Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeRundresor i AfrikaUgandaSafari & Gorilla Tracking
10 dagar:

Safari & Gorilla Tracking

Höjdpunkter på denna resa:

Victoriasjön, ekvatorn, Queen Elizabeth Nationalpark, segeltur på Kazinga-kanalen, schimpanssafari vid Kyambura Gorge, Ishasha, gorillasafari i Bwindi Impenetrable Nationalpark, Lake Mburo Nationalpark.

Följande ingår i resan:

 • Flyg från Sverige till Entebbe inklusive transfer
 • Lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 7 övernattningar i Uganda inkl. frukost dag 2 och helpension dag 3-9
 • Att korsa ekvatorn
 • Morgonsafari och båttur i Queen Elizabeth Nationalpark
 • Schimpanssafari – inklusive licens (värde 150 USD)
 • Ishasha – safari på jakt efter de trädklättrande lejonen
 • Gorillasafari – inklusive licens (värde 600 USD)
 • Lake Mburo Nationalpark – safari efter mörkrets inbrott och vandringssafari bland zebror
 • Nationalparksavgifter
 • Flygresa från Entebbe till Sverige inklusive transfer
 • Bemannad nödtelefon hela dygnet under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs oavsett antal deltagare
Enkelrumstillägg (vid fler som reser tillsammans) 4 800 kr
Enkelrumstillägg (vid 1 person) 9 200 kr
Rabatt vid större grupper
Välj denna resa eftersom...

Det går nästan inte att prata om Uganda utan att nämna bergsgorillorna – och kanske kommer också besöket hos de lugna, håriga varelserna i Bwindi Impenetrable National Park att vara en av de absoluta höjdpunkterna på den här resan.

Men Uganda är mycket mer än bergsgorillor! Landet har ofta kallats ”Afrikas pärla” – ett namn som Winston Churchill gav landet då han var på besök 1907. Här finns regnskogar, sjöar, floder och idylliska savanner. Landet har även ett mångsidigt och unikt djurliv. Här finns vandringssafari, båtsafari och vanlig safari i bilar. Man kan vandra på vulkaner och åka forsränning – och möta både schimpanser och gorillor. Naturen är grön och frodig, det finns vackra landskap överallt och befolkningen är gästvänlig.

Denna resa tar dig till Ugandas absoluta höjdpunkter: Världens näst största sötvattensjö Victoriasjön, ekvatorn och de tre nationalparkerna Queen Elizabeth, Bwindi Impenetrable och Lake Mburu. Här kan du få uppleva Afrikas ikoniska och unika djur, bland annat elefanter, lejon, leoparder, flodhästar, krokodiler, bufflar, flockdjur samt schimpanser och gorillor i landets grönskande skogar.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Flygresan till Uganda
Dag 1: Flygresan till Uganda

I dag är det dags för avresa och ni reser med flyg till Entebbe med mellanlandningar på vägen.

Dag 2: Ankomst till Entebbe, Uganda
Dag 2: Ankomst till Entebbe, Uganda

Vid ankomsten till flygplatsen blir du mött av vår lokala guide, som kör dig till hotellet.

Entebbe är en frodig och grön stad med mycket charm. Staden ligger nere vid Afrikas största sjö, Victoriasjön, och längs sjön finns det sandstränder, varifrån man kan bada i sjön.

Du övernattar enkelt i Entebbe.

Övernattning 2 Friends Beach Hotel 

Dag 3: Ekvatorn och Queen Elizabeth Nationalpark
Dag 3: Ekvatorn och Queen Elizabeth Nationalpark

Efter frukosten åker du västerut mot Queen Elizabeth Nationalpark. Det är Ugandas mest populära nationalpark och har en enorm biologisk mångfald med både savanner, skog och sumpmarksområden. I det varierande landskapet finns naturligtvis massor av olika djur, och parken är ett paradis för fågelälskare. Mer än 600 fågelarter och 95 olika däggdjursarter lever här, så det finns mycket att se.

Det finns stora möjligheter att njuta av landskapet på vägen till nationalparken. Du får en stor överblick över den västra delen av Rift Valley och de tillhörande Lake George och Lake Edward, månbergen och Kyambura gorge. Du åker förbi Katwe, som är en salthaltig kratersjö. Här kan du se hur man utvinner salt med traditionella metoder. På vägen stannar du också vid ekvatorn och Mbrara, där det blir lunchpaus i Igongo Cultural Centre.

När du är kommer fram checkar du in på ditt hotell, där du har två övernattningar.

Övernattning Parkview Safari Lodge  / Kingfisher Lodge Kichwamba 

Uppgraderingsmöjligheter

Dag 4: Game drive på morgonen och båttur på eftermiddagen
Dag 4: Game drive på morgonen och båttur på eftermiddagen

Du börjar tidigt med en morgonsafari i Queen Elizabeth Nationalpark. Det är värt att gå upp tidigt för att kunna njuta av soluppgången i den norra delen av parken i Kasenyi-området. I området finns antiloper och med dessa gräsätande djur följer även rovdjur, och de tidiga morgontimmarna är en perfekt tidpunkt att se de stora katterna vara aktiva på sin dagliga jakt. Du åker runt på savannen och vid kratersjöarna för att få syn på leoparder, lejon, hyenor, antiloper och annat djurliv. Därefter åker du tillbaka till hotellet, där frukosten väntar. Under de varma timmarna mitt på dagen kan du koppla av vid poolen.

På eftermiddagen blir det båttur på Kazinga-kanalen, som länkar samman de två sjöarna Lake George och Lake Edward. I den 42 km långa kanalen lever många djur och det finns stor möjlighet att se krokodiler, flodhästar och andra djur, som svalkar sig i det svala vattnet. Längs kanalen kan du ha turen att se elefanter och bufflar, och kanske även europeiska flyttfåglar, som samlas i stora flockar.

Övernattning Parkview Safari Lodge  / Kingfisher Lodge Kichwamba 

Uppgraderingsmöjligheter

Dag 5: Schimpanssafari – trädklättrande lejon i Ishasha
Dag 5: Schimpanssafari – trädklättrande lejon i Ishasha

Människans närmaste nu levande släkting är schimpansen – endast några få procent skiljer våra gener från schimpansernas. De är några av de mest intelligenta primaterna: de använder till exempel ”redskap” i sin vardag och sover i bon, som de bygger av grenar och blad. Ett möte med dessa släktingar är en helt unik upplevelse, och i dag ska du vandra bland schimpanserna i Kyambura Gorge. Vandringen till schimpanserna sker i sällskap med en kunnig guide, som känner till den schimpansgrupp du kommer att besöka. Aporna är, både av natur och erfarenhet, mycket skygga och rädda, och det tar tid att vänja dem vid människor. Även om målet är schimpanser får du inte glömma att njuta av vägen fram till dem. Landskapet vid sluttningen är särskilt vacker, och här lever olika däggdjur och fåglar. Du tillbringar max en timme i schimpansernas sällskap, sedan åker ni tillbaka nedför sluttningen, där lunchen väntar.

På eftermiddagen åker du söderut mot Ishasha, som är känt för sina trädklättrande lejon. I eftermiddag eller i morgon förmiddag åker du på game drive, där du bland annat får söka efter de trädklättrande lejonen. De brukar klättra upp i träden för att komma bort från flugor och för att söka skugga från den heta solen. Lejon brukar vanligtvis inte klättra i träd, men det förekommer i vissa nationalparker i Tanzania samt i Uganda.

Övernattning Enjojo Lodge 

Dag 6: Ishasha – Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark
Dag 6: Ishasha – Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark

Om du inte hann med game drive i Ishasha i går står det naturligtvis först på programmet i dag. Dagens program bjuder på en bilfärd till Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark, med en lunchpaus i Kihihi. Härifrån fortsätter turen till Buhoma, dit du anländer på kvällen.

Övernattning Haven Lodge  / Ichumbi Lodge 

Uppgraderingsmöjligheter

Dag 7: Gorillasafari i Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark
Dag 7: Gorillasafari i Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark

Dagens resa till Uganda kommer för många att vara den absoluta höjdpunkten på semestern. I dag ska du på vandring i Bwindi Impenetrable Forest Nationalpark och hålla utkik efter bergsgorillor. Det finns knappt 800 bergsgorillor kvar i världen – hälften av dem finns i Uganda, bland annat här i nationalparken Bwindi.

Du går upp tidigt i dag, och vi rekommenderar att du börjar dagen med en stadig frukost innan du åker till nationalparkens huvudkvarter. Det krävs energi och en bra dagsform för att få ut så mycket som möjligt av dagens upplevelser. Man vet inte i förväg vilken grupp av bergsgorillor man kommer att besöka, så det går inte att säga hur långt du måste gå för att komma till ”din” grupp. Medan du registreras och får information om hur vandringen kommer att gå till skickas spanare iväg för att leta efter gorillorna, så att du inte behöver gå runt i hela skogen för att hitta dem. Spanarna gör att chanserna för att se en gorillaflock blir riktigt bra.

Från rangernas huvudkvarter vandrar du i sällskap av guider genom täta rankor av klätterväxter och undervegetation för att hitta gorillorna. Det skogsklädda landskapet är otroligt tätt, men de många djurstigarna tränger igenom landskapet och underlättar vandringen. Kom ihåg att njuta av vandringen genom skogen och håll utkik efter andra djur och fåglar.

När du kommer fram till ”din” familj har du en timme i flockens sällskap. Du kommer inte helt nära inpå, men det är inte ovanligt att gorillorna kommer rakt emot dig – om de gör det gäller det att sitta helt stilla. De är helt ofarliga men de kan var både stora, starka och tunga! Det är fantastiskt att sitta vid sidan av de lugna djuren, observera och fotografera dem medan man hör dem grymta och kommunicera med varandra. Det är en unik känsla att vara tillsammans med de här vackra men utrotningshotade varelserna.

När besöket hos gorillorna är slut vandrar du tillbaka genom skogen och kör tillbaka mot lodgen. Resten av dagen kan du ägna åt att smälta upplevelserna och gå igenom dina bilder i kameran.

Övernattning Haven Lodge  / Ichumbi Lodge 

Uppgraderingsmöjligheter

Dag 8: Lake Mburo Nationalpark
Dag 8: Lake Mburo Nationalpark

Det har blivit dags att ta farväl av Bwindi. Resan fortsätter österut, där dagens stopp heter Lake Mburo nationalpark. Parken är Ugandas näst minsta park på endast 260 km2, men det är en riktig pärla med både vacker natur och ett rikt djurliv. Eftermiddagen kan användas till avkoppling innan kvällen bjuder på en annorlunda safariupplevelse. Du ska nämligen åka på ”night game drive”, där du framförallt kommer att hålla utkik efter nattaktiva djur, som man nästan aldrig ser på dagen.

Övernattning Mihingo Lodge 

Dag 9: Hemresa
Dag 9: Hemresa

Lake Mburo nationalpark är en av de få nationalparker i Uganda, där det är möjligt att gå på safari till fots, och den möjligheten får du naturligtvis användning för i dag. Det är ett helt annorlunda sätt att åka på safari, då mer fokus ligger på spår, dofter och växter, framför att komma nära inpå djuren. Det finns dock ganska goda chanser att se några av djuren – man kommer till exempel ofta ganska nära inpå zebrorna under vandringen.

Från Lake Mburo åker du tillbaka till Entebbe, där det finns möjlighet att ta ett bad och byta kläder, innan du äter middag med guiden. Du blir körd till flygplatsen när det är dags att påbörja hemresan.

Dag 10: Ankomst i Sverige
Dag 10: Ankomst i Sverige

Flyget landar i Sverige sent på förmiddagen.

Gratis förfrågan
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
021-372 07 99
info@afrikasafari.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.