadsfri tillgång till eller rabatt på flera sevärdheter och attraktioner.

Övernattning The Beach Hotel 

Dag 4: Port Elisabeth – Knysna (ca 270 km – 3 timmar)
Dag 4: Port Elisabeth – Knysna (ca 270 km – 3 timmar)

I dag börjar ditt sydafrikanska kör själv-äventyr på allvar.

Från Port Elizabeth bär det av mot väst. Det slutgiltiga målet är Kapstaden om fem dagar, men först väntar massor av upplevelser längs den världsberömda kuststräckan, Garden Route.

Det är ca 800 km från Port Elisabeth till Kapstaden, men egentligen är det endast de 300 kilometrarna mellan Mossel Bay och Storms River, som officiellt anses vara ”The Garden Route”. I norr ligger bergskedjorna Outeniqua och Tsitsikamma med fantastiska vandringsleder, och i söder rullar vågorna in mot kusten från Indiska oceanen.

Garden Route har, överraskande nog, inte blivit uppkallad efter trädgårdarna eller de många majsfälten, morotsfälten eller squashplantagerna. Namnet ”The Garden Route är helt enkelt resultatet av en mycket effektiv marknadsföringskampanj. Med sin stora biologiska mångfald, sina gröna skogar, långa vita sandstränder, skyddade laguner med ett rikt djurliv och små, mysiga städer, som alla har sin individuella prägel, är namnet inte helt långsökt ändå. Kontrasterna är stora, avstånden relativt små, och området är perfekt för naturälskare och kör själv-entusiaster.

På dagens rutt kan du välja att stanna i Jeffrey’s Bay, som med sin fantastiska strand lockar surfare från hela världen. En annan möjlighet är en avstickare till St. Francis Bay, som är en idyllisk liten stad med fina kanaler. Hit kommer inte många turister, och fyren Seal Point Lighthouse gör sig mycket bra på bild.

Precis som efter den officiella starten på Garden Route och Storms River, kan du stanna till i Tsitsikamma National Park. Här finns ett stort utbud av korta och långa vandringar, som tar dig närmare de höga yellowwood-träden. En bit härifrån ligger Bloukrans Bridge, som är världens högsta bungy-jump-bro, och bara synen av de modiga hopparna kan ta andan ur de flesta! Här korsar du också gränsen från Eastern Cape-provinsen och kör in i Western Cape.

En halvtimmes bilväg öster om Knysna ligger Plettenberg Bay, som i folkmun ofta kallas för ”Plett”. Njut av en kopp kaffe på ett av stadens många mysiga caféer innan du beger dig mot Knysna.

Övernattning Premier Resort the Moorings 

Dag 5: Knysna
Dag 5: Knysna

Dagen tillbringar du som du vill i Knysna. Du kan eventuellt åka båt på lagunen och besöka Featherbed Nature Reserve eller kanske Knysna Elephant Park, där man tar emot hemlösa elefanter. Kom ihåg att köra ut på ”The Heads” och njuta av synen av den vackra inseglingen till lagunen. Knysna är en mysig stad, så se till att tillbringa en del av dagen med att gå en promenad och ta en kopp kaffe med utsikt över det lokala livet. Du bestämmer själv.

Övernattning Premier Resort the Moorings 

Dag 6: Knysna – Oudtshoorn (ca 130 km – 2 timmar)
Dag 6: Knysna – Oudtshoorn (ca 130 km – 2 timmar)

Vi rekommenderar att du lämnar Knysna på morgonen, så att du får eftermiddagen i Oudtshoorn. Från Knysna går turen via George och norrut på huvudvägen N12 till Oudtshoorn: Du kör genom Outeniqua-passet, som ligger på 800 meters höjd. Du befinner dig nu i ett område som heter ”Klein Karoo”, som främst består av semiöken och små byar med jordbruk runt omkring. Naturen står i stark kontrast till de mjuka kullarna, brusande vågorna och blå lagunerna runt omkring kusten.

Huvudstaden i Klein Karoo är Oudtshoorn – världens struts-huvudstad. Det är strutsfarmar överallt och alla restauranger erbjuder rätter med strutskött, som för övrigt anses vara något av det mest hälsosamma köttet i världen, då det nästan inte innehåller något fett. Det är ett måste att besöka en strutsfarm när du är här. En annan stor sevärdhet är de vackra stalaktitgrottorna, Cango Caves, som ligger lite utanför staden.

Du övernattar enkelt i staden. Om du vill smaka på strutskött är det här den perfekta platsen – och nästan alla restauranger i staden har det på menyn.

Övernattning Protea Hotel Rimpie Estate 

Dag 7: Oudtshoorn – Hermanus (ca. 370 km – 4 timmar / alternativ rutt ca. 425 km – 5 timmar)
Dag 7: Oudtshoorn – Hermanus (ca. 370 km – 4 timmar / alternativ rutt ca. 425 km – 5 timmar)

Du tar farväl av Oudtshoorn och strutsarna och fortsätter din bilfärd på R62, som också är känd som världens längsta vinrutt. Området omkring Calitzdorp är särskilt känt för sina fantastiska portviner. Det torra, varma klimatet ger portvinet mer djup och intensitet, och det rekommenderas att besöka en vingård och lära sig mer om tillverkningen av portvin. Ta god tid på dig att njuta av vackra Tradouw Pass i Langeberg. Gör eventuellt ett lunchstopp i Swellendam och njut av de vackra husen, som är byggda i den unika kap-holländska stilen.

Från Swellendam är det ca 1,5 timmes bilväg till Sydafrikas valhuvudstad, Hermanus, som är ditt mål för dagen. Här tillbringar du en enkel natt.

Om det finns tid kan du köra en liten omväg från Swellendam till Hermanus. Om du väljer den här rutten är det ca 2,5 timmars bilväg från Swellendam till Hermanus. Från Swellendam kör du mot Bredasdorp på R319 och vidare på R43 ner till kusten, där du kan njuta av den vackra naturen. Det sägs att Pearly Beach har den längsta stranden i hela Western Cape. Den afrikanska strandskatan
bygger ofta bo vid stranden, och här finns generellt ett rikt fågelliv. Om du har tur kan du se delfiner i bukten. Utanför Pearly Beach ligger Dyer Island och Geyser Island. Den lilla stranden mellan de två öarna är känd som ”hajstället”. På de små öarna lever nämligen stora sälkolonier och vattnet runt omkring öarna och stranden mellan dem är därför rena buffén för den stora vita hajen.

Lite längre bort mot nordväst kommer du till Gansbaai, och du är nu i Walker Bay-området. Varje år mellan juni och december (ca) är Walker Bay hem åt hundratals sydliga rätvalar, som samlas i buktens lugna vatten för att para sig och uppfostra sina små kalvar. Walker Bay räknas som en av de bästa platserna i världen för valsafari – och man behöver inte ens åka ut på vattnet för att se valarna! Från kusten har du en fantastisk utsikt över de leksugna små valarna och de avslappnade stora valarna, som njuter av all mat som finns. De hoppar och rör sig mycket, och du måste ha ganska mycket otur för att inga valar ska komma nära kusten. Ibland kommer de till och med ända in till hamnen vid Hermanus.

Övernattning Harbour House Hotel 

Dag 8: Hermanus – Kapstaden (ca 140 km – 2 timmar)
Dag 8: Hermanus – Kapstaden (ca 140 km – 2 timmar)

Avståndet fågelvägen är 120 km från Hermanus till Kapstaden, och du kan köra sträckan på 1,5 timme. Som vanligt rekommenderar vi att du tar den inte så direkta vägen, och i stället njuter av den vackra naturen och sevärdheterna på vägen. Kuststräckan går söder om Kogelberg Nature Reserve, som är känt för sina många vandringsleder och sin enorma biologiska mångfald.

I Bettys Bay håller en stor pingvinkoloni till och Gordon’s Bay är perfekt för en lunchpaus. Om du vill ta en tur på vågorna efter förmiddagens bilfärd finns det bra möjligheter till det på Bikini Beach. Från Gordon’s Bay är det endast en timmes bilväg till Kapstaden. Här lämnar du bilen och checkar in på ditt hotell där du stannar de kommande fyra nätterna.

Övernattning Premier Hotel Cape Manor 

Uppgraderingsmöjligheter i Kapstaden:

Dag 9-11: Avkoppling och upplevelser i Kapstaden
Dag 9-11: Avkoppling och upplevelser i Kapstaden

Dagarna tillbringar du som du vill.

Kapstaden ligger vid foten av det vackra och berömda Taffelberget. Härifrån kan du njuta av utsikten över Godahoppsudden, vinodlingarna och den mörkblå Atlanten med fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt. Kapstaden bjuder också på många historiska sevärdheter och byggnader samt museer och bra restauranger.

Nedan kan du se ett urval av möjliga tillvalsutflykter. Du kan välja att boka utflykterna redan nu.

Övernattning Premier Hotel Cape Manor 

Dag 12: Hemresa
Dag 12: Hemresa

Du blir hämtad och körd till den internationella flygplatsen i Kapstaden. Härifrån flyger du till Sverige med en eller flera mellanlandningar på vägen.

Dag 13: Hemkomst
Dag 13: Hemkomst

Du landar i Sverige efter en härlig semester fylld med upplevelser.

Kombinationsmöjligheter:
Mauritius för vuxna, 5 nätter
Mauritius för vuxna, 5 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 12 900 kr
Enkelrumstillägg: + 1 400 kr

Den tropiska ön Mauritius är en av de mest exklusiva och fascinerande öarna i den Indiska Oceanen. Med sitt underbara klimat och vänliga lokalbefolkning är den lilla paradisön en perfekt plats för en exotisk semester. Ön förknippas oftast med avslappning och romantik, men den är också perfekt för dig som gillar kulinariska upplevelser, vattensport och vacker natur. Mauritius omgärdas av vackra stränder med svajande palmer, kristallklart vatten och färgsprakande korallrev. Här finns frodiga skogar, sockerrörsodlingar, berg, brusande vattenfall och dramatiska kuststräckningar med små laguner. I huvudstaden Port Louis hittar du fina butiker och spännande muséer.

Dina dagar på Mauritius tillbringar du som du vill.

I boendet ingår halvpension.

Övernattning Hotel Le Meridien 

Uppgraderingsmöjligheter på Mauritius:

Mauritius för familjer med barn, 5 nätter
Mauritius för familjer med barn, 5 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 12 900 kr
Per barn u/12 år: + 7 500 kr
Enkelrumstillägg: + 1 400 kr

Den tropiska ön Mauritius är en av de mest fascinerande öarna i den Indiska Oceanen och ett riktigt paradis om du reser med barn. Här är klimatet behagligt året om och lokalbefolkningen är oerhört gästvänlig. Ön omgärdas av kristallklart vatten och vackra, barnvänliga stränder som skyddas av färgsprakande korallrev, vilket gör platsen perfekt för att snorkla. Mauritius har en mycket vacker natur med frodiga skoga, små laguner och vattenfall som brusar ner längs med bergssidorna.

Ön Mauritius är en perfekt plats för hela familjen och det finns en mängd aktiviteter både på land och i vattnet. 8 km från stranden Flic-en-Flac ligger Casela Nature Park, där du kan se jättesköldpaddor, zebror, tigrar, lejon, giraffer, apor och 1 500 fågelarter. Du kan prova segway, gå på hängbroar och mycket, mycket mer.

Dina dagar på Mauritius tillbringar du som du vill.

I boendet ingår halvpension.

Övernattning Hotel Le Meridien 

Uppgraderingsmöjligheter på Mauritius:

Victoria Falls, 3 nätter
Victoria Falls, 3 nätter

Pris:
Per person i dubbelrum: + 8 300 kr
Per barn u/12 år: + 3 800 kr
Enkelrumstillägg: + 2 700 kr

Victoria Falls anses vara en av världens mest spektakulära vattenfall. Vattenfallet är inte bara en av de vildaste och mest imponerande naturliga underverk, det ligger också fantastiskt i tropiska Afrika.

Dagarna på Victoria Falls är på egen hand.

I boendet ingår frukost.

Härunder kan du se ett urval av möjliga extrautflykter:

Övernattning David Livingstone Safari Lodge & Spa 

Uppgraderingsmöjligheter:

Chobe National Park, 3 nätter
Chobe National Park, 3 nätter

Per person i dubbelrum: + 9 695 kr
Per barn u/12 år: + 5 995 kr
Enkelrumstillägg: + 2 200 kr

Om du vill ha elefant-garanti ska du åka till Chobe nationalpark i Botswana. Här finns den största koncentrationen av elefanter i hela Afrika. Minst 50 000 elefanter lever här – enligt vissa till och med upp till 120 000. Du kan dessutom se mängder av bufflar, gnuer, zebror, giraffer, antiloper, lejon, flodhästar, krokodiler. Parken har även ett rikt fågelliv med t.ex. storkar, bitätare och gamar. Det är inte heller ovanligt att se både hyenor, leoparder eller de sällsynta vildhundarna. Det är inte för inte som Botswana ofta blir utsett till ett av de bästa safariländerna i hela Afrika!

Chobe nationalpark bjuder på en fantastisk och varierad safariupplevelse med både traditionell gamedrive och mängder av aktiviteter på den livgivande Chobefloden.

Denna 4 dagar långa safariförlängning till Chobe erbjuder det bästa ur två världar – på land och på vatten – och vi har dessutom lagt in en ledig dag i programmet då du t.ex. kan köpa till en tur till de mäktiga Victoriafallen, en extra tur på floden eller fler gamedrives. En enastående möjlighet att uppleva Botswana – du har ju trots allt rest hela vägen till Afrika!

Övernattning Chobe Safari Lodge 

Uppgraderingsmöjligheter:

Gratis förfrågan
Video
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.