Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoUganda

Praktisk information om Uganda

Här får du svar på alla de frågor som kan dyka upp när du ska till Uganda. Läs mer om klimat, vaccinationer och visum. Se också vår resa till Uganda.

Afrikasafari.se är medlem av danska Rejsegarantifonden

Afrikasafari.se är ett danskägt företag och därför medlem av den danska Rejsegarantifond. Om vi skulle gå i konkurs, får du alla pengar du har betalat till oss återbetalade genom den danska fonden, även om resan är bokad och betalad i Sverige. Så även om vi är ett danskt företag, är våra svenska kunder täckta till 100 %.

Har ni frågor om hur Rejsegarantifonden fungerar, går det bra att kontakta dem på +45 4587 8333.

1. Väder och djurliv i Uganda månad för månad

Som utgångspunkt kan Uganda besökas hela året runt. Även om Uganda ligger nära ekvatorn, är landets höga belägenhet över havsytan med till att stabilisera temperaturen, så att det aldrig blir allt för varmt. Genomsnittstemperaturen är ca. 26 grader och ca. 17 grader på natten.

Bergsvandringar, gorilla-spårning och andra vandringar i skogarna är dock mer utmanande i regnperioderna (oktober till november & mars till maj). Det finns dock inte ytterligare anledningar till att frukta regnperioderna eftersom solen ofta är på himlen och det regnar för det mesta på natten och under de tidiga morgontimmarna.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dag temp.
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Natt temp.
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Nederbörd mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
Väderstatistik Dag temp. Natt temp. Nederbörd mm
JAN 27 17 89
FEB 27 17 72
MAR 27 18 160
APR 26 18 198
MAJ 26 18 206
JUN 25 17 93
JUL 25 16 61
AUG 25 16 69
SEP 26 16 110
OKT 26 17 117
NOV 26 17 141
DEC 26 17 112
2. Resevillkor för din resa till Uganda

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Var särskilt uppmärksam på följande
 • Minimiålder för att delta i gorilla-trackingen är 15 år.
 • Var beredd på att detta är en fysiskt krävande resa.
 • Boka resan i god tid för att få plats – antalet licenser för gorillorna är begränsade och kan ta slut långt i förväg.
 • Vid sjukdom/förkylning/influensa kan man nekas att delta i gorilla-trackingen, trots att man har betalat för licensen. Gorillorna får inte utsättas för smittorisk. Guiden har sista ordet om du får delta eller ej.
 • Utfärdad gorillalicens betalas inte tillbaka och kan inte ändras till annat datum.
 • Gorilla-trackingen kan ta allt från 1 till 9 timmar.
 • Besöket hos gorillorna varar ca en 1 timme.
 • Det finns möjlighet att hyra en hjälpare under vandringen, som bär din ryggsäck, hjälper dig att ta dig fram genom den täta vegetationen och håller dig i handen vid svåra passager, för endast 5 USD.
 • Kom ihåg att ta med ett lättare mellanmål, t.ex. müslibar eller liknande, då det kan ta lång tid innan man kommer tillbaka till lodgen.
 • Kom ihåg att man inte får lämna något efter sig i skogen – det gäller även matrester, toalettpapper etc.
 • Innehav av alla former av narkotika är strängt förbjudet i Uganda och straffas hårt.
 • Homosexualitet är förbjudet i Uganda och toleransen är mycket låg.
4. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

5. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

I Uganda krävs gula-febern-intyg.

6. Visum

Svenska medborgare måste ha ett giltigt visum för att resa till Uganda. Du måste ansöka om förhandsgodkännande för visum online på https://visas.immigration.go.ug/. Du måste skriva ut ditt godkännande och ta med detta till Uganda. Var uppmärksam på att du får ditt visum först vid ankomst till Uganda. Visumet kostar 50 USD per person.

Det kan ta upp till sju dagar innan man får sitt förhandsgodkännande, så vi rekommenderar att man ansöker i god tid. Om du inte har hört något inom sju dagar rekommenderar vi att du kontaktar den ugandiska ambassaden, som också kan utfärda visum.

• Passet ska vara giltigt 6 månader efter utresa från landet
• Det ska vara plats till inrese-/utresestämplar i passet
• Det ska ifyllas ett inrese- och utresekort

Visum och passreglerna kan ändras med kort varsel. Därför rekommenderar vi att du även kollar reglerna på Utrikesdepartementets hemsida och www.ugandaembassy.dk.

7. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

8. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

9. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag på våra resor till Sydafrika, hur mycket du får ta med som incheckat bagage och handbagage kan därför variera. Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en jacka i handbagaget och kanske också safarihatten.

10. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

11. Transport i Uganda

Vår duktiga chaufför/guide hämtar er på Entebbe International Airport. Han kör er till hotellet, på safariturerna, annan sightseeing samt den sista dagen tillbaka till flygplatsen.

12. Avstånd i bil på safari i Uganda
 • Dag 2: Flygplats till hotell, ca. 5 km.
 • Dag 3: Entebbe till Quen Elizabeth N. P., ca. 600 km.
 • Dag 4: Game drive i Queen Elizabeth N.P. og båttur
 • Dag 5: Queen Elizabeth N.P. till Ishasha, ca. 95 km.
 • Dag 6: Ishasha till Bwindi, ca. 55 km.
 • Dag 7: Gorilla-tracking
 • Dag 8: Bwindi till Mburo Park – ca. 300 km.
 • Dag 9: Transfer till flygplats – ca. 250 km.

I allt ca. = 1305 km

Kom ihåg att alla avstånd är cirka och tiderna likaså med förbehåll för väder- och vägförhållanden.

13. Safaribilen

På safarin kör vi i 4-hjulsdrivna bilar. Taket på bilen kan öppnas under safarin för att får ståhöjd och för att kunna få en bättre känsla av närhet till djuren och naturen omkring oss. I bilen finns plats till 9 personer, men vi tar aldrig mer än 7 personer i varje bil, eftersom alla ska ha fönsterplats och plats till kamera, vatten, m.m.

Det finns möjlighet att reservera en egen safaribil med tillhörande chaufför/guide mot ett tillägg om ni önskar detta – kontakta oss för mer information.

14. Gorilla permits (tillåtelse att besöka gorillorna)

Det är viktigt att vara på det klara med att bergsgorillorna är vilda djur som kan röra sig fritt och att det därför inte kan garnteras med hundra procents säkerhet att man ser djuren den dag man är ute. Sannolikheten att man kommer att se gorillorna är mycket stor och man verkligen ha otur om man inte får se dem. Gorilla permit (tillåtelse att besöka gorillorna) är giltigt för en specifik dag och kan inte ändras till ett annat datum än de utfärdats för. Det återbetalas heller inte om man har otur och inte får se gorillorna.

Vid sjukdom är det inte tillåtet att ge sig ut på vandringen. Det är guiden som har det sista ordet när det gäller att avgöra om en person är tillräckligt frisk eller ej för att delta. Kostnader för gorilla permits, kost och logi återbetalas inte vid sjukdom.

15. Mat och dryk

Alla måltider inklusive “picnic lunch” ingår i priset. Dryck ingår ej.

16. Besök på barnhem

På dag 2 i programmet är det möjlighet för  att besöka ett barnhem, Kabazaire Orphanage, som blev stiftat och nu drivs nu av våra lokala samarbetspartners i Uganda.

På barnhemmet är det ca. 60 barn i åldern 2- 15 år, alla med deras helt egna historia och bakgrund.
Det är självklart frivilligt om ni vill ge barnen något, men det är i alla fall något som skulle uppskattas mycket av dessa barn. Dom blir glada för både små och stora gåvor. – kläder, böcker (engelska eller bildböcker) bollar och så vidare. Fråga eventuellt guiden om du vill supplera med något från den lokala marknaden.

17. Valuta i Uganda

Ugandas valuta heter Uganda Shillings. 1000 Uganda Shillings är ca. 2:90 svenska kronor.
Valutor som Euro, US-dollars och engelska Pund är också gångbara i Uganda. Det är möjligt att växla i bankerna och på växlingskontoren som finns överallt. Vi rekommenderar att du inte växlar till Uganda Shillings hemifrån utan väntar till du kommer till Uganda. Dollarsedlar som är daterade/tryckta före 2002 mottages inte i Uganda.

18. Dricks

I Uganda är det brukligt att ge guider, chaufförer och annan servicepersonal dricks. Därför förväntas dricks, men det är givetvis upp till dig hur mycket du vill ge. Lämna dricks personligen och ha alltid lite kontanter i fickan.

Som en tumregel kan du utgå från följande:

 • 15 USD per person till servicepersonalen på schimpans- och gorillautflykterna
 • 20 USD per person till guiden på schimpans- och gorillautflykterna
 • 5 USD per person till guiden på andra aktiviteter
 • 10 USD per person om dagen till din chaufför
 • 1–2 USD för varje bagageväska som du får hjälp med att bära in på hotellet
 • 10 % på barer och restauranger (dock inte på hotell, där måltider ingår)
 • 2 USD per dag till städpersonalen

Observera att det kan finnas de som utnyttjar situationen På flygplatsen kan du under sommaren uppleva servicepersonal som vill ha mer dricks för att de ställer upp bagaget på röntgenmaskinerna, väger väskorna osv. Dessa personer ska INTE ha någon dricks. Vi rekommenderar att du ger dricks till din guide/chaufför vid slutet av din resa, helst i ett förseglat kuvert.

19. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

20. Tidsskillnad

Uganda är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

21. Språk i Uganda

Det officiella språket i Uganda är engelska. Det finns dock över 50 olika språk i landet.

22. Elektricitet

Strömstyrkan är 240 volt och det används trebenade kontakter av en annan typ vi är vana vid hemifrån. Adapter kan hyras i hotellreceptionen. De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som i regel stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

23. Landfakta om Uganda
 • Huvudstaden i Uganda är Kampala som har ca. 2 miljoner invånare.
 • Ugandas areal är på hela 241 038 kvadratkilometer, dvs. att Uganda är över 5 gånger större än till exempel Danmark.
 • I allt har Uganda nästan 29 miljoner invånare.
 • Det är 20 olika etniska grupper i landet.
 • religioner och andra trosriktningar.
24. Bagage som är viktigt att ha med på resor till Uganda
 • Ljusa sommarkläder till safariturerna (färgrika kläder kan dra till sig tse-tse flugor som finns i några delar av parkerna).
 • Lite finare kläder till kvällarna på hotellet och lodgen, t.ex långbyxor och långärmade skjortor som även skyddar mot mygg efter solnedgång och om nödvändigt mot solen under dagen.
 • Vindtätjacka eller fleece, då det kan vara lite kyligt morgonen och kvällen.
 • Regnjacka till gorilla-tracking.
 • Sommarskor (t.ex jympaskor och bomullstrumpor). Undvik att gå med bara fötter och ben om kvällen pga. mygg.
 • Ett grenuttag till 3-4 kontakter, så rakapparat, trimmer, mobiltelefon, el-tandborste och batterier kan laddas via en adapter.
 • Liten ficklampa och extra batterier.
25. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • En hatt som skyddar mot solen
 • Solglasögon
 • Myggmedel (både för hålla dom borta och mot ev. klåda)
 • Solkräm och cerat för läpparna
 • Den medicin som ni använder dagligen hemma (ha den alltid med i handbagaget om ni mot all förmodan mister er resväska!)
 • Medicin: smärtstillande, allergimedicin, något mot dålig mage (kanske Imodium), malariatabletter, plåster och våtservetter för sårtvätt.
 • Kikare (så ni får en närmare syn av leoparden högt uppe i trädet)
 • Kamera och ev. fler memory cards än vad ni räknade att få användning för + batteriladdare och en påse av något slag för att skydda era elektroniska saker mot Afrikas fina, röda damm.
 • Axelväska med robust rem och blixtlås, magväska eller bra innerfickor som kan dras igen.
 • Ett par fotokopior på alla personliga handlingar såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, betalningskort (Visa-Mastercard), körkort m.m.. Fördela dom mellan era väskor.
 • Telefonlista till omedelbar spärrning av försvunna betalkort och till försäkringsbolaget m.m..
 • Postadresser på dom som ni ska skicka ett vykort till, och även mailadresser
 • Anteckningsblock och bläckpenna
 • En bra bok eller flera till den långa flygtiden dit och hem
 • Kanske en bra engelsk/svensk – svensk/engelsk ordbok i fickformat.
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Topp Resor
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Lyxsafari i Kenya & solsemester på Zanzibar
Kenya-safari med en avkopplande semester på den exotiska ön Zanzibar.
 
Sydafrika & Kapstaden
Sydafrika & Kapstaden
Kom riktigt nära de vilda djuren & storstad.
 
Safariresa till Sydafrika
Safariresa till Sydafrika
Upplev det fantastiska djurlivet i Kruger National Park och få en safariupplevelse för livet.
 
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro & Safari
Kilimanjaro - Whiskyturen och safari i 2 nationalparker
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari i särklass & vita sandstränder.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.