• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om resor till Zambia, Victoria Falls

Praktisk information om resor till Zambia, Victoria Falls

Praktisk information om resor till Zambia, Victoria Falls

Fakta om Zambia:

Invånarantal: Ca. 12 miljoner (I Sverige är vi ca. 9 miljoner)
Areal: 752,614 km² (Sverige är 449,964 km²)
Språk: Det är 8 officiella språk i Zambia; Engelska, Bemba, Kaonda, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja och Tonga. Det talas över 70 lokala språk runt om i landet.
Huvudstad: Lusaka (1,7 miljoner)

Bakgrund för Victoria Falls:

Victoriafallen heter på det lokala språket: ” Mosi – Oa – Tuna”. Det betyder ”The smoke that thunders” – röken som mullrar!

Det är ett av UNESCOs ’Seven Natural Wonders of the World’.

Vattenfallet ligger på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe och är 1,6 km brett och har ett fall på 128 m. David Livingstone, som var den första från Europa som såg vattenfallet år 1855, namngav fallet efter Drottning Victoria.

Vattenfallet började bildas för 200 miljoner år sedan, när södra Afrika drabbades av en våldsam vulkanisk aktivitet som begravde det mesta av området med lava.

Medan lavan svalnade bildades det sprickor som sedan fylldes med mjukare jordlager.
När Zambezi-flodens utlopp i Limpopo-floden blockerades, flöt Zambezi-floden istället ut i detta lavalandskap. Vattenmassorna bort-eroderade de mjukare jordlagren i sprickorna och skar djupare ned i det underjordiska. Under 100 000 år urholkades en rad sprickor baklänges. Vattenfallet drog sig bakåt varje gång, vilket man i dag kan se på de zickzackformade klyftorna under fallet. Vår tids Victoria Falls är faktiskt den åttonde versionen och helt säkert inte den sista.

1. Vädret i Zambia

Victoriafallen ligger på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Området kring vattenfallet ligger i ett subtropiskt klimat med två säsonger: torrperioden och regnperioden.

Torrperioden varar ungefär från april till mitten av november. Säsongen bjuder på milda temperaturer, medan både himlen och luften är frisk och klar. Årets svalaste period är från maj till augusti, då i synnerhet nätterna kan kännas lite kyliga. Dessutom regnar det i stort sett inte alls mellan juni och augusti. Från september till november är det varmt med en vanligtvis låg luftfuktighet.

Regnperioden sträcker sig ungefär från mitten av november till mars. Det faller förhållandevis små mängder nederbörd, men när det regnar är det oftast i kraftiga skurar eller åskväder. Det finns en liten risk för att det kan förekomma översvämningar orsakade av regnet.

Nedan kan du se hur vattenfallets styrka utvecklar sig under årets gång samt väderstatistik med temperaturer och nederbörd vid Victoriafallen.

Månad VATTENFALLETS STYRKA
JAN Långsamt
FEB Vattenstyrkan ökar
MAR God
APR Perfekt
MAJ Högst
JUN Högst
JUL God
AUG Normalt
SEP Vatterstyrkan minskar
OKT Medium
NOV Långsamt
DEC Långsamt
Vejrstatistik for Livingstone: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 30 30 30 30 28 26 26 28 33 34 33 30
Genomsnittlig min. temperatur 19 19 18 15 10 7 6 9 14 18 19 19
Nederbörd i mm 174 141 80 24 6 1 0 1 2 25 70 169

 

2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom de är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring?

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccination

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Vid inresa till Zambia ska ditt pass vara giltigt 6 månader längre än själva vistelsen.  Dessutom ska du ha en returbiljett hem eller en biljett till ett annat land.

Svenska medborgare ska ha visum för att komma in i Zambia och vi rekommenderar att man köper det vid inresan (kom ihåg kontanter!), eftersom det är en procedur som försiggår på flygplatsen samtidigt som man får sitt pass ordnat. Tulltjänstemannen fyller i formuläret och det går ganska snabbt.

Vid köp av visum vid gränsen är priserna följande (från januari 2018 – förbehåll för prisändringar):

 • Single Entry: 50 USD – Om man bara ska besöka Zambia.
 • Om du planerar att korsa gränsen mellan Zambia och Zimbabwe kan det löna sig att köpa ett KAZA UniVisa. Detta köps vid ankomsten på flygplatsen och kostar 50 USD. Ett KAZA-visum tillåter inresa till Zambia och Zimbabwe samt obegränsade resor mellan de två länderna. Det är giltigt i 30 dagar och gör att du också kan åka på en dagstur till Botswana.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

9. Ditt bagage

Vi anlitar många olika flygbolag till Sydafrika och Zambia, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta.

Vi rekommenderar att du packar dina saker i mjuka väskor när du ska på en safariresa. Det är lättare att packa safaribilarna med mjuka väskor än med resväskor. Hårda resväskor är särskilt svåra att få plats med i safaribilen. Undvik därför så långt som möjligt att använda resväskor med hårda kanter.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så tag därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget – och har du plats över – kanske safarihatten.

10. Ankomst/Avresa

Efter passkontrollen vid ankomst kommer en guide från BUSHTRACKS, som är vår representant i Zambia, att ta emot oss.  Han kommer antingen stå med en skylt med era namn på eller en skylt med vår logga; lejonhuvud. Guiden kommer att skjutsa er till hotellet – bestäm tid med denna guide eller receptionen om när ni ska hämtas från hotellet vid hemresan. Denna transfer ingår i er vistelse.

11. Valuta

Den lokala valutan i Zambia är Kwacha (ZMW) och vill man ha den lokala valutan, rekommenderar vi att man växlar till den därnere och inte hemifrån. Använder man ZMW, använd då mindre sedlar, eftersom de lokala i stort sett aldrig kan växla stora sedlar.

Vi rekommenderar att man använder betalningskort, eftersom de kan användas överallt, samt till betalning av rumsnotan, extra utflykter m.m. Har man det bäst med kontanter kan USD användas i stort sett överallt.

Vid ankomst till Livingstone Airport finns det en Forex där man kan växla om man så önskar.

På hotellet är det också möjligt att växla från USD till ZMW, det finns även en minibank (ATM) där man kan ta ut ZMW. Hotellet accepterar betalning i engelska pund, sydafrikanska rand och Euro, men föredrar dock USD eller kreditkort (VISA, Mastercard och AmEx).

12. Dricks

Restauranger och hotell har vanligtvis inkluderat en avgift på 10 procent på notan. Därför förväntar man normalt inte dricks i Zambia. Om du under vistelsen har fått extraordinärt bra service och vill belöna detta är det helt okej att ge dricks. Både USD och ZMW accepteras.

13. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

14. Tidsskillnad

Det är samma tid i Zambia och Skandinavien när det är sommartid hemma. Vintertid är Zambia 1 timme längre fram. När klockan är 12 i Zambia, är klockan 11 i Sverige.

15. Myggnät

Myggen kommer fram när solen går ned och temperaturen faller. Det är i skymningen de flesta blir stuckna, så då är det smart att ha byxor på sig och kanske en långärmad skjorta och sedan se till att spreja myggmedel på anklar, handleder, händer och i nacken.

16. Viktigt bagage att ta med sig på resor till Zambia
 • Komfortabla sommarkläder
 • Finare kläder till kvällarna på hotellet
 • Vindjacka, eftersom det kan vara kyligt morgon och kväll
 • Sommarskor
 • Reseadapter till vägguttag med tre hål (engelsk typ)
 • Fördelningsdosa med 3-4 uttag, så att shaver, trimmer, el-tandborste och batterier kan laddas via en enda adapter.
17. Handbagaget
 • Hatt, som avskärmar mot solen.
 • Solglasögon.
 • Myggsticksmedel.
 • Sollotion och lypsyl.
 • Den medicin ni behöver (alltid endast med i handbagaget).
 • Receptfri medicin: smärtstillande, allergipiller, medel mot diarré (kanske Imodium), malariapiller, plåster och handservetter.
 • Nagelklippare och fil.
 • Kamera och flera memory cards än ni tror er behöva + batteriladdaren och sedan en plastpåse till att skydda kameran.
 • Axelväska med kraftig axelrem och blixtlås, midjebälte eller bra innerfickor med blixtlås.
 • Ett par fotokopior av alla personliga papper så som pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring, vaccinationskort, internationella betalningskort (Master Card, Visa mm.), körkort och vad ni annars har i plånboken – allt ihop fördelat i varandras väskor.
 • Telefonlista till omgående spärrning av försvunna betalningskort och till försäkringsbolag mm.
 • Postadresser på de som du ska skicka vykort till och de som ska ha semestermejl.
 • Anteckningsbok och kulspetspenna.
 • En bra bok eller flera till den långa flygresan.
 • Kanske en engelska/svenska – svenska/engelska ordbok i fickformat.
18. Saker som ska undvikas på resan
 • Drick inte kranvatten – köp vatten på flaska.
 • Håll avstånd till folk som hostar och nyser.
 • Tag aldrig medicin som ni inte själva har med. Köp inte medicin på resan, för medicin köpt på ett apotek, även med recept, är inte alltid vad den utger sig för att vara, även om namnet och förpackningen är välkänd.
 • Undgå att bli stucken av kanyler på kliniker och sjukhus (en del turister har kanyler och sprutor köpta på ett svenskt apotek i bagaget, bara för säkerhets skull).
 • Undvik om möjligt att gå till tandläkaren.
 • Se till att skydda er i alla avseenden.
19. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.