TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Fakta om Tanzania

2018-08-29  |  uppdaterad: 2024-04-24
Visa alla inlägg

Två giraffer i den grönskande omgivningen i Tarangire nationalpark i Tanzania

Tanzania är ett fascinerande resmål.

Här väntar sevärdheter i särklass, till exempel uråldrig kulturhistoria, utmanande bergsbestigning och vilda djur på savannen.

Men vad vet du annars om landet?

Läs sju spännande fakta om Tanzania som du kanske inte redan visste om det östafrikanska landet. 

1. Flest djur per kvadratkilometer

Gnuer tittar rakt in i kameran i Serengeti nationalpark

Mer än 4 miljoner vilda djur. Det är vad Tanzania har att erbjuda. Landet har världens största koncentration av djur mätt per kvadratkilometer, vilket inkluderar tusentals djurarter. Det finns omkring 400 olika däggdjursarter och över 1 000 olika fågelarter och det upptäcks regelbundet nya arter i Tanzania.

Dessutom finns det flera hundra endemiska arter i landet, det vill säga arter som bara lever i Tanzania. Ett exempel är den sällsynta colobusapan, som enbart finns på Zanzibar.

2. Stora delar av landet är nationalparker

Vildhund tittar in i kameran

Tanzania har inget mindre än 22 nationalparker (2024).

Nationalparkerna utgör nästan 100 000 kvadratkilometer och motsvarar drygt 10 % av landets totala areal (knappt 950 000 kvadratkilometer). Det är faktiskt så att mer än 30 % av landet är skyddade naturområden som förutom nationalparker även inkluderar viltreservat och andra skyddade naturområden.

Landets äldsta nationalpark är Serengeti nationalpark, som är mer än 14 500 kvadratkilometer stor. Tanzanias största nationalpark är dock Nyerere nationalpark, som har en yta på drygt 30 000 kvadratkilometer. Nyerere upprättades 2019, då Selous Game Reserve delades i två och den ena delen omvandlades till det vi i dag känner som Nyerere.

3. Högsta och största naturupplevelser

En grupp klättrar upp för Kilimanjaro

Tanzania erbjuder några av världens ”största” upplevelser.

Här kan du nämligen bestiga världens högsta fristående berg, Kilimanjaro, och uppleva Ngorongorokratern, som är världens största intakta kaldera (kratergryta). Kratern är en unik plats att uppleva djurlivet i Tanzania och har stor betydelse för bevarandet av den biologiska mångfalden lokalt i Tanzania och globalt. Här kan du till exempel ha turen att få se den hotade svarta noshörningen.

I Tanzania kan du också uppleva världens största migration av djur på land: den stora migrationen. Det är en spektakulär syn när miljontals gnuer vandrar mellan Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania.

4. Många färgrika stammar

Porträtt av en massajman på Osiligilai Maasai Lodge i Tanzania

Förutom de många fascinerande naturupplevelserna som Tanzania bjuder på kan du också lära känna landets kultur.

Tanzania har mer än 120 olika stammar och etniska grupper, som var och en lever enligt olika traditioner och seder. Du kan till exempel möta hadzabestammen. De odlar inte grödor, utan lever av det de hittar i naturen. Du kan också möta massajerna, som har en tradition att spotta som ett sätt att ge sin välsignelse.

Du kan uppleva de lokala stammarna på nära håll genom att övernatta i Osiligilai Maasai Lodge. Här bor du i en traditionell massajhydda och får en inblick i traditionella aktiviteter bland massajerna, till exempel spjutkastning, dans eller sång – och allt detta medan du fortfarande har tillgång till ett varmt bad, vanliga toaletter och pool!

5. Hem för världens kortaste krig

Kanoner vid vattnet i Stone Town på Zanzibar

Många av de krig vi känner till från vår världshistoria har varit uppslitande och långvariga. Men Tanzania har ett helt annat världsrekord.

Landet har nämligen haft världens kortaste krig. Kriget ägde rum 1896, varade mellan 40 och 45 minuter och slaget stod mellan Storbritannien och Zanizibar. Storbritannien segrade med endast en sårad, medan de förlorande drabbades något hårdare med fler än 500 döda eller sårade.

6. Unikt ekosystem

TourCompass-bil kör i Serengeti nationalpark

Serengeti nationalpark är en plats utöver det vanliga. Parken har nämligen ett av de äldsta ekosystemen i världen.

Förutom det unika ekosystemet är det också unikt för parken att den nästan inte har förändrats på en miljon år. Parkens flora och fauna är förtrollande och kan inte ses någon annanstans i världen.

7. Zanzibar är inte en ö…

Kizimkazi by på Ungaja/Zanzibar i Tanzania

… utan en ögrupp.

När vi säger Zanzibar, så är det oftast huvudön, Unguja, vi menar.

Unguja är den största ön i gruppen, som faktiskt består av drygt 50 öar: de två huvudöarna Unguja och Pempa samt en massa mindre öar.

Vill du åka till Tanzania?

Hur många av dessa sju fakta om Tanzania kände du till?

Om du vill åka till ett land som är fullt av överraskningar är Tanzania ett perfekt resmål.

På en safariresa till Tanzania får du minnen som innehåller fascinerande djurarter, vackra naturupplevelser, unik historia och kultur i särklass.

Behöver du hjälp med att välja resa? Tveka inte att kontakta våra resespecialister. De är beredda att höra vad du vill uppleva och kan hjälpa dig att välja rätt.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär