Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoTanzania

Praktisk information om Tanzania

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska resa med oss till Tanzania. Läs om väder, vaccinationer, visum, valuta och mycket mer. Se också våra resor till Tanzania.

Afrikasafari.se är medlem av danska Rejsegarantifonden

Afrikasafari.se är ett danskägt företag och därför medlem av den danska Rejsegarantifond. Om vi skulle gå i konkurs, får du alla pengar du har betalat till oss återbetalade genom den danska fonden, även om resan är bokad och betalad i Sverige. Så även om vi är ett danskt företag, är våra svenska kunder täckta till 100 %.

Har ni frågor om hur Rejsegarantifonden fungerar, går det bra att kontakta dem på +45 4587 8333.

1. Vädret i Tanzania

Man kan åka på safari i Tanzani året runt.

Januari
Efter den korta regntiden är allt friskt i naturen. Gnuerna är nu i den sydostliga delen av Serengeti, ibland så lång söderut att vi inte kan se dem. Men alla andra djur finns här, så det finns ändå ett rikt djurliv.

Februari och mars 
Kanske den allra bästa tiden på året att resa till Serengeti. Gnuerna kalvar i mitten av februari, och det är riktigt många djur som kommer till världen i den här perioden – ca 400 000 kalvar. Kalvarna reser sig snabbt på sina ben efter födseln, men blir ändå lätta byten för lejon, geparter, hyenor, sjakaler och andra rovdjur.

April och första hälften av maj 
Normalt den ”stora” regntiden. Detta betyder inte att man inte kan åka på safari. Regnet kommer i kraftiga byar som varar någon timme, det regnar inte hela dagen på samma sätt som det ofta gör härhemma.

Andra hälften av maj, juni och juli 
Grässet är lågt, så det är lätt att se djuren. Gnuerna befinner sig i den norra delen av Serengeti, så Ikoma Wild Camp är ett perfekt ställe att bo under safarin i Serengeti. Det följer alltid rovdjur som försöker få sig ett lätt byte i hälarna på gnuerna. Många djur är utmattade av den långa vandringen, där de tillryggalägger en sträcka på ca 3 000 kilometer.

Augusti och september 
Gräset böjar bli högt och de första grupperna med zebror kommer till Serengeti norrifrån. De kommer för att beta av det höga gröna gräset innan gunerna kommer.

Oktober och första delen av november 
De stora gnuhjordarna ankommer till Serengeti från Kenya i norr. Detta ger massor av liv på savannen eftersom det återigen finns gott om bytesdjur för lejon, geparder, hyenor och sjakaler.

Andra hälften av november och december
Normalt den ”lilla” regntiden, som återigen ger liv till gräset. Många djur dras till Ngorongorokratern för att smaka på kraterns mineralrika gräs.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dag temperatur
27
28
27
25
23
23
22
23
25
27
26
26
Natt temperatur
14
13
15
16
15
13
12
13
13
14
15
14
Nederbörd (mm)
71
68
151
289
122
27
11
13
12
33
149
106
Väder
statistik
Dag
temperatur
Natt
temperatur
Nederbörd
(mm)
JAN 27 14 71
FEB 28 13 68
MAR 27 15 151
APR 25 16 289
MAJ 23 15 122
JUN 23 13 27
JUL 22 12 11
AUG 23 13 13
SEP 25 13 12
OKT 27 14 33
NOV 26 15 149
DEC 26 14 106
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Svenska medborgare ska ha giltigt visum för att besöka Tanzania. De flesta av våra gäster söker visum vid inresan. Vid ankomst till flygplatsen i Tanzania får du ett ansökningsformulär som du ska fylla i samt betala 50 US-dollar i kontanter. Detta brukar gå ganska snabbt. Kom ihåg att ta med en kulspetspenna!
Under punkten där du ska fylla i adressen i Tanzania ska du bara skriva namnet på första hotellet eller lodgen du ska övernatta på.

Om du vill ansöka om visum till Tanzania hemifrån, ska du göra det via den tanzaniska ambassaden i Stockholm. Detta kräver dock att du skickar ditt pass till Stockholm. Vill du söka visum på förhand kan du hämta formuläret här. Vi rekommenderar dock att du söker visum när du reser in i landet istället.

Saker du ska vara observant på i förbindelse med visum:

• Du ska ha med dig ditt pass som ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Tanzania, och det ska finns två tomma sidor till in- och utresestämplar i passet.
• 50 US-dollar i kontanter.
• Vid in- och utresa ska man fylla i in- och utresekort, dessa finns på flygplatsen.
• Barn som reser ensamma eller med en annan vuxen än sin vårdnadshavare ska ha med sig dennas/dessas skriftliga samtycke i form av en fullmakt samt barnets personbevis (på engelska) på resan.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Vi rekommenderar dig att få visumreglerna ovan bekräftade eftersom de kan ändra sig med kort varsel. Du kan kontakta den tanzaniska ambassaden i Stockholm.

Om du har beställt en kombinationsresa med safari i Tanzania och solsemester i Mombasa (Kenya) ska svenska medborgare ha visum till både Tanzania och Kenya. Visum till Kenya kan fixas vid inresan till Mombasa; kom ihåg att ha 50 USD i kontanter redo till detta.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

9. Ditt bagage

Vi använder oss av olika flygbolag till Tanzania och hur mycket bagage du får ta med kan därför variera. Se information om detta på din flygbiljett, eller kontakta oss om du har frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan vara kallt på flyget pga luftkonditioneringen, så ta en vindtät jacka med i handbagaget och eventuellt även safarihatten.

10. Transport i Tanzania

Våra duktiga och kunniga chaufförer/guider hämtar er på Kilimanjaro International Airport i Tanzania. Han kör er till hotellet och kommer vara tillsammans med er alla dagar, han kör er på safariturer och annan sightseeing.

På avresedagen kör chauffören/guiden er tillbaka till flygplatsen.

11. Körsträckor

Avstånd i bil på safarin i Tanzania

 • Dag 2: Kilimanjaro International Airport – Highview Hotel = ca 200 km
 • Dag 3: Highview Hotel – Tarangire Nationalpark = 80 km
 • Dag 4: Highview Hotel via Ngorongoro Conservation Area – Ikoma Wild Camp 250 km
 • Dag 5: Safari i Serengeti – gamedrive
 • Dag 6: Via Serengeti till Ngorongoro Conservation Area till Highview Hotel = ca 250 km
 • Dag 7: Highview Hotel till Ngorogoro Crater och tillbaka till Highview Hotel ca. 130 km
 • Dag 8: Lake Manyara ca 25 km till Kilimanjaro International Airport ca, 170 km totalt ca 195 km

I allt ca. = 1000 km – utan gamedrive

Kom ihåg att alla avstånd är cirka och tiderna likaså – med förbehåll för väder och väglag.

12. Safaribilen

På safarin kör vi i 4-hjulsdrivna bilar med plats till 7 personer. Taket på bilen kan öppnas under safarin för att få ståhöjd och för att kunna få en bättre känsla av närhet till djuren och naturen omkring oss.

Det finns möjlighet att reservera en egen safaribil med tillhörande chaufför/guide mot ett tillägg om ni önskar detta – kontakta oss för mer information.

  

13. Besök på barnhem

På dag 3 i programmet finns det möjlighet att besöka ett barnhem i närheten av Highview Hotel.

Barnhemmet får inget stöd från staten, så man lever på gåvor och bidrag. Det är självklart frivilligt att skänka något, men man är mycket tacksamma för allt man kan få. Ofta är det helt enkelt matvaror som man lider störst brist på (t.ex. ris, majsmjöl och matlagningsolja). Detta kan köpas på en lokal marknad i Karatu, prata med guiden så får ni hjälp. Annat som uppskattas och som kan tas med hemifrån är hårsnoddor, armband, plastpärlor, hopprep, fotbollar, såpbubblor, reflexer, plåster, blyertpennor, pennvässare, papper m.m.

Ni kan också lämna använda kläder som ni inte längre behöver på Highview Hotel, som låter det gå vidare till behövande barnhem i området.

14. Mat och dryck

Alla måltider ingår i priset, även picknickluncherna.
Drycker ingår ej.

15. Valuta

Tanzanias valuta heter Tanzanian shilling ( TZS), men det är också möjligt att betala med USD (mest användbart) , Euro och Engelska pund i Tanzania.
På safarin rekommenderar vi kontanter i USD. Se till att ha mindre belopp i små valörer på dig (1 – 5 dollar sedlar) då dessa är mest gångbara på marknader, betalning av dricks och liknande.
Det är långt mellan bankomaterna i Tanzania, så se till att växla hemifrån. 
På Zanzibar kan du betala med kort på hotellet, detta gäller också på ev. utflykter.
Det finns en bankomat i ankomsthallen på flygplatsen och i Stone Town.

16. Dricks

I Tanzania är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge. Ge alltid dricksen personligt och ha alltid lite småpengar i beredskap i fickan.

Som ett rättesnöre kan du räkna med följande:

 • 5-10 USD per person och dag till guiden
 • 1 USD till den som bär din väska
 • 10% i barer och restauranger
 • 1 USD om dagen till den som städar ditt rum

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Tidsskillnad

Tanzania är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

19. Språk i Tanzania

Tanzania har engelsk och kiswahili som huvudspråk. Språken ger en gemensam identitet i ett land med 38 miljoner invånare fördelat på 130 stammar med nästan lika många lokala språk.

20. Myggnät och mygg

Myggen kommer fram när solen går ner och temperaturen faller. Det är i mörkret, de flesta blir stuckna, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

Alla våra övernattningsställen i Tanzania har myggnät över sängarna. Du behöver alltså inte ta detta med hemifrån.

21. Elektricitet

Strömstyrkan är 240 volt och det används trebenade kontakter av en annan typ vi är vana vid hemifrån. Adapter kan hyras i hotellreceptionen. De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som i regel stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

22. Check in och ut från hotellen

Efter en alltid lika varm och hjärtlig välkomst, fyller man i ett regristreringskort i receptionen innan nycklarna lämnas ut. Check in är efter kl. 11 och check ut före kl. 10. När man checkar ut betalar man sina extra räkningar för drinkar i resturangen, baren osv.

Observera att hotellen nästan alltid ber om en kopia på ditt pass. Det är ett krav från de nationella turistmyndigheternas sida.

23. Klädtvätt på Highview Hotel

Nedan följer priser för klädtvätt på Highview Hotel. Priserna är i USD.

Klädesplagg  Pris per styck
Kostym 3 $
Rock/Kappa 3 $
Byxor 1 $
Safaridräkt 1 $
Shorts 1 $
Trøje 1 $
Pyjamas 1 $
Skor/kängor 3 $
Underbyxor 2 $
Strumpor 2 $
Handduk 2 $
Näsduk 1 $
T-Shirt 1 $
Ryggsäck 3 $
Leggings 1 $
Sportväska 4 $
Hatt 1 $
Klänning 2 $
Blus 1 $
Nattlinne 1 $
Trosor 1 $
BH 2 $
Strumpbyxor 2 $
24. Bagage som är viktigt att ha med på din resa till Tanzania
 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna).
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
25. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • En hatt som skyddar mot solen
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla dom borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat för läpparna
 • Den medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservetter för sårtvätt.
 • Kikare (så ni får en närmare syn av leoparden högt uppe i trädet)
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknade att få användning för + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga handlingar såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Mastercard), körkort m.m.. Fördela dom mellan era väskor.
 • Telefonlista till omedelbar spärrning av försvunna betalkort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Postadresser på dom som ni ska skicka ett vykort till, och även mailadresser, för det finns internet på Highview Hotel.
 • Anteckningsblock och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.
26. Saker du ska undvika på resan till Tanzania
 • Drick inte vatten från vattenkranarna – köp vatten på flaska.
 • Ät inte färsk frukt och grönsaker som ni inte själva skjölt noga, eller skalat.
 • Håll avstånd till människor som hostar och nyser.
 • Ta aldrig medicin som ni inte har haft med er själva. Köp aldrig medicin i Tanzania, för att även om det är på recept och köpt på apotek så är inte alltid medicinen vad den utger sig att vara även om namnet och emballaget är bekant.
 • Undvik så långt det är möjligt att bli stucken av kanyler på kliniker och sjukhus.
 • Undvik om möjligt att gå till tandläkare.
 • Ta hand om er i alla avseende.
 • Gå aldrig själv. Var flera och allra helst tillsammans med guiden.
 • Försök inte att pressa guiden till att köra närmre djuren än vad han gör. Han kan mista sin licens.
 • Det är strängt förbjudet att gå ut ur bilen i nationalparkerna, det är endast tillåtet på bestämda rastplatser.
27. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp Resor
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Kenya-safari med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.
 
Sydafrika & Kapstaden
Sydafrika & Kapstaden
Kom riktigt nära de vilda djuren & storstad.
 
Safariresa till Sydafrika
Safariresa till Sydafrika
Upplev det fantastiska djurlivet i Kruger National Park och få en safariupplevelse för livet.
 
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro - Whiskyturen och safari i 2 nationalparker
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari i särklass & vita sandstränder.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.