• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Tanzania: Varför ska man åka till Selous?

Reseberättelse från Tanzania: Varför ska man åka till Selous?

16 September, 2019
Visa alla inlägg

Drömmer du om att uppleva Tanzanias mindre kända naturområden? I mars (2019) besökte Winnie, vår Afrikaexpert, Selous Game Reserve för första gången och här berättar hon varför man ska åka till Selous.

zebror

Min pojkvän frågade mig varför man egentligen ska åka till Selous Game Reserve i Tanzania.

Min första tanke var “varför i all världen skulle man INTE åka till Selous”?

Jag förstår naturligtvis vad han menar. Tanzania är så känt för Serengeti och Ngorongoro att man nästan glömmer att det finns annat att uppleva där. Men det är faktiskt en av orsakerna till att man ska åka till Selous.

gnu

Serengeti är precis så som man föreställer sig det. Ändlösa slätter med små buskar och träd och djurhordar så långt ögat kan nå. Första gången jag besökte Tanzania trodde jag att de många formationerna i horisonten på Serengetis slätter var buskar, men det var djurhordar! På en del platser vandrar zebror och gnuer runt mellan girafferna – och flera lejonflockar på en enda safariresa till Serengeti och Ngorongoro är inget ovanligt.

Man ska ha lite mer tur för att se de andra kattdjuren, som leoparder och geparder, men när man väl upptäcker dem är det en spektakulär syn. Leoparden är mitt favoritdjur bland kattdjuren och det är inte mycket som kan dämpa min glädje över att se detta praktfulla djur smyga fram på kattassar genom bushen. I Serengeti och Ngorongorokratern ska man dock vara beredd på att dela sina kattdjursupplevelser med många andra safaribilar. Det gör inget – för mig är en leopard alltid en leopard, och oavsett hur många människor som ser på den så är den i mina ögon fortfarande gudomligt vacker. Men erkänn att det är något speciellt med att vara den enda safaribilen i området när du ser en leopard. Och det är chanserna större till i Selous.

Selous Game Reserve är Afrikas största viltreservat (och ett av de största viltreservaten i hela världen) så här finns naturligt nog en enorm variation i landskap och djurliv.

Stora delar av viltreservatet är helt orörda av människor och av en eller annan orsak är det inte så många turister här. Det har naturligtvis en del att göra med storleken. Selous är fyra gånger större än Serengeti, och även om viltreservatet fick lika många besökare varje år skulle det kännas mycket mindre invaderat.

lejon

Jag tror dock att det i huvudsak beror på en verkligt effektiv marknadsföring av Serengeti. Den stora gnu-migrationen som sker varje år i Serengeti är naturligtvis ett stort dragplåster, men man hör inte så ofta att Selous har ett av Afrikas största bestånd av bufflar, flodhästar och elefanter (som i övrigt varje år vandrar mellan Tanzania och Moçambique!), eller att området har några av de största krokodilerna i hela Östafrika, eller att cirka 50 procent av de vilda hundarna som finns i världen lever här i Selous. Viltreservatets storlek gör att man ibland måste leta lite mer efter djuren än man behöver i exempelvis Ngorongoro. I gengäld har Selous ett av Afrikas största lejonbestånd så chanserna för att se lejon – utan att dela åsynen med andra safaribilar – är rätt goda.

elefant

Precis som Serengeti och Ngorongoro står Selous Game Reserve med på Unescos världsarvslista – och det säger ju egentligen allt. Varför i all världen skulle man INTE åka till Selous?

Winnie, Afrikasafari.se

Vill du också uppleva Selous?

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Afrikasafari.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.