• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Uganda

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska till Uganda. Läs mer om klimat, vaccinationer och visum. Se också vår resa till Uganda.

Praktisk information om Uganda

Praktisk information om Uganda

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska till Uganda. Läs mer om klimat, vaccinationer och visum. Se också vår resa till Uganda.

1. Väder och djurliv i Uganda månad för månad

Som utgångspunkt kan Uganda besökas hela året runt. Även om Uganda ligger nära ekvatorn, är landets höga belägenhet över havsytan med till att stabilisera temperaturen, så att det aldrig blir allt för varmt. Genomsnittstemperaturen är ca. 26 grader och ca. 17 grader på natten.

Bergsvandringar, gorilla-spårning och andra vandringar i skogarna är dock mer utmanande i regnperioderna (oktober till november & mars till maj). Det finns dock inte ytterligare anledningar till att frukta regnperioderna eftersom solen ofta är på himlen och det regnar för det mesta på natten och under de tidiga morgontimmarna.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dag temp.
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Natt temp.
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Nederbörd mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
Väderstatistik Dag temp. Natt temp. Nederbörd mm
JAN 27 17 89
FEB 27 17 72
MAR 27 18 160
APR 26 18 198
MAJ 26 18 206
JUN 25 17 93
JUL 25 16 61
AUG 25 16 69
SEP 26 16 110
OKT 26 17 117
NOV 26 17 141
DEC 26 17 112
2. Resevillkor för din resa till Uganda

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Var särskilt uppmärksam på följande
 • Boka i god tid före avresan för störst chans att få den gorilla-licens som ska användas på gorillasafari.
 • Köpta gorilla-licenser kan inte återbetalas eller användas på andra datum än de som de har utfärdats till. Din licens ingår i priset och gäller endast den dagen du ska på gorillasafari.
 • Vid sjukdom som t.ex. förkylning eller influensa kan man nekas tillträde till gorillasafari även om man betalat för licensen. Detta på grund av smittorisken för gorillorna. Guiden tar det slutliga beslutet om du kan delta eller inte.
 • Åldersgränsen för gorillasafari är 15 år.
 • Du bör vara förberedd på att utflykten kan vara fysiskt krävande.
 • Gorillasafarin tar mellan 1 och 9 timmar.
 • Du beräknas tillbringa ca 1 timme i sällskap med gorillorna.
 • Homosexualitet är olagligt i Uganda och toleransen är låg.
 • Bruk av all form av narkotika är strikt förbjudet och kan leda till hårda straff.
 • Se till att inte lämna något efter dig i naturen – det gäller även äppelskruttar och toalettpapper.
4. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

5. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

I Uganda krävs gula-febern-intyg.

6. Visum

Svenska medborgare måste ha ett giltigt visum för att resa till Uganda. Du måste ansöka om förhandsgodkännande för visum online på https://visas.immigration.go.ug/. Du måste skriva ut ditt godkännande och ta med detta till Uganda. Var uppmärksam på att du får ditt visum först vid ankomst till Uganda. Visumet kostar 50 USD per person.

Det kan ta upp till sju dagar innan man får sitt förhandsgodkännande, så vi rekommenderar att man ansöker i god tid. Om du inte har hört något inom sju dagar rekommenderar vi att du kontaktar den ugandiska ambassaden, som också kan utfärda visum.

• Passet ska vara giltigt 6 månader efter utresa från landet
• Det ska vara plats till inrese-/utresestämplar i passet
• Det ska ifyllas ett inrese- och utresekort

Visum och passreglerna kan ändras med kort varsel. Därför rekommenderar vi att du även kollar reglerna på Utrikesdepartementets hemsida och www.ugandaembassy.dk.

7. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

8. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Sydafrika, hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en jacka i handbagaget och kanske också safarihatten.

10. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

11. Transport i Uganda

Vår duktiga chaufför/guide hämtar er på Entebbe International Airport. Han kör er till hotellet, på safariturerna, annan sightseeing samt den sista dagen tillbaka till flygplatsen.

12. Avstånd i bil på safari i Uganda
 • Dag 2: Flygplats till hotell, ca. 5 km.
 • Dag 3: Entebbe till Quen Elizabeth N. P., ca. 600 km.
 • Dag 4: Game drive i Queen Elizabeth N.P. og båttur
 • Dag 5: Queen Elizabeth N.P. till Ishasha, ca. 95 km.
 • Dag 6: Ishasha till Bwindi, ca. 55 km.
 • Dag 7: Gorilla-tracking
 • Dag 8: Bwindi till Mburo Park – ca. 300 km.
 • Dag 9: Transfer till flygplats – ca. 250 km.

I allt ca. = 1305 km

Kom ihåg att alla avstånd är cirka och tiderna likaså med förbehåll för väder- och vägförhållanden.

13. Safaribilen

På safarin kör vi i 4-hjulsdrivna bilar. Taket på bilen kan öppnas under safarin för att får ståhöjd och för att kunna få en bättre känsla av närhet till djuren och naturen omkring oss. I bilen finns plats till 9 personer, men vi tar aldrig mer än 7 personer i varje bil, eftersom alla ska ha fönsterplats och plats till kamera, vatten, m.m.

14. Gorilla permits (tillåtelse att besöka gorillorna)

Det är viktigt att vara på det klara med att bergsgorillorna är vilda djur som kan röra sig fritt och att det därför inte kan garnteras med hundra procents säkerhet att man ser djuren den dag man är ute. Sannolikheten att man kommer att se gorillorna är mycket stor och man verkligen ha otur om man inte får se dem. Gorilla permit (tillåtelse att besöka gorillorna) är giltigt för en specifik dag och kan inte ändras till ett annat datum än de utfärdats för. Det återbetalas heller inte om man har otur och inte får se gorillorna.

Vid sjukdom är det inte tillåtet att ge sig ut på vandringen. Det är guiden som har det sista ordet när det gäller att avgöra om en person är tillräckligt frisk eller ej för att delta. Kostnader för gorilla permits, kost och logi återbetalas inte vid sjukdom.

15. Klädrekommendationer och tips inför gorillasafari

När du ska på gorillasafari i Uganda rekommenderar vi att du klär dig i flera lager, då temperaturen förändras under dagen. Lagren kan till exempel bestå av långa underställsbyxor eller leggings, tåliga byxor, T-shirt och en långärmad tröja, tunn fleece- eller dunjacka, vattentät jacka eller regnjacka och lätta strumpor i ull eller annat material som andas. Dessutom rekommenderar vi starkt att ha vattentäta vandringskängor som du kan ha på dig i många timmar och som tål klättring på branta sluttningar.

Det är även bra att ha med följande:

 • Solkräm
 • Kamera
 • Kikare
 • Solglasögon
 • Keps eller hatt med brätte
 • Regnkläder (som minst en vattentät jacka)
 • Tunna vattenavvisande handskar som värmer
 • Vattenflaska
 • Lätta snacks som t.ex. müslibars eller liknande
 • Liten ryggsäck med plats till det du ska använda under dagen
16. Mat och dryk

Alla måltider inklusive “picnic lunch” ingår i priset. Dryck ingår ej.

17. Valuta i Uganda

I Uganda används USD som lokal valuta sedan 2013, men det går även att använda euro och brittiska pund. Vi rekommenderar att du har små valörer av USD med dig (1–5 dollarsedlar) då detta är det mest gångbara på marknader, som dricks och liknande.

18. Dricks

I Uganda är det brukligt att ge guider, chaufförer och annan servicepersonal dricks. Därför förväntas dricks, men det är givetvis upp till dig hur mycket du vill ge. Lämna dricks personligen och ha alltid lite kontanter i fickan.

Som en tumregel kan du utgå från följande:

 • 15 USD per person till servicepersonalen på schimpans- och gorillautflykterna
 • 20 USD per person till guiden på schimpans- och gorillautflykterna
 • 5 USD per person till guiden på andra aktiviteter
 • 10 USD per person om dagen till din chaufför
 • 1–2 USD för varje bagageväska som du får hjälp med att bära in på hotellet
 • 10 % på barer och restauranger (dock inte på hotell, där måltider ingår)
 • 2 USD per dag till städpersonalen

Observera att det kan finnas de som utnyttjar situationen På flygplatsen kan du under sommaren uppleva servicepersonal som vill ha mer dricks för att de ställer upp bagaget på röntgenmaskinerna, väger väskorna osv. Dessa personer ska INTE ha någon dricks. Vi rekommenderar att du ger dricks till din guide/chaufför vid slutet av din resa, helst i ett förseglat kuvert.

19. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

20. Tidsskillnad

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

21. Språk i Uganda

Det officiella språket i Uganda är engelska. Det finns dock över 50 olika språk i landet.

22. Elektricitet

Strömstyrkan är 240 volt och det används trebenade kontakter av en annan typ vi är vana vid hemifrån. Adapter kan hyras i hotellreceptionen. De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som i regel stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

23. Landfakta om Uganda
 • Huvudstaden i Uganda är Kampala som har ca. 2 miljoner invånare.
 • Ugandas areal är på hela 241 038 kvadratkilometer, dvs. att Uganda är över 5 gånger större än till exempel Danmark.
 • I allt har Uganda nästan 29 miljoner invånare.
 • Det är 20 olika etniska grupper i landet.
 • religioner och andra trosriktningar.
24. Bagage som är viktigt att ha med på resor till Uganda
 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna).
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Regnjacka till gorilla-tracking.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
25. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • En hatt som skyddar mot solen
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla dom borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat för läpparna
 • Den medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservetter för sårtvätt.
 • Kikare (så ni får en närmare syn av leoparden högt uppe i trädet)
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknade att få användning för + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga handlingar såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Mastercard), körkort m.m.. Fördela dom mellan era väskor.
 • Telefonlista till omedelbar spärrning av försvunna betalkort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Postadresser på dom som ni ska skicka ett vykort till, och även mailadresser
 • Anteckningsblock och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.