• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Zanzibar

Praktisk information om Zanzibar

Praktisk information om Zanzibar

1. Vädret på Zanzibar

Zanzibar ligger nära ekvatorn, därför är det varmt året runt. Det är i genomsnitt 7-8 timmar sol varje dag.
När det er vinter i Sverige, är det som varmast på Zanzibar – vinter och sommar är ombytta.
Zanzibar har perfekt semesterväder året runt Sommarvärmen midras ofta av havsbrisen.

Regnperioden pågår från slutet av mars till mitten av maj och från november till december.

Väderstatistik
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittstemperatur
28
28
28
27
25
25
24
25
25
26
27
27
Genomsnittlig nederbörd i mm
89
56
153
401
255
68
48
47
50
97
226
194
Nattemperatur
25
25
24
23
22
20
19
19
19
21
22
24
Vattentemperatur
JAN
FEB
MAR
APR
MAJ
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Genomsnittstemperatur
27
28
27
27
26
25
24
24
24
25
25
26
Väder
statistik
Genomsnitts
temperatur
Genomsnitt
regndagar
Nat
temperatur
JAN 28 5 25
FEB 28 5 25
MAR 28 8 24
APR 27 11 23
MAJ 25 10 22
JUN 25 4 20
JUL 24 2 19
AUG 25 2 19
SEP 25 3 19
OKT 26 4 21
NOV 27 9 22
DEC 27 8 24
Vattentemperatur Genomsnittstemperatur
JAN 27
FEB 28
MAR 27
APR 27
MAJ 26
JUN 25
JUL 24
AUG 24
SEP 24
OKT 25
NOV 25
DEC 26
2. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Afrikasafari.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.
Klicka här för att läsa våra resevillkor.

3. Reseförsäkring

På vår sida om försäkringar kan du beställa avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Beräkna premie och beställ här.

4. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

5. Visum

Svenska medborgare måste ha giltigt visum för att resa till Tanzania. Visumansökan fylls i online på följande länk:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Innan du kommer igång med själva visumansökan rekommenderar vi att du noggrant går igenom ansökningsguiden steg för steg. Här hittar du guiden.

När du påbörjar din visumansökan ska du ha följande saker redo:

 • Ditt pass
 • Ett digitalt passfoto på högst 300 kb som ska vara i antingen jpeg- eller png-format
 • En kopia av ditt pass på högst 300 kb som ska vara i antingen jpeg- eller png-format
 • En kopia av din resplan (Observera att flygplatsen i Zanzibar heter Abeid Amani Karume International Airport)

Du ska ansöka om ett ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Tanzania och det ska finnas två tomma sidor för in- och utresestämplar i det.

Räkna med att det kan ta upp till 14 dagar att få ditt visum godkänt. Vi rekommenderar att du kontrollerar status på din ansökan på webbplatsen ovan eftersom du inte alltid får ett e-postmeddelande om godkänt visum. När ditt visum är godkänt skriver du ut det och tar med det till Tanzania.

Det är också möjligt att ansöka om visum när du kommer till Tanzania, men vi rekommenderar att du ansöker om det hemifrån för att spara tid på flygplatsen.

Visumavgiften är 50 USD, oavsett om du ansöker på nätet eller vid ankomsten till Tanzania.

Tänk på att du alltid måste fylla i in- och utreseformulär, även om du har ansökt om visum på förhand. Dessa formulär finns på flygplatsen.

Barn som reser ensamma eller med en annan vuxen än sin vårdnadshavare ska ha med sig dennas/dessas skriftliga samtycke till resan i form av en fullmakt samt barnets personbevis (på engelska).

Visumreglerna är tillgängliga på utrikesdepartementets webbplats.

Dessutom rekommenderar vi att du bekräftar ovanstående visumregler eftersom dessa kan ändra sig med kort varsel. Du kan kontakta Tanzanias ambassad i Stockholm.

Om du har beställt en kombinationsresa med Tanzania och Kenya måste du som svensk medborgare ha visum till båda länderna. Du kan ordna visum till Kenya på nätet innan avresa eller vid ankomst till Kenya – kom ihåg att ha 50 USD i kontanter redo för detta.

6. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

7. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

8. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

 

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

 

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

9. Transfers

Vid ankomsten till Zanzibar, hämtas du på flygplatsen av våra lokala representant.
Vid avresn körs ni tillbaka från hotellet till flygplatsen.

10. Transport

De lokala bussarna heter Dala Dala och är små lastbilar, i vilka man sitter på träbänkar under en presenning, ofta med flera meter högt bagage på taket. Det är billigt, (1-2 US-dollar), man sitter som packade sardiner och kommer så nära lokalbefolkningen som det bara går. Något av en prövning, men kanske också en spännande upplevelse.Taxi är nog att föredra. En tur till Stonetown på morgonen och retur på eftermiddagen kostar 40-50 US-dollar.

11. Matställen

På Blue Bay Resort & Spa/Sultan Sands ingår halvpension i priset och det är möjligt att köpa en god lunch på hotellet.

Vi gör er uppmärksamma på att hotellen på Zanzibar från och med 1 juli 2015 kräver en hotellskatt på 1 USD per person per dag. Beloppet inkasseras vid utcheckning från hotellet.

12. Valuta på Zanzibar

Tanzanias valuta heter tanzaniska shilling (TZS). Du kan se aktuell växelkurs på Google här. Tanzaniansk valuta får inte medföras varken in eller ut ur landet. Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart), Euro och engelska pund i Tanzania.

13. Uttagsautomat

Det finns bara i Stonetown, där det finns tre banker och uttagsautomater som accepterar internationella Master Cards och Visakort. Det är klokt att ta med lite US-dollar i kontanter på resan. Hotellräkningen kan betalas med Master Card och Visakort, men bara på beloppet.

14. Dricks

I Tanzania (Zanzibar) är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge. Ge alltid dricksen personligt och ha alltid lite småpengar i beredskap i fickan.

Som ett rättesnöre kan du räkna med följande:

 • 5-10 USD per person och dag till guiden
 • 1 USD till den som bär din väska
 • 10% i barer och restauranger
 • 1 USD om dagen till den som städar ditt rum

Vi rekommenderar att du ger dricks till din guide/chaufför vid slutet av din resa, helst i ett förseglat kuve

Tyvärr finns det också dem som missbrukar situationen. På flygplatsen vet vi att det kan finnas servicearbetare som kräver dricks för att t.ex. sätta upp resväskan på bandet vid incheckningsdisken. De ska INTE ha dricks.

15. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

16. Tidsskillnad

När det är vintertid i Sverige, är Zanzibar 2 timmar före. När det är sommartid i Sverige är Zanzibar 1 timme före.

17. Språk på Zanzibar

Det talas två språk Zanzibar. De flesta pratar engelska, alla talar swahili-dialekten zanzibarianska. Lär dig några ord, eftersom folk är öppna, vänliga och hälsar på varandra varän de möts, även om de inte känner varandra.

Jambo = Vanlig hälsning, motsvarande ”hej”
Hakuna matata = Okej – inga problem
Karibu = Välkommen
Polle polle = Ta det lugnt
Mambo = Hur står det till?
Salama aleikum = Frid vare med dig
Dalla dalla = Minibus
Nzuri = Bra
Ndiyo = Ja
Hapana = Nej
Sawa = Okej
Bei Gani = Hur mycket koster det?
Asante = Tack

18. Elektricitet

Spänningen är 240 V växelström och uttaget på hotellet är som de hemma i Sverige. På Zanzibar bryts strömmen vid fasta tider på dygnet. Hotellen har generatorer, så ni kommer nog inte märka av strömavbrotten.

19. Lokalt SIM kart

Om du ringer mycket och vill spara pengar, kan det löna sig att köpa ett lokalt SIM-kort och kontantkort. Kom ihåg att detta endast fungerar om SIM-kortlåset är öppet.

20. Mygg

Det är inte så illa, eftersom hotellet ligger precis vid havet. Myggen kommer fram först när mörkret faller. Det finns myggnät på rummen, men det är ändå en god idé att ta med både myggmedel och något klådstillande i bagaget.

21. Korallrevet

Korallrevet runt Zanzibar har byggts upp under miljoner av år av små koralldjur, och är hemvist för mer än 600 olika arter av koralldjur, ett par tusen fiskarter och andra havsdjur. När koralldjuren dör, blir deras tomma kalkskelett kvar. Efterhand kittas de samman av kalkslam och kalksand och bildar så småningom en fast klippa. Ovanpå de gamla döda korallskalen, växer nya koralldjur och på så sätt växer ett välmående korallrev upp till 4-5 centimeter om året.

22. Upplevelser på vattnet

Djuphavsfiske – på jakt efter blå och svart marlin, svärdfisk och flera olika stora hajar. Bästa säsongen är augusti – mars och juni – september.

Dykning – runt Zanzibar finns några av världens bästa dykställen, med massvis av färglada fiskar. Siktdjupet är på 20 – 65 meter och vattentemperaturen omkring 26 grader. Man kan dyka vid korallreven med både snorkel och syrgastuber (scuba diving). De sistnämnda kan man lära sig eller utöva på de lokala dykskolorna.

Segelbåtar – ni kan lära er att själva segla de primitiva segelbåtarna, dhows, och samtidigt prova att själva fånga fisk och bläckfiskar.

Båttur til Prison Island, som ligger endast 15 minuters båttur från Stonetown. Detta är en mikroskopisk ö, som bebos av jättelika landsköldpaddor, några 200 år gamla. Även här finns vackra stränder och goda förutsättningar för snorkling. I regel en halvdagstur.

Sea safari – upplev det vackara området vid Manaibukten, med goda möjligheter att snorkla.

Menay Bay – blev utnämnt till reservat 1998 på grund av sin enastående natur. Sandbankarna och de obebodda öarna är perfekta som utflyktsmål.

Simma med delfiner – delfiner kan ofta ses längs kusterna och det är en otrolig upplevelse att komma nära dom. Speciellt i Kizimkazi är det bra möjligheter att simma med delfinerna, som själva tycker om att simma bland människor och ger roliga ljud ifrån sig.

Badskor? Det är en bra idé att ta ett par rejäla badskor med sig, eftersom det kan finnas sjöborrar och vassa musselskal. Bra att ha med även på turen ut till korallrevet.

23. Upplevelser på stranden

De inhamska älskar att hålla fester på stranden, där de spelar trummor, dansar sjunger, gör bål och har trevligt tillsammans. Kom och var med, eller njut bara av utskilten.

24. Upplevelser i naturen

I Jozani regnskog finns speciella palmer och vacker natur. Här lever den röda silkesapan colobus, som bara finns på Zanzibar.

Zanzibar Land Animals Park (Zala) – detta zoo ligger idylliskt och har framförallt kräldjur. Det är ett spännande ställe ställe för barn, som kan få uppleva ormarna på nära håll. Läs mer om Zala Park.

Kryddplantager – Zanzibar producerar enorma mängder av många olika slags kryddor, bland annat några av världens bäste nejlikor. Ett besök på en kryddplantage är ett måste!

Mangapwani –  i denna landsby kan ni se den jättestora underjordiska grotta som slavarna fördes till, när de kom till Zanzibar från fastlandet.

25. Bagage som är viktigt att ha med på din resa till Zanzibar
 • Ljusa sommarkläder
 • Finare kläder till kvällarna, t.ex. långbyxor och långärmade skjortor som skyddar mot mygg efter solnedgången och mot solen under dagarna vid behov
 • Sommarskor (t.ex. sandaler, gymnastikskor och bomullsstrumpor). Undvik helst att gå barfota eller barbent på kvällen på grund av mygg
 • Hatt som skyddar mot solen
 • Solkräm och läppcerat med solskyddsfaktor
 • badskor som du kan använda på stranden vid ebb

Observera att all användning, import och produktion av plastpåsar för livsmedelsindustrin är förbjudet i Zanzibar.

Därför rekommenderar vi att du inte använder plastpåsar när du packar ditt bagage. Använd istället tygpåsar eller påsar som tillverkats av annat material än plast. Om du bär med dig handbagage synligt i plastpåsar vid ankomsten till Zanzibar kommer du bli ombedd att lämna ifrån dig dem. Det innefattar även plastpåsar från t.ex. taxfree.

26. Kom ihåg att ta med följande i handbagaget
 • Pass, pengar och biljetter
 • Internationella betalkort (MasterCard, Visa osv.)
 • Solglasögon
 • Den medicin du använder hemma
 • Mediciner: smärtstillande, allergimedicin, magmedicin (t.ex. Imodium), malariamedicin, plåster och desinficerande våtservetter
 • Kamera, minneskort och batteriladdare
 • Axelväska med en kraftig rem och dragkedja, pengabälte eller bra innerfickor som kan stängas
 • Ett par fotokopior av alla personliga papper såsom pass, visum, flygbiljetter, reseförsäkring och vaccinationskort (förvaras gärna åtskilt från originaldokumenten)
 • en lista med telefonnummer till försäkringsbolaget, banken osv.
 • Adresser till dem du vill skicka vykort till och e-postadresser till dem du vill skicka semestermejl till
 • Anteckningsblock och penna
 • En bra bok eller två
 • Kanske en fickordbok
27. Saker du ska undvika på resan till Zanzibar
 • Drick inte vatten från vattenkranarna – köp vatten på flaska.
 • Ät inte färsk frukt och grönsaker som ni inte själva skjölt noga, eller skalat.
 • Håll avstånd till människor som hostar och nyser.
 • Ta aldrig medicin som ni inte har haft med er själva. Köp aldrig medicin i Tanzania, för att även om det är på recept och köpt på apotek så är inte alltid medicinen vad den utger sig att vara även om namnet och emballaget är bekant.
 • Undvik så långt det är möjligt att bli stucken av kanyler på kliniker och sjukhus.
 • Undvik om möjligt att gå till tandläkare.
 • Ta hand om er i alla avseende.
 • Gå aldrig själv. Var flera och allra helst tillsammans med guiden.
 • Försök inte att pressa guiden till att köra närmre djuren än vad han gör. Han kan mista sin licens.
 • Det är strängt förbjudet att gå ut ur bilen i nationalparkerna, det är endast tillåtet på bestämda rastplatser.
28. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.